Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 16:14

Σήμα Ντράγκι για νέα ποσοτική χαλάρωση - Αμετάβλητα τα επιτόκια

Γράφτηκε από τον

Πως αυτή τη φορά θα ωφεληθεί η Ελλάδα - Νέα «βουτιά» για το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,97% - H EKT ανέθεσε στις αρμόδιες επιτροπές την εξέταση για νέες αγορές περιουσιακών στοιχείων (QE)

Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της οριακής χρηματοδότησης και της αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,40% αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα τους τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και, εν πάση περιπτώσει, για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο του μεσοπρόθεσμα .

Το Διοικητικό Συμβούλιο υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για μια ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση νομισματικής πολιτικής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι τα ποσοστά πληθωρισμού ήταν σταθερά κάτω από τα επίπεδα που είναι σύμφωνα με τον στόχο του. Συνεπώς, αν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να μην πλησιάζουν τον στόχο, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να ενεργήσει, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία στον στόχο του πληθωρισμού.

Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα της, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς την κατεύθυνση του στόχου.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο ανέθεσε στις αρμόδιες επιτροπές την εξέταση εναλλακτικών λύσεων, περιλαμβανομένων μέτρα, όπως την πιθανότητα νέων αγορών καθαρών περιουσιακών στοιχείων (QE). Αυτή τη φορά η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί, εφόσον οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίσουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: newmoney.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 16:27

Σχετικά Άρθρα

  • Τρίτη στη χρήση πλαστικού χρήματος η Ελλάδα: 7 στους 10 πληρώνουν με κάρτα - Τα στοιχεία της ΕΚΤ
    Τρίτη στη χρήση πλαστικού χρήματος η Ελλάδα: 7 στους 10 πληρώνουν με κάρτα - Τα στοιχεία της ΕΚΤ

    Ανεβαίνει στις προτιμήσεις των Ελλήνων το πλαστικό χρήμα, αντιπροσωπεύοντας το 73,3% των πληρωμών, που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2023.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η χώρα μας είναι στην 3η θέση στη χρήση πλαστικού χρήματος, μεταξύ των 20 χωρών της Ευρωζώνης. Πρώτης έρχεται η Λιθουανία (77,8%) και δεύτερη η Πορτογαλία (76,1%).

    Να σημειωθεί ότι η στροφή ότι όλο και περισσότεροι άρχισαν να χρησιμοποιούν κάρτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σε σύγκριση έτους η ΕΚΤ έχει καταγράψει άνοδο μόλις 0,2% το 2023 από το 73,1% το β' εξάμηνο του 2022.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Τα χαρτονομίσματα λένε τις δικές τους μοναδικές ιστορίες
    Τα χαρτονομίσματα λένε τις δικές τους μοναδικές ιστορίες

    Πώς σχεδιάζεται ένα τραπεζογραμμάτιο

    Από τις 10 Ιουλίου και για μερικές ημέρες ακόμα [μέχρι τις 31 Αυγούστου] οι Ευρωπαίοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους για το πώς επιθυμούν να είναι τα επόμενα χαρτονομίσματα του ευρώ, και τι εικόνες θα ήθελαν να βλέπουν πάνω τους.

    Η αλήθεια είναι ότι τα χαρτονομίσματα λένε τις δικές τους μοναδικές ιστορίες. Μπορούν να παρουσιάζουν μυθικά πλάσματα, τοπικούς ήρωες, εθνικούς θησαυρούς ή φυσικά θαύματα.

    Σε πολλά μουσεία μπορεί κανείς να θαυμάσει χαρτονομίσματα από όλο τον κόσμο, τονίζοντας το ιστορικό τους πλαίσιο και τη δημιουργικότητα του σχεδιασμού τους.

    Και ασφαλώς τα χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά για να ψωνίσουμε από το σουπερμάρκετ, να δώσουμε φιλοδώρημα σε ένα εστιατόριο ή χαρτζιλίκι στα παιδιά μας.

    Ωστόσο, έχετε σκεφτεί ποτέ τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα καλό χαρτονόμισμα; Ή γιατί έχουν αυτό το συγκεκριμένο μέγεθος και εμφάνιση;

    Αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε άρθρο τους στο blog της ΕΚΤ επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αναλύοντας παράλληλα τις αρχές σχεδιασμού για τραπεζογραμμάτια τελευταίας τεχνολογίας.

    Γνησιότητα

    Σύμφωνα με την ΕΚΤ ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των χρημάτων είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να τα εμπιστεύονται. Προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το χαρτί στο χέρι μας είναι στην πραγματικότητα γνήσιο τραπεζογραμμάτιο και όχι πλαστό. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι στη ζώνη του ευρώ συνήθως δεν αφιερώνουν πολύ χρόνο στον έλεγχο των τραπεζογραμματίων ευρώ

    Λοιπόν, πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι όλοι μπορούν να ελέγχουν τη γνησιότητα και να εμπιστεύονται τα τραπεζογραμμάτια;

    Οι αναλυτές της ΕΚΤ αναφέρουν ότι χρειαζόμαστε χαρακτηριστικά ασφαλείας που είναι καθαρά ορατά, δύσκολα στην παραποίηση και εύκολο να τα ελέγξουμε δια γυμνού οφθαλμού. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν ολογράμματα, υδατογραφήματα, μελάνια που αλλάζουν χρώμα και νήμα ασφαλείας.

    Η ΕΚΤ διερευνά συνεχώς νέες τεχνολογίες σε συνεργασία με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, τα ερευνητικά ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα. Αναζητά νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας για μελλοντικά τραπεζογραμμάτια.

    Οι νευροεπιστήμες

    Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι ιθύνοντες της ΕΚΤ χρησιμοποιούν ακόμα και εργαλεία από τις νευροεπιστήμες, προκειμένου, για παράδειγμα, να αξιολογήσουν πώς αντιδρά ένα άτομο τα πρώτα χιλιοστά του δευτερολέπτου αφού δει και αγγίξει ένα χαρτονόμισμα, πριν καν το σκεφτεί συνειδητά.

    Παραχαράκτες

    Τέτοιες δοκιμές μας βοηθούν να δούμε πώς παρατηρούνται, μαθαίνονται και απομνημονεύονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τραπεζογραμματίων. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, ωστόσο, οι παραχαράκτες είναι δυστυχώς επίσης σε θέση να παράγουν όλο και πιο εξελιγμένα πλαστά προϊόντα. Το κλειδί για τις κεντρικές τράπεζες να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά – και αυτό σημαίνει συνεχείς επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη αιχμής.

    Το μέγεθος έχει σημασία

    Μπορεί να είναι ευκολότερο και φθηνότερο να έχουν όλα τα χαρτονομίσματα τις ίδιες διαστάσεις. Αλλά αυτό θα καθιστούσε πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να διακρίνουν ένα τραπεζογραμμάτιο ονομαστικής αξίας από το άλλο.

    Οι πρακτικές σκέψεις σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των τραπεζογραμματίων από τους ανθρώπους, όπως η διάσταση του πορτοφολιού τους, και από τη βιομηχανία μετρητών και τους λιανοπωλητές είναι επομένως όλα σημαντικά για τον προσδιορισμό του ιδανικού μεγέθους για ένα τραπεζογραμμάτιο. Το μέγεθος των τραπεζογραμματίων δεν είναι επίσης κάτι που μπορεί να αλλάξει από ιδιοτροπία, καθώς θα απαιτούνταν πολλές τροποποιήσεις και επενδύσεις για την προσαρμογή των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης και μετρητών, των ταμείων μετρητών και των δοχείων αποθήκευσης.

    Το σχέδιο

    Και το σχέδιο ενός τραπεζογραμματίου πρέπει να λειτουργεί για όλους. Η ΕΚΤ συμβουλεύεται σχετικές ομάδες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών, για να λάβει τις γνώσεις τους σχετικά με την απόδοση καθώς και τον αντίκτυπο του μεγέθους των τραπεζογραμματίων. Τα άτομα με προβλήματα όρασης και οι τυφλοί πρέπει να μπορούν να ελέγχουν ότι ένα τραπεζογραμμάτιο είναι γνήσιο απλώς αγγίζοντας και νιώθοντας το. Χρειάζονται επομένως χαρακτηριστικά προσβασιμότητας όπως διαφορετικά μεγέθη, σημάδια αφής και χρώματα υψηλής αντίθεσης. Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ, για παράδειγμα, έχουν συγκεκριμένες υπερυψωμένες γραμμές στις άκρες της μπροστινής τους πλευράς, έτσι ώστε να μπορεί να εντοπιστεί εύκολα η σωστή ονομαστική αξία.

    Χρήματα φτιαγμένα για να διαρκέσουν

    Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ χρησιμοποιούνται πολλές φορές μετά την έκδοσή τους και την κυκλοφορία τους, και επί του παρόντος κυκλοφορούν περίπου 29,6 δισεκατομμύρια από αυτά. Είναι σημαντικό να διατηρείτε αυτά τα τραπεζογραμμάτια σε καλή κατάσταση για όσο το δυνατόν περισσότερο. Σιδερώσατε ποτέ κατά λάθος ένα χαρτονόμισμα ή πλύνατε ένα σε πλυντήριο ρούχων ;

    Αν και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας δεν εξαφανίζονται, μπορούν να είναι αποτελεσματικά μόνο εάν τα τραπεζογραμμάτια δεν έχουν φθαρεί και παραμένουν απαλλαγμένα από φθορές.

    Επομένως, τα τραπεζογραμμάτια πρέπει να είναι ανθεκτικά στο σχίσιμο, το ξεθώριασμα και τον αποχρωματισμό και τα φθαρμένα ή κατεστραμμένα τραπεζογραμμάτια πρέπει να αποσύρονται από την κυκλοφορία το συντομότερο δυνατό.

    Η μέση διάρκεια ζωής ενός τραπεζογραμματίου εξαρτάται κυρίως από την ονομαστική αξία και από το εάν χρησιμοποιείται συχνά για πληρωμές ή αποθηκεύεται για μεταγενέστερη χρήση. Οι χαμηλότερες ονομαστικές αξίες χρησιμοποιούνται πιο συχνά από τις υψηλότερες και διαρκούν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια. Οι υψηλότερες αξίες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν ως αποταμίευση, μπορούν να κυκλοφορούν για δέκα χρόνια ή περισσότερο.

    Τα υλικά

    Η μελέτη αναφέρει ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τραπεζογραμματίων είναι σημαντικός παράγοντας για την αντοχή τους. Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ, όπως και τα περισσότερα νομίσματα, είναι κατασκευασμένα από βαμβάκι.

    «Ως μέρος της δέσμευσής μας να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τραπεζογραμματίων ευρώ, χρησιμοποιούμε μόνο βαμβάκι που παράγεται ως υποπροϊόν της παραγωγής νήματος. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2023 όλα τα νέα τραπεζογραμμάτια ευρώ θα παράγονται με 100% βιώσιμο βαμβάκι», τονίζουν.

    Τα τραπεζογραμμάτια λένε ιστορίες

    Εκτός από αυτές τις μάλλον τεχνικές πτυχές του σχεδιασμού μετρητών, τα τραπεζογραμμάτια έχουν επίσης μια πολιτιστική λειτουργία. Για πολλές χώρες, ειδικά όταν ιδρύονται πρόσφατα, το πρόσωπο του δικού τους νέου εθνικού νομίσματος αποτελεί σημαντική έκφραση της εθνικής ταυτότητας, όπως το ευρώ είναι ένα απτό σύμβολο της Ευρώπης. Τα τραπεζογραμμάτια λένε μια ιστορία και μπορούν να φορτιστούν συναισθηματικά. Οι άνθρωποι μπορεί, για παράδειγμα, να αισθάνονται μια σύνδεση με τα πρόσωπα, τα μέρη ή τα αντικείμενα που απεικονίζονται στα τραπεζογραμμάτια τους.

    Τα τραπεζογραμμάτια του γερμανικού μάρκου, για παράδειγμα, είχαν πάνω τους ιστορικές προσωπικότητες όπως η συνθέτρια Clara Schumann και ο μαθηματικός Carl Gauss. Τα ολλανδικά φιορίνια υιοθετούσαν ένα πιο αφηρημένο και συμβολικό σχέδιο, π.χ. ένας φάρος που αναφέρεται στην ακτή και ηλιοτρόπια για να αναπαραστήσουν τον ζωγράφο Vincent van Gogh.Και τα χαρτονομίσματα των γαλλικών φράγκων χρησιμοποιούσαν ιστορικά μοτίβα, όπως ο διάσημος πίνακας του Ντελακρουά που θυμίζει τη γαλλική επανάσταση στο τραπεζογραμμάτιο των 100 φράγκων.

    Η δραχμή

    Να θυμηθούμε και την δική μας δραχμή με τα τελευταία χαρτονομίσματα να απεικονίζουν μεταξύ άλλων τον Δισκοβόλο του Μύρωνα, τον Ναό της Ήρας στην Ολυμπία, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη αλλά και τον Γεώργιο Παπανικολάου.

    Εκτός Ευρώπης, το ραντ της Νότιας Αφρικής απεικονίζει τα ζώα των «Μεγάλων Πέντε» (λιοντάρι, ρινόκερος, ελέφαντας, βουβάλι και λεοπάρδαλη). Μια πιο πρόσφατη σειρά παρουσιάζει τα ίδια ζώα με τα μωρά τους. Αυτό δείχνει πώς τα γραφικά των τραπεζογραμματίων μπορούν να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου και ακόμη και να αφηγηθούν ιστορίες γέννησης και ζωής.

    Οι γέφυρες και οι πόρτες

    Μπορεί να είναι δύσκολο να αφηγηθεί κανείς μια ιστορία που να σχετίζεται με 346 εκατομμύρια Ευρωπαίους από 20 χώρες, με διαφορετικές γλώσσες, υπόβαθρα και φιλοδοξίες. Λοιπόν, ποια είναι η ιστορία των τραπεζογραμματίων μας; Τα τρέχοντα τραπεζογραμμάτια ευρώ παρουσιάζουν αρχιτεκτονικά στυλ από διάφορες περιόδους της ιστορίας της Ευρώπης. Τα παράθυρα και οι πόρτες στις μπροστινές πλευρές συμβολίζουν το ευρωπαϊκό πνεύμα ανοιχτότητας και συνεργασίας. Οι γέφυρες στην πίσω πλευρά αντιπροσωπεύουν την επικοινωνία μεταξύ των λαών της Ευρώπης και μεταξύ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

    Ενώ όλες οι γέφυρες ήταν απλώς στυλιζαρισμένα παραδείγματα όταν κυκλοφόρησαν τα τραπεζογραμμάτια το 2002, η ολλανδική πόλη Spijkenisse έκτοτε κατασκεύασε αντίγραφα πλήρους κλίμακας.

    Πηγή: in.gr

  • ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - Στο 3,75% το βασικό επιτόκιο
    ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - Στο 3,75% το βασικό επιτόκιο

    Την αύξηση των βασικών επιτοκίωντης κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,75%.

    Πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη αύξηση από πέρυσι τον Ιούλιο, όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος επιταχύνθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο 10,6% για να μειωθεί σταδιακά και να φθάσει στο 5,5% τον Ιούνιο, αλλά παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον στόχο 2% της ΕΚΤ.

    Αυτό ισχύει και για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο οποίος έτρεχε επίσης με ετήσιο ρυθμό 5,5% τον περασμένο μήνα. Αν μάλιστα εξαιρεθούν μόνο οι τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 6,8%.

    Διαβάστε περισσότερα στην imerisia.gr

    Φωτογραφία: frimufilms on Freepik

  • Λαγκάρντ: Τον Οκτώβριο η απόφαση της ΕΚΤ για ψηφιακό ευρώ
    Λαγκάρντ: Τον Οκτώβριο η απόφαση της ΕΚΤ για ψηφιακό ευρώ

    Όλο και πιο κοντά στο «τέλος των μετρητών» - Οι επιπτώσεις της μετάβασης σε ένα εξ ολοκλήρου ψηφιακό σύστημα

    Στο φως βγήκε η μέχρι πρότινος «κρυφή» ατζέντα της προώθησης των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών (CBDCs), μετά από τη δημοσίευση συνέντευξης της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, βάσει της οποίας «η δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ θα αποφασιστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο».
    Εάν οι δηλώσεις της Λαγκάρντ αποδειχθούν αληθείς, η συνήθεια των εγχρήματων συναλλαγών σε μετρητά θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο τη στιγμή που η Ευρωζώνη θα μεταβεί σε ένα εξ ολοκλήρου ψηφιακό σύστημα.
    Η Λαγκάρντ υποστηρίζει πως η κίνηση αυτή θα περιορίσει την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «από τα νομίσματα μη φίλιων χωρών ή τα νομίσματα τα οποία ενεργοποιούνται μέσω μίας ιδιωτικής επιχείρησης». Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν ανέφερε πως το CBDC θα υπερκεράσει τα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών αλλά οι αναλυτές του TDR υποστηρίζουν πως θα πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα, του οποίου οι συναλλαγές θα περνούν μέσω από τα «βιβλία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    JUST IN: 🇪🇺 European Central Bank President reveals plans to launch a digital euro (CBDC), says there will be control over payments. pic.twitter.com/szCFxBkZDR

    — Watcher.Guru (@WatcherGuru) April 6, 2023
    Χρηματοδότηση της «τρομοκρατίας»
    Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις βίαιες ταραχές στη Γαλλία πριν από περίπου δέκα χρόνια, οι οποίες όπως υποστήριξε «χρηματοδοτήθηκαν από μικρές, ανώνυμες πιστωτικές κάρτες». Τόνισε πως αν και το ψηφιακό ευρώ ενδέχεται να μην έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τη μικρού σκέλους χρηματοδότηση αυτή (300-400 ευρώ), υποστηρίζει πως τα παραδοσιακά χρήματα έχουν πολλάκις χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία, κάτι το οποίο αποτελεί λόγο για επιπλέον ελέγχους από την ΕΚΤ.
    Οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές πρόσφατα αποφάσισαν την επιβολή πλαφόν 1.000 ευρώ στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα σε περίπτωση ανωνυμίας του πελάτη.
    Στη Γαλλία, το όριο για ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ αλλά και τις εγχρήματες συναλλαγές βρίσκεται, επίσης, στα 1000 ευρώ για τους Γάλλους φορολογούμενους.
    Ό,τι και να συμβεί στο μέλλον, η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει. Οι ευρωπαϊκές χώρες τώρα έχουν λίγους μήνες μέχρι να βρεθούν αντιμέτωπες με μία σημαντική αλλαγή της χρηματοοικονομικής πραγματικότητας.
    Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία
    Όλα αυτά τη στιγμή που οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία συνεχίζονται. Σύμφωνα με πηγές των συνδικάτων, περίπου 400.000 πολίτες «πλημμύρισαν» τους δρόμους του Παρισιού, με συνολική προσέλευση περίπου 800.000 ατόμων σε όλη τη χώρα.
    Οι απεργοί ζητούν ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης Μακρόν για αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.
    Οι κινητοποιήσεις αυτές μετατράπηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των διαμαρτυρόμενων. Περίπου 300 άτομα εισέβαλαν τόσο στο εστιατόριο La Rotonde, όσο και στα γραφεία της BlackRock όπου άναψαν φωτοβολίδες και προκάλεσαν ζημιές.
    Οι κινητοποιήσεις απέκλεισαν δρόμους, πανεπιστήμια και την πρόσβαση ακόμη και στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle. Οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με ομάδες διαμαρτυρόμενων σε πολλές περιοχές της χώρας. Μέχρι τώρα, οι γαλλικές αρχές έχουν προχωρήσει σε 1.850 συλλήψεις.
    Πηγή: newmoney.gr - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ JIM LOSCALZO
  • Στα «τάρταρα» οι δανειολήπτες: 27% ακριβότερες οι δόσεις μετά και τη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Παραδείγματα
    Στα «τάρταρα» οι δανειολήπτες: 27% ακριβότερες οι δόσεις μετά και τη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Παραδείγματα

    Σε δύσκολη κατάσταση είναι οι δανειολήπτες, μετά τη νέα αύξηση στα επιτόκια που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) -με αποτέλεσμα η δόση στα στεγαστικά δάνεια να «εκτοξεύεται» κατά 27% μέσα σε έναν χρόνο.

    Έτσι, οι δανειολήπτες είναι πια αντιμέτωποι με τις συνέπειες από τις πέντε συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, που αποτελούν την ταχύτερη και μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της ευρωζώνης.

    Από τον Απρίλιο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον «βραχνά» ακόμη μιας ανοδικής μεταβολής στη μηνιαία δόση του δανείου τους.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την έκταση της «ζημιάς» που έχει προκληθεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, δίνει η ΕΡΤ: Ποσό 100.000 ευρώ με μια δεκαπενταετία ακόμη για να αποπληρωθεί πλήρως, είχε μία δόση η οποία ήταν περίπου στα επίπεδα των 616. Στα 626 ευρώ πριν από έναν χρόνο, τον Ιούνιο του 2022, όταν και η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκινούσε να ανακοινώνει αυτή την διαδικασία αύξησης των επιτοκίων.

    Τον Μάρτιο η δόση ήταν ήδη στα 771 ευρώ. Θα έρθουν να προστεθούν ακόμη 27 ευρώ και έτσι προκύπτει και το 27% σε σχέση με πέρσι.

    Πάντως, ο πληθωρισμός δείχνει να ακολουθεί μια πτωτική πορεία τους τελευταίους μήνες, οπότε ίσως από κάπου αχνοφαίνεται το τέλος αυτών των αυξήσεων. Οι δανειολήπτες ωστόσο έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα.

    Ένα άλλο παράδειγμα είναι το εξής:

    Στεγαστικό 130.000 ευρώ, διάρκειας 25 ετών με μέσο επιτόκιο 6% και μηνιαία δόση Ιουνίου 624,62 ευρώ, με τα νέα δεδομένα η νέα δόση θα φτάσει στα 847,15 ευρώ.

    Πρόκειται για μηνιαία επιβάρυνση σε έναν χρόνο 222 ευρώ, ενώ το σύνολο της ετήσιας επιβάρυνσης φτάνει στα 2.670 ευρώ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει αύξηση των «κόκκινων» δανείων
    Γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει αύξηση των «κόκκινων» δανείων

    Η εκτίναξη του πληθωρισμού και των επιτοκίων στην Ευρωζώνη θα οδηγήσει σε αύξηση των «κόκκινων» δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στα νοικοκυριά, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Report).

    Η ΕΚΤ χρησιμοποίησε στοιχεία για την εισοδηματική κατάσταση των δανειοληπτών από έρευνά της (Household Finance and Consumption Survey), η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2016 και του 2018, για να εκτιμήσει την επίπτωση στην ικανότητα των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Για να παρακάμψει το γεγονός ότι τα στοιχεία αφορούν σε προηγούμενα έτη, προχώρησε σε προβολή των στοιχείων στο 2022, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεταβλητών.

    Στο καθοδικό σενάριο, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) των τραπεζών της Ευρωζώνης θα αυξηθούν 80 μονάδες βάσης (0,8 της ποσοστιαίας μονάδας) αλλά από πολύ χαμηλό επίπεδο και θα αφορούν κυρίως δάνεια που έχουν νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

    Για τις ελληνικές τράπεζες, ο δείκτης των NPL αναμένεται να αυξηθεί οριακά στο βασικό σενάριο και πιο σημαντικά στο καθοδικό σενάριο.

    Συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο προβλέπεται αύξηση των NPL στο 6,77% από 6,71% για τα στεγαστικά δάνεια και στο 3,23% από 3,21% για τα καταναλωτικά δάνεια. Το σενάριο αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι θα «κοκκινίσουν» τα δάνεια όλων των νοικοκυριών που το διαθέσιμο εισόδημά τους δεν επαρκεί για τις βασικές ανάγκες τους - διατροφή, ενέργεια και στέγαση - και την πληρωμή της δόσης των δανείων τους και επιπλέον οι καταθέσεις ή άλλα ρευστά περιουσιακά στοιχεία τους δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών αυτών ούτε για έναν μήνα.

    Τα νοικοκυριά αυτά θεωρείται ότι στερούνται ρευστότητας (illiquid) και εντοπίζονται κυρίως στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που στερούνται ρευστότητα, με βάση τον παραπάνω ορισμό, ανερχόταν στο 2,16% του συνόλου των νοικοκυριών πριν από το πληθωριστικό σοκ και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,43% εξ αιτίας του.

    Το καθοδικό σενάριο εκτιμά ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξηθεί στο 8% για τα στεγαστικά και στο 3,59% για τα καταναλωτικά δάνεια. Η υπόθεση στην περίπτωση αυτή είναι ότι θα κοκκινίσουν και όλα τα δάνεια των νοικοκυριών με ανεπαρκές διαθέσιμο εισόδημα, τα οποία όμως έχουν ρευστά περιουσιακά στοιχεία που καλύπτουν τις βασικές δαπάνες και τη δαπάνη για τη δόση του δανείου τους για διάστημα έως 12 μήνες. Τα νοικοκυριά αυτά θεωρούνται ότι είναι υπό πίεση (distressed). H EKT σημειώνει ότι η πορεία των δανείων τους θα εξαρτηθεί από την πορεία του πραγματικού εισοδήματός τους φέτος και το 2023 και από τα κρατικά μέτρα στήριξης.

    Καθώς ο πληθωρισμός έχει ως αιχμή τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος στα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα, τα οποία δαπανούν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός του για την κάλυψη των αναγκών αυτών. Στο σύνολο της Ευρωζώνης, τα φτωχότερα νοικοκυριά διαθέτουν το 70% του εισοδήματός για την κάλυψη βασικών αναγκών έναντι 34% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ενεργειακή κρίση: Πρόβλεψη - σοκ της ΕΚΤ για εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου το 2023
    Ενεργειακή κρίση: Πρόβλεψη - σοκ της ΕΚΤ για εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου το 2023

    Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου μετά τη δραστική περικοπή των ροών από τη Ρωσία είναι ένας βασικός λόγος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε σημαντικά προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό.

    Μετά τη μείωση των ρωσικών ροών στην Ευρώπη κατά περίπου 80%, η ΕΚΤ άλλαξε ριζικά τις προβλέψεις της για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Τώρα εκτιμά ότι η μέση τιμή για φέτος θα είναι 168 ευρώ η μεγαβατώρα και για το 2023 θα αυξηθεί στο αστρονομικό ύψος των 235 ευρώ, ενώ και για το 2024 προβλέπεται μία τιμή κοντά στα μέσα φετινά επίπεδα (165 ευρώ). Τρεις μήνες πριν, η ΕΚΤ προέβλεπε ότι η μέση τιμή του αερίου θα μειωνόταν στα 81 ευρώ το 2023 και στα 63 ευρώ το 2024 από 99 ευρώ φέτος.

    Άνοδος των τιμών το απόγευμα

    Σημειώνεται ότι η τιμή των συμβολαίων για παράδοση αερίου τον Οκτώβριο (TTF) υποχώρησε σήμερα το πρωί έως τα 194 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά μετά το μεσημέρι αυξήθηκε 30 ευρώ και στις 18.00 διαμορφωνόταν στα 224 ευρώ με άνοδο 5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

    Λίγο καλύτερες οι προβλέψεις για το πετρέλαιο

    Αντίθετα, οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου είναι λίγο καλύτερες σε σχέση με αυτές του Ιουνίου, με βάση και την πτωτική τάση τους το τελευταίο διάστημα. Η μέση τιμή για φέτος εκτιμάται στα 105,4 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει το 2023 στα 89,8 δολάρια και περαιτέρω το 2024 στα 83,6 δολάρια.

    Για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα ανέλθει φέτος σε μέσα επίπεδα στην Ευρωζώνη στο 8,1% από 6,8% που ήταν η πρόβλεψη τον Ιούνιο, ενώ για το 2023 προβλέπει 5,5% αντί 3,5% και για το 2024 2,3% αντί 2,1%.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ζοφερές εκτιμήσεις Λαγκάρντ μετά την αύξηση επιτοκίων: Έρχεται αύξηση πληθωρισμού και υποχώρηση της ανάπτυξης
    Ζοφερές εκτιμήσεις Λαγκάρντ μετά την αύξηση επιτοκίων: Έρχεται αύξηση πληθωρισμού και υποχώρηση της ανάπτυξης

    Επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και υποχώρηση της ανάπτυξης για τα επόμενα δύο χρόνια, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ταυτόχρονα οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ ανεβάζουν σημαντικά τον πήχη του πληθωρισμού τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά, ενώ θα κινείται εκτός στόχου ακόμη και το 2024.

    Υπό το βάρος των προβλέψεων αυτών οι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισαν ομόφωνα, όπως απεκάλυψε η Πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%. Όπως προκύπτει από τις αναθεωρημένες προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ η ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας θα είναι αναιμική για τα επόμενα δύο χρόνια. Για φέτος το ΑΕΠ προβλέπεται ν΄αυξηθεί κατά 3,1% – κυρίως χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις των δύο πρώτων τριμήνων – ωστόσο για το 2023 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπεται να υποχωρήσει στο 0,9% (από 2,1% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουνίου) και το 2024 στο 1,9% από 2,1%.

    Όπως διευκρίνισε η Κριστίν Λαγκάρντ η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών και των δαπανών εστίασης και τουρισμού ως αποτέλεσμα της άρσης των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία. Το καλοκαίρι, καθώς οι άνθρωποι ταξίδευαν περισσότερο, ωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι χώρες με μεγάλους τουριστικούς τομείς. Ταυτόχρονα, όμως οι επιχειρήσεις δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στον εφοδιασμό, αν και τα προβλήματα αυτά μειώνονται σταδιακά.

    Σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας μέχρι το τέλος του 2022

    Όμως, ενώ ο ανεπτυγμένος τουρισμός υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο, η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι πίσω από αυτό. Πρώτον, ο υψηλός πληθωρισμός περιορίζει τις δαπάνες και την παραγωγή σε ολόκληρη την οικονομία, ενώ οι συνθήκες αυτές επιδεινώνονται εξαιτίας των διακοπών που εμφανίζονται στην τροφοδοσία φυσικού αερίου.

    Δεύτερον, η ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης για υπηρεσίες που ακολούθησε το άνοιγμα της οικονομίας θα χάσει τη δυναμική τους, τους επόμενους μήνες. Τρίτον, η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης, επίσης στο πλαίσιο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής σε πολλές μεγάλες οικονομίες, και η επιδείνωση των όρων εμπορίου θα σημαίνουν λιγότερη στήριξη για την οικονομία της ζώνης του ευρώ. Τέταρτον, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και η εμπιστοσύνη πέφτει απότομα.

    Στο μέτωπο του πληθωρισμού οι αναθεωρημένες προβλέψεις ανεβάζουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 8,1% για φέτος από το 5,1% που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Μαρτίου και 6,8% του Ιουνίου. Για το 2023 ο πληθωρισμός εκτιμάται πλέον ότι θα κινηθεί στο 5,5% από 3,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, (2,1% ήταν η πρόβλεψη του Μαρτίου, ενώ προβλέπεται ότι θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2%, και συγκεκριμένα στο 2,3% το 2023.

    Υπό το πρίσμα των παραπάνω όπως ανέφερε η Κριστιν Λαγκάρντ η ΕΚΤ απεφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%. Συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων επειδή ο πληθωρισμός θα παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ JIM LOSCALZO
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ