Οικονομία

ΟΑΕΔ: Βασικός ρυθμιστής της αγοράς εργασίας, λέει ο νέος διοικητής του

ΟΑΕΔ: Βασικός ρυθμιστής της αγοράς εργασίας, λέει ο νέος διοικητής του

Κατά τον Σπύρο Πρωτοψάλτη η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η εξάλειψη της αναντιστοιχίας μεταξύ των προσόντων που θα διαθέτουν οι αναζητούντες εργασία και αυτών που απαιτούνται για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας. Έντονη αντίδραση από Αχτσιόγλου.

«Ο ΟΑΕΔ οφείλει να λειτουργεί ως βασικός ρυθμιστής της αγοράς εργασίας, με κύριους στόχους τη δραστική μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα, της πλήρους απασχόλησης, με διασφαλισμένα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα» δήλωσε ο νέος διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Σπύρος Πρωτοψάλτης, κατά τη διάρκεια της ακροασής του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να υλοποιήσει, ο κ. Πρωτοψάλτης υποστήριξε ότι, για τη δημιουργία πολλών και καλοπληρωμένων δουλειών, κρίνεται επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ, με σκοπό την αποτελεσματική υποστήριξη των ανέργων και όλων όσων αναζητούν εργασία, αλλά και εν γένει της εγχώριας αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, η προσέγγιση αυτή επιβάλλει την αναβάθμιση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του ΟΑΕΔ, ώστε να καταστεί βασικός μοχλός πολιτικής για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της απασχόλησης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Όπως είπε, η μεγαλύτερη πρόκληση, που είναι συνάμα και η μεγαλύτερη ευκαιρία του ΟΑΕΔ, είναι η εξάλειψη της αναντιστοιχίας μεταξύ των δεξιοτήτων και των προσόντων που θα διαθέτουν οι αναζητούντες εργασία και αυτών που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας.

«Είναι ένα φαινόμενο που προκύπτει από τη διαχρονικά ελλειμματική διασύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας» σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης, επισημαίνοντας ότι, χωρίς νέες γνώσεις και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, δεν μπορεί να οικοδομηθεί νέο παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, «ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει από τη βαριά οικονομική κρίση, που βίωσε την τελευταία δεκαετία».

«Αυτός ο ρόλος του ΟΑΕΔ- της διαμεσολάβησης, δηλαδή, μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας -χρειάζεται συστηματική και στενότερη συνεργασία με τους εργοδότες, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, προσανατολισμένο στις ανάγκες τους. Ο ΟΑΕΔ πρέπει να βρίσκει δουλειά σε όσους αναζητούν εργασία και να εγγυάται την προστασία των ανέργων από την οικονομική εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Συνάμα, όμως, πρέπει να συμβάλει καθοριστικά στην κάλυψη των αναγκών των εργοδοτών για καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ο ΟΑΕΔ πρέπει να είναι Οργανισμός συνώνυμο της απασχόλησης» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν που είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΟΑΕΔ, με βάση βέλτιστες πρακτικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, όπως είπε, πρέπει να μετατοπιστεί το βάρος από τις παθητικές στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που προσαρμόζονται γρήγορα στις εξελίξεις. «Τα προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης θα πρέπει να αναπτύσσονται και να σχεδιάζονται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, με έμφαση στην ανταπόκρισή τους και τις ανάγκες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Προτεραιότητα θα δοθεί, επίσης, σε προγράμματα που αφορούν ειδικότητες υψηλής ζήτησης και ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου για κοινωνικό αποκλεισμό, σχεδιασμένα με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων και με τη χρήση ευέλικτων και σύγχρονων τεχνικών μάθησης» ανέφερε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Σημαντική, όπως τόνισε, είναι και η εξωστρέφεια. «Ο ΟΑΕΔ πρέπει να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία και στην οικονομία, μέσω νέων ισχυρών και βιώσιμων συνεργασιών και συμπράξεων με δημόσιους κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αποτελεσματικότητα του ΟΑΕΔ. Επίσης, χρειάζεται στενότερη και συστηματικότερη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάλυση, την αξιολόγηση και στην πρόγνωση, δηλαδή να δώσουμε έμφαση στην προληπτική προσέγγιση. Δεν θα αποφέρει καρπούς η ενίσχυση των ενεργητικών προγραμμάτων, εάν δεν συνοδεύεται από την έγκυρη και την πλήρη αξιολόγησή τους και τη χρησιμοποίηση των αποτελεσμάτων αυτής της αξιολόγησης» εξήγησε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι σκοπός είναι να υπάρξει μεγαλύτερη επένδυση στη συστηματική ανάπτυξη και αξιοποίηση του προσωπικού, με σκοπό την ενεργοποίησή του και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς του. «Άλλο ένα σημαντικό σημείο είναι η αποκέντρωση» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης, συμπληρώνοντας: «Επιδιώκουμε τη δημιουργία αποκεντρωμένου συστήματος δράσεων που θα είναι άμεσα διασυνδεδεμένο με τις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας και των επιχειρήσεων. Θέλουμε ένα πλαίσιο πλήρους διαφάνειας και διαύγειας». Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, προτεραιότητα θα δοθεί και στην αναβάθμιση και τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΟΑΕΔ, καθώς και στην εισαγωγή και τη μέγιστη αξιοποίηση νέων τεχνολογιών αιχμής.

Αχτσιόγλου: «Οι άνεργοι φταίνε», η αντίληψη του νέου διοικητή του ΟΑΕΔ

«Το πρόσωπο που επέλεξε η κυβέρνηση της ΝΔ για διοικητή του ΟΑΕΔ, που σημειωτέον δεν έχει αναγνωρισμένο πτυχίο, εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή να αγνοεί βασικά δεδομένα της ελληνικής αγοράς εργασίας, αλλά και να διακατέχεται από μια εντελώς στρεβλή αντίληψη για τις αιτίες της ανεργίας στη χώρα μας», δηλώνει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «κατά τον κ. Πρωτοψάλτη, η κύρια αιτία της ανεργίας στην Ελλάδα είναι η έλλειψη δεξιοτήτων και κατάρτισης των ανέργων» και πρόσθεσε: «Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ ίσως αγνοεί το πρόβλημα του brain drain, σε κάθε περίπτωση υποτιμά τις ικανότητες των νέων πτυχιούχων αλλά και τις συνέπειες της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας. Το βέβαιο είναι ότι η επιμονή του νέου διοικητή στα ζητήματα κατάρτισης αποκαλύπτει την επιδίωξη της κυβέρνησης για διοχέτευση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιώτες παρόχους αμφίβολης κατάρτισης. Όμως, η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μηχανισμό κατανομής κονδυλίων σε ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης δεν συνιστά πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας».

Πηγή: News247.gr

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup