Άρθρο του Κώστα Λεβέντη - Αντιπροέδρου Επιμελητηρίου Ηλείας
Τις τελευταίες μέρες έχουμε διαπιστώσει όλοι μία κινητικότητα αναφορικά με την ειδησεογραφία που αφορά στα πυρόπληκτα δάνεια, η οποία εχει δημιουργήσει αναστάτωση στην τοπική μας κοινωνία σχετικά με την τύχη τους.
Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα στην θέση τους:
1. Όχι, δεν καταργήθηκε η απόφαση Χουλιαράκη, με πρόσφατη απόφαση Σκυλακάκη, παρά τα αντιθέτως αναφερόμενα . Η τελευταία υπουργική απόφαση με αριθμ. 2/76040/0025/9.10.2019 σκοπό έχει να προβλέψει διαδικασία ηλεκτρονικής βεβαίωσης και διαγραφής οφειλών εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο, προς το σκοπό επιτάχυνσης και διευκόλυνσης της εξέτασης των αιτημάτων κατάπτωσης των εγγυήσεων εκ μέρους των τραπεζών. Αυτό, όμως, δεν επηρεάζει την προβλεφθείσα από την υπουργική απόφαση Χουλιαράκη διαδικασία ρύθμισης των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Μάλιστα, προς άρση κάθε αμφιβολίας περί της συνέχισης ισχύος της απόφασης Χουλιαράκη, ρητώς αναφέρεται στην ανωτέρω απόφαση Σκυλακάκη, ότι οι τράπεζες οφείλουν να ενημερώνουν το ηλεκτρονικό σύστημα σχετικά με την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης δανείων με την εγγύηση του ΕΔ, βάσει της υπουργικής απόφασης Χουλιαράκη και της τυχόν αθέτησης της συμφωνίας ρύθμισης εκ μέρους του δανειολήπτη.
2. Ναι, εξετάζεται η τροποποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης, ώστε να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων υπαγωγής και συνδρομής των προϋποθέσεών της, μέχρις όμως στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι οι όροι υπαγωγής θα διαφοροποιηθούν, με τέτοιο τρόπο, ώστε να φτάσουμε σε «αυτόματα κουρέματα».
3. Ναι, ισχύει ότι συντρέχει ο κίνδυνος έντοκης ανάκτησης των πυρόπληκτων δανείων από τους δανειολήπτες, λόγω παραβίασης της Κοινοτικής Νομοθεσίας κατά την χορήγησή τους (παράνομες κρατικές ενισχύσεις), κι εδώ θα πρέπει να επικεντρωθεί ο συλλογικός μας αγώνας, ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι, οι δανειολήπτες είναι οι μόνοι μη ευθυνόμενοι για τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης των πυρόπληκτων δανείων, στο πλαίσιο λειτουργίας του κράτους πρόνοιας. Θα πρέπει να αποφευχθεί, με κάθε τρόπο, μία τέτοια εξέλιξη και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναδειχτεί η ευθύνη του κράτους και των τραπεζών, για την τυχόν παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, ώστε να υποστούν οι ίδιοι τις συνέπειες. Πολύ σημαντική για το θέμα αυτό υπήρξε και η πρόσφατη επερώτηση του πρώην υπουργού και βουλευτή Ηλείας κ. Κώστα Τζαβάρα
4. Ναι, το σχέδιο Ηρακλής που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, για τη ριζική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την μείωση του όγκο τους, κατά 30 δις, με την τιτλοποίηση των δανείων αυτών και έκδοση ομολόγων με την εγγύηση του ΕΔ, ελκυστικών προς τους επενδυτές, αφού θα έχουν θετικές αποδόσεις σε μία εποχή αρνητικών επιτοκίων, μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες στη διαχείριση των κόκκινων πυρόπληκτων δανείων με ή χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, διότι, η διαχείριση της είσπραξής τους θα μεταφερθεί εκτός της δανείστριας Τράπεζας και η είσπραξή τους (ουσιαστικά η ρευστοποίηση των στοιχείων ασφάλειας, επιχειρήσεις, ακίνητα, αγροτεμάχια κλπ.) θα συνιστά παράγοντα απόδοσης της επένδυσης στους τίτλους που θα εκδοθούν, άρα θα προωθηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και αγριότητα. Για τον λόγο αυτό θα απαιτηθεί συλλογική προσπάθεια, ώστε να αναδειχθεί ο προνοιακός διακριτός χαρακτήρας των πυρόπληκτων δανείων, στη διαδικασία θεσμοποίησης του σχεδίου Ηρακλή, ιδίως κατά τη διαμόρφωση του εκτελεστικού του νόμου.
Στο Επιμελητήριο Ηλείας παρακολουθούμε με σοβαρότητα και ρεαλισμό τις εξελίξεις και μένουμε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την εξεύρεση επιτέλους οριστικής λύσης στον βραχνά των πυρόπληκτων δανείων. Ενημερώνουμε ,κινητοποιούμε και τους αλλους θεσμικούς φορείς του νομού σε συνεργασία με τα αντίστοιχα πυρόπληκτα επιμελητήρια αντιλαμβανόμενοι πως ο χρόνος τελειώνει .Φθάνει η ωρα της οριστικής διευθέτηση που πρέπει να είναι ουσιαστική και να διευκολύνει τις επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας, τον πραγματικο κίνδυνο κατάρρευσης της ηλειακης οικονομίας σε περίπτωση μη ορθολογικής διευθέτησης του ζητήματος .Βουλευτές ,περιφερειάρχης ,φορείς του νομού , δήμαρχοι ,ολοι από κοινού θα πρέπει να διεκδικήσουμε χωρίς σκοπιμότητες το αυτονόητο για τις επιχειρήσεις και τους δανειολήπτες .