Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα: Από 17 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τους δικαιούχους (upd)

Κοινωνικό μέρισμα: Από 17 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τους δικαιούχους (upd)

Θα δοθούν 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά - Στόχευση στους ασθενέστερους, στήριξη σε όλους - Δείτε τους δικαιούχους και τα κριτήρια

Κοινωνικό «μέρισμα» και υπερπλεόνασμα από πραγματική «υπεραπόδοση» της ελληνικής οικονομίας, με φοροελαφρύνσεις και όχι διαρκή υπερλιτότητα, θα μοιραστούν εφέτος 250.000 ελληνικά νοικοκυριά. Από επτακόσια ευρώ θα λάβουν όσοι τα έχουν απολύτως ανάγκη, κάνουν φορολογική δήλωση τουλάχιστον 10 χρόνια στην Ελλάδα και δεν κρύβονται πίσω από την φοροδιαφυγή:

- πολύτεκνες οικογένειες που μεγαλώνουν 4 και 5 ή περισσότερα παιδιά με εισόδημα έως 20.000,

- σπιτικά με έναν ή και τους δύο γονείς άνεργους, αλλά και

- γονείς που έχουν την φροντίδα παιδιού με διαπιστωμένη αναπηρία.

Επτακόσια ευρώ δεν έχουν τόση σημασία, όσο έχει σημασία η επιλογή των ανθρώπων που θα τα λάβουν. Για να φτάσουν στους δικαιούχους τα λεφτά, ο κ.Χρηστος Σταϊκούρας προανήγγειλε και τρεις «κόφτες», που θα αποτυπωθούν στην ειδική απόφαση που θα εκδοθεί:

§ Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη. Πρέπει να έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.

§ Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

§ Το σύνολο των καταθέσεων του νοικοκυριού, σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου. Όπως διευκρίνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Χρήστος Σταϊκούρας ετοιμάζεται παρόμοια με την περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ κυρίως επειδή είναι απαραίτητη η δήλωση του iban.

Κατά την εκτίμηση του η διαδικασία που θα ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί στις 26 του μήνα ώστε να καταβληθούν τα χρήματα πριν από τις 31 του μήνα.

«Υπεραπόδοση» αντί «υπερλιτότητα»

Ξεχωριστή σημασία πάντως έχει, όχι μόνον το ίδιο το υπερπλεόνασμα, αλλά και το πώς αυτό προκύπτει σε σχέση με άλλες χρονιές:

1. Τα 175 εκατομμύρια ευρώ υπερπλεόνασμα δεν εντυπωσιάζουν. Πέρυσι τον Δεκέμβριο η τότε κυβέρνηση μοίραζε τα 4πλάσια (800 εκατ ευρώ) σε 3 εκατομμύρια συνταξιούχους,(και όχι σε 1 εκατομμύρια δικαιούχους.

Με μια μεγάλη διαφορά: τον Δεκέμβριο του 2018 δεν πλησίαζαν εκλογές, ούτε μοιράστηκαν από το Πάσχα ήδη 1,1 δισεκατομμύριο σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αντιθέτως οι στερήσεις 11 μηνών οδηγούσαν σε ένα υπερπλεόνασμα που ξεπερνούσε κατά σχεδόν 2 δις. ευρώ ακόμα και την μνημονιακή υποχρέωση για πλεονάσνατα 3,5%.

2. Η υπέρβαση του στόχου για τα πλεονάσματα προερχόταν μέχρι πέρυσι από την «υπεραπόδοση» της λιτότητας αντί της Οικονομίας. Μιας Οικονομίας που από το 2017 λεγόταν πως θα φτάσει σε Ανάπτυξη 2%, αλλά ποτέ δεν άγγιξε αυτό το όνειρο.

Αντίθετη όμως ήταν η πορεία φέτος, όπως την περιέγραψε ο Χρήστος Σταϊκούρας χθες στη Βουλή:

- Στις 15 Μαΐου 2019, λίγες μερες πριν τις εκλογές, ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλειδης Τσακαλώτος έλεγε για την λεγόμενη «13ης σύνταξης»: «Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο, είναι 1,1 δισ. ευρώ για το 2019 και αυτός εξαντλήθηκε. Αν εσείς (η ΝΔ) πιστεύετε ότι είναι μεγαλύτερος,να μας πείτε πού θα κόψετε». Δηλαδή πριν τελειώσει η χρονιά και φανεί αν περίσσεψαν και πόσα, δόθηκαν 1,1 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους.

- Στις 7 Ιουλίου, όχι μόνο δεν παρέλαβε δημοσιονομικό χώρο (υπερπλεόνασμα) η νέα κυβέρνηση, αλλά βρήκε και δημοσιονομικό κενό, περίπου 400 εκατ. ευρώ για το 2019. Το αποκάλυψε έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου (το οποίο έφεραν στο φως η εφημερίδα το ΘΕΜΑ και το business stories) που μιλούσε για δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ.

- Στους μήνες που ακολούθησαν, η νέα κυβέρνηση υπερκάλυψε το «κενό» αυτό. Στο β΄εξάμηνο συνολικά ως τώρα δημιούργησε, χωρίς πρόσθετα μέτρα λιτότητας, επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 1 δισ. ευρώ, μαζί με το «μαξιλάρι ασφαλείας» για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.

- Αντί να μοιράσει …«14η σύνταξη» τον Δεκέμβριο, με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση διέθετε μεγάλο μέρος του πλεονάσματος. Ποιοι ωφελήθηκαν και πόσο στους τελευταίους 6 μήνες; ‘Όλοι χωρίς εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση:

Α) Μείωσε τον ΕΝΦΙΑ. Κόστος 205 εκατ. ευρώ. Στόχος, να στηριχθούν μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας.

Β) Καταβάλλει εμπροσθοβαρώς αυξημένο επίδομα θέρμανσης. Κόστος 68 εκατ. ευρώ. Στόχος, τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Γ) Μείωσε την προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα. Κόστος 138 εκατ. ευρώ. Στόχος όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες.

Δ) Κάλυψε έκτακτες δαπάνες σε εθνική άμυνα, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Κόστος; 61 εκατ. ευρώ. Στόχος, η ασφάλεια και η καθημερινότητα των πολιτών.

Ε) Κάλυψε οφειλές στη ΔΕΗ. Κόστος; 200 εκατ. ευρώ. Στόχος η διάσωση του οργανισμού, επ’ ωφελεία του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Και παρά τις παροχές συνολικά 1,7 δις. ευρώ η κυβέρνηση χορηγεί και έκτακτη ενίσχυση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Κόστος 175 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα