Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 13:23

ΔΝΤ: Ποιο είναι οι - μέχρι σήμερα - υποψήφιοι για την αντικατάσταση της Λαγκάρντ

Γράφτηκε από τον

Εκτός διεκδίκησης ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης Μαρκ Κάρνεϊ - Τον Οκτώβριο η ανακοίνωση για τον νέο επικεφαλής

Συρρικνώνεται η λίστα των υποψηφίων για την αντικατάσταση της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς ο κορυφαίος τραπεζίτης της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ αποκλείστηκε από αυτή.

Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας είχε αναφερθεί σαν φαβορί για να αναλάβει την κορυφαία θέση στο ΔΝΤ αντί της Λαγκάρντ, η οποία θα παραιτηθεί από τα καθήκοντα της τον Σεπτέμβριο, για να αναλάβει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, δεν συμπεριλήφθη τελικά στις επιλογές του Γάλλου υπουργού οπικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, που διοργανώνει τη διαδικασία δημιουργίας της λίστας των υποψηφίων.
Με βάση τα δεδομένα που έχουν προκύψει, οι ευρωπαϊκές χώρες θα επιλέξουν τον «εκλεκτό» από μια λίστα που περιλαμβάνει τους Γερούν Ντάισελμπλουμ (πρώην υπουργός οικονομικξών της Ολλανδίας), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (το «νούμερο δυο» της Παγκόσμιας Τράπεζας με καταγωγή από τη Βουλγαρία), Όλι Ρεν (επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας), Μάριο Σεντένο (επικεφαλής του Eurogroup) και Νάντια Καλβίνο (υπουργός οικονομικών της Ισπανίας).

Κάποιες φήμες που ήθελαν τους Σεντένο και Καλβίνο να έχουν αποκλειστεί από τη λίστα, διαψεύστηκαν από το υπουργείο οικονομικών τυης Γαλλίας. Επιπλέον, έγινε γνωστό πως δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη θέση ο Βρετανός διπλωμάτης Τζορτζ Όσμπορν.
Σημειώνεται πως, κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας, η Ευρώπη επιλέγει τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ οι ΗΠΑ επιλέγουν τον ηγέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ΔΝΤ επιθυμεί να οριστικοποιηθεί η λίστα υποψηφίων μέχτρις τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη της Λαγκάρντ μέσα στον Οκτώβριο.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 21:15

Σχετικά Άρθρα

  • Το ΔΝΤ προβλέπει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρωζώνη - 2,3% το 2024 και 2% το 2025
    Το ΔΝΤ προβλέπει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρωζώνη - 2,3% το 2024 και 2% το 2025

    Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να μειωθεί από 6,8% του ΑΕΠ το 2023 στο 6,5% φέτος και περαιτέρω στο 5,3% το 2025

    Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με την Ευρωζώνη, τόσο εφέτος όσο και το 2025, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
    Ειδικότερα, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 2,3% εφέτος και 2% το 2025 έναντι αύξησης 0,8% και 1,2%, αντίστοιχα, για την Ευρωζώνη.
    O πληθωρισμός, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, προβλέπεται στο 2,9% σε μέσα επίπεδα εφέτος και στο 2% το 2025 έναντι 2% και 2,1%, αντίστοιχα στην Ευρωζώνη
    Η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 11,1% το 2023 σε μέσα επίπεδα στο 10,5% εφέτος και περαιτέρω στο 10,1% το 2025, ενώ στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί οριακά εφέτος στο 6% και να μειωθεί στο 5,8% το επόμενο έτος.Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να μειωθεί από 6,8% του ΑΕΠ το 2023 στο 6,5% φέτος και περαιτέρω στο 5,3% το 2025, ενώ στην Ευρωζώνη αναμένεται πλεόνασμα 3,1% και 3%, αντίστοιχα.

    Η παγκόσμια οικονομία

    Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα μείνει σταθερός στο 3,2% τόσο εφέτος όσο και το 2025, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μία περίοδο αποπληθωρισμού, αλλά τονίζει ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι - από μία κλιμάκωση των περιφερειακών πολέμων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη στροφή σε περιοριστικές πολιτικές στο διεθνές εμπόριο - αυξάνονται και πλέον κυριαρχούν.

    Το καλό νέο, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι ότι η παγκόσμια μάχη κατά του πληθωρισμού φαίνεται να έχει κερδηθεί σε μεγάλο βαθμό. Μετά το υψηλό επίπεδο του 9,4% που σημειώθηκε σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο του 2022, προβλέπει τώρα ότι ο γενικός πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,5% στο τέλος του 2025, ελαφρά χαμηλότερα από το μέσο επίπεδο της 20ετίας πριν από την πανδημία. «Στις περισσότερες χώρες, ο πληθωρισμός κυμαίνεται τώρα κοντά στους στόχους των κεντρικών τραπεζών, ανοίγοντας τον δρόμο για νομισματική χαλάρωση από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες», αναφέρει.

    Η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή στις ΗΠΑ - προβλέπεται στο 2,8% εφέτος και στο 2,2% το 2025, πολύ υψηλότερη από ό,τι στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, στις ΗΠΑ το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και να μειωθεί μόνο οριακά στο 6,1% του ΑΕΠ το 2029, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος τους να συνεχίσει να αυξάνεται, φθάνοντας το 134% του ΑΕΠ το ίδιο έτος. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, το χρέος εκτιμάται ότι έχει σταθεροποιηθεί από φέτος στο 88% του ΑΕΠ, με διαφορές βέβαια μεταξύ των χωρών της.

    Το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν τρεις αλλαγές στις πολιτικές που ακολουθούνται παγκοσμίως.

    Πρώτον, μείωση των επιτοκίων, η οποία έχει ήδη αρχίσει και θα στηρίξει τη δραστηριότητα σε μία περίοδο χαλάρωσης της αγοράς εργασίας σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες.
    Σημειώνεται, ωστόσο, ότι χρειάζεται εγρήγορση, επειδή ο πληθωρισμός στις τιμές των υπηρεσιών παραμένει πολύ υψηλός, σχεδόν διπλάσιος από τα προ πανδημίας επίπεδα.

    Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τη δημοσιονομική πολιτική καθώς «ο δημοσιονομικός χώρος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Μετά από χρόνια χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής σε πολλές χώρες, είναι τώρα ή ώρα να σταθεροποιηθεί η δυναμική του χρέους και να αποκατασταθούν τα αναγκαία δημοσιονομικά ‘μαξιλάρια'».

    Η τρίτη και πιο δύσκολη αλλαγή, όπως σημειώνει το ΔΝΤ, είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη. «Πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης και να αυξηθεί η παραγωγικότητα», σημειώνει.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Jim Loscalzo
  • ΔΝΤ: Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα φτάσει τα 100 τρισ. δολάρια έως το τέλος του 2024
    ΔΝΤ: Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα φτάσει τα 100 τρισ. δολάρια έως το τέλος του 2024

    Το ΔΝΤ αναμένει ότι το χρέος θα προσεγγίσει το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις για να σταθεροποιήσουν τον δανεισμό

    Τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 93% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα αγγίξει το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με κινητήριες δυνάμεις τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αυτό προβλέπει ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
    Στο τελευταίο του Fiscal Monitor -μια επισκόπηση των παγκόσμιων εξελίξεων στα δημόσια οικονομικά- το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένει ότι το χρέος θα προσεγγίσει το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις για να σταθεροποιήσουν τον δανεισμό.
    Το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα.
    «Η αναμονή είναι επικίνδυνη: οι εμπειρίες των χωρών δείχνουν ότι το υψηλό χρέος μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς αντιδράσεις της αγοράς και περιορίζει τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών ενόψει αρνητικών σοκ», ανέφερε.

    Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Jim Loscalzo
  • ΔΝΤ: Μειώθηκε κατά το ήμισυ το «μαύρο» χρήμα στην Ελλάδα
    ΔΝΤ: Μειώθηκε κατά το ήμισυ το «μαύρο» χρήμα στην Ελλάδα

    Στο μισό μειώθηκε η «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα, σε διάστημα οκτώ ετών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη (20/2) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση αυτή «σε εθνικό επίπεδο, η συνολική ανεπίσημη δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία, σταθμισμένη με βάση την περιφερειακή ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, κατέγραψε μείωση από το μέγιστο του 30% περίπου του ΑΕΠ το 2013 σε χαμηλό επίπεδο του 16% περίπου του ΑΕΠ το 2021».

    «Χρησιμοποιώντας την ανοδική πορεία των συνολικών φορολογικών εσόδων (άμεσοι, έμμεσοι φόροι και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης) προς το ΑΕΠ κατά τα έτη αυτά, μια τέτοια μείωση της ανομίας σχετίζεται με αύξηση των φορολογικών έσοδα κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΔΝΤ: Ο πόλεμος στη Γάζα και οι επιθέσεις ανοικτά της Υεμένης απειλές για την παγκόσμια οικονομία
    ΔΝΤ: Ο πόλεμος στη Γάζα και οι επιθέσεις ανοικτά της Υεμένης απειλές για την παγκόσμια οικονομία

    «Αναμένω ότι ως τα μέσα της χρονιάς τα επιτόκια θα κινηθούν προς την κατεύθυνση που κινείται ο πληθωρισμός τον τελευταίο χρόνο», είπε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τόνισε χθες Δευτέρα ότι ο πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στα ανοικτά της Υεμένης, που πλήττουν ιδίως τη Διώρυγα του Σουέζ, συνιστούν απειλές για την παγκόσμια οικονομία.
    Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη καταφέρει πλήγμα στην οικονομία της περιφέρειας της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, εξήγησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ντουμπάι.
    «Φοβάμαι πάνω απ’ όλα το ενδεχόμενο η σύρραξη να τραβήξει σε μάκρος, καθώς όσο παρατείνεται, τόσο μεγεθύνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης», τόνισε η επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσιγκτον σε ετήσια εκδήλωση που συγκεντρώνει προσωπικότητες του κόσμου των επιχειρήσεων και πολιτικούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνεχίζεται ως αύριο Τετάρτη.
    «Αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε κίνδυνο διάχυσης στη Διώρυγα του Σουέζ», περιοχή καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, συνέχισε η κυρία Γκεοργκίεβα, αναφερόμενη στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
    Στα τέλη Ιανουαρίου, έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED στα γαλλικά, UNCTAD στα αγγλικά), προειδοποιούσε πως ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου που διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε κατά 40% και πλέον τους προηγούμενους δυο μήνες.

    Αν οι εχθροπραξίες επεκταθούν, «αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο προβληματικό για τον κόσμο στο σύνολό του», σημείωσε η κυρία Γκεοργκίεβα.

    «Προκλήσεις»

    Την 7η Οκτωβρίου, μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εξαπέλυσαν έφοδο από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών αρχών.

    Σε αντίποινα, ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο στις οποίες έχουν σκοτωθεί ως τώρα πάνω από 28.300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων τον οποίο δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

    Οι ανησυχίες πως απειλείται περιφερειακή κλιμάκωση ανάμεσα από τη μια στο Ισραήλ και τον βασικό σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, κι από την άλλη το Ιράν και ένοπλες οργανώσεις που πρόσκεινται σε αυτό και υποστηρίζουν τη Χαμάς, στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη, δεν σταματούν να εντείνονται.
    «Αναμένω ότι ως τα μέσα της χρονιάς τα επιτόκια θα κινηθούν προς την κατεύθυνση που κινείται ο πληθωρισμός τον τελευταίο χρόνο», είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ ερωτηθείσα για τις μειώσεις των επιτοκίων στις κυριότερες οικονομίες.

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα από την πλευρά του τόνισε πως «αυτά που συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας», καθώς επίσης και «στην Ουκρανία (...) και στην Ερυθρά Θάλασσα» εγείρουν τις κυριότερες «προκλήσεις» για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

    Αν «προσθέσετε τούτες τις μεταβλητές σε αυτό που πιθανόν ήταν ήδη ο χαμηλότερος δείκτης ανάπτυξης των τελευταίων 35 ως 40 χρόνων (...) είναι κάτι που πρέπει να το παρακολουθούμε στενά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του έτερου χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσιγκτον.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Jim Loscalzo
  • Μεθάνιο: Φόρο στους ρυπαντές ζητά το ΔΝΤ
    Μεθάνιο: Φόρο στους ρυπαντές ζητά το ΔΝΤ

    Ένα εξαιρετικά ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, το μεθάνιο παγιδεύει πάνω από 80 φορές περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα από το CO2

    Οι χώρες πρέπει να μειώσουν ουσιαστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να διατηρήσουν τους στόχους της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε τροχιά υλοποίησης και να περιορίσουν τους κινδύνους αποσταθεροποίησης του παγκόσμιου κλίματος.

    Με γνώμονα τη διαπίστωση αυτή και ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα COP27, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο, οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Simon Black, Ian Parry , Nate Vernon, περιγράφουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

    Σε άρθρο τους στο IMFBlog τονίζουν ότι η μεγαλύτερη προσοχή έχει επικεντρωθεί στο διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων, προσθέτοντας ότι είναι επίσης κρίσιμο να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου – κυρίως επειδή το μεθάνιο έχει πιο ισχυρή βραχυπρόθεσμη θέρμανση από το CO 2 και η μείωση των εκπομπών μεθανίου θα είχε πιο άμεσο αντίκτυπο στην το κλίμα.

    Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας, τα παγκόσμια αέρια του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 25% έως 50% από τα επίπεδα του 2019 έως το 2030 για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5-2 βαθμούς Κελσίου —που αποτελεί και τον κεντρικό στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού.

    Η μείωση των εκπομπών μεθανίου θα μπορούσε να μειώσει το απόθεμα αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και να περιορίσει τους πολύ τρομακτικούς κινδύνους των «σημείων ανατροπής» – όταν η κλιματική αλλαγή γίνεται αυτοδιαιωνιζόμενη.

    Αυτό συμβαίνει επειδή το μεθάνιο παραμένει στην ατμόσφαιρα μόνο για 12 χρόνια κατά μέσο όρο σε σύγκριση με έως και χίλια χρόνια για το CO 2

    Διαρροή μεθανίου στο Μεξικό σε υπέρυθρη εικόνα της NASA. Το πρόβλημα είναι εκτεταμένο στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων (NASA/JPL-Caltech)

    Το μεθάνιο ευθύνεται για το 30% περίπου της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας από τότε που η εκβιομηχάνιση και οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πέρυσι. Οι περισσότερες χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τα συνολικά αέρια θερμοκηπίου τους, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου, ως μέρος της Συμφωνίας του Παρισιού. Επιπλέον, 125 χώρες έχουν υπογράψει μια παγκόσμια υπόσχεση για το μεθάνιο .

    Ωστόσο το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι δεσμεύσεις -πόσο μάλλον οι πολιτικές- εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκαίων.

    Οι περισσότερες από τις ευκαιρίες χαμηλού κόστους για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου εντοπίζονται στις εξορυκτικές βιομηχανίες, για παράδειγμα επιδιόρθωση διαρροών σε σωλήνες αερίου, περιορισμός φωτοβολίδων από πετρελαιοπηγές και ανθρακωρυχεία ή εγκατάσταση τεχνολογιών για τη δέσμευση μεθανίου προς πώληση ή μεταγενέστερη χρήση.

    Οι εκπομπές μεθανίου από τη γεωργία πιθανότατα θα μειωνόταν εάν οι αγρότες παρήγαγαν περισσότερα τρόφιμα από φυτά και λιγότερα από ζώα ή εάν στραφούν σε πιο παραγωγικά κοπάδια βοοειδών. Οι εκπομπές στους χώρους υγειονομικής ταφής θα μπορούσαν επίσης να αποτυπωθούν.

    Τέλη μεθανίου

    Τα τέλη μεθανίου είναι ένα πολλά υποσχόμενο και πρακτικό εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών, ειδικά εάν συμβάλλουν στους υφιστάμενους φόρους για τις επιχειρήσεις. Αυτοί οι φόροι είναι κοινοί στον εξορυκτικό τομέα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στη γεωργία.

    Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές του ΔΝΤ, στην ιδανική περίπτωση, τα τέλη μπορούσαν να εισαχθούν με τρόπο που να είναι ουδέτερα για τα έσοδα για να περιοριστούν οι ανησυχίες ότι υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη μείωση των φόρων σε άλλα μέρη της επιχείρησης. Μια άλλη επιλογή είναι τα «feebates», σύμφωνα με τα οποία οι παραγωγοί των οποίων οι εκπομπές είναι άνω του μέσου όρου έντασης θα πληρώνουν περισσότερα και όσοι έχουν χαμηλότερες θα λαμβάνουν εκπτώσεις.

    Δεδομένων των προκλήσεων στην παρακολούθηση των εκπομπών, ενδέχεται να επιβάλλονται τέλη με βάση τα προεπιλεγμένα ποσοστά εκπομπών με εκπτώσεις για εταιρείες που μπορούν να αποδείξουν ότι οι δικές τους εκπομπές είναι μικρότερες από τις προεπιλεγμένες.

    Οι αναλυτές του ΔΝΤ εκτιμούν ότι ένα παγκόσμιο τέλος μεθανίου 70 δολ. ανά τόνο ισοδύναμου CO 2 θα ήταν αρκετό για να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου στα επίπεδα που συνάδουν με τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς.

    Η Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο

    Μια διεθνώς συντονισμένη συμφωνία με επίκεντρο τις ελάχιστες τιμές μεθανίου θα ήταν αποτελεσματική από την άποψη των εκπομπών και της ανταγωνιστικότητας. Η συμφωνία θα μπορούσε αρχικά να ξεκινήσει με βασικές χώρες που έχουν υπογράψει την Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο.

    Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της περσινής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη ήταν η Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, μια δέσμευση περισσότερων από 100 χωρών να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030. Η μείωση των εκπομπών μεθανίου δεν είναι μόνο ένας από τους πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς τρόπους για να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή, αλλά θα συνέβαλε επίσης πολύ στη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

    Ένα εξαιρετικά ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, το μεθάνιο παγιδεύει πάνω από 80 φορές περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα και οι εκπομπές μεθανίου ευθύνονται περίπου για το ένα τέταρτο της τρέχουσας υπερθέρμανσης του πλανήτη. Φέρουν λοιπόν σημαντική ευθύνη για απειλές που σχετίζονται με το κλίμα, όπως πιο έντονα και συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, αυξημένη επισιτιστική ανασφάλεια, μεγαλύτερος κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών, μειωμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα.

    Πηγή: OT.gr - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Jim Loscalzo

  • ΔΝΤ: Η οικονομία της Ρωσίας αντέχει περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν με τις κυρώσεις
    ΔΝΤ: Η οικονομία της Ρωσίας αντέχει περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν με τις κυρώσεις

    Η ρωσική οικονομία αναμένεται να υποστεί φέτος λιγότερο βαρύ αντίτυπο των διεθνών κυρώσεων απ’ ό,τι υπολογιζόταν, εκτιμά το ΔΝΤ

    Η ρωσική οικονομία αναμένεται πλέον να υποστεί φέτος λιγότερο βαρύ αντίτυπο των διεθνών κυρώσεων απ’ ό,τι υπολογιζόταν, τόνισε χθες Τρίτη (26/7) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Σύμπλήρωσε ωστόσο, ότι δεν συνέβη το ίδιο με τις ευρωπαϊκές οικονομίες που υφίσταται πιο βαρύ χτύπημα από ό,τι προβλεπόταν.

    Το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,0% το 2022, προβλέπει πλέον το ΔΝΤ, ποσοστό αισθητά μικρότερο από το 8,5% που ανέμενε στις προηγούμενες εκτιμήσεις του, που είχε δημοσιοποιήσει τον Απρίλιο.

    Παρόλα αυτά, είναι αδιαμφισβήτητο πως θα υπάρξει «μεγάλη ύφεση στη Ρωσία το 2022», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρανσά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    «Η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν το δεύτερο τρίμηνο, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και μη ενεργειακών προϊόντων διατηρούνται σε υψηλότερο επίπεδο από το προσδοκώμενο», εξηγεί στην έκθεσή του ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον.

    «Επιπλέον, η εσωτερική ζήτηση δείχνει μια ορισμένη ανθεκτικότητα χάρη στον έλεγχο των επιπτώσεων των κυρώσεων στον εσωτερικό χρηματοοικονομικό τομέα και η αγορά εργασίας πλήττεται λιγότερο από ότι προβλεπόταν», προσθέτει το Ταμείο.

    Οι δυτικές χώρες, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, κινήθηκαν εναντίον της Μόσχας ανακοινώνοντας ομοβροντία κυρώσεων προορισμένων να στραγγαλίσουν την οικονομία της.

    Όμως «η ρωσική κεντρική τράπεζα και αυτοί που παίρνουν πολιτικές αποφάσεις» στη Ρωσία «μπόρεσαν να αποφύγουν τον τραπεζικό πανικό ή την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, αναγνώρισε ο κ. Γκουρανσά.

    Παράλληλα, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου προσέφερε «τεράστια έσοδα στη ρωσική οικονομία», κάτι που βοήθησε τη Μόσχα να αντεπεξέλθει, συμπλήρωσε.

    Το 2023, το ΔΝΤ αναμένει επίσης ύφεση 3,5% στη Ρωσία, ποσοστό μικρότερο κατά 1,2 μονάδα από ό,τι προέβλεπε προηγουμένως. Ωστόσο, «ο σωρευτικός αντίκτυπος των κυρώσεων θα μεγεθύνεται εν καιρώ», επισήμανε ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρανσά.

    Στην άλλη πλευρά, «οι επιπτώσεις του πολέμου στις κυριότερες ευρωπαϊκές οικονομίες ήταν πιο αρνητικές από ό,τι προβλεπόταν», σύμφωνα με το Ταμείο.

    Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2022 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για τη Γερμανία (–0,9 μονάδα στο 1,2%), τη Γαλλία (–0,6 μονάδα στο 2,3%) αλλά και την Ισπανία (–0,8 μονάδα στο 4,0%).

    Κάτι που οφείλεται «στην αύξηση των τιμών της ενέργειας», «τη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών», καθώς και «την επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας εξαιτίας των συνεχιζόμενων προσκομμάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού και της ανόδου του κόστους των πρώτων υλών», κρίνει το ΔΝΤ.

    Η πιθανή πλήρης διακοπή του εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο θα μείωνε «καθαρά» την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2022 και το 2023. Θα ανάγκαζε στην πράξη τις ευρωπαϊκές χώρες να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια για τη χορήγηση ενέργειας με δελτίο και θα έπληττε καίριους τομείς της βιομηχανίας.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Jim Loscalzo

  • ΔΝΤ: Αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη - Προειδοποιεί για κίνδυνο ύφεσης
    ΔΝΤ: Αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη - Προειδοποιεί για κίνδυνο ύφεσης

    Στις αναθεωρημένες προβλέψεις του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ αναφέρει ότι ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί φέτος στο 3,2% έναντι 3,6% που εκτιμούσε τον Απρίλιο

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε ξανά προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι από τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία υλοποιούνται και μπορούν να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της ύφεσης, εάν δεν ελεγχθούν.

    Στις αναθεωρημένες προβλέψεις του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ αναφέρει ότι ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί φέτος στο 3,2% έναντι 3,6% που προέβλεπε τον Απρίλιο, ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω και την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023 στο 2,9% έναντι 3,6% στην προηγούμενη έκθεσή του.

    Σημειώνεται ότι η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε 6,1% το 2021 μετά την ύφεση 3,1% που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού το 2019.

    «Οι προοπτικές έχουν σκοτεινιάσει σημαντικά μετά τον Απρίλιο. Ο κόσμος μπορεί σύντομα να κινηθεί στο χείλος μίας παγκόσμιας ύφεση, μόλις δύο χρόνια μετά από την τελευταία», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίντσας.

    Το Ταμείο σημειώνει ότι οι προβλέψεις τους είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» και υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα ενίσχυε τον πληθωρισμό και θα εμπέδωνε τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες, προκαλώντας περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει το Ταμείο.

    Με βάση ένα εναλλακτικό σενάριο -το οποίο χαρακτηρίζεται «εύλογο»- που προβλέπει την πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών αερίου στην Ευρώπη έως το τέλος του έτους και μία περαιτέρω μείωση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου κατά 30%, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνόταν στο 2,6% το 2022 και στο 2% το 2023, με την ανάπτυξη όμως να είναι ουσιαστικά μηδενική στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το επόμενο έτος.

    Το Ταμείο σημειώνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει μειωθεί κάτω από το 2% μόνο πέντε φορές από το 1970, περιλαμβανομένης της ύφεσης του 2020.

    Για τον πληθωρισμό στις αναπτυγμένες οικονομίες, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα είναι πολύ υψηλότερος φέτος από ότι προέβλεπε τον Απρίλιο και συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί 6,6% έναντι 5,7%, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως. Στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να φθάσει στο 9,5% από 8,7% τον Απρίλιο.

    «Ο πληθωρισμός στα σημερινά επίπεδα αποτελεί έναν ξεκάθαρο κίνδυνο για την τρέχουσα και τη μελλοντική μακροοικονομική σταθερότητα και η επαναφορά του στους στόχους των κεντρικών τραπεζών πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για τους υπεύθυνους για την άσκηση πολιτικής», τόνισε ο Γκουρίντσας.

    Σημειώνει ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα «δαγκώσει» το επόμενο έτος, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και πιέζοντας τις αναδυόμενες αγορές, αλλά αναφέρει ότι η καθυστέρηση της διαδικασίας αυτής «το μόνο που θα κάνει είναι να διογκώσει τα προβλήματα», προσθέτοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες «θα πρέπει να συνεχίσουν αυτή την πορεία μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός».

    Για την Ευρωζώνη, το Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψή του στο 2,6% από 2,8% τον Απρίλιο, λόγω των πληθωριστικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανίας. Η αναθεώρηση ήταν μεγαλύτερη για ορισμένες χώρες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον πόλεμο, όπως η Γερμανία, για την οποία προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1,2% φέτος από 2,1% τον Απρίλιο.

    Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ταμείο επιβεβαίωσε την πρόβλεψη που είχε κάνει στις 12 Ιουλίου για ανάπτυξη 2,3% το 2022 και μόλις 1% το 2023.

    Η ρωσική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί 6% το 2022 λόγω των αυστηρών κυρώσεων της Δύσης, και κατά 3,5% το 2023, ενώ η ουκρανική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά περίπου 45%, αλλά με την αβεβαιότητα για την εκτίμηση αυτή να είναι μεγάλη.

    Το ΔΝΤ προσγείωσε σημαντικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο 3,3% από 4,4% τον Απρίλιο, επικαλούμενο τα κρούσματα του κορονοϊού και τα εκτεταμένα lockdown σε μεγάλες κινεζικές πόλεις που μείωσαν την παραγωγή και επιδείνωσαν τις διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Jim Loscalzo

  • ΔΝΤ: Mικρότερη ανάπτυξη και υψηλότερος πληθωρισμός στην ΕΕ εάν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία
    ΔΝΤ: Mικρότερη ανάπτυξη και υψηλότερος πληθωρισμός στην ΕΕ εάν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

    Την εκτίμηση ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία θα αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων που καταφεύγουν στην Ευρώπη, θα εντείνει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα αυξήσει τις πιέσεις στον πληθωρισμό και θα βαθύνει την ύφεση διατύπωσε σήμερα ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Άλφρεντ Κάμερ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ για τις προοπτικές της οικονομίας της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τον Κάμερ, η ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία αντηχεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και περίπου 5 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, συνιστώντας το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα που έχει γνωρίσει η ήπειρος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    «Ο πόλεμος είναι μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στην ισχυρή, αλλά ημιτελή ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία, η οποία επέδρασσε αρνητικά στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, παρά τη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη. Οι αυξημένες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων μειώνουν τώρα σημαντικά την κατανάλωση των νοικοκυριών και η οικονομική αβεβαιότητα αναμένεται να περιορίσει τις επενδύσεις», τόνισε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Ο ίδιος εστίασε και στα προβλήματα που προκύπτουν από την εξάρτηση της ΕΕ από το Ρωσικό φυσικό αέριο. «Ο πόλεμος είναι επίσης μια υπενθύμιση για το πώς η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια, ιδίως μέσω της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης», είπε το στέλεχος του ΔΝΤ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το τι πρέπει να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής ο Κάμερ είπε πως ο πόλεμος είναι ένα σοκ προσφοράς που μειώνει την οικονομική παραγωγή και ανεβάζει τις τιμές.

    «Η νομισματική πολιτική πρέπει να περιορίσει τον πληθωρισμό διασφαλίζοντας παράλληλα πως δεν θα υπάρχουν απώλειες στην παραγωγή. Μεγάλο μέρος της πίεσης στις τιμές οδηγείται από δυνάμεις πέρα από τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών, όπως τα σοκ στις αγορές ενέργειας και τροφίμων και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής σε πολλές χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να παραμένουν στην πορεία της εξομάλυνσης των συνθηκών δανεισμού για να βοηθήσουν στη συγκράτηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και να συγκρατήσουν τους εγχώριους παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, όπως οι αυξήσεις σε μισθούς και στα ενοίκια κατοικιών», ανέφερε σχετικά.

    Ο ίδιος υπογράμμισε πως για να αντιμετωπιστεί το σοκ της προσφοράς, θα πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργεία αυτόματων δημοσιονομικών σταθεροποιητών, όπως η υψηλότερη στήριξη σε ανέργους και η χαμηλότερη φορολόγηση.

    «Αυτά τα μέτρα θα διευρύνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης εξασθενούν και θα αυξήσουν τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά σε ορισμένες χώρες. Τούτου λεχθέντος, η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να χρειαστεί να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τις οικονομίες εάν προκύψουν σημαντικοί κίνδυνοι», σημείωσε ο αξιωματούχους του ΔΝΤ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA Jim Loscalzo

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ