Έπειτα από μια μαραθώνια διαβούλευση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζωνης για την διάδοχη κατάσταση στο ΔΝΤ, ο
Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αποτελούσαν τους τελευταίους υποψηφίους.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης διχάστηκαν στη διαδοχή της κυρίας Λαγκάρντ, καθώς η Γαλλία προωθούσε την κυρία Γκεοργκίεβα, ενώ η Γερμανία, η Σουηδία και άλλες χώρες του Βορρά της ΕΕ προωθούσαν τον κ. Ντάισελμπλουμ.
Η ψηφοφορία που οδήγησε στην επιλογή της κυρίας Γκεοργκίεβα εξελίχθηκε σε «θρίλερ», καθώς οι υπουργοί Οικονομικών των «27» (+1) αποφάσισαν να επιλέξουν τον ή την διάδοχο της κυρίας Λαγκάρντ με τους κανόνες της αυξημένης πλειοψηφίας που διέπουν την ΕΕ -ήτοι, με τη συμφωνία του 55% των κρατών-μελών που αντιπροσωπεύουν το 65% των πολιτών της ΕΕ.
Η κυρία Γκεοργκίεβα κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των κρατών-μελών, αλλά όχι αυτών που συγκεντρώνουν και το 65% των πολιτών. Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε την ήττα του επισήμως και πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυρία Γκεοργκίεβα θα διαδεχτεί την Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ -κάτι, που θεωρείται ως άλλη μία «προσωπική νίκη» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναδεικνύεται πλέον σε ηγετική μορφή της ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1945, όταν και δημιουργήθηκε το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, υπάρχει μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η οποία προβλέπει ότι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας θα είναι πάντα πολίτης των ΗΠΑ, ενώ στο ΔΝΤ θα κάνει... κουμάντο η Ευρώπη.
Η επιλογή Γκεοργκίεβα σημαίνει πιθανότατα ότι θα υπάτξει και αλλαγή στο καταστατικό του ΔΝΤ, το οποίο ορίζει ότι ο επικεφαλής πρέπει να είναι κάτω των 65 ετών. Η Βουλγάρα οικονομολόγος γίνεται σε λίγες ημέρες 66 ετών.
Πηγή: Protothema.gr