Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 10:35

Airbnb: Τα τσουχτερά πρόστιμα του φορολογικού - «Σαφάρι» για τα κρυμμένα εισοδήματα

Γράφτηκε από
Ad Slot

Airbnb - Φορολογικό νομοσχέδιο: «Βαριά» τα πρόστιμα - Μαζί με τους ελέγχους για αδήλωτες ενοικιάσεις AirBNB το υπουργείο αναμένει έσοδα 400-500 εκατ. ευρώ

Μεγάλα πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο προς τους διαχειριστές ψηφιακής πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην περίπτωση που δεν παρέχουν πληροφορίες που τους ζητά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχετικά με ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για την βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου τους.

Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει τίτλο " Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο" και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται για "ένα νομοσχέδιο τομή, με το οποίο επιδιώκεται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η άμεση βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, η ελάφρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και η υποβοήθηση της οικονομικής δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους της ελληνικής κοινωνίας.
Παράλληλα, με το φορολογικό νομοσχέδιο παρέχονται σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων που θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Ειδικότερα στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να ζητά εντός προθεσμίας, με έγγραφο ή ηλεκτρονικό αίτημα, από κάθε διαχειριστή ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, ανεξάρτητα από το εάν αυτή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή όχι οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές (ιδιοκτήτες ακινήτων), για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

Όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο, τα πρόστιμα στην περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορούν να ανέλθουν από 30.000 μέχρι και 100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Για άλλες κατηγορίες, όπως ιδιοκτήτες ακινήτων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ενοικιάζουν ακίνητα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Aibnb, εφόσον δεν παρέχουν πληροφορίες που τους ζητά η ΑΑΔΕ, προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ.

Μαζί με τους ελέγχους για αδήλωτες ενοικιάσεις AirBNB το υπουργείο αναμένει έσοδα 400-500 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με το νομοσχέδιο καθορίζεται νέα διαδικασία για την αναπροσαρμογή και την επέκτασή τους σε νέες περιοχές. Για τον προσδιορισμό των τιμών εκκίνησης λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά ή μειωτικά την αξία των ακινήτων, όπως ποιότητα κατασκευής, παλαιότητα, θέση στο οικοδομικό τετράγωνο ή στον όροφο της πολυκατοικίας για τα διαμερίσματα, εμπορικότητα δρόμου, ύπαρξη παταριού ή υπογείου για τα καταστήματα, καλλιεργητική αξία, τουριστική ή παραθεριστική σημασία για τα αγροτεμάχια και άλλα.

Για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων καταργούνται οι σημερινές περιφερειακές επιτροπές που εισηγούνται τις τιμές ζώνης και η ειδική τριμελής επιτροπή. Έτσι συγκροτείται επιτροπή για τη σύνταξη εισήγησης για τη διαμόρφωση των ζωνών και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, η οποία αποτελείται από τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών ως πρόεδρο και μέλη τον γενικό γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), τον προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της γενικής γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και δύο εμπειρογνώμονες που ορίζονται από τον υπουργό Οικονομικών. Έργο της Επιτροπής είναι η εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τη διαμόρφωση των ζωνών και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης.

Το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της γενικής γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών εισηγείται προς την Επιτροπή τη διαμόρφωση των ζωνών και τους συντελεστές αυξομείωσης των τιμών (συμμετέχουν σ’ αυτή μεταξύ άλλων και δύο εμπειρογνώμονες) για τη σύνταξη εισήγησης για τη διαμόρφωση των ζωνών και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων (σήμερα για τη διεκπεραίωση του συγκεκριμένου έργου υφίσταται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα εξαμελής Επιτροπή).

Επίσης συγκροτείται Επιτροπή Ελέγχου με αρμοδιότητα τον έλεγχο των εισηγήσεων, που υποβάλλουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές, και την εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης. Σε περίπτωση αδυναμίας προσδιορισμού τιμών εκκίνησης, η εν λόγω Επιτροπή μπορεί να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών την ανάθεση σύνταξης εισήγησης σε πιστοποιημένο εκτιμητή στον οποίο θα καταβληθεί αμοιβή για τη διεκπεραίωση του συγκεκριμένου έργου. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση της υφιστάμενης τριμελούς Επιτροπής η οποία έχει ως αρμοδιότητα την εισήγηση των τιμών εκκίνησης σε περίπτωση αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους από τις εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών.

Σημειώνεται ότι σχετικά με την χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες που αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, το νομοσχέδιο προβλέπει ανώτατο ύψος δαπάνης 16.000 που θα κατανεμηθεί ισόποσα σε 4 χρόνια έναντι 48.000 ευρώ που προέβλεπε το σχέδιο που είχε δοθεί στη διαβούλευση. Παραμένει πάντως η έκπτωση 5% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων επί των εισοδημάτων που εισπράττουν από ενοίκια ακόμη και αν κάνουν χρήση της φοροαπαλλαγής για τις επισκευές κατοικιών.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 10:34

Σχετικά Άρθρα

  • LinkedΙn: Πρόστιμο 310 εκατ. από την ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα
    LinkedΙn: Πρόστιμο 310 εκατ. από την ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα

    Το πρόστιμο στην Linkedin επέβαλε η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων επειδή εκεί βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας.

    Πρόστιμο ύψους 310 εκατ. ευρώ επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην LinkedIn για παραβιάσεις των κανόνων προστασίας των δεδομένων, όπως αναφέρει το Associated Press.

    Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων – Data Protection Commission DPC- επέπληξε τον ιστότοπο επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στη Microsoft λόγω ανησυχιών σχετικά με τη «νομιμότητα, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια» της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς.

    Οι παραβιάσεις της Linkedin

    Ο εποπτικός φορέας είναι η εθνική ανεξάρτητη αρχή που είναι υπεύθυνη για την προάσπιση του θεμελιώδους δικαιώματος των ατόμων στην ΕΕ να προστατεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα.

    Η DPC είναι η εποπτική αρχή της Ιρλανδίας για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και έχει επίσης λειτουργίες και εξουσίες που σχετίζονται με άλλα σημαντικά ρυθμιστικά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων των ιρλανδικών κανονισμών προστασίας προσωπικών δεδομένων (2011) και της Οδηγίας της ΕΕ, γνωστής ως Οδηγία επιβολής του νόμου.

    Είναι ο κύριος ρυθμιστικός φορέας προστασίας του LinkedIn στην ΕΕ των 27 χωρών, επειδή εκεί βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας.

    Ο εποπτικός φορέας ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε έρευνα η οποία διαπίστωσε ότι η LinkedIn δεν είχε νόμιμη βάση για τη συλλογή δεδομένων ώστε να μπορεί να στοχεύει χρήστες με διαδικτυακές διαφημίσεις, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής που είναι γνωστοί ως Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων ή GDPR. Διέταξε το LinkedIn να συμμορφωθεί με τους κανόνες.

    Η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων «χωρίς κατάλληλη νομική βάση αποτελεί σαφή και σοβαρή παραβίαση» του δικαιώματος στην προστασία των δεδομένων στην ΕΕ, ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής επίτροπος Graham Doyle.

    Η LinkedIn από την πλευρά του υποστήριξε ότι ενώ πιστεύει ότι «συμμορφώνεται» με τους κανόνες, εργάζεται ωστόσο για να διασφαλίσει ότι οι «διαφημιστικές πρακτικές» του πληρούν τις απαιτήσεις.

    Η Microsoft ανακοίνωσε πέρυσι ότι αναμένεται να χρεωθεί με περίπου 425 εκατομμύρια δολάρια για πιθανό πρόστιμο από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή για το LinkedIn.

    Πηγή: OT.gr - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Τι αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο σε τέλος επιτηδεύματος, δηλώσεις, κλειστά ακίνητα
    Τι αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο σε τέλος επιτηδεύματος, δηλώσεις, κλειστά ακίνητα

    Μια σειρά αλλαγών με σημαντικά οφέλη για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η αλλαγή της διαδικασίας των φορολογικών δηλώσεων και το αφορολόγητο στα 300 στα πουρ μπουάρ.

    Όπως εξήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα έχουν έκπτωση που φτάνει έως και 4%. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα διαρκεί από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα αφορά όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή και τους αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι από το 2025.

    Παράλληλα, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο φέρνει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και την απαλλαγή από το φόρο παροχών από εργοδότες σε νέους γονείς.

    Οι 10 αλλαγές που «έρχονται»

    1. Φορολογικές δηλώσεις

    Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.

    Θα προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα έως και 2.500 ευρώ στους φορείς του Δημοσίου που δεν υποβάλουν εγκαίρως τα στοιχεία που απαιτούνται για την συμπλήρωση τους. Μάλιστα, το πρόστιμο θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης.

    2. Φόρος εισοδήματος

    Προβλέπεται έκπτωση 4% για όσους υποβάλουν τη φορολογική δήλωση στο πρώτο ενάμιση μήνα και και εφόσον πληρωθεί εφάπαξ έως 31 Ιουλίου. Αυτό θα ισχύει και για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις.

    Αυτό, μεταφράζεται σε 40 ευρώ έκπτωση στην περίπτωση που ο φόρος είναι 1.000 ευρώ, αλλά για μεγαλύτερα ποσά, όπως για παράδειγμα στα 10.000 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό έκπτωσης φτάνει τα 400 ευρώ.

    Παράλληλα προβλέπεται έκπτωση:

    • 3% αν η διαδικασία υποβληθεί στον δεύτερο 1,5 μήνα της προθεσμίας,
    • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

    3. Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις

    Μονιμοποιείται η καταβολή φόρου για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε 8 δόσεις.

    Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι έχουν δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

    4. Τέλος επιτηδεύματος

    Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος από το 2025, για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους ο φόρος υπολογίζεται με τεκμαρτό τρόπο.

    Αυτό ισχύει είτε έχουν μπλοκάκι, είτε όχι.

    Υπενθυμίζεται πως φέτος είχαν πληρώσει μειωμένο τέλος κατά 50% και συγκεκριμένα το ποσό των 325 ευρώ.

    5. Φιλοδώρημα

    Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα, με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου του 2024. Αυτό αφορά αποκλειστικά τα φιλοδωρήματα που προέρχονται από τα POS.

    Παράλληλα, προβλέπεται ρύθμιση ώστε εάν ένας εργοδότης επιδιώξει να αντικαταστήσει τον μισθό ενός εργαζομένου με τα φιλοδωρήματα.

    Για παράδειγμα εάν ένας εργαζόμενος παίρνει μισθό 850 ευρώ και ο εργοδότης του τον μειώνει στα 650 και του λέει ότι τα υπόλοιπα 200 θα τα παίρνει από τα φιλοδωρήματα, τότε αυτό θα ρυθμίζεται με διάταξη και θα υπάρχει επιπλέον φορολόγηση για τον εργοδότη.

    6. Έκπτωση ΕΝΦΙΑ έως και 20%

    Η έκπτωση για τις ασφαλισμένες κατοικίες διπλασιάζεται και ανεβαίνει στο 20% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγουν ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

    Για τους ιδιοκτήτες με ασφαλισμένες κατοικίες - μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025 - συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%.

    Σημειώνεται πως όσοι δεν ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για τις ζημιές.

    Παράλληλα, όσες επιχειρήσεις έχουν ετήσιους τζίρους άνω των 500.000 ευρώ οφείλουν πλέον να ασφαλίσουν τις εγκαταστάσεις τους κατά κινδύνων από πυρκαγιές, σεισμούς ή πλημμύρες. Διαφορετικά το κράτος δεν θα τους αποζημιώνει σε περίπτωση που υποστούν ζημιές.

    7. Κίνητρα για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα

    Τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος προβλέπεται για όσους ιδιοκτήτες ανοίξουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.

    Οι προϋποθέσεις:

    • να ήταν κλειστά για τρία χρόνια,
    • να έχουν επιφάνεια έως 120 τετραγωνικά μέτρα,
    • να διατεθούν σε νέες μισθώσεις για τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι το τέλος του 2025
    • να ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.

    8. Απαλλαγές με φόντο το δημογραφικό

    Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για ποσό έως 5.000 ευρώ θα έχουν οι επιχειρήσεις που παρέχουν χρηματική στήριξη στους νέους γονείς – εργαζόμενους τους για διάστημα έως 12 μήνες από την απόκτηση του παιδιού.

    Παράλληλα προβλέπεται φοροαπαλλαγή στα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.

    Επιπλέον προβλέπεται απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου, ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.

    9. Τεκμαρτή φορολόγηση

    Αλλαγές και διορθώσεις στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με:

    α) μείωση κατά 50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους. Σήμερα η έκπτωση 50% ισχύει για όσους έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, ή νησιά με έως 3.100.

    β) μεταφορά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή.

    γ) αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ.

    10. Νέα ΑΑΔΕ

    Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προωθεί το υπουργείο με να ενισχυθεί η ΑΑΔE και να στηριχθεί η προσπάθεια για μια πιο γρήγορη, πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική αρχή.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει διοικητική αναδιοργάνωση, πρόσληψη μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την επέκταση της θητείας του διοικητή.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Φωτιά στην Κερατέα: «Χειροπέδες» και πρόστιμο σε 87χρονο για εμπρησμό από αμέλεια
    Φωτιά στην Κερατέα: «Χειροπέδες» και πρόστιμο σε 87χρονο για εμπρησμό από αμέλεια

    Και σύλληψη και πρόστιμο πάνω από 3.000 ευρώ για τον 87χρονο για την φωτιά στην Κερατέα.

    Χειροπέδες σε έναν 87χρονο πέρασαν ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκοπούλου, για την φωτιά στην Κερατέα.

    Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ο 87χρονος συνελήφθη κατηγορούμενος για πυρκαγιά από αμέλεια σε ξηρά χόρτα, εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Διόνυσος Κερατέας, του Δήμου Λαυρεωτικής, στην Αττική.

    Μάλιστα, στον 87χρονο επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο 3.113€.

    Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Καπελέτο: Πρόστιμο 2.250€ γιατί έκαιγε ξερόχορτα σε υπαίθριο χώρο
    Καπελέτο: Πρόστιμο 2.250€ γιατί έκαιγε ξερόχορτα σε υπαίθριο χώρο

    Νέό διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε την Παρασκευή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για υπαίθρια καύση στο Καπελέτο.

    Συγκεκριμένα επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.250€, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λεχαινών, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση ξηρών χόρτων εντός υπαίθριου χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Καπελέτου, του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

  • Βαριά «καμπάνα» για τους Έλληνες οδηγούς - «Τσουχτερό» πρόστιμο αν έχετε αυτά τα πράγματα στο αμάξι
    Βαριά «καμπάνα» για τους Έλληνες οδηγούς - «Τσουχτερό» πρόστιμο αν έχετε αυτά τα πράγματα στο αμάξι

    Με «τσουχτερό» πρόστιμο κινδυνεύουν οι Έλληνες οδηγοί, αν κουβαλούν στο αυτοκίνητό τους συγεκριμένα αντικείμενα.

    Απαγορευμένα αξεσουάρ, ακόμα και ξεχασμένα αντικείμενα στο πορτπαγκάζ αρκούν για να επιβαρύνουν τον τραπεζικό μας λογαριασμό με έως και 700 ευρώ.

    Στη μαύρη λίστα των αξεσουάρ που απαγορεύονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ανήκουν μεταξύ άλλων ο κοτσαδόρος, τα μη πιστοποιημένα φιμέ κρύσταλλά, οι after market προβολείς που τυφλώνουν τα διερχόμενα οχήματα, το ηχοσύστημα και οι εξατμίσεις που προκαλούν ηχορύπανση, και φυσικά το κάλυμμα της πινακίδας.

    Εκτός από τα αξεσουάρ, βέβαια, με πρόστιμο κινδυνεύουν και όσοι μεταφέρουν... απαγορευμένα αντικείμενα στον χώρο των αποσκευών.

    Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, λοιπόν, απαγορεύεται να τοποθετούμε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας κατοικίδια ζώα, αντικείμενα που προεξέχουν από το αμάξωμα ή σύρονται στο έδαφος, υπερβολικά βαριά αντικείμενα και φυσικά δοχεία με καύσιμα.

    Συνεπώς, αν δεν θέλουμε να πληρώσουμε ακριβά μια ούτως ή άλλως κακή συνήθεια, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στον χώρο αποσκευών του οχήματός μας ώστε να αφαιρέσουμε εκείνα τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη λίστα των απαγορευμένων από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Φωτιά Ξυλόκαστρο: Παραδέχτηκε πως κάπνιζε τα μελίσσια ο αντιδήμαρχος - Του επιβλήθηκε πρόστιμο
    Φωτιά Ξυλόκαστρο: Παραδέχτηκε πως κάπνιζε τα μελίσσια ο αντιδήμαρχος - Του επιβλήθηκε πρόστιμο

    Παραδέχτηκε ο αντιδήμαρχος και αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης πως εκτελούσε θερμές εργασίες στο μελίσσι του την μέρα που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, ενώ του έχει επιβληθεί και πρόστιμο 3.000 ευρώ.

    Τι ανέφερε στις Αρχές

    Σύμφωνα με το Mega, αν και αρχικά ο ίδιος είχε αρνηθεί την εμπλοκή του, σε δεύτερη κατάθεση ομολόγησε το πρωί της Κυριακής την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, κάπνιζε το μελίσσι του. Σημειώνεται πως ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή ήταν κατηγορίας 4 και έτσι απαγορευόταν τέτοιους είδους δραστηριότητα.

    Ωστόσο, υποστηρίζει πως η φωτιά εκδηλώθηκε σε απόσταση κάποιων εκατοντάδων μέτρων από εκεί που έχει το μελίσσι του.

    Μετά την ομολογία του αλλά και ενώ πάρθηκαν και καταθέσεις μαρτύρων, του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο.

    Σε εξέλιξη ακόμα η έρευνα

    Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η έρευνα για να διαπιστωθεί η φωτιά όντως ξεκίνησε με την υπαιτιότητα του ίδιου. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσο το σημείο όσο και η ώρα συμπίπτουν με τις εργασίες που έκανε.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ηλεία: Δύο πρόστιμα για καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών
    Ηλεία: Δύο πρόστιμα για καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών

    Νέα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε δύο περιπτώσεις καύσης καλλιεργειών στην Ηλεία, τις τελευταίες ημέρες, στη Βουπρασία και στα Λεχαινά από την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Συγκεκριμένα επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.625€, την 1η Οκτωβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λεχαινών, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Βουπρασίας, του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης.

    Στην δεύτερη επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.625€, στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λεχαινών, σε ημεδαπή, η οποία προέβη σε καύση ξηρών χόρτων εντός υπαίθριου χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Λεχαινών, του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης.

  • Δικαστήριο της ΕΕ: Ακύρωσε πρόστιμο 1,49 δισεκατομμυρίου ευρώ της Κομισιόν στην Google
    Δικαστήριο της ΕΕ: Ακύρωσε πρόστιμο 1,49 δισεκατομμυρίου ευρώ της Κομισιόν στην Google

    Το πρόστιμο είχε επιβληθεί το 2019 για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην online διαφήμιση – Η Κομισιόν έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση

    Στην ακύρωση του προστίμου ύψους 1,49 δισεκατομμυρίου ευρώ, που είχε επιβάλλει η Κομισιόν στην Google το 2019 για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην online διαφήμιση αποφάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Το ευρωπαϊκό δικαστήριο, που έκρινε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την απόφαση της Κομισιόν στο σύνολό της, με την αιτιολογία ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ «διέπραξε σφάλματα» στην αξιολόγησή του.
    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
    Γιατί είχε επιβληθεί το πρόστιμο

    Η Κομισιόν είχε υποβάλλει το πρόστιμο για υπόθεση που αφορούσε το διαφημιστικό τμήμα της Google, AdSense.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Google είχε επιβάλλει σειρά περιοριστικών όρων στα συμβόλαιά της με τρίτους διαδικτυακούς ιστοτόπους, (όπως οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής ή οι εφημερίδες), εμποδίζοντας τους ανταγωνιστές της από το να τοποθετούν συναφείς διαφημίσεις στους ιστοτόπους αυτούς.

    Η τότε Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ είχε κάνει λόγο για «παράνομες πρακτικές» που παραβιάζουν τους κανόνες της Κομισιόν στον ανταγωνισμό.

    «Λόγω της συμπεριφοράς αυτής, που διήρκεσε δέκα και πλέον χρόνια, οι άλλες εταιρίες έχασαν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του ανταγωνισμού στη βάση της αξίας τους (...) και οι καταναλωτές στερήθηκαν τα οφέλη του ανταγωνισμού», είχε πει η Ευρωπαία Επίτροπος.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch