Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 18:59

Στουρνάρας: Είμαστε σε καλό δρόμο για πλήρη άρση των capital controls φέτος

Γράφτηκε από τον

Η Ελλάδα εισήλθε στην τελική τροχιά για την πλήρη άρση των capital control μέχρι τα τέλη του έτους, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

"Είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη άρση των capital controls εντός του έτους", δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο Reuters, στο περιθώριο επενδυτικού συνεδρίου που έγινε στην Αθήνα.

Τα capital control επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και ενώ η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να μην παρατείνει την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι είχε εκπνεύσει η παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Οι περισσότεροι περιορισμοί ήρθησαν το περασμένο φθινόπωρο, καθώς η χώρα εξήλθε από μνημόνια, αν και παραμένουν σε ισχύ ορισμένοι που σχετίζονται με συναλλαγές με το εξωτερικό.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΤτΕ, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ.

Πηγή: News247.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 03:16

Σχετικά Άρθρα

  • Κασσελάκης σε Στουρνάρα: Πρέπει να είμαι ο πρώτος πρώην τραπεζίτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συναντάτε
    Κασσελάκης σε Στουρνάρα: Πρέπει να είμαι ο πρώτος πρώην τραπεζίτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συναντάτε

    Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

    Η συζήτηση, στο γραφείο του διοικητή της ΤτΕ, διήρκεσε πάνω από μια ώρα και ξεκίνησε με μια ερώτηση του κ. Κασσελάκη προς τον κ. Στουρνάρα: «Πρέπει να είμαι μόνος πρώην τραπεζίτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σας συναντά» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιάννη Στουρνάρα να απαντά χαμογελώντας «ναι, γεγονός είναι αυτό, ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σίγουρα».

    Ο κ. Κασσελάκης δεν έκανε δηλώσεις βγαίνοντας από το γραφείο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ομοίως και ο Γιάννης Στουρνάρας δεν τοποθετήθηκε για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε κυβέρνηση νικητών και επικεντρώνεται στους πλειστηριασμούς - Ο απολογισμός της συνάντησης με Στουρνάρα
    Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε κυβέρνηση νικητών και επικεντρώνεται στους πλειστηριασμούς - Ο απολογισμός της συνάντησης με Στουρνάρα

    Στη γραμμή σχηματισμού κυβέρνησης νικητών και, μάλιστα, από την κάλπη της απλής αναλογικής επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το κατέστησε σαφές για μία ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση των νικητών που θα σχηματιστεί και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε εμμέσως στις αιτιάσεις της ΝΔ πως η αξιωματική αντιπολίτευση αλλάζει στρατηγική «αξιοποιώντας» δηλώσεις που είχαν προηγηθεί από τον Πάνο Σκουρλέτη.

    Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό TRT εξ αφορμής της σημερινής του περιοδείας στη Θεσσαλία -και για την ακρίβεια στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Και επανέλαβε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να υπάρξει κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας με την οποία θα εξασφαλιστεί και η κυβερνητική σταθερότητα. Υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στην εκλογική διαδικασία της απλής αναλογικής.

    Η χθεσινή ημέρα, ωστόσο, σημαδεύτηκε και από την συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας πλαισιωμένος από το οικονομικό επιτελείο του κόμματος με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Στην πρώτη αυτή συνάντηση που κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων» υπήρξε μία αναλυτική ενημέρωση για τα θέματα της οικονομίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συμφώνησε με όλα όσα υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας για τα funds ή για την κερδοφορία των τραπεζών. Σημειωτέον πως και ο κεντρικός τραπεζίτης πλαισιωνόταν σε αυτήν την συνάντηση που διήρκεσε περί τις τρεις ώρες από άλλα δέκα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Κατά τις πληροφορίες, διαπιστώθηκε μία διαφορετική αντίληψη των δύο πλευρών και στο θέμα της κερδοφορίας των τραπεζών αλλά και στο θέμα του δικαιώματος των funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν πως οι επικεφαλής της ΤτΕ είπαν πως εάν δεν γίνουν πλειστηριασμοί θα πέσουν οι εγγυήσεις, ενώ για την κερδοφορία των τραπεζών σχολίασαν ότι αυτό μπορεί να είναι περιστασιακό και τα κέρδη τους να είναι one off.

    Είχε προηγηθεί, βεβαίως, η επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα ότι σε αυτές τις συνθήκες η υπερβολική κερδοφορία που παρουσιάζουν οι τράπεζες, παρότι μπορεί αυτό το φαινόμενο να μην έχει μία σταθερή προοπτική, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν επιτελούν τον ρόλο τους χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία, δημιουργούν μία μη ανεκτή συνθήκη. Εξήγησε πως το ποσοστό κέρδους επί των ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο των γερμανικών τραπεζών και κυρίως όταν τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν καθηλωμένα ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνονται με μία διαφορά που πλέον υπερβαίνει το 5% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 2%.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του προς τον κ. Στουρνάρα για τη μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3,5 χρόνια, αύξηση περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάτι που σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες που εξυπηρετούν τα δάνειά τους, πλέον αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν. Μαζί με τον νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν υποχρεώνει πλέον τους πιστωτές σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες, αυτή η κατάσταση δημιουργεί σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

    Εξ αυτού του λόγου, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι: «Μία προοδευτική κυβέρνηση λοιπόν έχει σχέδιο, να προστατεύσει την κοινωνία, την πρώτη κατοικία. Να δώσει μία προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων που θα δώσει και προστασία στην κοινωνία αλλά και μία βιώσιμη προοπτική και για το τραπεζικό σύστημα και για την ίδια την οικονομία. Και ταυτόχρονα, ένα σχέδιο συνέχισης της προσπάθειας εξυγίανσης των τραπεζών με βιώσιμο τρόπο χωρίς αυτήν την προκλητική για την ελληνική κοινωνία κερδοφορία, που δεν μπορεί να στηριχθεί σε καμία πραγματική πρόβλεψη».

    Κατά τις πληροφορίες, τα στελέχη της ΤτΕ εμφανίστηκαν περισσότερο αισιόδοξοι από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την πορεία της οικονομίας, ενώ προχώρησαν και σε εκτιμήσεις αναφορικά με τα επιτόκια της ΕΚΤ.

    Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνόδευσαν η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και ο Μιχάλης Καλογήρου, Διευθυντής γραφείου Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Ο Τσίπρας για Στουρνάρα: Γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα
    Ο Τσίπρας για Στουρνάρα: Γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα

    Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

    «Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Στουρνάρα» σχολίασαν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας. Η συνάντηση της Πέμπτης (16/2) διήρκησε 3 ώρες και ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών μετά τον Σεπτέμβριο του 2016. «Έγινε πολύ σοβαρή συζήτηση», έλεγαν πηγές της ΤτΕ.

    Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση: «Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Δείτε το βίντεο με τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τον Γιάννη Στουρνάρα:

    Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα#Τσιπρας #Τσιπρα #Στουρναρας pic.twitter.com/z26QHnQWRC

    — iEidiseis.gr (@iEidiseisGR) February 16, 2023
    Ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα τόνισε ότι εξέφρασε διοικητή της ΤτΕ, την ανησυχία του για τη μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3 χρόνια, μια αύξηση 40 δισ ευρώ καθώς και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισ ευρώ. Μάλιστα τόνισε: «Αυτό σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί νέα γενιά κόκκινων δανείων. Αυτό σε συνδυασμό με το νέο πτωχευτικό νόμο που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας δημιουργεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και ανησυχία. και όταν επίκειται και ένα τσουνάμι πλειστηριασμών η κοινωνική αστάθεια θα μετατραπεί σε οικονομική αστάθεια».

    Και συμπλήρωσε: «Εξέφρασα επίσης την πεποίθηση μου ότι σε αυτές τις συνθήκες η υπερβολική κερδοφορία των τραπεζών δημιουργεί μια μη ανεκτή συνθήκη, όταν το ποσοστό κέδρους επί των ιδίων κεφαλαίων είναι 3πλασιο από των γερμανικών τραπεζών και τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν καθηλωμένα αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνθήκη που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

    Μια προοδευτική κυβέρνηση λοιπόν, έχει σχέδιο να προστατεύσει την κοινωνία, την πρώτη κατοικία και να δώσει μια προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων και ταυτόχρονα ένα σχέδιο εξυγίανσης των τραπεζών χωρίς αυτή την προκλητική.

    Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνόδευσαν η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Χουλιαράκης, πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και Μιχάλης Καλογήρου, Διευθυντής γραφείου Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.​

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Έρχεται το «ψηφιακό ευρώ»: Τι αλλάζει σε κρυπτονομίσματα και ηλεκτρονικές συναλλαγές
    Έρχεται το «ψηφιακό ευρώ»: Τι αλλάζει σε κρυπτονομίσματα και ηλεκτρονικές συναλλαγές

    Όπως επισημαίνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στα Νέα, «τα κρυπτονομίσματα είναι κερδοσκοπικά προϊόντα χωρίς καμιά απολύτως κοινωνική ή συναλλακτική χρησιμότητα».

    Ενεργό δράση για τον περιορισμό της αυξανόμενης χρήσης των κρυπτονομισμάτων, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές, έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στο πλαίσιο αυτό, αντιλαμβανόμενη και την ανάγκη δημιουργίας e-μέσων για τη διενέργεια συναλλαγών, εξετάζει την έκδοση ψηφιακού ευρώ. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται το φθινόπωρο του 2023.

    Όπως επισημαίνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στα Νέα, «τα κρυπτονομίσματα είναι κερδοσκοπικά προϊόντα χωρίς καμιά απολύτως κοινωνική ή συναλλακτική χρησιμότητα».

    Επιπλέον, σημειώνει ότι «μέσω των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για να γίνονται οι απαιτούμενες για τη λειτουργία τους ταυτοποιήσεις, καταναλίσκουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, σε αντίθεση με τις προσπάθειες όλων των κρατών και κυβερνήσεων σήμερα για εξοικονόμηση ενέργειας».

    Στον αντίποδα, υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας, «τα ψηφιακά νομίσματα που ετοιμάζουν οι κεντρικές τράπεζες λειτουργούν τελείως διαφορετικά, ενώ ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες». Και αυτό διότι συνδυάζουν την αποδοτικότητα ενός ηλεκτρονικού μέσου πληρωμών με την ασφάλεια του χρήματος μιας κεντρικής τράπεζας. Ταυτόχρονα, βοηθούν στην αντιμετώπιση καταστάσεων στις οποίες οι άνθρωποι δεν επιθυμούν πλέον να χρησιμοποιούν μετρητά.

    Τέλος, διασφαλίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που αποτελεί για τις νομισματικές αρχές βασική προτεραιότητα, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις πληρωμές.

    Από την άλλη, η ΕΚΤ θεωρεί ότι η αυξημένη χρησιμοποίηση κρυπτονομισμάτων ενέχει σημαντικούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και την προστασία επενδυτών και καταναλωτών.

    Για τη μείωση των παραπάνω κινδύνων, τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει σταθερά κρυπτονομίσματα που βασίζονται στην αξία των εξασφαλίσεων που τα συνοδεύουν. Ωστόσο και αυτά δεν καλύπτουν τις αναγκαίες προδιαγραφές. Για παράδειγμα, αν δεν παρέχουν πλήρη κάλυψη, ενδέχεται να δημιουργηθούν συνθήκες βεβιασμένων πωλήσεων οι οποίες θα συμπιέσουν τις τιμές (fire sales), με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στους κατόχους τους.

    Ακόμα όμως κι αν η κάλυψη είναι πλήρης, αυξημένη ζήτηση σταθερών κρυπτονομισμάτων θα συνεπάγεται αύξηση και στη ζήτηση των περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν το κάλυμμα, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών και μείωση των αποδόσεων. Ετσι, σε ένα περιβάλλον αρνητικών αποδόσεων, για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που χαρακτηρίζονται ασφαλή, γρήγορα η κάλυψη θα μειωθεί σε ποσοστό κάτω του 100%.

    Επιπλέον, τα σταθερά κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να επωφεληθούν από τον θεσμό του δανειστή έσχατης προσφυγής, καθώς είναι αμφίβολο αν σε περιόδους διαταραχών ο «οιονεί» εκδότης έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να στηρίξει το νόμισμα. Εξάλλου, σε καμία περίπτωση δεν απολαμβάνουν τα προνόμια του θεσμού της εγγύησης των καταθέσεων.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κανένας μηχανισμός παγκόσμιου σταθερού κρυπτονομίσματος, τουλάχιστον έως ότου εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν επαρκώς οι νομικές, κανονιστικές και εποπτικές προκλήσεις.

    Η ΕΚΤ, από την άλλη πλευρά, αν και θεωρεί ότι οι νέες τεχνολογίες μπορεί να πληρούν θεωρητικά τις προϋποθέσεις ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, χαρακτηρίζει αναγκαίο τον προσεκτικό χειρισμό στην αντιμετώπισή τους, καθώς εγκυμονούν σημαντικοί κίνδυνοι.

    Ειδικότερα, σε πρόσφατη έκθεσή της υποστηρίζει ότι για τα σταθερά κρυπτονομίσματα, για τα οποία έχουν επιδείξει αυξημένο ενδιαφέρον πολύ μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας, απαιτείται συντονισμένη δράση ώστε να αποσαφηνιστεί το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους και να αντιμετωπιστούν με δέουσα επιμέλεια οι κίνδυνοι και οι ανησυχίες.

    Επίσης, η λειτουργία τους, σύμφωνα με την Ευρωτράπεζα, πρέπει να υπόκειται σε σαφή και αναλογικά πλαίσια κανονιστικών ρυθμίσεων και εποπτείας, τα οποία να βασίζονται σε δεδομένα που καλύπτουν όλο το εύρος των σταθερών κρυπτονομισμάτων.

    Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι συζητήσεις για ψηφιακά νομίσματα από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς και για βελτιώσεις των συστημάτων πληρωμών προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες της αγοράς και των καταναλωτών για γρήγορες, αποδοτικές και ανέξοδες πληρωμές – ιδίως διασυνοριακές.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Νικολούτσος: Επιστολή σε Στουρνάρα για ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων
    Νικολούτσος: Επιστολή σε Στουρνάρα για ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων

    Η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να συνοδεύεται και από χρηματοδότηση, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας σε επιστολή προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα

    Το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας των επιχειρήσεων, ως απόρροια των εξαιρετικά αργών ρυθμών στη διαδικασία ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και της μη αναχρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, εκείνων των επιχειρήσεων, που έχουν ρυθμίσει ήδη τις οφειλές του, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας σε επιστολή που απέστειλε στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα.

    Πάγια θέση του Επιμελητηρίου Ηλείας, επισημαίνεται στην επιστολή, αποτελεί πως ο τραπεζικός δανεισμός οφείλει να εξυπηρετεί τους αναπτυξιακούς στόχους της ελληνικής οικονομίας και να δίνει διέξοδο στις αγωνίες και τα αδιέξοδα της επιχειρηματικότητας. Υπό αυτό το πνεύμα, η μεταβίβαση των απαιτήσεων-δανείων δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια απλή μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις Εταιρείες Διαχείρισης, αλλά οφείλει να υπηρετεί τους στόχους της στήριξης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Ηλείας έχει πολλάκις επισημάνει την ανάγκη για τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, μέσω της μετατροπής των κόκκινων δανείων σε εξυπηρετούμενα και της προοπτικής επιστροφής τους στις τράπεζες.

    Ας μην ξεχνάμε πως η επιβίωση των επιχειρήσεων δεν θα καταστεί εφικτή μόνο μέσω της ρύθμισης μιας οφειλής, αλλά προϋποθέτει και την παροχή οικονομικής ρευστότητας, προκειμένου να ορθοποδήσουν και να ατενίσουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Σύμφωνα, άλλωστε, με πρόσφατες έρευνες το 50% των επιχειρήσεων που έχουν ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους είναι βιώσιμες, συνεπώς η αναχρηματοδότησή τους από τις τράπεζες θα αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης.

    Το Επιμελητήριο Ηλείας έθεσε υπόψη του Διοικητή της ΤτΕ, μεταξύ άλλων και το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για εντατικοποίηση του εποπτικού ελέγχου στις εταιρείες διαχείρισης, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική διαχείριση του χρέους ιδιωτών και επιχειρήσεων και να αντιμετωπιστούν δραστικά οι καθυστερήσεις στα αιτήματα στήριξης , καθότι υπάρχουν κι επιχειρήσεις οι οποίες αγωνίζονται επί μήνες επιζητώντας ρύθμιση χωρίς να έχουν λάβει απάντηση έως τώρα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • «Κιτρινη κάρτα» Στουρνάρα στους διαχειριστές κόκκινων δανείων
    «Κιτρινη κάρτα» Στουρνάρα στους διαχειριστές κόκκινων δανείων

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος άφησε αιχμές για τον τρόπο που διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια - «Λαμβάνουμε ένα μεγάλο αριθμό καταγγελιών από ιδιώτες και επιχειρήσεις αναφορικά με τις πρακτικές τους» ανέφερε

    Αιχμές για τον τρόπο που οι servicers διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία… ξεφορτώθηκε το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, άφησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, με τον επικεφαλής της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, κ. Τάσο Πανούση, να κάνει λόγο για αναδιαρθρώσεις δανείων, ύψους άνω των 4,7 δισ. ευρώ τη διετία 2020 – 2021 προσφέροντας λύσεις που περιλαμβάνουν στην πλειοψηφία τους και άφεση χρέους…

    «Η μεταφορά των ΜΕΔ εκτός τραπεζικού κλάδου έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία καθώς οι τράπεζες απαλλαγμένες από βαρίδια του παρελθόντος θα είναι σε καλύτερη θέση να επιτελέσουν το διαμεσολαβητικό τους ρόλο στην οικονομία, καθώς και να επικεντρωθούν στις προκλήσεις που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας. Εντούτοις, οφείλω να επισημάνω ότι το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει, δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς τους από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις Εταιρείες Διαχείρισης. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μπορέσουν οι Εταιρείες Διαχείρισης να διαχειριστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το απόθεμα των ΜΕΔ που έχουν αναλάβει. Αυτό προϋποθέτει πλήρη αξιοποίηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και των λοιπών διατάξεων του πρόσφατου νόμου περί Ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, την λειτουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του νόμου 4738/2020, αλλά και προσπάθεια επιτάχυνσης τη απονομής δικαιοσύνης όπου εκκρεμούν σχετικές διαδικασίες ή αποφάσεις».
    «Είναι σημαντικό οι Εταιρείες Διαχείρισης να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε πιστούχους, ή σε πιο αποτελεσματική διαχείριση του ενεχύρου -όπου αυτό είναι απαραίτητο- ώστε να διευκολυνθούν οι πιστούχοι αυτοί να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία», σχολίασε ο κ. Στουρνάρας, χτυπώντας καμπανάκι για τις καταγγελίες που φτάνουν στον επόπτη.

    «Μας προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό καταγγελιών από ιδιώτες και επιχειρήσεις αναφορικά με τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι Εταιρείες Διαχείρισης. Τα θέματα διαφάνειας των διαδικασιών και των όρων των συναλλαγών (conductofbusiness) είναι μία περιοχή την οποία λαμβάνουμε σοβαρά και αξιολογούμε στο πλαίσιο των εποπτικών μας δραστηριοτήτων. Η ουσιαστική τήρηση του πρόσφατα αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας που έχει θεσμοθετήσει η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί υποχρεωτικό θεσμικό πλαίσιο τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους servicers. Η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό προς το δανειολήπτη και με βάση τις βέλτιστες πρακτικές όπως προβλέπονται στο Κώδικα Δεοντολογίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο Νewmoney.gr
    Πηγή: Protothema.gr
  • Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι πιθανόν μέχρι του χρόνου να έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα
    Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι πιθανόν μέχρι του χρόνου να έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα

    H Ελλάδα είναι πιθανόν μέχρι του χρόνου να έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, σύμφωνα με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο, ανέφερε ότι θεωρεί «πιθανόν μέχρι του χρόνου η χώρα να έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης» - εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και να τα αποδέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ, ακόμη και μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας, θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και αν αυτά δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επενδυτική βαθμίδα. Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι μπορεί να πετύχει για την επόμενη δεκαετία ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,5%. Για φέτος, η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θ΄αυξηθεί κατά 7% και το 2022 κατά 4,5% έως 5%.

    Ο διοικητής της ΤτΕ διευκρίνισε ότι η αισιοδοξία του για τον 10ετή ενάρετο κύκλο της ελληνικής οικονομίας, με ρυθμό ανάπτυξης 93,5%, υπερδιπλάσιο εκείνου που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στηρίζεται σε εξέλίξεις, τόσο στο μέτωπο της ζήτησης, όσο και της προσφοράς. Πιο συγκεκριμένα, στο παραπάνω διάστημα όπως είπε, θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία σημαντικοί πόροι, τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από τα διαθρωτικά ταμεία. Επιπροσθέτως, καταγράφεται σημαντική αύξηση των ξένων άμεσων και έμμεσων επενδύσεων. Το πλαίσιο αυτό συμπληρώνεται από σημαντικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει, και άλλες τις οποίες σχεδιάζει, η κυβέρνηση. «Είναι στο χέρι μας να μην χάσουμε το τραίνο» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα «πικρά λάθη» του παρελθόντος. Ζητούμενο όμως παραμένει, όπως είπε, η υψηλή αυτή ανάπτυξη να διαχυθεί σε ολόκληρη την κοινωνία.

    Στην προσπάθεια αυτή, θα πρέπει να συμβάλουν και οι τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Η ΕΚΤ εδώ και αρκετό καιρό επιδοτεί τις τράπεζες για να χορηγούν νέα δάνεια, επομένως θα πρέπει και αυτές να δανείσουν» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. Αναφερομενος στα νοικοκυριά, ο διοικητής της ΤτΕ τα προέτρεψε να δανειστούν για την αγορά κατοικίας, αντί της λύσης του ενοικίου. Όπως επεσήμανε, χάρη στην μεγάλη μείωση των επιτοκίων, η τοκοχρεωλυτική δόση για την αποπληρωμή ενός στεγαστικού δανείου μπορεί πλέον να είναι χαμηλότερη από τη δαπάνη του ενοικίου για το ίδιο ακίνητο.

    Αναφερόμενος στη διεθνή συγκυρία, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας γενικότερα, ως «την τέλεια καταιγίδα». Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η ΕΚΤ έπεσε έξω στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, καθώς όπως είπε, η άνοδος των τιμών της ενέργειας αποτελεί ένα «σύνθετο γεωπολιτικό φαινόμενο».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Στουρνάρας: Οι επενδυτές να μην ποντάρουν σε πρόωρη αύξηση των επιτοκίων
    Στουρνάρας: Οι επενδυτές να μην ποντάρουν σε πρόωρη αύξηση των επιτοκίων
    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε διαταραχή μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων

    Οι επενδυτές δεν πρέπει να αναμένουν μία πρόωρη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας.

    Τα στοιχήματα ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα γίνει περί τα μέσα του 2023 «δεν συμφωνούν με την καθοδήγηση που δίνουμε», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, στην τηλεόραση του Bloomberg, με τις τιμές των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων να διευρύνουν τα κέρδη τους μετά τη δήλωση αυτή.

    Η ΕΚΤ δεν θέλει αναταραχή μετά το PEPP

    Σημείωσε, επίσης, ότι τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ θα προσπαθήσουν να αποφύγουν οποιαδήποτε διαταραχή μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων για την πανδημία (PEPP), ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, το οποίο θεσπίστηκε για να αντιμετωπιστούν οι πωλήσεις των ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών.

    Με τις έκτακτες αγορές ομολόγων να αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο, η ΕΚΤ εξετάζει ένα νέο σχέδιο αγορών ομολόγων για να αποτρέψει κάποια αναταραχή όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα θα καταργηθεί σταδιακά, δήλωσαν στο Bloomberg αξιωματούχοι με γνώση του θέματος. Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

    «Οι αγορές ομολόγων έχουν ως στόχο τη διαμόρφωση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών, στην ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής για να αποτραπεί κάθε μορφή κατακερματισμού στις χώρες της Ευρωζώνης. Είμαι βέβαιος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να επιδιώκει τον στόχο αυτό», τόνισε ο Στουρνάρας.

    Μείωση των αποδόσεων των ομολόγων

    Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης το 2023, κάτι που δεν διαφέρει σημαντικά από τα στοιχήματα στις αρχές Ιουλίου όταν η κεντρική τράπεζα παρουσίασε τη νέα στρατηγική της.

    Οι τιμές των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν μετά τις δηλώσεις Στουρνάρα, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να υποχωρούν έως έξι μονάδες βάσης στο 0,84%, ενώ στη συνέχεια έχασαν μέρος των κερδών. Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές των ελληνικών και ισπανικών ομολόγων.
    Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ κινείται σε διαφορετική τροχιά από την πολιτική άλλων κεντρικών τραπεζών, όπως της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας, που έχουν σηματοδοτήσει πιθανή σύσφιξή της. «Δεν είμαστε στην ίδια θέση. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι χαμηλότερες για την Ευρωζώνη από ότι για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Είναι φυσικό ότι είμαστε σε διαφορετική φάση της νομισματικής πολιτικής».

    Δεν έχουμε στασιμοπληθωρισμό

    Αν «και είμαστε εν μέσω μίας τέλειας καταιγίδας», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, «δεν θα βιαστώ να πω ότι έχουμε στασιμοπληθωρισμό τώρα», αναφερόμενος στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ και άλλων ιδρυμάτων δείχνουν μείωση του πληθωρισμού κάτω από το στόχο του 2% το επόμενο έτος.
    Ο Στουρνάρας ανέφερε, επίσης, ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συζητήσει για το αν θα συμπεριληφθεί το ελληνικό χρέος σε μελλοντικές αγορές ομολόγων, το οποίο είχε εξαιρεθεί λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησής του, επικαλούμενος την «πολύ ουσιαστική πρόοδο» της ελληνικής οικονομίας. «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη επενδυτική διαβάθμιση, αλλά είμαι βέβαιος ότι αν δεν είχαμε την πανδημία, η Ελλάδα θα είχε ανακτήσει την επενδυτική διαβάθμιση», τόνισε.

    Πηγή: Εthnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ