Κοινό τόπο αποτέλεσε στην ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε χθες το Επημελητήριο Ηλείας, η πρόταση της διεκδίκησης νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να υπάρξει ένας ευνοϊκότερος τρόπος αποπληρωμής των πυρόπληκτων δανείων.
Οι συμμετέχοντες τόνισαν, ότι απαιτείται να υπάρξει άμεσα πολιτική πρωτοβουλία, καθώς το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να κινηθούν είναι ιδιαίτερα μικρό.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Νικολούτσος είχε αναλάβει τον συντονισμό της όλης συζήτησης, ενώ παρόντες μεταξύ άλλων ήταν μέλη του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Ηλείας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου αλλά και πολίτες οι οποίοι ζουν υπό το καθεστώς του τρόμου αφού αδυνατούν να αποπλειρώσουν τα δάνειά τους.
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συζήτησης οι συνθήκες την περίοδο αυτή, δεν είναι ευνοϊκές για να προκύψουν θετικά αποτελέσματα, καθώς η συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στον δανειολήπτη αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει γίνει πιο αυστηρή.
Για τον λόγο αυτό απαιτείται κοινή πλεύση με τους υπόλοιπους νομούς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, έτσι ώστε να υπάρξει μια πιο ισχυρή διεκδίκηση.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, αφού εξήρε την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, τόνισε ότι η οριστική λύση που θα υπάρξει για το θέμα των πυρόπληκτων δανείων θα έχει επιπτώσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές του νομού, ενώ απαιτείται η λεπτομερή καταγραφή του θέματος με όλες του τις πτυχές και του πλαισίου πάνω στο οποίο θα κινηθούμε με ένα σύνολο προτάσεων για την λύση του θέματος.
Ο νομικός εκπρόσωπος των έξι επιμελητηρίων πυρόπληκτων νομών Νίκος Μπάστας, επεσήμανε ότι υπάρχει συμφωνία απόψεων όσον αφορά την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής πρωτοβουλίας για τη ρύθμιση του προβλήματος. Όπως τόνισε τα δάνεια δεν θα χαριστούν και οι προτάσεις βελτίωσης του πλαισίου διεκδίκησης είναι απαραίτητες μαζί με την απαιτούμενη πολιτική γενναιότητα από βουλευτές για το κάτι παραπάνω.
Ο κ. Μπάστας υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει επιμονή σχετικά με τον προνοιακό χαρακτήρα των δανείων αφού είναι ο μόνος τρόπος για ειδική μεταχείριση, ενώ σε άλλη περιλπτωση θα χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία.
Στην ιδιαιτερότητα των πυρόπληκτων δανείων, η οποία είναι ότι δόθηκαν με προνοιακό χαρακτήρα στάθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Αμαλιάδος Θανάσης Θεοδόσης.
Ο κ. Θεοδόσης τόνισε ότι η λύση πρέπει να δοθεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές και των έξι πυρόπληκτων νομών που θα πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουμε μία επιθετική τακτική από την πλευρά των τραπεζών.
Τόνισε ότι το θέμα έχει αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις και ότι πρέπει να δημιουργηθεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε.
Ο κ. Νικολούτσος έκανε επίσης λόγο για τον κίνδυνο ενός καταστροφικού οικονομικού ντόμινο με απρόβλεπτες διαστάσεις, σε περίπτωση που δεν πληρωθούν τα δάνεια.
Στην συνέπειες που θα έχει η μη πληρωμή των δανείων, οι οποίες θα είναι οι κατασχέσεις αναφέρθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρόπουλος, τονίζοντας ότι οι τράπεζες δεν εκδηλώνουν κανένα ενδιαφέρον για επίλυση, εξαιτίας της σιγουριάς που νιώθουν λόγω των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου.
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, τόνισε ότι απαιτείται σύγκρουση πολιτικής και τραπεζών για την λύση του θέματος αυτού.
Ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου μετώπου που θα απειλήσει και θα φοβίσει το πολιτικό σύστημα καθώς όπως τόνισε η Ηλεία πρωί συνεχόμενες σφαλιάρες.
Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε, ύστερα από την επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν, να εκδοθεί ψήφισμα με τα βήματα που θα ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής.