Οικονομία

Πότε είναι δώρον-άδωρον η άρση των κατασχέσεων με τις 120 δόσεις

Πότε είναι δώρον-άδωρον η άρση των κατασχέσεων με τις 120 δόσεις

Παρά το νόμο που πέρασε το υπ. Οικονομικών για άρση των κατασχέσεων μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης της ρύθμισης, κάποιες ΔΟΥ επιλέγουν να συνεχίζουν τη δέσμευση ποσών που αποδίδονται από τις τράπεζες

Δώρο άδωρο αποδεικνύεται η άρση κατασχέσεων που προβλέπει ο νόμος για φορολογούμενους που ρύθμισαν τα χρέη τους με τις 120 δόσεις καθώς σε πολλές περιπτώσεις, λόγω γραφειοκρατίας ή ερμηνείας του νόμου, οι δεσμεύσεις ποσών συνεχίζονται και μετά τη ρύθμιση.

Το γεγονός διαπιστώνουν πολλοί φορολογούμενοι που ρύθμισαν μεν τις οφειλές με έως 120 δόσεις, αλλά η άρση της κατάσχεσης καθυστερεί και οι τράπεζες συνεχίζουν να δεσμεύουν ποσά τα οποία αποδίδουν στο Δημόσιο.
Και τούτο διότι ο μεν νόμος λέει ότι με την πληρωμή της πρώτης δόσης της ρύθμισης αίρεται η κατάσχεση, αλλά για να γίνει αυτό τα δικαστικά τμήματα των κατά τόπους εφοριών, περιορίζονται στο να προμηθεύσουν τους φορολογούμενους με μια βεβαίωση η οποία αναγράφει ότι αίρεται η κατάσχεση για τα ποσά που δεσμεύονται μετά την κατάθεση της βεβαίωσης στην τράπεζα. Επομένως οι τράπεζες συνεχίζουν να δεσμεύουν ποσά, μέχρι να διεκπεραιώσουν την αίτηση μέσα από τη δική τους γραφειοκρατία (η οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένη λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων κατασχέσεων που έχουν γίνει) και στη συνέχεια αποδίδουν τα ποσά στο Δημόσιο.

Αλλά και στη συνέχεια, αντί οι ΔΟΥ να αποδώσουν στο φορολογούμενο τα ποσά που παραλαμβάνουν από τις τράπεζες (όπως θα έπρεπε να κάνουν αφού η κατάσχεση έγινε μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης από τον φορολογούμενο) πιστώνουν τα ποσά στη… ρύθμιση, δηλαδή εξοφλούν επόμενες δόσεις της ρύθμισης ακόμα κι αν αυτή εξυπηρετείται κανονικά χωρίς να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εάν μάλιστα ο φορολογούμενος ζητήσει να συμψηφισθεί με το προϊόν της κατάσχεσης κάποια άλλη οφειλή που δεν έχει ενταχθεί στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, πολλές ΔΟΥ αρνούνται ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις διατάξεις, γεγονός που δεν επιτρέπει στον οφειλέτη να αξιοποιήσει τα χρήματά του για να αποπληρώσει χρέη που βρίσκονται εκτός ρύθμισης.

Με λίγα λόγια, κάποιοι υπάλληλοι ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις διατάξεις του νόμου ακυρώνοντας την ουσία της παρέμβασης του υπουργείου Οικονομικών που είχε σκοπό να δώσει ανάσα στην αγορά και την οικονομία.

Και τούτο, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές άλλες εφορίες οι προϊστάμενοι αντιλαμβάνονται το οξύμωρον της υπόθεσης και εφαρμόζουν το πνεύμα του νόμου, δηλαδή όταν ο φορολογούμενος έχει κάνει ρύθμιση, χρεώνουν τα ποσά που αποδίδονται από δεσμεύσεις σε οφειλή που υποδεικνύει ο οφειλέτης.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup