Το οικονομικό επιτελείο χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για υπερπλεόνασμα και χορήγηση έκτακτου κοινωνικού Μερίσματος τα Χριστούγεννα - Δεν αποκλείονται θετικές εκπλήξεις, αν τα στοιχεία για τις εισπράξεις Νοεμβρίου είναι καλά
«Πρώτα μετράμε και μετά μιλάμε» είναι το νέο σύνθημα στην πλατεία Συντάγματος. Δεν αποκλείουν όμως και θετικές εκπλήξεις, αν βγουν καλά τον Δεκέμβριο τα στοιχεία για τις εισπράξεις Νοεμβρίου.
Στην κυβέρνηση λένε πως επιλογή της είναι να θέσει «τέλος στο φαινόμενο των υπερπλεονασμάτων τα οποία λειτούργησαν καταστροφικά για την ελληνική οικονομία». «Την περίοδο 2016-2018 είχαμε αχρείαστη λιτότητα 11,4 δισ. ευρώ συνολικά» τόνισε ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ, αντιθέτως, δόθηκαν φέτος μεγάλες παροχές στη διάρκεια της χρονιάς όπως έκτακτη «13η σύνταξη», μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση και επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις. «Δεν τα φυλάμε για να δίνουμε στο τέλος ένα μποναμά από αυτά», συμπληρώνουν. Και υποστηρίζουν ότι από τα 436 εκατ. ευρώ πρέπει να διαφυλαχθούν πολλά περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, για να διατηρήσουν ασφάλεια για απρόοπτα έξοδα, όπως πχ τα 50 εκατομμύρια που εκτάκτως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για το Προσφυγικό.
Από τα στοιχεία του νέου Προϋπολογισμού, για το τέλος της χρονιάς αναμένεται να προκύψει περίσσευμα 436 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019, τα οποία όμως δεν μπορούν να δαπανηθούν για παροχές αλλά πρέπει να διατηρηθεί και ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας για το τέλος του έτους.
Ανακοινώσεις δεν πρέπει να αναμένονται πριν τον Δεκέμβριο και θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως ισχύει ό,τι έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός και «θα δοθούν στοχευμένα εκεί που πρέπει».
Έως τις 20 Δεκεμβρίου άλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να έχουν ψηφιστεί τρία νομοσχέδια. Εκτός από τον Προϋπολογισμό, την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το σχέδιο «Ηρακλής» -αμέσως μετά τη γνωμοδότηση από την ΕΚΤ και τον SSM όπου έχει ήδη αποσταλεί το νομοσχέδιο.