Οικονομία

Οι "5+1" φορολογικές ελαφρύνσεις το 2020 για μη μισθωτούς

Οι "5+1" φορολογικές ελαφρύνσεις το 2020 για μη μισθωτούς

Πέντε συν μια παρεμβάσεις που θα δώσουν μια ανάσα σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις έρχονται το 2020.

Την αρχή του τέλους της υπερφορολόγησης των μη μισθωτών που αριθμούν περίπου 1,8 εκατομμύρια φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα και φέρνει 5 νέες παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα:

1. Η πρώτη αφορά τις αλλαγές που θα γίνουν στην φορολογική κλίμακα.

Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από τo 22% στο 9% για τα εισοδήματα όλων αυτών των κατηγοριών που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, θα φέρει μείωση φόρου έως και 1300€ για όσους δηλώνουν ετήσια καθαρά κέρδη έως 20.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και αυτών οι οποίοι δηλώνουν ζημιές, αλλά λόγω εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης υποχρεούνται να εμφανίζουν κατ’ ελάχιστον 3.000 ευρώ ετήσιο καθαρό τεκμαρτό κέρδος).

Ειδικά για όσους δηλώνουν ετησίως από 3.000 μέχρι 10.000 ευρώ, που είναι και οι περισσότεροι, οι μειώσεις φόρου εισοδήματος θα κυμανθούν από 390 έως 1.300 ευρώ ετησίως. Σε ποσοστό, η μείωση της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης θα διαμορφωθεί στο 59,09% σταθερά για όλους όσοι δηλώνουν ετήσιο καθαρό εισόδημα (κέρδος) έως 10.000 ευρώ. Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ και μέχρι 500.000 ευρώ, οι μειώσεις φόρου θα κυμανθούν από 1.300 έως και 6.100 ευρώ.

2. Η δεύτερη είναι η μείωση της φορολογίας στους συντελεστές των επιχειρήσεων από το 28 στο 24% και στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5%. Το κέρδος είναι προφανές για όλες τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να περάσουν τα δύσκολα προηγούμενα χρόνια με κέρδη.

3. Η τρίτη είναι η διόρθωση μιας αδικίας που είχε γίνει με τις εταιρικές παροχές σε είδος. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν ελαφρύνσεις στις εταιρικές παροχές και στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους καθώς και την θέσπιση κινήτρων στις επιχειρήσεις για ανανέωση του στόχου του στόλου των οχημάτων τους και ειδικά για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

4. Στο κλάδο της οικοδομής το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει την αναστολή ΦΠΑ για τρία έτη στις νέες οικοδομές, αλλά και όσες είχαν άδεια από 1.1.2006, την αναστολή φόρου υπεραξίας για τρία έτη στα ακίνητα, την παροχή κινήτρων ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών.

5. Ένα ακόμη μέτρο - ανάσα θα είναι και η νέα πάγια ρύθμιση η οποία θα αρχίσει να ισχύει από την 1/1/2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα επιτρέπει την ρύθμιση οφειλών σε ένα από 24 έως και 48 δόσεις αντί των 12 έως 24 δόσεων της σημερινής. Εκτός από τα φυσικά πρόσωπα η νέα πάγια ρύθμιση θα βοηθήσει πολύ και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εκτός της εφορίας αντιμετωπίζουν κάθε μήνα και το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών.

Σκέψεις για την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

Ένα ακόμη κέρδος θα προκύψει το 2020 από την δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% που σχεδιάζεται μετά την ολοκλήρωση της προσαρμογής των αντικειμενικών στις εμπορικές και την ένταξης 7000 ζωνών στο κανονικό καθεστώς του Ενιαίου φόρου ακινήτων.

Το μεγάλο μυστικό της δεύτερης μείωσης είναι ότι το οικονομικό επιτελείο θέλει να ακυρώσει την αδικία της διπλής φορολόγησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τις ακίνητες περιουσίες πάνω από τα 250.000 ευρώ. Ο πρόσθετος αυτός φόρος στο φόρο αποτελεί ένα από τα αντικίνητρα για μεγάλες επενδύσεις σε Real Estate. Αφορά δε, εκτός από ιδιοκτήτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, και 60.000 επιχειρήσεις (κυρίως τουριστικές) οι οποίες χρησιμοποιούν μεγάλες εκτάσεις για τις δραστηριότητές τους.

Πηγή: News247.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις