Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019 11:39

Ο καιρός μείωσε την κατανάλωση μπίρας το πρώτο εξάμηνο του έτους

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Σε συνδυασμό με την απουσία κάποιου μεγάλου αθλητικού γεγονότος

Μπροστά σε έναν απρόβλεπτο παράγοντα που προκάλεσε μείωση των πωλήσεών τους το πρώτο εξάμηνο του 2019 βρέθηκαν οι υπεύθυνοι των εταιριών ζυθοποιίας.

Οι χαμηλές θερμοκρασίας και ο βροχερός καιρός που επικράτησαν για μεγάλο διάστημα μέχρι τα μέσα Ιουλίου στην Ελλάδα έφεραν, σύμφωνα με την Καθημερινή, μείωση των πωλήσεων μπίρας κατά υψηλό μονοψήφιο ποσοστό σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Ο δεύτερος - προγραμματισμένος - παράγοντας είχε να κάνει με την απουσία κάποιου μεγάλου αθλητικού γεγονότος όπως π.χ. το Μουντιάλ που διεξήχθη τη Ρωσία το 2018.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες ζυθοποιίας επιχειρούν να «απαντήσουν» στην εξέλιξη αυτή με ένα σχέδιο που περιλαμβάνει:
- καινούργια προϊόντα στο ράφι και το ψυγείο
- τοποθέτηση εξοπλισμού για τη διάθεση βαρελίσιας μπίρας σε χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ, καφέ και ξενοδοχεία.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 03:06

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς η κλιματική κρίση απειλεί να αλλάξει τη γεύση της μπύρας
    Πώς η κλιματική κρίση απειλεί να αλλάξει τη γεύση της μπύρας

    Μεγάλοι παραγωγοί μπύρας στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Σλοβενία, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ένα βασικό συστατικό της. Ο λυκίσκος (φυτό που ονομάζεται και ζυθοβότανο) μειώνεται και ωριμάζει νωρίτερα από το 1994 και μετά, διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Και, ίσως το πιο ανησυχητικό για τους λάτρεις της μπύρας, αρχίζει να χάνει την πικρότητά του.

    Η κατάσταση θα χειροτερέψει, λένε οι ερευνητές. Οι καλλιέργειες λυκίσκου θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως και 18% έως το 2050 και η περιεκτικότητά του σε άλφα οξέα – που δίνει στην μπύρα την πικρή γεύση της – θα μπορούσε να μειωθεί έως και 31% λόγω των θερμότερων και ξηρότερων συνθηκών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (10/10) στο περιοδικό Nature Communications.

    «Ένα από τα κίνητρα αυτής της μελέτης ήταν να καταδείξει πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι σημαντική ακόμη και για εκείνους που πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία», δήλωσε στο CNNi ο συν-συγγραφέας της Miroslav Trnka, από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Παγκόσμια Αλλαγή.

    «Βλέπουμε αλλαγές που επηρεάζουν πράγματα που εκτιμούμε, όπως η γεύση της μπύρας. Η κλιματική αλλαγή μπορεί πραγματικά να την επηρεάσει, ή τουλάχιστον να επηρεάσει τα συστατικά που είναι κρίσιμα για την παραγωγή της».

    Η ζυθοποιία υπάρχει τουλάχιστον από το 3100 π.Χ., σημειώνεται στη μελέτη. Τώρα, καθένα από τα βασικά συστατικά της σημερινής μπύρας – νερό, κριθάρι, μαγιά και λυκίσκος – απειλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Πώς επηρεάζεται ο λυκίσκος

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετεωρολογικά δεδομένα και κλιματικά μοντέλα για να αναλύσουν πώς επηρεάστηκε και θα επηρεαστεί ο ευρωπαϊκός λυκίσκος από την κλιματική αλλαγή μεταξύ 1970 και 2050, υποθέτοντας ότι οι βροχοπτώσεις θα μειώνονται και η θερμοκρασία θα αυξάνεται.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη μετατοπίσει την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου του λυκίσκου κατά 13 ημέρες από το 1970 έως το 2018, σύμφωνα με τη μελέτη. Η ανάπτυξη των νέων βλαστών από το φυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της άνοιξης, αλλά από το 1995, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι προκύπτει νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Αυτή η πρώιμη ανάπτυξη προκαλεί και πρώιμη συγκομιδή, κάτι που θα μπορούσε δυσκολέψει τον προγραμματισμό των εργασιών συγκομιδής και επεξεργασίας για τους παραγωγούς λυκίσκου.

    Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν αρώματα και γεύσεις μπύρας που απαιτούν λυκίσκο υψηλότερης ποιότητας, σύμφωνα με τη μελέτη. Δεδομένου ότι αυτοί οι λυκίσκοι καλλιεργούνται μόνο σε μικρότερες περιοχές, οι ερευνητές λένε ότι τίθενται σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από τους καύσωνες και τις ξηρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

    Από την Ευρώπη στις ΗΠΑ

    Αν και η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες καλλιέργειας λυκίσκου – οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 90% της συνολικής έκτασης των αγρών αρωματικού λυκίσκου στην ήπειρο – ο Trnka δήλωσε ότι είναι επίσης αντιπροσωπευτική για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε αντίστοιχες περιοχές παραγωγής μπύρας στις ΗΠΑ, όπως στη βορειοδυτική πλευρά του Ειρηνικού, όπου καύσωνες-ρεκόρ σημειώνονται όλο και πιο συχνά.

    «Αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τις ευρωπαϊκές χώρες, ίσως σε ελαφρώς διαφορετικό χρόνο και με διαφορετική συχνότητα, αλλά η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις δύο περιοχές με πολύ παρόμοιους τρόπους», επεσήμανε ο Trnka.

    Η μπύρα παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο. Ακόμα και σε ένα πιο ζεστό μέλλον, οι άνθρωποι θα βρίσκουν τρόπους να την παρασκευάζουν, δήλωσε ο Trnka – αλλά μπορεί να μην έχει την ίδια γεύση.

    Με πληροφορίες από: The climate crisis is coming for your hoppy beer by Rachel Ramirez, CNN

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αυτοκίνητο: Το συχνό λάθος που αυξάνει την κατανάλωση βενζίνης έως 20%
    Αυτοκίνητο: Το συχνό λάθος που αυξάνει την κατανάλωση βενζίνης έως 20%

    Το κουμπί που πατάμε και αυξάνουμε την κατανάλωση βενζίνης του αυτοκινήτου μας.

    Οι τιμές της βενζίνης συνεχίζουν να καλπάζουν, έχοντας πλέον σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ ανά λίτρο, και οι καταναλωτές πλέον αναζητούν πυρετωδώς τρόπους για εξοικονόμηση καυσίμων.

    Έχουμε στο παρελθόν μιλήσει για το κουμπί που υπάρχει σε κάθε όχημα και μπορεί να κάνει σημαντική οικονομία στη βενζίνη, καθώς και για την ιδανική ταχύτητα για όσους θέλουν να εξοικονομήσουν καύσιμα.

    Όμως, κάτι που ίσως δε γνωρίζετε είναι ότι υπάρχει ένα απλό κουμπί που μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου του οχήματός μας έως και 20%. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κουμπί συνήθως χρησιμοποιείται με σκοπό την εξοικονόμηση, αλλά εάν η χρήση του δεν είναι σωστή, μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

    Το κουμπί που αυξάνει την κατανάλωση βενζίνης

    Όλοι γνωρίζουμε πως ο κλιματισμός καταναλώνει μεγάλες ποσότητες καυσίμου και γι’ αυτό οι περισσότεροι οδηγοί προτιμούν απλά να κρατούν τα παράθυρα ανοιχτά καθώς ταξιδεύουν.

    Όπως εξηγεί, όμως, ο Chris Evans, διευθυντής στην εταιρία «Leasing.com», στη βρετανική εφημερίδα «Express», υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου τα ανοιχτά παράθυρα καίνε περισσότερη βενζίνη από τον κλιματισμό.

    Συγκεκριμένα, ο Evans συστήνει να ανοίγουμε τα παράθυρα όταν κινούμαστε με χαμηλή ταχύτητα, αλλά όταν βρισκόμαστε στον αυτοκινητόδρομο και «πιάνουμε» μεγάλες ταχύτητες τότε η χρήση του κλιματισμού είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το όριο για να κλείσουμε τα παράθυρα και να ενεργοποιήσουμε τον κλιματισμό είναι τα 70 – 75 χιλιόμετρα την ώρα.

    «Η χρήση του air condition μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 10% αλλά ανοίγοντας τα παράθυρα σε υψηλές ταχύτητας αυξάνει την κατανάλωση έως και 20%», ανέφερε ο Evans.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ενέργεια: Πώς θα επιτευχθεί ο εθνικός στόχος για μείωση της κατανάλωσης
    Ενέργεια: Πώς θα επιτευχθεί ο εθνικός στόχος για μείωση της κατανάλωσης

    Πόσο πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση μέχρι το 2030

    Διαγωνισμούς για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία και στον τριτογενή τομέα σχεδιάζει το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ειδικότερα, μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών θα ενισχύονται οι αποδοτικότερες – σε όρους κόστους και αποτελέσματος – παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιτυγχάνουν βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας των εφαρμοζόμενων τεχνολογιών.

    Οι διαγωνισμοί θα διασφαλίσουν αφενός την υλοποίηση έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης με τον αποδοτικότερο τρόπο και αφετέρου τη μείωση του ρίσκου υλοποίησης παρεμβάσεων από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (Energy Service Companies – ESCO) με την ομαδοποίηση μικρών επιμέρους έργων. Αποτελούν δε, μέρος των μηχανισμών της αγοράς που θα προωθηθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας και οι οποίοι περιλαμβάνονται στο τελικό draft του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο είχε παραδώσει ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας κ. Παντελής Κάπρος στον νυν υπουργό κ. Θοδωρή Σκυλακάκη και έχει αποσταλεί στους φορείς της αγοράς για διαβούλευση.

    Σε αυτούς του μηχανισμούς, εκτός των διαγωνισμών, περιλαμβάνεται και η επιβολή της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης. Παράλληλα, στις προθέσεις του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, είναι η ενδεχόμενη υποστήριξη των υπόχρεων με την ανάπτυξη ενός θεσμικού πλαισίου για την αποπληρωμή των επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω των λογαριασμών ενέργειας (on-bill financing).

    Δηλαδή θα δίνεται η δυνατότητα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (ή και ESCOs) να παρέχουν εκτός του ηλεκτρικού ρεύματος και χρηματοδότηση για την υλοποίηση επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο για το οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός. Ο προμηθευτής θα αποπληρώνεται για την επένδυση αυτή σταδιακά μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, ουσιαστικά από την επιτευχθείσα εξοικονόμησης ενέργειας, χωρίς επιβάρυνση του καταναλωτή. Όταν η επένδυση αποπληρωθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει χαμηλότερα τιμολόγια.

    Η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλους τους τομείς αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα για την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση. Ο στόχος που τίθεται στο σχέδιο για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ επιδιώκει να διατηρήσει σταθερή έως και το 2030 την τελική ενεργειακή κατανάλωση στα 15,4 περίπου εκατ. τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου, δηλαδή λίγο πιο κάτω από το επίπεδο του έτους 2021. Αυτό σημαίνει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης από 5% έως 7% συγκριτικά με το σενάριο αναφοράς του 2020.

    Ανακαινίσεις και ενεργειακή αναβάθμιση

    Μεγάλο βάρος για την επίτευξη του στόχου πέφτει στον τομέα των κτιρίων (κατοικιών και υπηρεσιών), ο οποίος πρέπει να μειώσει την τελική κατανάλωση το 2030 κατά 15% περίπου, συγκριτικά με την κατανάλωση το 2021, προκειμένου να αντισταθμίσει την αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας των τομέων της βιομηχανίας και των μεταφορών. Το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης στον συγκεκριμένο τομέα θα προέλθει από την επέκταση του ρυθμού ανακαινίσεων παλαιών κτιρίων και την αύξηση του βαθμού ενεργειακής αναβάθμισης.

    Στο κείμενο του ΕΣΕΚ επισημαίνεται ότι τα σχετικά προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» θα χρειασθεί να θέσουν διπλάσιους ή ακόμα μεγαλύτερους στόχους εξοικονόμησης μέσω ανακαινίσεων, συγκριτικά με τους σημερινούς ρυθμούς ενώ έμφαση θα δοθεί στην υποστήριξη των οικονομικά ευπαθών και ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Επίσης θα σχεδιαστούν νέα προγράμματα για τις επιχειρήσεις.

    Αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικά ΙΧ

    Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά ότι στις επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να προστεθούν αυξημένες δαπάνες για την αγορά αποδοτικών συσκευών προηγμένης τεχνολογίας, όπως οι αντλίες θερμότητας, και οχημάτων, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται στο σχέδιο του νέου ΕΣΕΚ, είναι κρίσιμης σημασίας η διευκόλυνση της χρηματοδότησης των νοικοκυριών καθώς μπορεί το ισοδύναμο ετήσιο κόστος των ενεργειακών υπηρεσιών (δηλαδή θέρμανσης, κινητικότητας κλπ.) να μειώνεται μέσω των προγραμμάτων, αλλά αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη επαρκούς ρευστότητας για την πραγματοποίησης των σχετικών επενδύσεων και των αυξημένων δαπανών για την αγορά αγαθών.

    Σημαντική συνεισφορά στην ενεργειακή εξοικονόμηση αναμένεται από τη χρήση προηγμένων αντλιών θερμότητας για θέρμανση. Για τη διείσδυσή τους στην αγορά ωστόσο, όπως αναφέρεται, θα χρειασθεί να αναπτυχθεί εξειδικευμένο πρόγραμμα στήριξης. Το 17% των κτηρίων κατοικίας σχεδιάζεται να καλύπτουν τις θερμικές ανάγκες με αντλίες θερμότητας το 2030, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το έτος 2050 αναμένεται να αυξηθεί σε 91%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στον τριτογενή τομέα θα πλησιάσουν το 69% και 90% το 2030 και 2050 αντίστοιχα.

    Επίσης, θα υποστηριχθεί η προώθηση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όπως είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με σύστημα αποθήκευσης για αυτοπαραγωγή, τα ηλιακά θερμικά συστήματα κλπ, καθώς και τα δίκτυα τηλεθέρμανσης που αξιοποιούν γεωθερμική ενέργεια, βιομάζα και ανανεώσιμα αέρια. Στόχος είναι έως το 2030 να έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά το 19% των κτιρίων κατοικίας και έως το 2050 το 43%. Ειδικά για τις υποδομές του τριτογενή τομέα στόχος είναι το 2030 να έχει ανακαινιστεί το 53% των συνολικών κτιρίων και το 2050 το 78%.

    Εξοικονόμηση ενέργειας θα επιδιωχθεί ακόμα με την αντικατάσταση των συσκευών με τεχνολογίες ανώτερης αποδοτικότητας, την ενεργειακή βελτίωση του φωτισμού, κυρίως στον τριτογενή και δημόσιο τομέα και του οδοφωτισμού. Άλλωστε, οι δήμοι βάσει του κλιματικού νόμου (4936/2022) πρέπει να καταρτίσουν δημοτικά σχέδια μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την επίτευξη στόχου κατ’ ελάχιστον 10% για το έτος 2025 και 30% για το έτος 2030 συγκριτικά με το έτος βάσης (2019).

    Μετεγκατάσταση βιομηχανιών σε ΒΕΠΕ

    Το ΕΣΕΚ προβλέπει επίσης την προώθηση στοχευμένων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε επιχειρήσεις και στη βιομηχανία θεσπίζοντας κίνητρα για τις μεγάλες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι, προτείνονται νέα μέτρα υποστήριξης της εφαρμογής συστημάτων διαχείρισης ενέργειας σε ΜΜΕ καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα σύναψης προγραμματικών συμφωνιών με βιομηχανίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις με σκοπό την παροχή χρηματοδοτικών κίνητρων για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, υπό την προϋπόθεση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων τόσο εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Επίσης, θα ενισχυθεί το μέτρο μετεγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων σε Βιομηχανικές Επιχειρηματικές Περιοχές (ΒΕΠΕ), σε συνδυασμό με ειδικές δράσεις σε αυτές τις περιοχές όπως είναι η εγκατάσταση συστημάτων κεντρικής παραγωγής και διανομής θερμότητας. Επίσης, θα προωθεί δέσμη μέτρων για την αξιοποίηση της απορριπτόμενης θερμότητας.

    Πηγή: in.gr

  • 1ο WEST BEER FESTIVAL: Η γιορτή της μπύρας στην καλύτερη στιγμή της - Σάββατο και Κυριακή στο «Πάρκο ΣΠΚ» Πύργου
    1ο WEST BEER FESTIVAL: Η γιορτή της μπύρας στην καλύτερη στιγμή της - Σάββατο και Κυριακή στο «Πάρκο ΣΠΚ» Πύργου

    Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται το 1ο WEST BEER FESTIVAL, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουλίου στο Πάρκο ΣΠΚ Πύργου.

    Μια γιορτή που στοχεύει να φιλοξενήσει 1000 επισκέπτες κάθε μέρα λειτουργία της, να προσελκύσει επισκέπτες από γειτονικούς νομούς, να φιλοξενήσει σε ξενοδοχεία και την υπόλοιπη τοπική αγορά εκατοντάδες καταναλωτές. Με χώρο διεξαγωγής να είναι το Πάρκο Σ.Π.Κ. Πύργου, στην «καρδιά» της πόλης, εύκολα προσβάσιμο από επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους, ένα μικρό “διαμάντι” με τεράστιες δυνατότητες, που αυτό το διήμερο παίρνει φως από την νεανική ζωντάνια και ήχο από τις νεανικές μπάντες. Και τις δυο μέρες, οι πόρτες ανοίγουν στις 18.00 το απόγευμα.

    Η Μπύρα

    Δέκα (10) τουλάχιστον μικροζυθοποιίες - και από την Δυτική Ελλάδα - παρουσιάζουν τα μοναδικά προϊόντα τους & στην περιοχή μας. Οι φρέσκες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες μπίρες που προσφέρουν στο κοινό οι microbreweries έχουν αλλάξει τη σχέση μας με το είδος.

    Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι μπύρες Ammousa, Toul’s, Alea, Sourmena, Magna, Moustaki, Soura, Noctua / Strange κ.α.

    Η αγάπη για την Ελληνική χειροποίητη μπύρα αποτελεί φιλοσοφία και στάση ζωής.

    Οι μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα το κοινό να γίνεται πιο απαιτητικό και εξειδικευμένο στα προϊόντα που επιθυμεί.

    Έτσι λοιπόν ως απόρροια αυτού, δημιουργήθηκε η ιδέα του 1ου Φεστιβάλ Μπύρας Ν. Ηλείας, όπου στοχεύει να προσφέρει:

    Στην τοπική κοινωνία τη δυνατότητα να γνωρίσει ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, τα οποία παράγονται στην ευρύτερη περιοχή και ανά την Ελλάδα να μάθει το μεράκι που χρειάζεται η ζυθοποίηση για ένα μικροζυθοποιείο, να τα απολαύσει, να τα γευτεί και να μάθει με τι αγάπη δημιουργούνται.

    - Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, beer & food tasting με περίπτερα μπύρας και φαγητού, ψυχαγωγία με γνωστά μουσικά σχήματα που θα διασκεδάσουν τους παρευρισκόμενους, χαρίζοντας στην εκδήλωση ένα πολυδιαδραστικό χαρακτήρα.

    ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

    ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

    Οι πόρτες ανοίγουν στις 18.00

    Οι διάσημοι DELINES με την μοναδική εκπομπή ΗλείαΡίχτο (Youtube). Ο Παύλος Τουμπέκης & ο Αντώνης Κωνσταντάρας, παρουσιάζουν, μιλούν για μπύρες και επικοινωνούν με το κόσμο!

    - ΣΥΝΑΥΛΙΑ PERGECT MESS 21.00-22.00

    - ΣΥΝΑΥΛΙΑ POLKAR 22.00 - 00.30

    ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ

    Οι πόρτες ανοίγουν στις 18.00

    - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΒΡΟΥΛΑΚΗ 21.00 - 22.00

    - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ full Band 22.00 - 00.30

    ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

    POLKAR έρχονται για μία και μοναδική συναυλία στον Πύργο.

    wewt beer fetstival pirgos 4

    Με μουσική που χαρακτηρίζεται ως “πανηγυρτζίδικη balkan”, oι “Polkar” ξεκίνησαν ως το μουσικό συγκρότημα του ηθοποιού Γιώργου Παπαγεωργίου έχοντας δίπλα του τον μουσικό Γιάννη Κυρατσό. Πήραν το όνομα τους μετά από ένα ταξίδι της μπάντας στη Σερβία το 2013. Στα σλάβικα “polkar” σημαίνει “μεθυσμένος χορευτής που τραγουδάει φάλτσα”.

    Στα live τους έχουν ως άξονα τη δημιουργία μιας ανοιχτής μουσικοθεατρικής performance σε διαδραστική επικοινωνία με το κοινό, περνώντας αβίαστα από όλα τα μουσικά είδη που τους αφορούν. Δημιουργήθηκαν πριν από 8 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη για τον ήχο τους, τον βαρύ βαλκανικό αέρα και τα ένδοξα χρόνια των ‘90s που μεγάλωσαν στα μουσικά προβάδικα στα Άνω Λαδάδικα.

    ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

    wewt beer fetstival pirgos 2

    «Να σε δώ να γελάς…» Live! Η εντυπωσιακή live-rock μπάντα, σε εντυπωσιακές live-rock στιγμές… Οι δυο δημιουργοί, Αλέξανδρος & Γιώργος Παντελιάς, σταθερά συνεπείς εκπρόσωποι της Ελληνικής έντεχνης ροκ σκηνής, επαναφορτίζουν τη γνώριμη σκηνική τους ενέργεια, επισκέπτονται τον Πύργο και προσκαλούν σε μια αξέχαστη συναυλιακή καλοκαιρινή γιορτή, όλους όσοι πιστεύουν πραγματικά σε μια επόμενη φωτεινότερη μέρα!

    DELINES

    Οι Delines που μοιράζονται την κοινή τους καταγωγή, επιστρέφουν στα τίμια χώματα της Ηλείας. Στο κανάλι τους «ανεβαίνουν» συζητήσεις με αγαπημένα πρόσωπα που φιλοξενούν στο ΗΛεΙΑ ΡΙΧ'ΤΟ Podcast, αλλά και διάφορα side projects όπως το "Newsletter".

    ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΒΡΟΥΛΑΚΗ

    wewt beer fetstival pirgos 5

    Η Ιωάννα Καβρουλάκη είναι μια τραγουδίστρια της νέας γενιάς, η οποία παρά το νεαρό της ηλικίας της, «κουβαλάει» ήδη σημαντικές συνεργασίες στις αποσκευές της (Βασίλης Καζούλης, Διονύσης Τσακνής, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελένη Δήμου, Λάκης Παπαδόπουλος, κ.α.) οι οποίες της έχουν χαρίσει αξιοσημείωτες συναυλιακές στιγμές. Με όπλο τη μαγική φωνή και το ταπεραμέντο της, κάνει το δικό της βήμα φιλοδοξώντας να μας δείξει ποια πραγματικά είναι. Όντας ώριμη μουσικά και έχοντας βρει τους ιδανικούς για εκείνη συνεργάτες, δίχως όρια, προσπαθούν να συνθέσουν και να παντρέψουν διαφορετικά μουσικά ακούσματα, δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα με επιρροές από όλο τον κόσμο. H μουσική της Ιωάννας μπλέκει το παραδοσιακό, με την ηλεκτρική ατμόσφαιρα και τα ηλεκτρονικά στοιχεία. Συνυπάρχουν ταυτόχρονα η ένταση της δυτικής μουσικής μαζί με την απλότητα της μουσικής των ριζών μας.

    PERFECT MESS

    wewt beer fetstival pirgos 3

    Οι «Perfect Mess» είναι μια High Energy Rock μπάντα από τον Πύργο, που ιδρύθηκε το 2012 από τους: Σπήλιο Ηλιόπουλο (Vocals/Guitars), τον Σπήλιο Ηλιόπουλο (Dt) (Drums/Backing Vocals) και το Γιάννη Βόλλαρη (Bass/Backing Vocals), ενώ πρόσφατα ενσωματώθηκε στην μπάντα και ο Κώστας Διαμαντόπουλος (Guitars/Backing Vocals). Το ιδίωμά της κινείται από τον κλασσικό rock ήχο, μέχρι το grunge και το alternative metal με εμφανείς επιρροές και από fusion/funk, δημιουργώντας το υβρίδιο Progressive Grunge, όπως σκόπιμα η ίδια η μπάντα αρέσκεται να αποκαλεί. Τα μέλη της είναι ενεργά στην underground Ελληνική σκηνή από τα μέσα του ‘90 με συμμετοχές σε πληθώρα μουσικών σχημάτων.

    ΕΠΙΠΛΕΟΝ

    • Παράλληλες δράσεις από δημιουργικές ομάδες και καλλιτεχνικά σχήματα της περιοχής μας.
    • Δωρεάν είσοδος, φαγητό, μπύρα και μουσικές παραστάσεις
    • Προβολή / εξωστρέφεια της περιοχής μας σε πανελλαδικό επίπεδο
    • Για πρώτη φορά διοργανώνεται ένα τόσο μεγάλο festival στο Νομό Ηλείας
    • Προβολή επιχειρήσεων και κοινοποίηση των προϊόντων τους στο ευρύ κοινό
    • Κύκλος εργασιών στην πόλη για όλες τις τοπικές επιχειρήσεις.
    • Γνωριμία επισκεπτών με την σύγχρονη επιχειρηματικότητα και τις τάσεις της εποχής.

    - Το φεστιβάλ θα προβληθεί σε πανελλαδικό επίπεδο και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή των σύγχρονων μέσω προβολής και επικοινωνίας.

    - Στόχος είναι να αποτελέσει θεσμό με ετήσια περιοδικότητα.

    • Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε υψηλά στάνταρ ασφάλειας & λειτουργικότητας.
    • Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από Συλλόγους και Φορείς της περιοχής μας, με βασικό συνδιοργανωτή τον Δήμο Πύργου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΕ: Συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας 11,7% έως το 2030
    ΕΕ: Συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας 11,7% έως το 2030

    Το όριο για την τελική κατανάλωση θα είναι δεσμευτικό για τα κράτη μέλη

    Η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή συμφωνία για τη μείωση της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης στο επίπεδο της ΕΕ κατά 11,7% το 2030, ανέφερε σε δήλωσή του το Συμβούλιο της ΕΕ.
    «Αυτό μεταφράζεται σε ένα ανώτερο όριο 763 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου πετρελαίου για την τελική ενεργειακή κατανάλωση και 993 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου πετρελαίου για την πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας», αναφέρεται επίσης.
    Το όριο κατανάλωσης για την τελική κατανάλωση θα είναι δεσμευτικό για τα κράτη μέλη ενώ ο στόχος για την πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας θα είναι ενδεικτικός, πρόσθεσε το συμβούλιο.
    Η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων στο Συμβούλιο και η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι υπεύθυνη για τις ενεργειακές πολιτικές θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν αυτή την προσωρινή συμφωνία και στη συνέχεια το κοινοβούλιο και το συμβούλιο θα μπορέσουν να την υιοθετήσουν επισήμως.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • ΚΕΟΣΟΕ: Ανέκαμψε η κατανάλωση οίνου στην Ελλάδα
    ΚΕΟΣΟΕ: Ανέκαμψε η κατανάλωση οίνου στην Ελλάδα

    Αυξήθηκε κατά 39,94% το 2021/2022 έναντι του 2020/2021.

    Στα κανονικά επίπεδα «επέστρεψε» η κατανάλωση οίνου στην Ελλάδα την αμπελοοινική περίοδο 2021/2022 (περίοδος από 1/8/2021 έως 31/7/2022), αφού σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων του ισοζυγίου οίνου από την ΚΕΟΣΟΕ, για την εν λόγω περίοδο η κατανάλωση οίνου καταγράφεται στα 2.803 χιλιάδες hl.

    Η κατανάλωση οίνου 2021/2022 παρουσιάζεται αυξημένη κατά 39,94% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο 2020/2021 (2.003 χιλιάδες hl), περίοδο κατά την οποία η επίδραση της πανδημίας covid 19, ήταν καθοριστική για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

    Δεδομένης της αρνητικής επίδρασης της πανδημίας, η κατανάλωση οίνου 2021/2022, παρουσιάζει αύξηση κατά 65,32% σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας και κατά 28,16% σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας.

    Το ύψος της ετήσιας ανθρώπινης κατανάλωσης εξάγεται από τον αλγεβρικό υπολογισμό των δεδομένων του ισοζυγίου οίνου και ειδικότερα από τα αποθέματα αρχής περιόδου, από την παραχθείσα παραγωγή, από τις εισαγωγές, από τις αφαιρούμενες εξαγωγές οίνων, καθώς και τις βιομηχανικές χρήσεις, τις αποστάξεις και την αφαίρεση των αποθεμάτων τέλους περιόδου.

    Σύμφωνα με το απόλυτο ύψος της κατανάλωσης, η κατά κεφαλήν κατανάλωση στη χώρα μας υπολογίζεται στα 26,70 lt ανά κάτοικο, κατανάλωση που είναι ελαφρώς ανώτερη από το μέσο όρο κατανάλωσης οίνου στην ΕΕ (23 lt ανά κάτοικο).

    Ακολουθεί πίνακας του διαχρονικού ισοζυγίου οίνου της Ελλάδας, καθώς και ο προκύπτων διαχρονικός πίνακας κατανάλωσης οίνου.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αντίχτυπο στη ζήτηση του κρέατος έχει η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, χαμηλά οι τιμές χοιρινού
    Αντίχτυπο στη ζήτηση του κρέατος έχει η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, χαμηλά οι τιμές χοιρινού

    Πρόσφατη έκθεση της Rabobank ανέφερε πως η κατανάλωση χοιρινού κρέατος θα είναι χαμηλότερη μέχρι τις αρχές του 2023 λόγω του υψηλού πληθωρισμού που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

    Εξηγούσε επίσης, πως οι παραγωγοί είναι πιο προσεκτικοί καθώς οι παγκόσμιες αβεβαιότητες αυξάνονται καθώς ο πληθωρισμός και η χαμηλότερη μισθολογική δυναμική αναμένεται να προκαλέσουν πτώση στην κατανάλωση πρωτεϊνικών τροφών έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2023.

    Συνήθως, το χοιρινό κρέας τα πηγαίνει εμπορικά καλύτερα από τις υπόλοιπες τροφές - πηγές πρωτεΐνης, όμως από ότι φαίνεται φέτος η μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών αναμένεται να επηρεάσει τις παγκόσμιες τιμές χοιρινού κρέατος.

    Οι καταναλωτές που αναζητούν οικονομικότερες τιμές έχουν ήδη αρχίσει να ερευνούν κρέας σε χαμηλές τιμές, αποφεύγοντας τα επώνυμα προϊόντα. Μετακινούνται, δε, σε εναλλακτικές λύσεις ιδιωτικής ετικέτας στο λιανικό εμπόριο, περιορίζοντας επίσης σημαντικά τις εξόδους τους σε εστιατόρια.

    Γενικά, οι γιορτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως βαρόμετρο για την ανθεκτικότητα και την ικανότητα της αγοράς, ευελπιστώντας σε μια μερική ανάκαμψη το 4ο τρίμηνο του 2022.

    Οι χαμηλότερες προσδοκίες για την ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2023 θα περιορίσουν επίσης τις ανάγκες της αγοράς, θα επηρεάσουν τους όγκους του εμπορίου το 4ο τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023.

    Οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς χοιρινού κρέατος της RaboBank

    Η αναμενόμενη ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη θα επηρεάσει επίσης τους όγκους του εμπορίου το 4ο τρίμηνο του 2022 καθώς και στις αρχές του 2023.

    Το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι υψηλότερες τιμές χοιρινού κρέατος σε βασικές χώρες εξαγωγής περιόρισαν την ανταγωνιστικότητα του χοιρινού κρέατος. Όμως οι αποστολές χοιρινού κρέατος στις περισσότερες αγορές ήταν αρκετές κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με τις τοπικές προμήθειες να μην επαρκούν ώστε να ικανοποιήσουν τη ζήτηση σε βασικές αγορές όπως στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και στο Μεξικό.

    «Οι προσπάθειες σταθεροποίησης της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές ήταν αργές, λόγω των προκλήσεων παραγωγικότητας και της αβεβαιότητας των καταναλωτών, με αποτέλεσμα βελτιωμένες εμπορικές προοπτικές για το 2023», δήλωσε η Christine McCracken, αναλύτρια στη Rabobank. «Επιπλέον, οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών και οι κρατικές παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για την ενίσχυση της ζήτησης».

    Άλλα στοιχεία που επηρεάζουν τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος περιλαμβάνουν υψηλότερο κόστος ζωοτροφών, παραμένοντας κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ μετά από «φτωχές» συγκομιδές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στις ΗΠΑ, σε μέρη της Ευρώπης και στην Ασία.

    Η έκθεση Rabobank εκτίμησε πως η έκταση καλαμποκιού και σόγιας που φυτεύτηκαν στο νότιο ημισφαίριο θα μπορούσε να μειώσει τις ανησυχίες για τις ζωοτροφές, αλλά όχι να τις εξαλείψει.

    Οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένουν μια πρόκληση για τον κλάδο -όλες τις βιομηχανίες, στην πραγματικότητα-, γεγονός που αυξάνει το κόστος των ζωοτροφών αλλά και την αστάθεια.

    Ο ανταγωνισμός για μειωμένα αποθέματα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων καθώς και οι επακόλουθες αυξήσεις τιμών επιδεινώνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εξαιτίας του κόστος εργασίας και ενέργειας.

    Πηγή: Agronews.gr

  • Έρχεται καμπάνια για εθελοντικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση ρεύματος στα νοικοκυριά
    Έρχεται καμπάνια για εθελοντικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση ρεύματος στα νοικοκυριά

    Συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, με φόντο τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

    Έρχεται καμπάνια για εθελοντικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση ρεύματος

    Όπως ανέφερε ο Στέφανος Σίσκος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το μεγάλο στοίχημα είναι η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Έρχεται σε αυτό το πλαίσιο, καμπάνια εξοικονόμησης και για τα νοικοκυριά.

    Στόχος είναι τις ώρες από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 22:00 να μειωθεί η κατανάλωση, που είναι στην ουσία οι ώρες αιχμής. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει συμφωνηθεί υποχρεωτικά η μείωση της κατανάλωσης κατά 5% από το Νοέμβριο έως τον προσεχή Μάρτιο.

    Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταστεί υποχρεωτικός ο στόχος με όχημα τη βιομηχανία, δηλαδή να υπάρχει περικοπή φορτίων. Πάντως, η πλειοψηφία είναι οικιακοί καταναλωτές, περίπου 65% των συνολικών πελατών ρεύματος στην Ελλάδα.

    Σημειώνεται πως υπάρχει αναρτημένη στο υπουργείο Ενέργειας εδώ και έναν μήνα μια λίστα με συμβουλές εξοικονόμησης ρεύματος.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς