Οικονομία

Αirbnb: Πρώτα το «ξεκαθάρισμα» της αγοράς και μετά οι ρυθμίσεις

Αirbnb: Πρώτα το «ξεκαθάρισμα» της αγοράς και μετά οι ρυθμίσεις

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν υπάρχει ανάγκη να υπάρξει ο περιορισμός των 90 ημερών για μίσθωση στους τουρίστες - Πάνω από 20.000 διαμερίσματα θα επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση ή θα διατεθούν προς πώληση

Σε δεύτερο χρόνο κι εφόσον φύγουν οι «αλεξιπτωτιστές» από την αγορά των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, θα έρθουν οι όποιες κυβερνητικές ρυθμίσεις από το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της και να προστατευθεί, κατά το δυνατόν, η ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Βασικό «όχημα» προκειμένου να ξεκαθαρίσει το σκηνικό στην αγορά -δεδομένου ότι υφίστανται χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο σχετικό Μητρώο Ακινήτων- φαίνεται ότι θα είναι οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις που προβλέπουν ελέγχους, τσουχτερά πρόστιμα και «κατέβασμα» της σελίδας από τις πλατφόρμες (Airbnb, booking.com, Homeaway κ.α.) με τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες για τους οποίους δεν παρέχονται οι σχετικές πληροφορίες. Ακόμη πάντως κι αν ξεκαθαρίσει (οικονομικά) το τοπίο, από το κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι αυτή την στιγμή δεν υφίσταται η ανάγκη να υπάρξει χρονικός περιορισμός για περίοδο 90 ημερών ως προς τη μίσθωση των σπιτιών στους τουρίστες. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ήταν σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία η τουριστική μίσθωση σπιτιών θα ορίζονταν σε 90 ημέρες το χρόνο.

Αντίθετα, θεωρούν ότι υπάρχει ανάγκη ρύθμισης τεχνικών ζητημάτων ή ακόμη και θεμάτων που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία των πολυκατοικιών όπου ιδιοκτήτες μισθώνουν τα ακίνητά τους σε τουρίστες μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες (π.χ. χρήση κοινόχρηστων χώρων), θέματα ασφάλειας κ.τ.λ..

Το «ξεκαθάρισμα» της αγοράς φαίνεται ότι επιδιώκουν και όλοι οι νόμιμοι- δηλωμένοι ιδιοκτήτες, όπως δηλώνουν μέσα από τα επίσημα όργανα, τον Σύλλογο Οικονομίας Διαμοιρασμού, τον ΠΑΣΥΔΑ – Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων αλλά και την ίδια την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, δεδομένου ότι οι «αλεξιπτωτιστές» δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πληρότητα και τιμή διάθεσης των σπιτιών.

Μάλιστα, ακριβώς λόγω του «ξεκαθαρίσματος» στην αγορά ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς εκτιμά ότι πάνω από 20.000 διαμερίσματα ανά την Ελλάδα, στην πλειονότητά τους ανακαινισμένα και σε καλή κατάσταση, αναμένεται να επιστρέψουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση ή ακόμη και να διατεθούν προς πώληση. Κι αυτό γιατί όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν λάβει Αριθμό Μητρώου για βραχυχρόνια μίσθωση είναι δυνητικά με το ένα πόδι εκτός: Αυτοί εκτιμώνται στα πέριξ των 20.000 στην πλέον δημοφιλή πλατφόρμα, την Airbnb, και περί τις 10.000 στο booking.com (σ.σ.: μπορεί να υπάρχουν και διπλές καταχωρήσεις), ενώ ένας σημαντικός αριθμός από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, προβλέπεται η δυνατότητα της φορολογικής διοίκησης να ζητά εντός προθεσμίας, με έγγραφο ή ηλεκτρονικό αίτημα, από κάθε διαχειριστή ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, ανεξάρτητα από το εάν αυτή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή όχι οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές (ιδιοκτήτες ακινήτων), για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

Όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο, τα πρόστιμα στην περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορούν να ανέλθουν από 30.000 μέχρι και 100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Για άλλες κατηγορίες, όπως ιδιοκτήτες ακινήτων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ενοικιάζουν ακίνητα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, εφόσον δεν παρέχουν πληροφορίες που τους ζητά η ΑΑΔΕ, προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ.

Εάν δεν ανταποκριθούν στο αίτημα, οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο θα εντέλλονται να «κατεβάσουν» τους σχετικούς ιστότοπους από το ελληνικό ίντερνετ. Η φορολογική διοίκηση μάλιστα, μπορεί να δημοσιεύει στον ιστότοπό της κατάλογο ψηφιακών πλατφορμών στις οποίες έχουν επιβληθεί τέτοιες κυρώσεις.

Πηγή: Newmoney.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις