Η χρήση της χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις αγορές στην Ηλεία. Όμως τα μετρητά φαίνεται να “κρατάνε άμυνα” σε κάποιες κατηγορίες της αγοράς. Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και ο καφές των 2 και 3 ευρώ πληρώνεται με κάρτα, ενώ το ψωμί είναι ένα προϊόν που ο καταναλωτής αγοράζει συνήθως με μετρητά, όπως και τα τσιγάρα. Σε γενικές γραμμές όμως η κάρτα έχει αυξήση την παρουσία της στην κατανάλωση και σιγά - σιγά επικρατεί όλο και περισσότερο.
Το ilialive.gr έκανε ρεπορτάζ στην αγορά του Πύργου, όπου πολλοί καταστηματάρχες μας μετέφεραν την εικόνα που έχουν από την κατανάλωση και τη χρήση μετρητών και κάρτας.
Σε φούρνο της πόλης η ιδιοκτήτρια ανέφερε πως ο κόσμος ψωνίζει συνήθως με μετρητά. “Με κάρτα έχει τύχει να πάρουν κάποιες φορές ακόμα και μισό κιλό ψωμί. Συνήθως ομως υπερισχύουν τα μετρητά”.
Ο Ηρακλής Λιάγκας από κατάστημα Σκούτας, ανέφερε ότι “… συνήθως οι πελάτες ψωνίζουν και τα έχουν μοιράσει. Πληρώνουν και με κάρτες και με μετρητά. Έχει ξεκινήσει όμως εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και στο μαγαζί μας να χρησιμοποιείται πάρα πολύ και η πιστωτική κάρτα την οποία μπορούμε κι εμείς να εξυπηρετήσουμε πλέον με αρκετές δόσεις σύμφωνα με την αγορά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων μέχρι 50-55 ετών θα δουλέψει αρκετά την κάρτα, διότι την χρειάζεται και για το αφορολόγητο. Ένα όμως μεγάλο μέρος ακόμα θέλει να έχει χρήματα «πραγματικά» στην τσέπη του. Το ίδιο ισχύει και για εμένα, θέλω να έχω χρήματα στην τσέπη μου αλλά αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ την κάρτα μου για τους γνωστούς φορολογικούς λόγους".
Ο ιδιοκτήτης δύο καφέ στην κεντρική πλατεία του Πύργου “ΔεΜονκ” και “Duomo” Σάκης Θεοδωρακόπουλος, τόνισε πως “…ενα πολύ μεγάλο ποσοστό πληρώνει με κάρτα. Ακόμα και τα 2,80 ευρώ για τον καφέ τα πληρώνει με κάρτα. Έχω δύο μαγαζιά στην κεντρική πλατεία του Πύργου, και στα δύο μαγαζιά συγκεντρώνω ένα μεγάλο ποσό μέσω της πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας”.
Ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου καταστήματος ένδυσης Σωτήρης Βένδρας δήλωσε πως “… ο κόσμος σε ποσοστό 70% περίπου, πληρώνει με κάρτα. Υπάρχουν και άνθρωποι βέβαια κυρίως μετά τα capital controls που έρχονται με μετρητά και ψωνίζουν. Αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου έχει μάθει να πληρώνει με κάρτα. Αυτό δεν αλλάζει, γιατί η κάρτα πλέον έχει μπει στη ζωή μας”.
Η ιδιοκτήτρια της “Γευσηγνωσίας” Διονυσία Μυλωνά ανέφερε πως πλέον τα μηχανήματα POS παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην ζωή μας. “Κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τα χρήματά τους στην τράπεζα πληρώνουν με κάρτα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αγορών γίνεται με κάρτα” τόνισε.
Η Γιάννα Παπαδόπουλου από το κατάστημα “Ακροβάτης” σημείωσε πως “… υπάρχει μεγάλη άνοδος στο κομμάτι της κάρτας, αλλά πιστεύω ότι το 80% περίπου των πελατών συνεχίζει να πληρώνει με μετρητά”.