Στο Πύργο στις 08-10-2019 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση του Εταιρικού Σχήματος του ευρωπαϊκού έργου «INCUBA – Διασυνοριακές αγροδιατροφικές θερμοκοιτίδες (Cross Border agrifood incubators)». Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση της μέχρι τώρα πορείας του έργου καθώς και ανάλυση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των προβλεπόμενων δράσεων για την επίτευξη των στόχων του έργου , καθώς και της μεθοδολογίας για τις βέλτιστες πρακτικές δημιουργίας ενός νέου μοντέλου λειτουργίας αγροδιατροφικών θερμοκοιτίδων.
Την συνάντηση προλόγισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κος Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ο οποίος στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσίασε τόσο στους εκπροσώπους του εταιρικού σχήματος όσο και στους εκπροσώπους του Τύπου τις ειδικές εγκαταστάσεις του Επιμελητήριου Ηλείας οι οποίες διαμορφώθηκαν καταλλήλως και με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την λειτουργία της Θερμοκοιτίδας .
Το Επιμελητήριο Ηλείας εκπροσωπήθηκε από τους κ.Μιχαλόπουλο Νικόλαο Financial Manager του έργου , κα. Λαμπροπούλου Αγγελική Project Manager του έργου, κ. Μπαλάσκα Βασίλειο, Επιστημονικό Συνεργάτη του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Ειδικούς Συνεργάτες, κ. Βαρελά Δημήτριο και κ. Μπακάλη Δημήτριο. Επίσης παρευρέθηκαν ο κ. Τζαμαλούκας Κωνσταντίνος υπεύθυνος του έργου, για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που τυγχάνει Leader Partner του έργου, καθώς και η κα. Anna-Maria Fiore από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Απουλίας και η κα Francesca Volpe από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μπάρι .
Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση θερμοκοιτίδων με βασικό προσανατολισμό την υποστήριξη επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα, ώστε να μπορέσουν να εξοικειωθούν με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες και γνώσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά τους και τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές, με αρωγό μια ουσιαστική σύμπραξη και διασύνδεση του ερευνητικού συστήματος, Πανεπιστήμια, εργαστήρια καινοτομίας, ερευνητικά κέντρα, Περιφέρειες και Επιμελητήρια με τους παραγωγικούς τομείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ. Νικολούτσος ανέφερσε πως “… το συγκεκριμένο έργο που κατασκευάστηκε, χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει το επιμελητήριο Ηλείας, το επιμελητήριο του Μπάρι, το αγρονομικό ινστιτούτο του Μπάρι και μία αυτόνομη εταιρεία πάλι από το Μπάρι, αλλά και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας η κυρία Βόλπε και η κυρία Φιόρε, από τις αντίστοιχες δραστηριότητες στο Μπάρι. Σήμερα είχαμε μία συνάντηση εργασίας και ουσιαστικά αποτελεί και το ξεκίνημα της προσπάθειας για το πρόγραμμα. Συνεργάτης μας είναι ο κ. Τζαμαλούκας ο οποίος είναι και ο άνθρωπος οποίος συντόνισε αυτή την προσπάθεια με επιτυχία. Αυτή είναι μία απαρχή για να μπορέσουμε να δώσουμε ένα καινούργιο στίγμα στην επιχειρηματικότητα στον τόπο. Το πρόγραμμα το συγκεκριμένο απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, σε ανθρώπους με καινοτόμες και νέες ιδέες. Σε αυτούς τους ανθρώπους εμείς θα κάνουμε μία βασική εκπαίδευση ενώ στη συνέχεια κάποιες καλές ιδέες θα βραβευτούν”.
Ο κ. Τζαμαλούκας ανέλυσε το έργο που αφορά την επιχειρηματικότητα στο χώρο της αγροδιατροφής. “Πραγματοποιείται η δεύτερη Τεχνική συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου Ελλάδα-Ιταλία το οποίο έχει ως αντικείμενο της αγροδιατροφικές θερμοκοιτίδες.
Στο έργο αυτό η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι επικεφαλής εταίρος, έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 2018 και είμαστε στην μέση της υλοποίησης του. Αντικείμενο του έργου είναι η ανακάλυψη νέων ιδεών που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματικότητα στο χώρο της Αγροδιατροφής και η υποστήριξη νέων επιχειρηματιών προκειμένου να αναπτύξουν και να προωθήσουν την επιχείρηση τους. Μέσα από διάφορες δράσεις που υλοποιούνται τόσο από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τόσο και από το επιμελητήριο Ηλείας, αλλά και από τους Ιταλούς εταίρους, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα μοντέλο λειτουργίας θερμοκοιτίδας που θα έχει ως στόχο την ανακάλυψη καινοτόμων νέων ιδεών από ανθρώπους, που βρίσκονται στο χώρο της αγροδιατροφής του πρωτογενούς τομέα, η επιλογή των πιο κατάλληλων ιδεών από αυτές και υποστήριξή τους για ένα διάστημα τριών μηνών σε μία διαδικασία όπου οι ειδικοί σύμβουλοι επιχειρήσεων, σύμβουλοι marketing, οικονομολόγοι, θα βοηθήσουν αυτές τις νέες επιχειρήσεις οι οποίες θεωρούνται μωρά γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε ο όρος θερμοκοιτίδα, βρέφη, με την κατάλληλη υποστήριξη να μπορέσουν να ακολουθήσουν τα πρώτα βήματα έτσι ώστε να μπορέσουν να βγουν στην πραγματική αγορά και να σταθούν ως αυτόνομες επιχειρήσεις. Είναι μία διαδικασία επιλογής, αξιολόγησης, θα βγουν δημόσιες προσκλήσεις το επόμενο διάστημα θα γίνουν συναντήσεις σε διάφορα σημεία του νομού Ηλείας και στην Αχαΐα προκειμένου να επικοινωνήσουμε το σκοπούς και τους στόχους του έργου, και να συλλέξουμε σε πρώτο επίπεδο κάποιες ιδέες, οπότε καλό είναι όσοι έχουν μία ιδέα η οποία αφορά την αγροδιατροφή ας έρθουν να την κατάθεσουν και να την βάλουμε στο πλαίσιο του έργου.
Αυτά που θέλουμε να καταφέρουμε να πετύχουμε, είναι να υπάρξει συμμετοχή του κόσμου έτσι ώστε να γίνει συζήτηση, διάλογος, να καταγράψουμε ιδέες και να μπορέσουμε να ανοίξουμε της δράσης αυτών των έργων σε ευρύτερο κοινό και σε ευρύτερους αποδέκτες. Αντίστοιχη δράση με αυτή που θα υλοποιηθεί εδώ στο επιμελητήριο Ηλείας, θα υλοποιηθεί στην Πάτρα στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, σε χώρο που έχει διαμορφωθεί από προηγούμενο έργο που υλοποίησε η περιφέρεια”.
Η κα Volpe μιλώντας για την συμμετοχή της τόνισε πως “… στόχος είναι να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε την λειτουργία που έχουμε στις εγκαταστάσεις στο Μπάρι, όπου λειτουργούν εκεί οι διατροφικές θερμοκοιτίδες αυτό γίνεται μέσα από την ενίσχυση των περιφερειακών οικοσυστημάτων και μέσα από την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αλλά και ευρωπαϊκών ινστιτούτων που λειτουργούν θερμοκοιτίδες πάνω στο θέμα της αγροδιατροφής. Στο άμεσο διάστημα πρόκειται να δημοσιευθεί μία πρόσκληση για επιλογή 10 ιδεών με στόχο να επιλέγουν αυτές οι ιδέες και να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες προκειμένου να αναπτύξουν την επιχειρηματική ιδέα, την ιδέα να δώσουν μία επιχειρηματική υπόσταση, και σε θέματα που έχουν να κάνουν με οικονομικά, με marketing, και απ’ αυτές τις 10 θα επιλέγουν οι τρεις καλύτερες οι οποίες θα πάρουν μία επιπλέον ενίσχυση σε παροχή υπηρεσιών προκειμένου να προωθήσουν και να αναπτύξουν περισσότερο την ιδέα τους με στόχο να την κάνουν επιχείρηση”.
Τέλος η κα Fiore σημείωσε πως “… συμμετέχω ως εταίρος στο έργο και είμαι εδώ για να υποστηρίξω την ανάπτυξη του δικτύου και των δράσεων που αφορούν το έργο σε σχέση με την προώθηση ιδεών και επιχειρήσεων”.