Οικονομία

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ποιοι κερδίζουν 60 εκατ. ευρώ και ποιοι χάνουν 200 από τις αλλαγές

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ποιοι κερδίζουν 60 εκατ. ευρώ και ποιοι χάνουν 200 από τις αλλαγές

Οι "φυλές" των ιδιοκτητών: άλλον ΕΝΦΙΑ θα δουν το 2020 οι εκτός σχεδίου, οι εκτός συστήματος, οι τύπου Airbnb και οι … "τακτοποιημένοι"

Το σχέδιο για να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκείνοι που θα πληρώσουν «το μάρμαρο» για τις φοροελαφρύνσεις των υπολοίπων, αποκαλύπτει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση. Τι αλλαγές προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών χθες στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας όσα προανήγγειλε το κυριακάτικο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Έτσι ως το τέλος του 2020, άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν πληρώσει 222 εκατομμύρια επιπλέον σε φόρους, ενώ άλλοι θα έχουνε γλιτώσει 58 εκατομμύρια ευρώ.

Οι στόχοι που επιλέχθηκαν για να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι ξεκάθαροι:

1. Όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές «εκτός συστήματος» αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών των ακινήτων. Αυτοί θα πληρώσουν 142 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω. Τόσα ακριβώς αναφέρει ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Ποιους αφορά; Συνολικά υπάρχουν 7.000 «τυφλές» Ζώνες όπου η εφορία δεν δώσει Τιμές Ζώνης για να μπορεί να υπολογίσει τις αξίες και τους φόρους ακινήτων, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι με το νέο φορολογικό που κατατέθηκε στη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος να ενταχθούν 3.000 περιοχές στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού, μέσα στο 2020.

Ποιες είναι όμως οι μισές από τις σχεδόν 7.000 περιοχές που κινδυνεύουν και ποιες θα τη γλιτώσουν για φέτος; Δεν χρειάζεται ερώτημα, ούτε ιδιαίτερη φαντασία για να απαντήσει κανείς πως στο στόχαστρο βρίσκονται περιοχές και βίλλες στη Σαντορίνη, τη Μύκονο ή την Χαλκιδική και το Ιόνιο, που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ σαν να ήταν διαμέρισμα 100 τμ στο Περιστέρι.

Και για όποιον δεν κατάλαβε, ιδού τι αναφέρει ο ίδιος ο Κρατικός Προϋπολογισμός:

«Αύξηση εσόδων από ακίνητη περιουσία: Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, θα συμβάλει στην αύξηση του ύψους των εσόδων σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που ως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη».

2. Οι εκτός σχεδίου ιδιοκτήτες -δηλαδή και τα αγροτεμάχια- θα συνεισφέρουν επίσης στα επιπλέον 142 εκατ. ευρώ: ως τώρα πληρώνουν 1 ευρώ τα στρέμμα, που ελαφρώς αυξομειώνεται με συγκριτικά στοιχεία για την θέση και τη χρήση του ακινήτου. Αν υπάρχει κτίσμα, το αγροτεμάχιο αποκτά οικοπεδική αξία. Αυτά μέχρι φέτος τουλάχιστον. Ωστόσο δεν αναμένονται τεράστιες αλλαγές στο σύστημα, παρά μόνον μικροαλλαγές (πχ να πληρώνουν 2 ευρώ το στρέμμα ή πιο μικρές παραλλαγές). Πρόκειται πάντως για αχαρτογράφητα νερά, για αυτό και η προηγούμενη κυβέρνηση απέφευγε και ανέβαλλε συνεχώς να εφαρμόσει το μέτρο, ξέροντας πως θα αποκαλυφθούν τερατώδη λάθη, στρεβλώσεις και αδικίες που θα της στοίχιζαν πολιτικά.

3. Εκμισθωτές ακινήτων τύπου Airbnb: αυτοί θα πληρώσουν 60 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, που δεν τα πλήρωναν ως τώρα. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει βαρύτατα πρόστιμα έως 100.000 ευρώ, αλλά ακόμα και διακοπή της μετάδοσης στην χώρα μας μέσω διαδικτύου, για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων που θα αρνηθούν να καταδίδουν τους πελάτες τους στην εφορία.

4. Ιδιοκτήτες που έκαναν αίτηση τακτοποίησης αυθαιρέτων ή ημιυπαίθριων χώρων: αυτοί θα πληρώσουν 27 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με φέτος σαν βεβαίωση υψηλότερων τελών καθαριότητας/ηλεκτροφωτισμού, τέλους ακίνητης περιουσίας και φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων που καταβάλλουν στους δήμους. Και αυτό επειδή, όπως αναφέρει πάλι ο Κρατικός Προϋπολογισμός, όλα θα γίνονται πια «με βάση τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων (επιφάνεια, παλαιότητα, αξία κ.λπ.), καθώς και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων».

Τι σημαίνει αυτό; Η φορολογητέα αξία αλλάζει το 2020, είτε μαζικά εξαιτίας αλλαγής των αντικειμενικών, είτε ατομικά για όσους υπέβαλαν νέα Ε9 και δηλώσεις τακτοποίησης με τα πραγματικά τετραγωνικά, χρήση ή αξία των ακινήτων τους –και όχι με τα λιγότερα που φορολογούνταν ως τώρα. Η αποκάλυψη αυτή πάντως, αν και αποτιμάται στα 27 εκατ. ευρώ σαν έξτρα έσοδα στους δήμους, δεν αναφέρεται πουθενά σαν έσοδο για το ίδιο το δημόσιο. Παραμένουν στο συρτάρι όμως οι εισηγήσεις για αναδρομικά πρόστιμα και φόρους, έστω και αργότερα στο μέλλον.

Οι κερδισμένοι ανήκουν σε δύο κατηγορίες

1. Οι Εργολάβοι, οι κατασκευαστές και ιδιοκτήτες από αντιπαροχή, με την απαλλαγή από ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές. Από μόνο του το μέτρο της αναστολής ΦΠΑ αποτιμάται σαν ωφέλεια 26 εκατομμυρίων ευρώ για το 2020.

2. Ιδιοκτήτες που πληρώνουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ: τους «φωτογραφίζει» ο Κρατικός Προϋπολογισμός, τονίζοντας πως ο «εξορθολογισμός» με τα παραπάνω μέτρα «θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας».

Συνεπώς, αν πληρώσουν κανονικό ΕΝΦΙΑ όσοι τον γλίτωναν, θα ωφεληθούν εκείνοι «που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας». Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο ποιους εννοεί, περιλαμβάνει ασφαλώς όμως κάποιους τουλάχιστον από εκείνους που πληρώνουν Συμπληρωματικό Φόρο ΕΝΦΙΑ σαν να ήταν ιδιοκτήτες μεγάλης και πολύ μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ στην πραγματικότητα έχουν 1 ή 2 σπίτια.

Καθώς ο Προϋπολογισμός προβλέπει 84 εκατ. ευρώ περισσότερα από φόρους ακινήτων και όχι 142 εκατ. ευρώ που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες στις 3.000 νέες περιοχές, τα κέρδη όσων θα δουν ελάφρυνση υπολογίζονται σε 58 εκατ. ευρώ -εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούν στις απαλλαγές ΦΠΑ και τα 32 εκατ. τους υπολοίπους.

Πηγή: Newmoney.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup