Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 16:05

ΤΕΕ: Επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου με την αναστολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕ με τον Υφυπουργό Οικονομικών

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός με θέμα τις αναγκαίες πολιτικές για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και του κατασκευαστικού τομέα.

Βασικό σημείο της συζήτησης αποτέλεσε η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναστολή επιβολής ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομικές άδειες και στο σύνολο των αδιάθετων νεόδμητων ακινήτων από την 1/1/2006 μέχρι το 2023.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι η αναστολή επιβολής ΦΠΑ 24% για όλα τα νέα ακίνητα αποτελεί χρήσιμο και αναγκαίο μέτρο για την αναθέρμανση της οικονομίας και την άμεση δυναμική επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασχολούνται με την ανέγερση κατοικιών. Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι προϊόν τεκμηριωμένων προτάσεων, οι οποίες σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την αγορά και το ΤΕΕ. Το μέτρο, έτσι όπως ανακοινώθηκε, έχει πραγματικό αντίκρισμα σε όλη την κοινωνία και την οικονομία και όχι μόνο σε ένα μικρό μέρος της.

Ο κ. Βεσυρόπουλος σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών υπό τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, τον ίδιο, τον κ. Σκυλακάκη και τον κ. Ζαββό δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυξιακές πολιτικές της Κυβέρνησης. Τόνισε ότι με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού η Κυβέρνηση αποφάσισε στο εξής να απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη. Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή, όπως ανέφερε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την άμεση νομοθέτηση του μέτρου, τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος, προσθέτοντας πως, εντός εξαμήνου, η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση. Ευχαρίστησε μάλιστα τον Πρόεδρο του ΤΕΕ για τη συμβολή του και την αποσαφήνιση των λεπτομερειών για την εφαρμογή αυτής της κυβερνητικής επιλογής για τον κλάδο των ακινήτων. «Το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Όπως τονίζει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το σύνθημά μας είναι «Ανάπτυξη για Όλους». Και αυτό αποτυπώνεται στην επιλογή μας για ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα και του κλάδου των ακινήτων που στηρίζει χιλιάδες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και δίνει απασχόληση σε εκατοντάδες επαγγέλματα».

Ο Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ακόμη στην προωθούμενη από την κυβέρνηση μείωση φόρου ύψους 40% για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και αισθητικής ανακαίνισης στα ακίνητα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 19:04

Σχετικά Άρθρα

  • Στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Πάτρα παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ήλιδας
    Στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Πάτρα παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ήλιδας

    Στην μεγάλη εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

    Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχε στη γιορτή των μηχανικών, τόσο ως εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Ηλείας, όσο και ως συνάδελφος μηχανικός ο οποίος επί σειρά ετών έχει ενεργή ενασχόληση με το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

    Κατά την εκδήλωση ο κύριος Χριστοδουλόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό, όσο και με τον πρόεδρο του παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας κ. Βαγγέλη Καραχάλιο και την γενική γραμματέα κα Ευτυχία Μπάρλου.

    Κατά την εκδήλωση, ο κύριος Στασινός επισήμανε τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο, με τα νέα καθήκοντα για τους μηχανικούς, τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το ΤΕΕ που εξυπηρετούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της χώρας, αλλά και στο εμβληματικό έργο του προσεισμικού ελέγχου δημόσιων κτιρίων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Στην καθοριστική συμβολή του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια αναφέρθηκε -με τη σειρά του- ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος κ. Βαγγέλης Καραχάλιος. Όπως τόνισε, το ΤΕΕ ως σύμβουλος της Πολιτείας, έχει καταθέσει τα τελευταία χρόνια τεκμηριωμένες θέσεις και έχει βάλει την επιστημονική του σφραγίδα σε μεγάλα έργα όπως η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η Ολυμπία Οδός και πολλά άλλα μικρότερα έργα.

    xristod tee 100xr 3

    xristod tee 100xr 2

    xristod tee 100xr 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • 100 χρόνια ΤΕΕ: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή μηχανικών η εκδήλωση στην Πάτρα
    100 χρόνια ΤΕΕ: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή μηχανικών η εκδήλωση στην Πάτρα

    Γ. Στασινός: Ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών

    - Ν. Φαρμάκης: «Η πορεία του ΤΕΕ και της Περιφέρειας είναι κοινή και έτσι πρέπει να συνεχίσει»

    - Κ. Πελετίδης: «Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις τα παιδιά μας να ζουν καλύτερα από εμάς»

    - Β. Καραχάλιος: «Το ΤΕΕ στη Δυτική Ελλάδα έχει βάλει την επιστημονική του σφραγίδα σε μεγάλα έργα»

    Στο εμβληματικό έργο του προσεισμικού ελέγχου δημόσιων κτιρίων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και συνολικά στα έργα ανθεκτικότητας που έχουν δρομολογηθεί, εστίασε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, μιλώντας, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στην Πάτρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 100 χρόνια ΤΕΕ, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεσμικών εκπροσώπων και μηχανικών.Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια «με νέα καθήκοντα και νέες δουλειές για τους μηχανικούς, με νέες ψηφιακές υπηρεσίες από το ΤΕΕ για τους μηχανικούς που εν τέλει εξυπηρετούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της κοινωνίας και της Πολιτείας».

    Στο επίκεντρο του μετασχηματισμού βρίσκεται, σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, η ανθεκτικότητα της πατρίδας συνολικά και της κοινωνίας, ενώ το πλέον εμβληματικό έργο σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και συγκεκριμένα των σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, πυροσβεστικών σταθμών και αστυνομικών τμημάτων. Χαρακτηρίζοντάς το «έργο - ορόσημο», υπογράμμισε τη συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών για την υλοποίησή του καθώς, σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό «το κράτος δεν μπόρεσε να το κάνει τα τελευταία 25 χρόνια και αν κάποτε ξεκινούσε υπό κανονικές συνθήκες δημόσιας διοίκησης θα χρειαζόταν 10 και πλέον χρόνια να το ολοκληρώσει». Έκανε γνωστό ότι ήδη έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες κτίρια από το καλοκαίρι, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.

    «Ο προσεισμικός έλεγχος είναι δουλειά αλλά είναι και προσφορά»

    «Ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών γιατί μέσα από μια κατεξοχήν επιστημονική εργασία βοηθάμε την κοινωνία και την Πολιτεία να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη ζωή των συνανθρώπων μας» τόνισε ο Γιώργος Στασινός και πρόσθεσε ότι «είναι δουλειά αλλά είναι και προσφορά».

    Εξηγώντας τον ρόλο του ΤΕΕ στην υλοποίηση του προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια, σημείωσε ότι «δεν ήταν εύκολο να πειστεί μια κυβέρνηση να γίνει προτεραιότητα και να βρεθούν χρήματα, ήταν όμως απαραίτητο, πιέσαμε και έγινε πραγματικότητα με προσωπική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού». «Ο προσεισμικός έλεγχος ήταν ένα αίτημα του ΤΕΕ επί δεκαετίες που τώρα υλοποιείται. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως οι μηχανικοί προσφέρουν στην κοινωνία μέσα από τη δουλειά τους» υπενθύμισε.

    «Με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών θα κάνουμε όλοι μαζί τη χώρα μας καλύτερη και πιο ανθεκτική»

    Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, το ΤΕΕ και οι μηχανικοί αντιλαμβάνονται τη διάσταση της ανθεκτικότητας ως κυρίαρχη στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ψηφιακά έργα που υλοποιεί το ΤΕΕ όπως το Εθνικό Μητρώο Υποδομών που έχει ως κύριο στόχο την ανθεκτικότητα μέσα από τη συντήρηση των υποδομών.Μάλιστα, απηύθυνε δημόσια πρόσκληση προς όλους τους μηχανικούς που υπηρετούν στο δημόσιο, ειδικά στις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών αλλά και στους εκλεγμένους στην Αυτοδιοίκηση, λέγοντας: «αγκαλιάστε το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, με τη δική σας συμμετοχή, καταχωρώντας τα έργα που έχετε στην περιοχή σας, θα κάνουμε όλοι μαζί τη χώρα μας καλύτερη και πιο ανθεκτική».

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ πρόσθεσε ότι: «και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχει στόχο και την Ανθεκτικότητα, δίνοντας όπλα στην Πολιτεία σε περίπτωση καταστροφών, το ίδιο και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών».

    Σε ό,τι αφορά τα νέα έργα που βελτιώνουν άμεσα την ανθεκτικότητα των Υποδομών και γίνονται με ευθύνη του ΤΕΕ, ο Γιώργος Στασινός ανέφερε:

    • τις Έξυπνες Γέφυρες, όπου το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών.
    • τις Έξυπνες Διαβάσεις, με το οποίο προσπαθούμε να φέρουμε στο παρόν την οδική και αστική ασφάλεια.
    • τον Οδοφωτισμό μεγάλων οδικών αξόνων.

    «Βρισκόμαστε δίπλα στην Πολιτεία σε κάθε πρωτοβουλία που προωθεί έμπρακτα την Ανθεκτικότητα, δηλαδή την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών αλλά και τη βιωσιμότητα και την αειφορία των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων» επισήμανε.

    «Τώρα είναι η ώρα μεγάλων έργων και αποφάσεων και στην Αχαΐα»

    100 xr tee ekd 2

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιώργος Στασινός στην κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας προκειμένου να αλλάξει επίπεδο η χώρα και η ζωή των πολιτών, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της ανάταξης και της δουλειάς, για το πέρασμα σε μια νέα εποχή». Έκανε λόγο για μια αληθινή ανάπτυξη που θα προέλθει και από ιδιωτικά και από δημόσια έργα, με σαφές πράσινο πρόσημο και περιβαλλοντικούς στόχους. Εστιάζοντας στην Αχαΐα σημείωσε ότι τώρα είναι η ώρα μεγάλων έργων και αποφάσεων, όπως:

    • Η ολοκλήρωση του Νέου Οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος
    • Ο σιδηρόδρομος και η σχέση του με την πόλη
    • Τα μεγάλα και μικρά έργα αστικών αναπλάσεων, με έμφαση στην Ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση και στην ποιότητα της ζωής των πολιτών
    • Η δημιουργία, επιτέλους, ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
    • Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και η αναβάθμιση όλων των δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
    • Οι επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές και μαρίνες.
    • Έργα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης που άμεσα απαιτούνται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
    • Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με έργα ουσίας και μακροπρόθεσμης απόδοσης για τη διάβρωση των ακτών.
    • Οι εμβληματικές επενδύσεις αξιοποίησης σχολάζουσας δημόσιας περιουσίας με νέες χρήσεις.
    • Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με στόχους τόσο διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών και ειδών όσο και βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων.

    «Δεν είναι η ώρα να μεμψιμοιρούμε, το κρίσιμο είναι η αποτελεσματικότητα, όχι τα λόγια, τα έργα και τα αποτελέσματα, όχι οι φωνές» επισήμανε ο Γιώργος Στασινός.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε για την ανάγκη διασφάλισης του υψηλού επιπέδου των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών καθώς και των Ελλήνων Μηχανικών μέσα και από τη διασφάλιση υψηλότερων αμοιβών για το κατεξοχήν επιστημονικό έργο τους.

    Τέλος, έκανε μία προσωπική αναφορά λέγοντας: «έχω την τιμή να είμαι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και γνωρίζω καλά ότι εδώ προετοιμάζονται, επί πολλά χρόνια, επιστήμονες υψηλής στάθμης. Έζησα για χρόνια στην Πάτρα, έχω φίλους και συνεργάτες εδώ, γνωρίζω καλά την επαγγελματική και επιστημονική δυναμική που δίνει το Πανεπιστήμιο στον τόπο».

    Ν. Φαρμάκης: Η πορεία του ΤΕΕ και της Περιφέρειας είναι κοινή και έτσι πρέπει να συνεχίσει

    100 xr tee ekd 3

    Στη σημασία που αποδίδει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη σχέση με το ΤΕΕ αναφέρθηκε, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

    «Ζούμε σε μία Περιφέρεια που έχει την τύχη να διαθέτει ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό μηχανικών και ισχυρά παραρτήματα του ΤΕΕ με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη. Η Περιφέρεια αντιλαμβάνεται τη σχέση της με το ΤΕΕ ως γέφυρα διαλόγου για το σήμερα και αύριο. Ξέρουμε ότι έχουμε έναν πολύτιμο σύμβουλο και συνεργάτη για να παρέχει τεκμηριωμένες απαντήσεις» τόνισε.

    Έκανε μία αναδρομή στην εποικοδομητική συμπόρευση, όπως τη χαρακτήρισε, σημειώνοντας ότι «η πορεία του ΤΕΕ και της Περιφέρειας είναι κοινή και έτσι πρέπει να συνεχίσει». Μεταξύ των παραδειγμάτων αυτής της συνεργασίας ανέφερε, την ανάπτυξη δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και της ανάπτυξης αυτόνομων, έξυπνων, τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας όπου διαπιστώνεται ελλιπής φωτισμός.

    «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν από τις πρώτες που ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΕΕ για την υλοποίηση ενός έργου που βελτιώνει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας σε μήκος 900 και πλέον χιλιομέτρων» όπως επισήμανε ο Νεκτάριος Φαρμάκης.Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε και στη νέα σιδηροδρομική γραμμή προς το λιμάνι της Πάτρας εκφράζοντας την ελπίδα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να σταθεί αρωγός στη διεκδίκηση.

    Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός των προσπαθειών για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο.«Εύχομαι η νέα 100ετία να αποδειχθεί το ίδιο δημιουργική και καρποφόρα για το ΤΕΕ. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο καλύτερα είναι, όλοι μαζί λοιπόν» είπε κλείνοντας τον χαιρετισμό του.

    Κ. Πελετίδης: «Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις τα παιδιά μας να ζουν καλύτερα από εμάς»

    100 xr tee ekd 5

    Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ΠατρέωνΚώστας Πελετίδης αναγνώρισε τη συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη υπόθεση τα 100 χρόνια».

    Ο Κώστας Πελετίδης έκανε λόγο για «υποστελέχωση σε μηχανικούς στους Δήμους» επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι «φεύγουν μηχανικοί με συνταξιοδότηση και μεγάλη εμπειρία κάτι που χαρακτήρισε «μεγάλο θέμα». «Πρέπει να υπάρχει στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα και οι δήμοι να είναι πλήρως στελεχωμένοι για να μην χαθεί η γνώση» υπογράμμισε.

    Στη συνέχεια μίλησε για την ανάπτυξη καλώντας να εξετάσουμε τι γίνεται σήμερα με τη νέα γενιά και διερωτώμενος αν ζει καλύτερα. «εμείς ζήσαμε καλύτερα από τους γονείς μας, η νέα γενιά ζει καλύτερα από εμάς; Έχει καλύτερες προοπτικές;» είπε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, χρήσιμοι είμαστε όλοι και θα πρέπει να παλέψουμε για σημαντικά ζητήματα». Στο σημείο αυτό, έφερε ως παράδειγμα τη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ.Ο Κώστας Πελετίδης τοποθετήθηκε και για το τρένο στην Πάτρα αναφέροντας ότι «είναι αδιανόητο το 2024 η τεχνική να βρίσκεται στο απόγειο και να κάθεσαι να συζητάς ότι θα περάσει επιφανειακά μία βαριά κατασκευή από μία πόλη. Είναι πρόκληση».«Για κανένα λόγο δεν μπορείς να θάψεις το μέλλον μίας πόλης» σημείωσε και πρόσθεσε «σας θέλουμε συμπαραστάτες».

    «Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις τα παιδιά μας να ζουν καλύτερα από εμάς», τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων.

    Β. Καραχάλιος:Το ΤΕΕ στη Δυτική Ελλάδα έχει βάλει την επιστημονική του σφραγίδα σε μεγάλα έργα

    100 xr tee ekd 4

    Στην καθοριστική συμβολή και το εύρος των παρεμβάσεων του ΤΕΕ στα 100 χρόνια από την ίδρυσή του καθώς και στον ρόλο του Περιφερειακού Τμήματος της Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ Βαγγέλης Καραχάλιος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΤΕΕ στη Δυτική Ελλάδα, ως σύμβουλος της Πολιτείας, έχει καταθέσει τα τελευταία χρόνια τεκμηριωμένες θέσεις και έχει βάλει την επιστημονική του σφραγίδα σε μεγάλα έργα όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Ολυμπία Οδός, το φράγμα Πείρου, Παραπείρου και άλλα. Τόνισε ότι το Περιφερειακό Τμήμα στήριξε σε «χαλεπούς καιρούς» τεκμηρίωσε τη βιωσιμότητα της έλευσης του φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ της Πάτρας, στις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου μέσω μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και αποκεντρωμένων δικτύων, υπενθύμισε.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά όπως η ενεργειακή μετάβαση, οι ΑΠΕ και τα έργα διάβρωσης ακτών. Ο Βαγγέλης Καραχάλιος στάθηκε ιδιαίτερα στη σιδηροδρομική σύνδεση της Δυτικής Πελοποννήσου, συναρτώντας τη με το αναπτυξιακό μέλλον της Δυτικής Ελλάδας, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη χρηματοδότησης της υπογειοποίησης της νέας διπλής ηλεκτροκίνητης γραμμής.

    Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Περιφερειακό Τμήμα, ο Βαγγέλης Καραχάλιος ανέφερε το «Δυτική Ελλάδα 2040» που θα αποτελέσει, όπως είπε, «σταθερό όργανο διαλόγου και παρακολούθησης θεμάτων μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης που θα χρησιμοποιεί τις γνώσεις των μηχανικών», όπως εξήγησε.

    Υπογράμμισε ότι «τα τελευταία χρόνια είναι σίγουρο ότι το ΤΕΕ ανέβηκε στα μάτια της κεντρικής διοίκησης που το εμπιστεύθηκε σε μεγάλο βαθμό» και επισήμανε τη σημασία που έχει «να παράγει επιστημονικό έργο και να απαντά με τη γλώσσα της επιστήμης στα προβλήματα της κοινωνίας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Το ΤΕΕ γιορτάζει τα 100 του χρόνια με μεγάλη εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας
    Το ΤΕΕ γιορτάζει τα 100 του χρόνια με μεγάλη εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

    Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 17.30, στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

    Κεντρικός ομιλητής, στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, θα είναι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός.

    Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Βαγγέλης Καραχάλιος ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης.

    Το ακριβές πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

    17:30 Προσέλευση

    18:00 Έναρξη Εκδήλωσης

    Καλωσόρισμα Προέδρου Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ κ. Βαγγέλη Καραχάλιου

    18:15 Ομιλία Προέδρου ΤΕΕ, κ. Γιώργου Στασινού

    18:30 Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριου Φαρμάκη

    18:45 Χαιρετισμός Δημάρχου Πατρέων, κ. Κώστα Πελετίδη

    19:00 Λήξη Εκδήλωσης

    Η καμπάνια του ΤΕΕ ταξιδεύει σε όλη τη χώρα, με δεκάδες τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια, που θα ολοκληρωθούν το Νοέμβριο. Στόχος είναι να μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα για το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών και του επαγγελματικού τους φορέα, του ΤΕΕ, στην ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας, τον τελευταίο αιώνα και για τη μετάβαση στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, με έμφαση στην ανθεκτικότητα, σήμερα και στη νέα εποχή.

    tee 100xr 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μπαίνει φρένο στη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών - Τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών
    Μπαίνει φρένο στη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών - Τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών

    Ο οδικός χάρτης των Αρχών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Η φοροαποφυγή έχει μετατραπεί σε συνήθεια για ένα μη αμελητέο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.

    Ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει ζημιές, ενώ αρκετοί αναφέρουν μηνιαία έσοδα που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι πίσω από αυτά τα στοιχεία κρύβεται μια σημαντική «δεξαμενή» αδήλωτων εισοδημάτων, τα οποία, αν αποκαλυφθούν, μπορούν να ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό και να ελαφρύνουν τους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους.

    Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της Πολιτείας φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ, τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, τόσο από την εφαρμογή του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων, όσο και από τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

    Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ, καθώς δρομολογούνται νέες παρεμβάσεις, όπως η πλήρης εξάλειψη των αποκλίσεων μεταξύ των δηλωμένων εσόδων και εξόδων με τα δεδομένα που καταχωρούνται στο myDATA, οι συνεχείς έλεγχοι για τη σωστή λειτουργία της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, η αποδοχή πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS και η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου.

    Τέλος στις δαπάνες χωρίς παραστατικό

    Οι υπερβολικές δαπάνες χωρίς πραγματικό αντίκρισμα, που μέχρι σήμερα ήταν ένα συνηθισμένο τέχνασμα για τη μείωση ή και την εξάλειψη των κερδών, θα παύσουν να υφίστανται από την 1η Ιανουαρίου 2025. Έως τότε, από την 1η Οκτωβρίου 2024, οι αποδεκτές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωμένων δαπανών και αυτών που καταχωρούνται στο σύστημα myDATA θα μειωθούν σημαντικά, με στόχο την πλήρη εξάλειψή τους.

    Σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, οι αποκλίσεις στα έσοδα θα μηδενιστούν, ενώ το αποδεκτό όριο για τα έξοδα θα μειωθεί στο 5%, από το 10%-20% που ίσχυε έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, τα όρια αποκλίσεων θα καταργηθούν πλήρως, τόσο για τα έσοδα όσο και για τα έξοδα, βασιζόμενα στα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

    Με την πλήρη εξάλειψη αυτών των αποκλίσεων, θα τερματιστούν οι εικονικές συναλλαγές, καθώς η εφορία θα αναγνωρίζει για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο τις δαπάνες που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα. Επιπλέον, τα δηλωθέντα έσοδα δεν θα μπορούν να είναι χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν μέσω των παραστατικών για αγορές ή παροχή υπηρεσιών.

    Ο μηδενισμός των αποδεκτών αποκλίσεων σημαίνει ότι οι επαγγελματίες δεν θα μπορούν πλέον να αυξήσουν τεχνητά τα έξοδά τους προκειμένου να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους. Ωστόσο, θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέτουν επιπλέον έσοδα και τον αντίστοιχο ΦΠΑ σε περιπτώσεις όπου έχουν εκδοθεί τιμολόγια πωλήσεων που δεν έχουν διαβιβαστεί εγκαίρως στην ΑΑΔΕ λόγω τεχνικών προβλημάτων ή άλλων εξαιρέσεων, όπως ο χαμηλός ετήσιος τζίρος.

    Το νέο σύστημα ανοίγει τον δρόμο για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να υπολογίζει αυτόματα το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβληθεί, χωρίς την παρέμβαση του φορολογούμενου. Το «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ», δηλαδή των εσόδων που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Το «κενό ΦΠΑ» έχει ήδη μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ, χάρη στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών.

    Τα δεδομένα εσόδων και εξόδων που καταχωρούνται στην πλατφόρμα myDATA θα μεταφέρονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις, καθιστώντας τη διαδικασία πιο διαφανή και αποτελεσματική. Έτσι, μετά το ΦΠΑ, θα «κλειδώσουν» και οι κωδικοί του εντύπου Ε3, το οποίο καθορίζει τα φορολογητέα κέρδη και το ύψος του φόρου εισοδήματος.

    Επιτρεπτά όρια αποκλίσεων

    Τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων για το ΦΠΑ σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο myDATA διαμορφώνονται ως εξής:

    • 1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2024: 10% για τα έσοδα και 20% για τα έξοδα.
    • 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024: 0% για τα έσοδα και 5% για τα έξοδα.
    • Από την 1η Ιανουαρίου 2025: Καμία απόκλιση στα έσοδα και τα έξοδα σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
    Ψηφιακό πελατολόγιο

    Η ΑΑΔΕ εισάγει μια νέα ηλεκτρονική διαδικασία για τους επαγγελματίες, εφαρμόζοντας το ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα επιτρέπει στους ελεγκτές να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη δραστηριότητα των φορολογουμένων. Το μέτρο αυτό θα συνδυαστεί με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, τα ψηφιακά δελτία αποστολής και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθιστώντας την απόκρυψη τζίρου σχεδόν αδύνατη.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ψηφιακό πελατολόγιο θα εφαρμοστεί σε:

    • Επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες σε οχήματα, όπως συνεργεία, ηλεκτρολογεία, φανοποιεία, βουλκανιζατέρ, πωλητές ανταλλακτικών, πλυντήρια και ενοικιάσεις οχημάτων.
    • Επαγγελματίες στον τομέα των εκδηλώσεων, όπως κτήματα, αίθουσες, εταιρείες catering και διοργάνωσης.
    • Ιδιωτικά σχολεία, κλινικές, γιατρούς, δικηγόρους, διαγνωστικά κέντρα και άλλα παρόμοια επαγγέλματα.

    Οι επαγγελματίες αυτοί θα υποχρεωθούν να καταγράφουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των πελατών τους σε πλατφόρμα συνδεδεμένη με την ΑΑΔΕ, αναφέροντας επίσης τον λόγο της επίσκεψης, αν πρόκειται για νέα ή συνεχιζόμενη παροχή υπηρεσιών.

    IRIS

    Η άτυπη προθεσμία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εγγραφή των ελεύθερων επαγγελματιών στο σύστημα IRIS λήγει την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, επιτρέποντάς τους να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους. Από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα αρχίσει τις διασταυρώσεις, και οι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι που δεν διαθέτουν IRIS θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

    Αυτή η υπηρεσία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερους από 530.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Τα δεδομένα δείχνουν σημαντική αύξηση στη χρήση του IRIS το 2024, καθώς 1 στους 2 πολίτες--δηλαδή περισσότεροι από 3 εκατομμύρια--με ενεργοποιημένο web banking έχουν πλέον συνδέσει τους λογαριασμούς τους με αυτό το σύστημα άμεσων πληρωμών.

    Μέχρι τώρα, οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω του συστήματος IRIS το 2024 ανήλθαν σε 34 εκατομμύρια, με συνολική αξία 3,7 δισ. ευρώ. Αυτή η αύξηση είναι εντυπωσιακή, με ποσοστά 150% και 116% αντίστοιχα σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι.

    Έλεγχοι

    Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει εκτεταμένους ελέγχους για να διαπιστώσει κατά πόσο επιχειρήσεις και επαγγελματίες συμμορφώνονται με τα νέα μέτρα για τις συναλλαγές. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, τη χρήση νέου τύπου ταμειακών μηχανών στον κλάδο της εστίασης, καθώς και την εφαρμογή του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS.

    Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS είναι βασικό στοιχείο των ελέγχων, με τη χρήση δεδομένων από το σύστημα e-send της ΑΑΔΕ. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι υπόχρεοι αποστέλλουν τις απαραίτητες αποδείξεις και στοιχεία πωλήσεων με κάρτες.

    Έμφαση δίνεται και στους οδηγούς ταξί, παρά τις οξύτατες αντιδράσεις από τον κλάδο, οι οποίοι πρέπει να τοποθετήσουν αυτοκόλλητο στο πίσω δεξί παράθυρο του οχήματος, όπου στα ελληνικά και αγγλικά αναγράφεται ότι:

    • Ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής και να δέχεται πληρωμή με κάρτα.
    • Ο πελάτης δεν υποχρεούται να πληρώσει με μετρητά.
    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Υπουργείο Οικονομικών: Ποιες οι τρεις προϋποθέσεις για την φοροαπαλλαγή στα κλειστά ακίνητα
    Υπουργείο Οικονομικών: Ποιες οι τρεις προϋποθέσεις για την φοροαπαλλαγή στα κλειστά ακίνητα

    Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα είναι αφορολόγητα για τρία χρόνια, τα μισθώματα που θα προκύψουν από ακίνητα που είναι κλειστά, διευκρίνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

    Θα υπάρξουν προϋποθέσεις, σημείωσε, για να μην υπάρξουν αδικίες απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες που έχουν ήδη νοικιάσει τα σπίτια τους και πληρώνουν φόρους.

    «Επειδή υπάρχει έλλειψη στέγης και θέλουμε να αυξήσουμε αμέσως, ει δυνατόν, την προσφορά στέγης για να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα σε κάποιο βαθμό των τιμών των ενοικίων».

    «Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι, ότι λέμε εάν έχεις το σπίτι σου κλειστό για τρία τουλάχιστον χρόνια, όχι να σου έχει φύγει ο ενοικιαστής πριν από δύο 2 μήνες, να έχεις το σπίτι σου κλειστό για τρία χρόνια, εάν το σπίτι σου είναι κάτω από 120 τετραγωνικά, γιατί μας ενδιαφέρουν τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα και το εκμισθώσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2025, εάν συντρέχουν όλοι αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, τότε για τρία χρόνια δεν θα πληρώνεις φόρο και είναι ένα ειδικό μέτρο, έκτακτο μέτρο για να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο πρόβλημα» ανέφερε ο Υπουργός.

    Έρχονται νέες πρωτοβουλίες

    «Έχουμε ένα πρόβλημα αυξημένο, το στεγαστικό. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέσα στην εβδομάδα και πιο εξειδικευμένα όλες τις νέες πρωτοβουλίες μας για το στεγαστικό. Πράγματι εδώ υπάρχει ένα θέμα πληθωρισμού, αύξησης των τιμών για να είμαι ακριβέστερος, που είναι σημαντικότατη. Αφορά ένα σημαντικό τμήμα του οικογενειακού προϋπολογισμού. Γι’ αυτό υπάρχει πια, από το 22 και καλώς υπάρχει προφανώς, επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής συνολικά της χώρας. Έχει τρέξει το πρόγραμμα Σπίτι μου. Τώρα θα παρουσιαστεί το Σπίτι μου 2. Υπάρχουν άλλα επιμέρους προγράμματα χρηματοδοτούμενα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει το πρόγραμμα Ανακαινίζω-Νοικιάζω. Κάναμε από πέρσι κάποιες παρεμβάσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τώρα θα ανακοινωθούν και άλλες» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

    Νέες παρεμβάσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

    «Έχουμε μία κατάσταση από την οποία προφανώς είναι κερδισμένοι οι ιδιοκτήτες, γιατί και λόγω της ανάπτυξης έχουν ανέβει οι τιμές των ακινήτων και οι τιμές των ενοικίων. Κερδίζουν οι ιδιοκτήτες από αυτό, μην το ξεχνάμε, γιατί και αυτοί είναι Έλληνες, αλλά από την άλλη πλευρά χάνουν οι ενοικιαστές και κυρίως πιέζονται τα χαμηλότερα εισοδήματα και ακόμα πιο πολύ τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους» συμπλήρωσε ο Υπουργός.

    Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό. «Υπάρχουν προβλήματα τα οποία είναι και εδώ και αλλού, είναι της σύγχρονης κοινωνίας και σίγουρα της εποχής μας στην Ελλάδα, όπως είναι το στεγαστικό, όπως είναι το δημογραφικό, όπως είναι επίσης η κλιματική αλλαγή, με ό, τι αναστάτωση μπορεί να δημιουργεί στο κράτος και στην καθημερινότητά μας, τα οποία επεδίωξε ο πρωθυπουργός να τα αναδείξει στον λόγο του στη Θεσσαλονίκη. Αλλά επιδιώκουμε πάντοτε να κινούμαστε μέσα στα πλαίσια των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας γιατί αν ξεπεράσουμε κάποια όρια και κινηθούμε λαϊκίστικα, τότε το ωσαννά σήμερα, θα γίνει σταύρωσον αυτόν αύριο. Έχουμε τα διδάγματα της περασμένης δεκαετίας και πρέπει να κινούμαστε πάντοτε με σοβαρότητα, με σταθερότητα και με νοικοκυροσύνη» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

    Πηγή: Cnn.gr
  • ΥΠΕΘΟ: Δεν θα υπάρξει παράταση χρόνου στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
    ΥΠΕΘΟ: Δεν θα υπάρξει παράταση χρόνου στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Δεν θα υπάρξει χρονική παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ,αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 4,4 εκατομμύρια δηλώσεις.

    Υπενθυμίζεται πως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων είναι η 26η Ιουλίου.

    Τι έγινε με τις αυτόματες υποβολές φορολογικών δηλώσεων

    Φέτος για πρώτη φορά δινόταν η δυνατότητα σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς-συνταξιούχους να δουν προ-συμπληρωμένη και αυτόματα υποβληθείσα τη δήλωσή τους, χωρίς την παρέμβαση κάποιου φοροτεχνικού ή λογιστή.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΥΠΕΘΟ, κ. Τσάπαλο το μισό εκατομμύριο εξ αυτών το έκανε και αυτόματα υποβλήθηκε η φορολογική του δήλωση όλα.

    «Από το 1,3 εκατομμύριο πολίτες που είχαν προσυμπληρωμένες δηλώσεις οι 430 χιλιάδων ήταν αυτοί που θέλησαν να μην πληρώσουν λογιστή και να γίνει αυτόματα η φορολογική τους δήλωση».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η μάχη της ελληνικής παραλίας: το στοίχημα των ελέγχων, τα πρόστιμα και οι αλληλοκαταγγελόμενοι επιχειρηματίες
    Η μάχη της ελληνικής παραλίας: το στοίχημα των ελέγχων, τα πρόστιμα και οι αλληλοκαταγγελόμενοι επιχειρηματίες

    Το μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών κατά την εφετινή θερινή περίοδο, εκτός από το κυνήγι των φοροφυγάδων, είναι και η τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες που τοποθετούν εκεί οι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν λάβει προηγουμένως τη σχετική άδεια. Αποτελεί ίσως προσωπικό «στοίχημα» του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις για τίποτε και σε κανέναν.

    Οι έλεγχοι που θα γίνονται θα ακολουθούν το μοντέλο των φορολογικών ελέγχων, δηλαδή θα στέλνονται κλιμάκια από άλλες περιοχές, ώστε να αποφεύγεται η εντοπιότητα.
    Ωστόσο, αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα και το γνωρίζουν πολύ καλά στον κρατικό μηχανισμό, αφού η Ελλάδα διαθέτει μια τεράστια ακτογραμμή, ενώ παράλληλα έχει εισαχθεί από εφέτος ένα νέο σύστημα που, όπως κάθε νέο, θέλει χρόνο για να δουλέψει. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αποθαρρύνει τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Υπουργείο Οικονομικών, Κτηματικές Υπηρεσίες και Αστυνομία), που έχουν βάλει στο σκάνερ τους ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες παραλίες της χώρας μέσω της εφαρμογής MyCoast.

    Η επιδίωξη είναι μία και μοναδική: να αποφευχθούν αυθαιρεσίες και να εφαρμοστούν ορθά οι νέοι κανόνες που ισχύουν από την 1η του έτους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν οργανωθεί ελεγκτικά κλιμάκια, τα οποία απαρτίζονται από στελέχη των κρατικών μηχανισμών και ξεσκονίζουν τις καταγγελίες που έχουν ήδη γίνει, με προτεραιότητα σε αυτές που κρίνονται ως οι πλέον σοβαρές.
    Οι αρμόδιοι παράγοντες δηλώνουν ότι είναι πολύ σοβαρή δουλειά να γίνει πριν τον επιτόπιο έλεγχο το ξεσκαρτάρισμα των καταγγελιών ως προς την αξιοπιστία και την ορθότητά τους. Μεγαλύτερο βάρος δίνεται στις επώνυμες καταγγελίες, διότι εκ προοιμίου θεωρούνται πιο αξιόπιστες.

    Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής Mycoast 8.900 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 1.100 είναι επώνυμες. Από αυτές τις καταγγελίες, έχουν ήδη αξιολογηθεί 600, οι οποίες αφορούν σε 10 περιοχές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για περιοχές που ήδη έχουν απασχολήσει τις αρχές, αλλά και για περιοχές για τις οποίες δεν είχε ακουστεί κάτι.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία περιοχή της χώρας - στην Πάργα του Νομού Πρεβέζης - οι καταγγελίες είναι εκατοντάδες και αφορούν τις ίδιες παραλίες. Μετά από έναν πρόχειρο έλεγχο - δεν χρειάστηκε καν να γίνει ενδελεχής - διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από δύο ΙΡ (ηλεκτρονικές διευθύνσεις) που ανήκαν σε δύο επιχειρηματίες - ανταγωνιστές που το μόνο που ήθελαν - πιθανότατα - ήταν να δημιουργήσει ο ένας προβλήματα στον άλλον. Σε άλλη περιοχή της χώρας, τη Χαλκιδική, συνέβη κάτι ανάλογο, όπου λόγω των υψηλών ποσοστών παραβατικότητας κινητοποιήθηκαν αμέσως ελεγκτικά κλιμάκια.

    Και σε αυτήν την περίπτωση, οι αλληλοκαταγγελίες επιχειρηματιών αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμία βάση. Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν θα ακολουθούν το μοντέλο των φορολογικών ελέγχων. Θα σταλούν υπάλληλοι Κτηματικών Υπηρεσιών εκτός έδρας, ενώ για να αποφευχθούν τα «προβλήματα» που δημιουργεί η εντοπιότητα, δεν θα υπάρξουν γεωγραφικά «στεγανά». Για παράδειγμα, υπάλληλοι από την Αττική θα ενισχύσουν ελεγκτικά κλιμάκια σε νησιά του Αιγαίου και αντιστρόφως. Η συγκεκριμένη πρακτική εξυπηρετεί απόλυτα και τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό σε περιοχές όπου καταγράφεται υψηλή παραβατικότητα και οι καταγγελίες πέφτουν… βροχή. Οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται με δύο τρόπους:

    1. Με αυτοψία στον χώρο του αιγιαλού και της παραλίας. Μετά τη διενέργεια της αυτοψίας, συντάσσεται επιτόπου πόρισμα - έκθεση αυτοψίας με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, όταν αυτό είναι εφικτό και επιδίδεται ή τοιχοκολλάται αμέσως.

    2. Με εξ αποστάσεως φωτογραφική λήψη του χώρου του αιγιαλού και της παραλίας. Ιδίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), που λειτουργούν στον αέρα αυτόνομα ή τηλεκατευθυνόμενα, ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων. Η Κτηματική Υπηρεσία λαμβάνει το φωτογραφικό υποστηρικτικό υλικό. Βάσει αυτού συντάσσει τα πορίσματα - εκθέσεις αυτοψίας, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και επιβάλλοντας κυρώσεις που περιγράφει ο νόμος.

    Τα προβλεπόμενα πρόστιμα

    Από 2.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία.
    Πιο συγκεκριμένα:
    • Για τοποθέτηση κατασκευών όπως κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.
    • Για κινητά στοιχεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, βαρέα οχήματα, τέντες, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.
    • Για ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται (διπλάσιο αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού).
    • Για άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.
    • Για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.
    • Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο Πηνειού - Στην ατζέντα ευρωεκλογές, οικονομικά και ψηφιακός μετασχηματισμός
    Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο Πηνειού - Στην ατζέντα ευρωεκλογές, οικονομικά και ψηφιακός μετασχηματισμός

    Με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Οικονομικών Χ. Θεοχάρη

    Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη υποδέχθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Γαστούνη ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Σισίνη, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υπηρεσιακοί και θεσμικοί παράγοντες, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πηνειού.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα όπου τα μέλη του κλιμακίου ενημερώθηκαν από τον κ. Καστρινό για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και άπτονται της αρμοδιότητάς τους. Ειδικότερα έγινε εκτενής αναφορά στη δεινή θέση που έχει περιέλθει ο δήμος εξαιτίας της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης δημοτικής αρχής τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Πηνειού δεν κατάθετε –ως όφειλε- ισολογισμούς, έπαιρνε προκαταβολές από τους ΚΑΠ δεσμεύοντας έτσι τις επόμενες διοικήσεις. Αναφερόμενος στη συνέχεια και στην προχειρότητα σύστασης της ΔΕΥΑΔ Πηνειού, αναρωτήθηκε για τον ρόλο που έπρεπε να διαδραματίσουν συνολικά οι αρμόδιες υπηρεσίες ως προς τον έλεγχο των διαδικασιών. Παράλληλα ο Δήμαρχος Πηνειού αναφέρθηκε στην αποψίλωση των ΟΤΑ από προσωπικό τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα άμεσης ενίσχυσής τους.

    Ο κ. Καστρινός στάθηκε ακόμη στην πρόταση που έχει υποβληθεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου επισημαίνοντας ότι, εάν και κατατέθηκε πρόχειρα και χωρίς «αρχή, μέση και τέλος» από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αναμένεται η αξιολόγησή της προκειμένου ο Δήμος Πηνειού να προχωρήσει σε διορθώσεις και –εάν είναι εφικτό- σε βελτιωτικές αλλαγές. Ο Δήμαρχος Πηνειού αναφερόμενος στην απένταξη του έργου κατασκευής του παραλιακού δρόμου -ύψους 5.000.000 ευρώ- λόγω αμέλειας, ασυνέπειας και ολιγωρίας της απελθούσας δημοτικής αρχής αλλά και της τότε τοπικής Περιφερειακής Ενότητας, ζήτησε από τον υφυπουργό να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια επανένταξής του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

    Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές επέμεινε στη σημασία στήριξης «καθαρών γραμμών και σοβαρών υποψηφιοτήτων» σχολιάζοντας ότι «όταν διακυβεύονται σημαντικά ζητήματα, οι πολίτες ζυγίζουν τα πάντα και προσέρχονται με σοβαρότητα στην κάλπη». Τέλος σημείωσε ότι ακόμα και οι βουλευτές οφείλουν να «είναι προσεκτικοί με τους αιρετούς των ΟΤΑ που επιλέγουν να συνδιαλέγονται και να συνεργάζονται. Δεν πρέπει να προτάσσουν τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα μόνο κατά την προεκλογική περίοδο και όσον αφορά την προσωπική προβολή τους, αλλά αντίθετα αυτές να διαπνέουν κάθε έκφανση της πολιτικής ζωής τους».

    Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεοχάρης από την πλευρά του σχολίασε ότι πράγματι υπάρχουν προβλήματα στους δήμους σχετικά με την οικονομική διαχείριση αλλά επεσήμανε ότι πλέον υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπισή τους. «Το έργο της κυβέρνησης είναι σημαντικό, ουσιαστικό και αυταπόδεικτο ανεξαρτήτως εάν υπάρχουν θέματα που απομένουν να επιλυθούν» σχολίασε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης τόνισε ότι η καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να επικοινωνήσει προς το εκλογικό σώμα ότι το κυβερνόν κόμμα είναι το μόνο που διατυπώνει σαφές πρόγραμμα για την Ευρώπη ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναλώνουν την προεκλογική εκστρατεία τους σε ζητήματα εσωτερικής αντιπολίτευσης.

    Από την πλευρά του ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη «σημαντική επένδυση της κυβέρνησης στην ψηφιακή τεχνολογία» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «πλέον υπάρχουν χρήσιμα εργαλεία για τη βελτίωση της απόδοσης της δουλειάς». Ο κ. Αναγνωστόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία του μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα τονίζοντας ιδιαίτερα την καινοτομία της ευφυούς γεωργίας.

    Σύντομες τοποθετήσεις πραγματοποίησαν ακόμη οι παρευρισκόμενοι βουλευτές Ζακύνθου και Ηλείας, Διονύσιος Ακτύπης και Διονυσία Αυγερινοπούλου αντίστοιχα.

    dimos piniou susk nd 2

    Κατά τη διάρκεια σύσκεψης τα μέλη του κλιμακίου ενημερώθηκαν από τον κ. Καστρινό για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και άπτονται της αρμοδιότητάς τους.

    Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο κ. Καστρινός επέμεινε στη σημασία στήριξης «καθαρών γραμμών και σοβαρών υποψηφιοτήτων».

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch