Οικονομία

Ηλεία: "Πνίγουν" τους δανειολήπτες τα "κόκκινα δάνεια"

Ηλεία: "Πνίγουν" τους δανειολήπτες τα "κόκκινα δάνεια"
Πονοκέφαλος για πολλούς δανειολήπτες αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια και στην Ηλεία, αφού αν και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και διέθεταν προνοιακό χαρακτήρα, παρόλα αυτά, όλοι όσοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην καταβολή των δόσεων, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις τράπεζες, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτές που έχει γίνει κατάπτωση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου και η οφειλή περνάει στην Εφορεία. Αποτέλεσμα αυτης της διαδικασίας, είναι οι δανειολήπτες να αναγκάζονται να προβούν σε ρυθμίσεις των 12 ή των 24 δόσεων, των οποίων το ποσό που προκύπτει είναι τεράστιο για να καλυφθεί σε μηνιαία βάση.
Το θέμα αυτό απασχόλησε την συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ηλείας, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών και Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηλείας Διονύσης Χαμεζόπουλος καθώς και ο υπεύθυνος του Γραφείου του Πύργου «Ενημέρωσης & Υποστήριξης Δανειοληπτών» της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μάριος Αλεξόπουλος.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δ. Δημητρουλόπουλος αναφερόμενος στο θέμα των «κόκκινων δανείων» τόνισε ότι. «Το θέμα των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων και ιδίως των πυρόπληκτων δανείων τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και αποτελεί μία βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα την ηλειακή οικονομία. Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η ώρα πληρωμής του λογαριασμού πλησιάζει, παρά τις κατά καιρούς αντίθετες εκτιμήσεις που τεχνηέντως είχαν αφεθεί να πλανώνται. Ο αριθμός των δανείων που βεβαιώνονται πλέον στη ΔΟΥ αυξάνει καθημερινά και ήδη η βεβαίωση πολλών εξ αυτών εκτίναξε το ύψος των οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και κατέστησε ουσιαστικά αδύνατη την ένταξη πολλών οφειλετών στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αφού το ποσό της δόσης που προέκυπτε ήταν μη αντιμετωπίσιμο.
Παράλληλα οι τράπεζες δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμες στη ρύθμιση όσων δανείων παραμένουν ακόμη σε αυτές και οι όροι που προτείνουν δύσκολα μπορούν να γίνουν αποδεκτοί. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες να έχουν περιέλθει σε μία ιδιότυπη ομηρία, που βεβαίως στερεί από την επιχείρησή τους οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική. Επιβάλλεται συνεπώς η άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος πριν αυτό λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αυτή δεν μπορεί παρά να προέλθει από την πολιτεία μέσω συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης που θα καθορίζει τους όρους εξυπηρέτησης των δανείων αυτών λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια και δυνατότητες. Δεν μπορούν οι πολίτες να εγκαταλειφθούν αβοήθητοι σε μία διαδικασία απευθείας διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες, όπου βέβαια το ισχυρότερο μέρος θα μπορεί να επιβάλει τους όρους του.
Στο Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας όμως ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, προκειμένου να μπορέσουμε να συνδράμουμε τους συμπολίτες μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Από κοινού με το Επιμελητήριο Ηλείας, που ήδη δραστηριοποιείται πολύπλευρα στον τομέα αυτό και την Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ηλείας, προσπαθούμε να καταγράψουμε όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και να επεξεργαστούμε μία ολοκληρωμένη πρόταση που θα τεθεί υπόψη των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων.
Παράλληλα θα συντονίσουμε τη δράση μας και με άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, στις περιοχές των οποίων αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πίεση και μία συνολική ανάδειξη του προβλήματος. Επιπλέον θα συγκροτήσουμε ομάδες εργασίας αποτελούμενες από δικηγόρους, οικονομολόγους και εκπροσώπους του Επιμελητηρίου που θα αναλάβουν να συνδράμουν τους δανειολήπτες στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας που εντέλει θα επιλεγεί. Χρειάζεται όμως να υπάρξει στράτευσηόλων των φορέων της Ηλείας, ώστε μέσα από την κοινή δράση μας να καταστήσουμε σαφές ότι πρόκειται για ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου δεν περιορίζονται μόνο στους δανειολήπτες και το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους ρεαλισμού και αξιοπρέπειας από την πολιτεία».
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών και Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηλείας Διονύσης Χαμεζόπουλος υπογράμμισε: «Ένα μέρος των δανειοληπτών έρχεται σε συμβιβασμό με τις τράπεζες μετά από πολλές δυσκολίες και προσπάθειες που γίνονται. Κάποιοι τελικά κατορθώνουν και βρίσκουν τη «χρυσή τομή» με δυσκολία καθώς οι περισσότερες τράπεζες είναι διστακτικές έως και αρνητικές στην ρύθμιση των δανείων. Αυτό κυρίως γίνεται στα περιφερειακά καταστήματα. Για παράδειγμα η Περιφέρεια του νομού Ηλείας πηγαίνει στην Πάτρα. Θα πρέπει λοιπόν να είναι κανείς αρκετά επίμονος. Οι περισσότεροι από τους δανειολήπτες που επέμεινανείχαν καλά αποτελέσματα διότι συμβιβάζονται οι τράπεζες και κάνουν κουρέματα και καλούς διακανονισμούς, φέρνοντας το δάνειο στα μέτρα του δανειολήπτη.
Αυτό το οποίο όμως παρατηρούμε είναι ότι καταγγέλλονται πάρα πολλές συμβάσεις. Από την 1/1/2019 έχουμε πολλές καταγγελίες συμβάσεων δανείων που ήταν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και ήταν κυρίως ως πυρόπληκτα δάνεια και αυτά πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο με ειδικό κωδικό. Αυτοί οι δανειολήπτες έχουν χάσει το πλεονέκτημα των 120 δόσεων με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να είναι σε πραγματική δυσκολία. Οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να ρυθμίσουν σε 12- 24 δόσεις(!) κάτι το οποίο είναι απαγορευτικό καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Θα πρέπει να γίνει μία παρέμβαση στο υπουργείο ώστε να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση. Όσα πάνε στο δημόσιο ταμείο θα πρέπει να τύχουν ευνοϊκής ρύθμισης.
Πρέπει το κράτος να πει ότι αφού είναι σε διαφορετικό κωδικό και δεν είναι από δημοσιονομική αιτία, αλλά είναι από δάνειο το οποίο δεν μπορούσε να πληρωθεί λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν τα τελευταία χρόνια, να υπάρξει ειδικό καθεστώς και να ρυθμιστούν για 10 χρόνια (120 δόσεις) ή ίσως και περισσότερες καθώς δεν είναι αποτέλεσμα φόρου αλλά αποτέλεσμα δανείου. Όλα τα πυρόπληκτα είναι ληξιπρόθεσμα. Άλλοι δανειολήπτες έχουν διαπραγματευτεί με τις τράπεζες, κάποια έχουν ήδη σταλεί στο δημόσιο ταμείο και κάποια αναμένεται να σταλούν στο δημόσιο ταμείο εφόσονπεράσει η αξιολόγηση. Θεωρούμε ότι κλιμακωτά θα στέλνονται πολλά δάνεια στο δημόσιο ταμείο κάτι το οποίο όμως θα είναι επώδυνο για την τοπική οικονομία, καθώς όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω δυστυχώς κάποιες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αφού η μείωση του τζίρου τους είναι μεγάλη.
Είναι δύσκολο να μπορούν να είναι συνεπείς με τη ρύθμιση που θα ακολουθήσουν είτε με την τράπεζα είτε με το δημόσιοκαι φοβάμαι ότι θα δούμε πολλά δυσάρεστα φαινόμενα για την περιοχή μας. Το πιο επώδυνο είναι για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν ακίνητη περιουσία και αυτά θα κινδυνεύσουνπερισσότερο. Όσοι δεν είχαν ακίνητα να υποθηκεύσουν είναι σε καλύτερη μοίρα και οι τράπεζες σε όσους δεν έχουν ακίνητα κάνουν σημαντικά «κουρέματα» καθώς ξέρουν ότι είναι δύσκολο να πάρουν τα χρήματα τους και αναγκάζονται να κόψουν και κεφάλαιο και τόκους. Σε εκείνους που υπάρχει ακίνητη περιουσία και έχει μπει ως υποθήκη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και σίγουρα πολύ πιο δύσκολα».
Επιστολή του Επιμελητηρίου Ηλείας προς τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούση
«Όπως γνωρίζετε το Επιμελητήριο Ηλείας έχει παρέμβει πολλές φορές στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων κι ειδικότερα των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που χορηγήθηκαν το 2007,των αποκαλούμενων «πυρόπληκτων δανείων».
Σε αυτή μας την προσπάθεια είχαμε τη δική σας ενεργή συμπαράσταση με εκδηλώσεις και συναντήσεις που οργανώσαμε από κοινού. Επειδή το παραπάνω πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο τον τελευταίο καιρό, το Επιμελητήριο μας αύριο Τετάρτη 23 Οκτωβρίου συγκαλεί σε συνεδρίαση το συμβούλιο του προκειμένου να εξετάσουμε τη διαμορφωθείσα κατάσταση και να προτείνουμε παρεμβάσεις για να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες-μέλη μας για την καλύτερη κι αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συγκεκριμένων πιστωτικών θεμάτων.
Προς τούτο θα ήταν χρήσιμο να μας διευκρινιστούν με βάση τις γνώσεις σας και την πείρα σας τα ακόλουθα ερωτήματα:
1)​ Τι προβλέπει η παρέμβαση Σκυλακάκη
2)​ Ποιος είναι ο αριθμός και τα ποσά των δανείων της Ηλείας κατηγοριοποιημένα ανά ύψος οφειλής
3)​ Ποιος είναι ο προσφορότερος τρόπος συνεργασίας με το γραφείο της γραμματείας που λειτουργεί στον Πύργο.
4) Τι εκτιμάτε ότι θα περιλαμβάνει ο υπό εκπόνηση αυτόματος εξωδικαστικός μηχανισμός, καθώς και το σχέδιο Ηρακλής.
5)​ Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δάνεια που εκχωρήθηκαν σε Funds
6)​ Τι προβλέπει για την πρώην Αχαϊκή Τράπεζα και την πρώην Αγροτική Τράπεζα.
Σε αυτή μας την προσπάθεια θα επιδιώξουμε να επιτύχουμε λειτουργική συνεργασία με αρμόδιους επιστημονικούς φορείς όπως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι , το Οικονομικό Επιμελητήριο τα όργανα μελετητών κλπ».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup