Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019 10:55

Τσίπουρο: Η "καμπάνα" του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου φέρνει αυξήσεις "φωτιά"

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Τσίπουρο και τσικουδιά είχαν την τιμητική τους χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο με απόφαση του καλεί την Ελλάδα να διπλασίασει τον φόρο από 50% σε 100%, καθώς κρίθηκε ότι η έκπτωση φόρου, που έχει υιοθετηθεί στο εμφιαλωμένο τσίπουρο, κινείται εκτός των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι δημιουργείται στρέβλωση στην αγορά, ενώ τα εισαγόμενα από τα άλλα κράτη μέλη αποστάγματα υπόκεινται στον κανονικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η απόφαση, ο ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει ότι κανένα κράτος μέλος δεν επιβάλλει, άμεσα ή έμμεσα, στα προϊόντα άλλων κρατών μελών, φόρους ανωτέρους από εκείνους που επιβαρύνουν, άμεσα ή έμμεσα, τα ομοειδή εθνικά προϊόντα. Κατά συνέπεια, το τσίπουρο και η τσικουδιά είναι παρόμοια, τουλάχιστον με όλα τα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά, που περιλαμβάνονται στην κατηγορία "αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής".

Αύξηση έως 5 ευρώ στην φιάλη

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε τσίπουρο και τσικουδιά αναμένεται να φέρει αύξηση της τάξης 4-5 ευρώ στις φιάλες των 700 ml. Οι εμφιαλωτές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα πρέπει να οδηγήσει και στην πάταξη της διακίνησης του χύμα τσίπουρου στο εμπόριο καθώς από την στρέβλωση αυτή κινδυνεύουν οι οργανωμένες επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πότε θα εφαρμοστεί η απόφαση και το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι τιμές και στα σημεία της ζεστής αγοράς, δηλαδή τα τσιπουράδικα και τα καφενεία.

Πηγή: News247.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019 20:55

Σχετικά Άρθρα

  • Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όλες οι γυναίκες από το Αφγανιστάν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη
    Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όλες οι γυναίκες από το Αφγανιστάν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη

    Η απόφαση έρχεται μετά την άρνηση παροχής ασύλου του δικαστηρίου της Αυστρίας σε δύο Αφγανές το 2015 και το 2020.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το φύλο και η ιθαγένεια από μόνα τους είναι επαρκείς λόγοι για να χορηγήσει μια χώρα άσυλο σε γυναίκες από το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν περιορίσει δραστικά τα δικαιώματα τους.

    Οι αρχές της Αυστρίας αρνήθηκαν το καθεστώς του πρόσφυγα σε δύο γυναίκες από το Αφγανιστάν αφού ζήτησαν άσυλο το 2015 και το 2020. Οι γυναίκες αμφισβήτησαν την άρνηση ενώπιον του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Αυστρίας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Είναι περιττό να αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αιτούσα να υποστεί πράγματι και συγκεκριμένα πράξεις δίωξης εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του. «Αρκεί να ληφθούν υπόψη μόνο η εθνικότητα και το φύλο της», επισημαίνει.

    Οι Ταλιμπάν

    Από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021 έχουν περιορίσει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη σχολική εκπαίδευση, την εργασία και τη γενική ανεξαρτησία στην καθημερινή ζωή.

    Τον Αύγουστο οι Ταλιμπάν κωδικοποίησαν ένα σύνολο κανόνων που διέπουν την ηθική σύμφωνα με το νόμο της σαρία. Οι κανόνες εφαρμόζονται από το υπουργείο ηθικής, το οποίο λέει ότι έχει συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους για παραβιάσεις.

    «Είναι περιττό να αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αιτούσα να υποστεί πράγματι και συγκεκριμένα πράξεις δίωξης εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της»

    Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τους Ταλιμπάν να καταργήσουν μια σειρά από «εξωφρενικούς» νόμους που, όπως είπε, επιχειρούν να μετατρέψουν τις γυναίκες σε σκιές.

    Μια γυναίκα, που ονομάζεται ΑΗ στα δικαστικά έγγραφα, έφυγε από το Αφγανιστάν για το Ιράν με τη μητέρα και τις αδελφές της όταν ήταν περίπου 13-14 ετών, αφού ο πατέρας της, ο οποίος ήταν ναρκομανής, προσπάθησε να την πουλήσει για να χρηματοδοτήσει τον εθισμό του, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

    Η άλλη γυναίκα, που προσδιορίζεται ως FN, η οποία γεννήθηκε το 2007, δεν έχει ζήσει ποτέ στο Αφγανιστάν. Η ίδια και η οικογένειά της ζούσαν στο γειτονικό Ιράν χωρίς άδεια παραμονής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν δικαίωμα να εργαστούν και η ίδια δεν μπορούσε να λάβει εκπαίδευση. Έφυγε από το Ιράν και υπέβαλε αίτηση ασύλου στην Αυστρία.

    «Η ίδια (η FN) δήλωσε ότι αν επέστρεφε στο Αφγανιστάν, ως γυναίκα θα κινδύνευε να απαχθεί, δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει το σχολείο και ίσως να μην ήταν σε θέση να συντηρήσει τον εαυτό της χωρίς την οικογένειά της εκεί», αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ - EPA/GHULAMULLAH HABIBI
  • Τσίπουρο: Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές του εξωτερικού
    Τσίπουρο: Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές του εξωτερικού

    Μονόδρομος η εξωστρέφεια για τους αποσταγματοποιούς

    Την θέση που του αναλογεί στις διεθνείς αγορές διεκδικεί το τσίπουρο, με τις επιχειρήσεις παραγωγής αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης να θεωρούν την εξωστρέφεια μονόδρομο.

    Γι’ αυτό, 21 τσίπουρα, φρέσκα και παλαιωμένα, από 13 αποσταγματοποιεία, μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Παράγωγων Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) και της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας (ΕΝΑΠΑΠΕ), μπήκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών του διεθνούς μάρκετινγκ αποσταγμάτων «Burgundy School of Wine & Spirits Business» που εδρεύει στη Dijon, με στόχο να βοηθήσει το τσίπουρο, να διεισδύσει με επιτυχία σε αγορές του εξωτερικού.

    Βασισμένο στο μοντέλο συνεργασίας που έχει θεσμοθετήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου με το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα των αποσταγμάτων έχει δύο πυλώνες: αφενός την έρευνα των καταναλωτικών συμπεριφορών διεθνώς ως προς το τσίπουρο (φρέσκο και παλαιωμένο) σε σχέση με αντίστοιχα ανταγωνιστικά προϊόντα άλλων χωρών, με σκοπό την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του εν γένει. Αφετέρου, ειδικά για τα αποσταγματοποιεία, την παροχή συμβουλών εξειδικευμένου μάρκετινγκ και στρατηγικής, προσαρμοσμένων στις εξατομικευμένες ανάγκες τους.

    Υπό την καθοδήγηση του κ. Chris McIndoe, μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής, 9 σπουδαστές του προγράμματος ΜΒΑ από 8 διαφορετικές χώρες (Καναδά, Μεξικό, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Γαλλία, Ταιβάν) παρουσίασαν την πολύμηνη μελέτη (στην οποία συμμετείχαν 13 Αγροτικοί Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις αποσταγμάτων) των σπουδαστών που εξέτασαν σε δύο ομάδες τις ιδιαιτερότητες και τη δυναμική φρέσκου και παλαιωμένου τσίπουρου.

    Παρέδωσαν δε στους εκπροσώπους του κάθε αποσταγματοποιείου εμπιστευτική μελέτη με ανάλυση των στοιχείων της επιχείρησης, δεδομένα από τις διεθνείς αγορές και συγκεκριμένες προτάσεις. Ακολούθησαν επισκέψεις σε επιχειρήσεις της περιοχής Τυρνάβου και Βόλου καθώς επίσης και γευσιγνωσία των αποσταγμάτων.

    Η ανακάλυψη του τσίπουρου

    Ο υπεύθυνος του προγράμματος Chris McIndoe είπε: «Αυτή η εκπαιδευτική αποστολή, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το «Burgundy School of Wine & Spirits Business», τον ΣΕΑΟΠ και την ΕΝΑΠΑΠΕ, έρχεται στο τέλος του προγράμματος MBA για το κρασί και τα αλκοολούχα ποτά, ως επιστέγασμα μιας μακροπρόθεσμης συμβουλευτικής μελέτης».

    Ο διευθυντής του Προγράμματος ΜΒΑ – οι φοιτητές του οποίου συμμετείχαν στο πρόγραμμα, Jacques Thebault επισήμανε ότι «σε αυτόν, τον τρίτο χρόνο της συνεργασίας μας με τους ελληνικούς φορείς του οίνου και των αποσταγμάτων, είχαμε την τεράστια χαρά και το προνόμιο να συνεργαστούμε με αρκετούς παραγωγούς κρασιού και τσίπουρου στη Θεσσαλία. Η ανακάλυψη του τσίπουρου, ιδιαίτερα, ήταν εμπνευσμένη και οι σπουδαστές μας απόλαυσαν πάρα πολύ την ευκαιρία να μελετήσουν αυτό το υπέροχο απόσταγμα και να αξιολογήσουν τις δυνατότητές του για περαιτέρω ανάπτυξη στις εξαγωγικές αγορές. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους παραγωγούς για τον ενθουσιασμό, τη γενναιοδωρία και την υποστήριξή τους».

    Ο κ. Θεόδωρος Γεωργόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Reims αλλά και στην Burgundy School of Wine & Spirits Business, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άψογη εκτέλεση του προγράμματος καθώς και την βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα βρει έδαφος να καρποφορήσει ικανοποιώντας ζωτικές ανάγκες των αποσταγματοποιών της χώρας αλλά και να εμπνεύσει τους σπουδαστές του φημισμένης Σχολής της Βουργουνδίας.

    Μονόδρομος η εξωστρέφεια

    Ο πρόεδρος ΕΝΑΠΑΠΕ κ. Δημήτρης Αποστολάκης είπε: «Η εξωστρέφεια είναι, κατά την γνώμη μας, μονόδρομος για τις επιχειρήσεις παραγωγής αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης. Το τσίπουρο και η τσικουδιά επιβάλλεται να πάρουν την θέση που τους αναλογεί στις διεθνείς αγορές και η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία έγινε από την διεθνούς φήμης σχολής του Bourgoundy Wine & Spirits Business, απέδειξε ότι με στοχευμένες ενέργειες είναι δυνατή η επίτευξη αυτού του σκοπού. Ήταν λοιπόν μία αρχή σε μία μακροπρόθεσμη προσπάθεια την οποία οι δύο φορείς ΣΕΑΟΠ & ΕΝΑΠΑΠΕ θα εντείνουν με περεταίρω ενέργειες τέτοιου βεληνεκούς».

    Τέλος ο γεν. γραμματέας ΣΕΑΟΠ κ. Νίκος Κατσάρος, χαιρέτησε την πρόταση ως μια εξαιρετική ευκαιρία για τα μέλη του Συνδέσμου και ειδικότερα για νέες δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου να λάβουν φρέσκιες ιδέες, τεχνογνωσία και συμβουλές από ένα τόσο έγκυρο φορέα. Με βάση αυτή την πρώτη εμπειρία, ελπίζουμε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις μέλη μας.

    Πηγή: In.gr

  • Δεκτή η προσφυγή της Γεωργίας Μπίκα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση βιασμού
    Δεκτή η προσφυγή της Γεωργίας Μπίκα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση βιασμού

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρότεινε στη Γεωργία Μπίκα και την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσουν σε διακανονισμό και να αποζημιωθεί η ίδια

    Παραδεκτή από τις ευρωπαϊκές δικαστικές Αρχές έγινε η προσφυγή που έκανε η Γεωργία Μπίκα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση του βιασμού της, όπως η ίδια κατήγγειλε πριν από περίπου ένα χρόνο και έτσι η υπόθεση οδηγείται και επίσημα στα ένδικα μέσα του εξωτερικού.

    Όπως αναφέρει το ThessToday.gr, η Γεωργία Μπίκα είχε κάνει την προσφυγή στις 22 Σεπτεμβρίου για την υπόθεση του βιασμού της και έγινε παραδεκτή από το το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο πρότεινε στην ίδια, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσουν σε διακανονισμό και να αποζημιωθεί.

    «Η Γεωργία Μπίκα δεν πρόκειται να δεχθεί τον διακανονισμό, διότι επιθυμεί να οδηγηθεί η υπόθεση σε δημόσια συνεδρίαση, για να υποστηρίξει ζωντανά τα όσα ακριβώς συνέβησαν, και μετά να αποφασίσει το δικαστήριο για το τελικό ποσό της αποζημίωσης» δήλωσε στο ThessToday.gr ο δικηγόρος της Γεωργίας Μπίκα, Νίκος Διαλυνάς.

    Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, το θέμα δεν είναι η αποδοχή υψηλότερου ή χαμηλότερου ποσού αποζημίωσης, αλλά η δικαίωση της Γεωργίας Μπίκα, κυρίως ηθικής.

    «Από εκεί και πέρα το επόμενο ραντεβού μας θα είναι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και αξίζει να τονιστεί πως από τις 78.000 προσφυγές, μόνο το 8% αυτών γίνεται δεκτό. Μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του, όχι μόνο για τα στοιχεία που περιείχε η προσφυγή, αλλά και για την αστοχία και τις παραλείψεις των ελληνικών αρχών», εξηγεί ο κ. Διαλυνάς.

    Η Γεωργία Μπίκα έκανε την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης στην Ελλάδα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου δεν έκανε αποδεκτή την άσκηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, το οποίο απάλλαξε τον 27χρονο από την κατηγορία του βιασμού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση καταγγέλθηκε από τη Γεωργία Μπίκα πριν από περίπου ένα χρόνο, αναφέροντας στις Αρχές ότι έπεσε θύμα νάρκωσης και βιασμού σε σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γιατί προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι ανακοίνωσε ο Αλέξης Κούγιας
    Γιατί προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι ανακοίνωσε ο Αλέξης Κούγιας

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως θα προσφύγει η Ρούλα Πισπιρίγκου, κατά της ελληνικής δικαιοσύνης και των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που την κατέστησαν κατηγορούμενη.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνηγόρου της κ. Πισπιρίγκου Αλέξη Κούγια, η κατηγορούμενη εκτός της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσφύγει και στην ελληνική Δικαιοσύνη με αγωγές κακοδικίας, ζητώντας μεγάλη χρηματική αποζημίωση από όλους τους Εισαγγελείς και Δικαστές που την κατέστρεψαν.

    Η ανακοίνωση:

    Εκτός από τις μηνύσεις και αγωγές για αποζημίωσή της με 1.000.000 ευρώ κατά των Καρακούκη – Καλόγρηα – Λέων – Σπηλιοπούλου, η κα Σ.Π. με πρωτοβουλία του επικεφαλής του γραφείου μας κου Αλέξη Κούγια θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά του ελληνικού κράτους, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, των Εισαγγελέων Ελευθεριάνου και Μαστραντωνάκη και των Δικαστών Σαλάππα και Τζωρτζάτου, γιατί αγνοώντας νόμιμες ιατροδικαστικές εκθέσεις, νεκροψίες και νεκροτομές και νόμιμη πραγματογνωμοσύνη της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών κας Αγγελικής Τσιόλα, της επίλεκτης ιατροδικαστού Αθηνών κας Χριστίνας Τσάκωνα και του επίλεκτου ιατροδικαστού Πειραιώς κου Σωκράτη Τσαντίρη, αλλά και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και μαρτυρικές καταθέσεις του τακτικού ιατροδικαστού Λαρίσης κου Κραββαρίτη, του τακτικού ιατροδικαστού και παθολογοανατόμου κου Συμεών Μεσογίτη, την μαρτυρική κατάθεση και την ιατροδικαστική έκθεση της επίλεκτης ιατροδικαστού, πραγματογνώμονος από τον πίνακα πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Αθηνών κας Ουρανίας Δημακοπούλου και τη μαρτυρική κατάθεση του παθολογοανατόμου Χρήστου Ευτυχιάδη, ο οποίος κατέθεσε ότι έπεσε θύμα παραπλανήσεως από τον ιατροδικαστή Καλόγρηα και ότι κακώς χρησιμοποίησε μια χρώση, η οποία πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε παγκοσμίως από παθολογοανατόμο για τη διαπίστωση ασφυκτικού θανάτου βρεφών αλλά και ενηλίκων και η οποία χρησιμοποιείται μόνο για την διαπίστωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, εντελώς παράνομα και σκόπιμα, άλλη λογική εξήγηση δεν υπάρχει, σε συνεργασία με την τακτική καθηγήτρια ιατροδικαστικής Αθηνών Χάιδω Σπηλιοπούλου, αγνόησαν τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και το πώς διενεργούνται νόμιμα πραγματογνωμοσύνες και πώς ανατρέπονται νόμιμα πραγματογνωμοσύνες, και με μία κωμικού νομικού/επιστημονικού περιεχομένου απλή έκφραση γνώμης δύο αυτοδιορισμένων ιατροδικαστών, οι οποίοι δεν διενέργησαν ούτε νεκροψία, ούτε νεκροτομή, αλλά μόνο από μεταθανάτιες φωτογραφίες και ένα πανάκι μωρού που τους παρέδωσε η δήθεν δολοφόνος Σ.Π., δηλαδή η δήθεν δολοφόνος τούς παρέδωσε η ίδια το μέσον, με το οποίο δήθεν σκότωσε το παιδί της, άσκησαν παράνομη ποινική δίωξη στη δυστυχή και ανυπεράσπιστη στην κυριολεξία κα κατηγορουμένη και ακολούθως παρανόμως, παρά την κατάθεση του παθολογοανατόμου Ευτυχιάδη που παραδέχτηκε ότι παραπλανήθηκε και ότι κακώς χρησιμοποίησε στην παθολογοανατομική εξέταση της καρδίας του ενός εκ των δύο κοριτσιών μια ανύπαρκτη χρώση, και αντί να καλέσουν την κα κατηγορουμένη σε τυπική μόνο απολογία, αφού έχει αποδεχτεί ότι είναι αθώα, ο Εισαγγελέας κ. Μαστραντωνάκης και η τακτική Ανακρίτρια κα Τζωρτζάτου, αλλά και η προηγούμενη Ανακρίτρια κα Σαλάππα μαζί με τον γνωμοδοτήσαντα Εισαγγελέα στην υπόθεση της Τζωρτζίνας αποφάσισαν την προσωρινή της κράτηση και την έκλεισαν παρανόμως στις φυλακές, χωρίς να συντρέχει ουδεμία από τις προϋποθέσεις της προσωρινής κρατήσεως.

    Η κα κατηγορούμενη εκτός της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσφύγει και στην ελληνική Δικαιοσύνη με αγωγές κακοδικίας, ζητώντας μεγάλη χρηματική ικανοποίηση και από όλους όσους Εισαγγελείς και Δικαστές την κατέστρεψαν.

    Αθήνα, 13/01/2023

    Με εκτίμηση

    Αλέξιος Χ. Κούγιας

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ισχυροποιούνται στις διεθνείς αγορές το τσίπουρο και το ούζο
    Ισχυροποιούνται στις διεθνείς αγορές το τσίπουρο και το ούζο

    Θωρακισμένα και πιο ισχυρά είναι εδώ και λίγες ημέρες στις διεθνείς αγορές δυο προϊόντα που... τα ονόματά τους και μόνο θυμίζουν Ελλάδα. Ο λόγος για το ούζο και το τσίπουρο τα οποία έλαβαν το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταχωρηθούν στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας, (WIPO), ως Προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

    Μεγάλοι «πρωταγωνιστές» αυτής της προσπάθειας ήταν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), η Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος (ΕΝΑΠΑΠΕ) αλλά και οι υπηρεσίες του Γενικού Χημείου το Κράτους.

    Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών, Νίκος Καλογιάννης επισημαίνει πως με τη συγκεκριμένη απόφαση τα δυο ελληνικά προϊόντα «θα μπορούν να απολαμβάνουν προστασίας στα συμβαλλόμενα στην Διεθνή Συμφωνία της Λισαβόνας Κράτη ακριβώς όπως ακριβώς προστατεύονται στην ΕΕ» ενώ «αποκτούν σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε συνομιλίες της ΕΕ με τρίτα κράτη για διμερείς αναγνωρίσεις Γεωγραφικών Ενδείξεων. Πλέον δεν θα μπορεί εύκολα να εξαιρεθούν από συνομιλίες και συμφωνίες».

    Από τη μεριά του ο προέδρος της ΕΝΑΠΑΠΕ, Δημήτρης Αποστολάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία του κλάδου» καθώς «είναι η πρώτη φορά που δόθηκε η δυνατότητα στις Ενώσεις μας να συμμετάσχουν στην διαδικασία ενεργά, με τη συνδρομή του εξειδικευμένου σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας δικηγορικού γραφείου του συμβούλου μας καθηγητή, Θεόδωρου Γεωργόπουλου, καθιστώντας τις Ενώσεις μας συνδικαιούχους των άνω γεωγραφικών ενδείξεων».

    Με τη συγκεκριμένη απόφαση της ΕΕ το Ούζο και το Τσίπουρο αναγνωρίζονται «σε 9 εμπορικά σημαντικές για την Ελλάδα χώρες» όπως είπε ο κ. Αποστολάκης, καθώς ναι μεν «τα προϊόντα αυτά προστατεύονται στα όρια της ΕΕ καθώς και στις χώρες τις οποίες η ΕΕ συνάπτει διμερείς σχέσεις» ωστόσο «η σύναψη διμερών εμπορικών σχέσεων με τις τρίτες χώρες είναι χρονοβόρες και τελικά πολλές φορές δεν συμπεριλαμβάνουν όλα τα προϊόντα».

    «Πολλά τα κέρδη για την ελληνική αποσταγματοποιία»

    Με το 70% περίπου των δυο προϊόντων να εξάγονται στις διεθνείς αγορές, γίνεται εύκολα αντιληπτή η βαρύτητα της εν λόγω απόφασης. «Η ισχυροποίηση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι ιδιαίτερα σημαντική» υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης συμπληρώνοντας ότι «η Γεωγραφική Ένδειξη ισχυροποιεί τα προϊόντα μας έναντι των όποιων ανταγωνιστικών από άλλες χώρες».

    «Η εισαγωγή των γεωγραφικών ενδείξεων “Ούζο” και “Τσίπουρο/Τσικουδιά” στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης αποδεικνύει την βούληση της ελληνικής πολιτείας και της Ε.Ε. να στηρίξει τα σημαντικά για την χώρα μας αυτά προϊόντα» είπε ο κ. Αποστολάκης καθώς όπως τόνισε «όσο πιο “ασφαλές” γίνεται το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθούμε για την επίτευξη των πολυπόθητων εξαγωγών τόσο πιο εύκολη θα είναι η επίτευξη του στόχου διότι πολλές εξαγωγικές προσπάθειες δεν ευόδωσαν ή δεν είχαν συνέχεια διότι οι δυσκολίες που προέκυψαν, μέσω της γραφειοκρατίας, για την εισαγωγή σε τρίτες χώρες χωρίς διμερείς σχέσεις ήταν ανυπέρβλητες».

    «Περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου»

    Ιδιαίτερα ευοίωνο φαντάζει το μέλλον του κλάδου της ελληνικής αποσταγματοποιίας καθώς οι άμεσα εμπλεκόμενοι φέρονται να έχουν θέσει νέους στόχους. Όμως για την επίτευξη αυτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΑΟΠ χρειάζονται να γίνουν τέσσερα βήματα.

    Αρχικά όπως λέει, θα πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα «υποστήριξης των εξαγωγών, με προβολή των ελληνικών αποσταγμάτων, που εξάγονται και αποτελούν πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό». Η όλη προσπάθεια να υποστηριχθεί «από το Υπουργείο Εξωτερικών και τις πρεσβείες της χώρας μας ανά τον κόσμο», σημειώνει

    Επίσης, ο κ. Καλογιάννης αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ζητά την επίλυση των θεμάτων «που ουσιαστικά αφορούν ταμειακές δυσλειτουργίες και πρακτικά δυσχεραίνουν τη συμμετοχή των μικρών οικογενειακών μονάδων του κλάδου στα προγράμματα αυτά» υπογραμμίζοντας ότι «με τη συμμετοχή της Enterprise Greece ως φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων, από κοινού με τον ΣΕΑΟΠ, τέτοια θέματα μπορούν να παρακαμφθούν».

    Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ενταχθούν τα αποστάγματα «στις δράσεις προβολής του Γαστρονομικού Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού».

    Την ίδρυση μια Εθνικής Επιτροπής Αποσταγμάτων ζητά από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΕΝΑΠΑΠΕ «παίρνοντας παραδείγματα από την επιτυχημένη πορεία αντίστοιχων κλάδων άλλων χωρών».

    Και συνεχίζει: «Το βασικό ζητούμενο αυτής της διαδικασίας είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων προκειμένου να διατηρηθεί το ελληνικό απόσταγμα υψηλά στην ελληνική αγορά αλλά και κυρίως προκειμένου να βρει βηματισμό στις διεθνείς αγορές» υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί να συμβεί εάν όλοι οι κρίκοι που απαρτίζουν την αλυσίδα της παραγωγής των αποσταγμάτων εργαστούν συντεταγμένα προς αυτή την κατεύθυνση».

    Η επιτροπή όπως επισημαίνει θα πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους «όλων των εμπλεκόμενων, από τους αμπελουργούς, τους οινοποιούς, τους αποσταγματοποιούς, στελέχη των αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών προκειμένου να εξετάζονται όλα τα ζητήματα που αφορούν στα προϊόντα και να λαμβάνονται άμεσα οι αντίστοιχες αποφάσεις» ενώ «θα εισηγείται στην πολιτική ηγεσία, η οποία θα προβαίνει σε κατάλληλες νομοθετικές πράξεις, εφόσον κρίνεται αναγκαίο».

    Διεκδίκηση ΠΓΕ για 13 ακόμη προϊόντα

    Τέλος, όπως υποστηρίζει ο κ. Καλογιάννης «η προσπάθειά μας δεν τελειώνει εδώ» καθώς «υπάρχουν άλλες 13 Γεωγραφικές Ενδείξεις που είναι καταχωρημένες υπέρ της Ελλάδας».

    Πρόκειται για το Τσίπουρο Τυρνάβου, το Τσίπουρο Θεσσαλίας, το Ούζο Μυτιλήνης, το Κουμκουάτ Κέρκυρας, η Τσικουδιά Κρήτης, το Ούζο Πλωμαρίου, το Ούζο Καλαμάτας, το Ούζο Θράκης, το Ούζο Μακεδονίας, η Τεντούρα, η Μαστίχα Χίου, το Κίτρο Νάξου και το Τσίπουρο Μακεδονίας.

    «Θα συνεργαστούμε και πάλι όλοι οι φορείς μαζί προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία και για τις υπόλοιπες κατηγορίες που διεκδικούμε» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Ευρωδικαστήριο: Ενοχη η Ελλάδα για μη σεβασμό οικοτόπων
    Ευρωδικαστήριο: Ενοχη η Ελλάδα για μη σεβασμό οικοτόπων

    Με τη σημερινή του απόφαση το ΔΕΕ τονίζει ότι «η Ελλάδα παρέβη το 6, παράγραφος 1, της οδηγίας για τους οικοτόπους»

    Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε σήμερα ότι η Ελλάδα παρέβη το άρθρο 4, παράγραφος 4, της οδηγίας για τους οικοτόπους, καθώς, δεν καθόρισε τους στόχους διατήρησης σχετικά με τις ΕΖΔ που βρίσκονται στην επικράτειά της το ταχύτερο δυνατόν και, το αργότερο, εντός έξι ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης 2006/613.

    Το ΔΕΕ επιπλέον έκρινε ότι "όσον αφορά τους στόχους που έχουν καθοριστεί, σύμφωνα με την Ελλάδα, σχετικά με τις ΕΖΔ που καλύπτονται από τα δύο εθνικά πάρκα του «Σχινιά-Μαραθώνα» και της «Κορώνειας-Βόλβης», το ΔΕΕ διαπιστώνει ότι οι στόχοι αυτοί δεν αφορούν συγκεκριμένα καθορισμένες ΕΖΔ και δεν λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά ενδιαφέροντος των οικείων ζωνών. Στόχοι όπως η «διατήρηση του υγροτόπου του Σχινιά» και η «διατήρηση των οικοσυστημάτων της περιοχής» είναι υπερβολικά γενικοί και αόριστοι για να θεωρηθούν ως «στόχοι διατήρησης» κατά την έννοια της οδηγίας για τους οικοτόπους".

    Το ΔΕΕ κρίνει ακόμη ότι "σχετικά με τις οργανωτικής φύσης δυσκολίες που επικαλείται η Ελλάδα, κατά πάγια νομολογία του ΔΕΕ, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επικαλούνται διατάξεις, πρακτικές ή καταστάσεις της εσωτερικής έννομης τάξης τους προκειμένου να δικαιολογήσουν τη μη εφαρμογή μιας οδηγίας εντός της ταχθείσας προθεσμίας".

    Επιπλέον, με τη σημερινή του απόφαση το ΔΕΕ τονίζει ότι "η Ελλάδα παρέβη το 6, παράγραφος 1, της οδηγίας για τους οικοτόπους". Το ΔΕΕ κρίνει σχετικά με νομοθετήματα που, κατά την Ελλάδα, καθόρισαν μέτρα διατήρησης για το 18,5 % περίπου της συνολικής έκτασης των επίδικων ΤΚΣ, το ΔΕΕ παρατηρεί ότι το 81,5 % των ΕΖΔ, που αντιστοιχούσαν στους επίδικους ΤΚΣ δεν καλυπτόταν από κανένα μέτρο διατήρησης και ότι το κανονιστικό πλαίσιο έχει γενικό και κατευθυντήριο χαρακτήρα και απαιτεί μέτρα συγκεκριμενοποίησης για την ουσιαστική εφαρμογή του.

    Αναφορικά με τον νόμο 4685/2020, το ΔΕΕ διαπιστώνει ότι η νομοθεσία αυτή θεσπίστηκε στις 7 Μαΐου 2020, δηλαδή μετά τη λήξη της δίμηνης προθεσμίας που έταξε η Κομισιόν με την αιτιολογημένη γνώμη του Φεβρουαρίου του 2016, και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη. Συμπερασματικά, το ΔΕΕ κρίνει ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία για τους οικοτόπους, παραλείποντας να λάβει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών όλα τα αναγκαία μέτρα για τον καθορισμό κατάλληλων στόχων διατήρησης και κατάλληλων μέτρων διατήρησης όσον αφορά τους 239 ΤΚΣ, οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και περιλαμβάνονται στην ως άνω απόφαση της Επιτροπής. Καταδικάζει δε την Ελλάδα στα δικαστικά έξοδα.

    Η οδηγία 92/43/ΕΟΚ για την προστασία της βιοποικιλότητας της Ευρώπης (Natura 2000) [1] (στο εξής: οδηγία για τους οικοτόπους) έχει σκοπό να συμβάλει στην προστασία της βιολογικής ποικιλομορφίας, μέσω της διατήρησης των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας στο έδαφος των κρατών μελών. Σύμφωνα με την οδηγία αυτή, η Επιτροπή με την απόφαση 2006/613/ΕΕ της 19ης Ιουλίου 2006 ενέκρινε τον κατάλογο 239 Τόπων Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) στη μεσογειακή γεωγραφική περιοχή.

    Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης, κατά τα έτη 2012 και 2013, η Κομσιόν ζήτησε από την Ελλάδα πληροφορίες όσον αφορά τα μέτρα που έλαβε προς συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους, όπως ο χαρακτηρισμός ειδικών ζωνών διατήρησης (ΕΖΔ) που να αντιστοιχούν σε ΤΚΣ. Στις απαντήσεις της, το 2012 η Ελλάδα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είχε χαρακτηρίσει ΕΖΔ για τους επίδικους ΤΚΣ με το Ν. 3937/2011, ενώ το 2013, υποστήριξε ότι η διαδικασία για τον καθορισμό στόχων διατήρησης και των προτεραιοτήτων διατήρησης των επίδικων ΤΚΣ εκκρεμούσαν ακόμη λόγω των ιδιαίτερα χρονοβόρων εθνικών διαδικασιών.

    Τον Φεβρουάριο του 2015, θεωρώντας ότι οι διευκρινίσεις αυτές ήταν ανεπαρκείς, η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία της απάντησε ότι, μολονότι υφίσταντο ήδη ορισμένα μέτρα, η κατάρτιση των μέτρων διατήρησης θα πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο εθνικού διαχειριστικού προγράμματος, με τίτλο «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

    Τον Φεβρουάριο του 2016, η Κομισιόν απέστειλε στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη και συμπληρωματική τον Μάρτιο του 2018, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είχε καθορίσει τις προτεραιότητες διατήρησης, τους στόχους διατήρησης και τα αναγκαία μέτρα διατήρησης που θα ανταποκρίνονταν στις οικολογικές απαιτήσεις της οδηγίας για τους οικοτόπους. Τον Μάιο του 2018, οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι εκκρεμούσε ακόμη η διαδικασία για τον καθορισμό των στόχων διατήρησης και των προτεραιοτήτων διατήρησης. Κατόπιν των παραπάνω, τον Νοέμβριο του 2019, η Κομισιόν άσκησε κατά της Ελλάδας προσφυγή λόγω παράβασης ενώπιον του ΔΕΕ.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στέλνει η Ελλαδα την Κομισιόν για τη φορολογία εισοδήματος
    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στέλνει η Ελλαδα την Κομισιόν για τη φορολογία εισοδήματος

    Η Ελλάδα διαφοροποιείται η φορολογική μεταχείριση όσον αφορά επιχειρηματικές ζημίες που προκύπτουν στη χώρα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη νομοθεσία της για τη φορολογία εισοδήματος, βάσει της οποίας διαφοροποιείται η φορολογική μεταχείριση όσον αφορά επιχειρηματικές ζημίες που προκύπτουν στην Ελλάδα και ζημίες που προκύπτουν σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

    Ταυτόχρονα, αμφότερες οι κατηγορίες επιχειρηματικού κέρδους υπόκεινται σε φορολογία στην Ελλάδα. Η εν λόγω ελληνική νομοθεσία, όπως ερμηνεύεται από υπουργική εγκύκλιο, διαφοροποιεί τη φορολογική μεταχείριση, όσον αφορά τη φορολογική αναγνώριση ζημιών, των φορολογούμενων κατοίκων ημεδαπής των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί αποκλειστικά στην Ελλάδα και των φορολογούμενων κατοίκων ημεδαπής των οποίων τουλάχιστον μέρος των επιχειρήσεων έχουν εγκατασταθεί σε άλλα κράτη της ΕΕ / του ΕΟΧ.

    Ενώ τόσο τα επιχειρηματικά κέρδη που παράγονται στην Ελλάδα όσο και τα επιχειρηματικά κέρδη που παράγονται σε άλλο κράτος της ΕΕ / του ΕΟΧ υπόκεινται σε φορολόγηση στην Ελλάδα, η μεταχείριση των ζημιών που προκύπτουν στην αλλοδαπή περιορίζεται.

    Αυτή η διαφορετική φορολογική μεταχείριση αντιβαίνει στο άρθρο 49 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ (σε συνδυασμό με το άρθρο 54 της ΣΛΕΕ) και στο άρθρο 31 παράγραφος 1 της συμφωνίας ΕΟΧ (σε συνδυασμό με το άρθρο 34 της συμφωνίας ΕΟΧ) και συνιστά περιορισμό του δικαιώματος εγκατάστασης.

    Ιστορικό: Η διαδικασία επί παραβάσει κινήθηκε το 2018. Το 2018 απεστάλη προειδοποιητική επιστολή ενώ το 2019 ακολούθησε αιτιολογημένη γνώμη.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • «Χαστούκι» από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Airbnb
    «Χαστούκι» από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Airbnb

    Η υπόθεση που οδήγησε στην έκδοση της συγκεριμένης απόφασης ξεκίνησε από μια διαμάχη στο Παρίσι.

    Μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση σε βάρος της Airbnb εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενδέχεται να απηρεάσει την λειτουργία της πλατφόρμας. Το ΔΕΕ έκρινε ότι ανεπάρκεια οικημάτων για μακροχρόνια στέγαση σε ένα δήμο δικαιολογεί την υποχρεωτική λήψη αδείας από εθνικές ή δημοτικές αρχές για βραχυχρόνια εκμίσθωση.

    Η υπόθεση που οδήγησε στην έκδοση της συγκεριμένης απόφασης ξεκίνησε από μια διαμάχη στο Παρίσι. Ειδικότερα, η Cali Apartments και η HX διατηρούν, εκάστη, στην ιδιοκτησία τους μια γκαρσονιέρα στο Παρίσι. Οι γκαρσονιέρες αυτές, οι οποίες είχαν προταθεί προς εκμίσθωση μέσω ιστοτόπου, αποτέλεσαν αντικείμενο, χωρίς προηγούμενη άδεια των τοπικών αρχών και κατ’ επανάληψη, βραχυχρόνιων εκμισθώσεων σε περιστασιακή πελατεία.

    Τα δικαστήρια όλων των βαθμίδων του Παρισιού υποχρέωσαν, βάσει του γαλλικού κώδικα κατασκευών και κατοικιών, τις δύο ιδιοκτήτριες στην καταβολή προστίμου και διέταξαν την επαναφορά της χρήσεως, ως κατοικίας, των επίμαχων ακινήτων. Στο πλαίσιο αιτήσεων αναιρέσεως που άσκησαν οι δύο ιδιοκτήτριες κατά των αποφάσεων που εξέδωσε το εφετείο Παρισίων, το Cour de cassation (Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, Γαλλία) υπέβαλε στο Δικαστήριο αιτήσεις προδικαστικής αποφάσεως, προκειμένου να μπορέσει να αποφανθεί επί της συμβατότητας της επίμαχης εθνικής ρυθμίσεως με την οδηγία 2006/123/ΕΚ.

    Σημειώνεται, ότι στον γαλλικό κώδικα κατασκευών και κατοικιών, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι στους δήμους με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, καθώς και στους δήμους τριών όμορων με το Παρίσι νομών, η αλλαγή χρήσεως των οικιακών ακινήτων υπόκειται σε προηγούμενη άδεια και ότι η κατ’ επανάληψη βραχυχρόνια εκμίσθωση επιπλωμένων οικιακών ακινήτων σε περιστασιακή πελατεία η οποία δεν εγκαθιστά σε αυτά την κατοικία της συνιστά τέτοια αλλαγή χρήσεως.

    Κατά την απόφαση του ΔΕΕ, η καταπολέμηση του προβλήματος της ανεπάρκειας οικημάτων προοριζόμενων για μακροχρόνια μίσθωση συνιστά επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογεί τέτοια ρύθμιση.

    Επιπλέον, έκρινε ότι η επίμαχη ρύθμιση δεν αποκλείεται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2006/123/ΕΚ, διότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί γενική ρύθμιση, εφαρμοζόμενη σε κάθε πρόσωπο αδιακρίτως, στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού και της χωροταξικής ανάπτυξης, ειδικότερα δε στον τομέα της χωροταξίας των αστικών περιοχών.

    Πράγματι, η ρύθμιση αυτή, μολονότι αποσκοπεί στη διασφάλιση επαρκούς προσφοράς οικημάτων προοριζόμενων για μακροχρόνια μίσθωση έναντι προσιτών τιμών, εντούτοις αφορά μόνο τα πρόσωπα εκείνα που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενός συγκεκριμένου είδους εκμισθώσεως.

    Την συγκεριμένη απόφαση ανέμεναν αρκετές πόλεις στην Ε.Ε, που αναζητούν τρόπους να περιορίσουν νόμιμα τον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση. Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter πως «η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη επικύρωσε τον γαλλικό νόμο για τη ρύθμιση των μισθώσεων Airbnb. Αυτή η νίκη, που ανέμεναν πολλές μητροπόλεις, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για την εποπτεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων και αποτελεί ένα βήμα για το δικαίωμα της στέγασης».

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch