Οικονομία

Οφειλές στην εφορία: Πότε ξεκινάει η νέα ρύθμιση των 24 δόσεων

Οφειλές στην εφορία: Πότε ξεκινάει η νέα ρύθμιση των 24 δόσεων

Η απόφαση που απαιτείται προκειμένου να λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα ακόμη δεν έχει εκδοθεί.

Ως «μάννα εξ’ ουρανού» περιμένουν τα εκατομμύρια των οφειλετών την νέα πάγια ρύθμιση που θα επιτρέψει την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε 24 δόσεις ή ακόμη και σε 48 δόσεις αν πρόκειται για οφειλές που προέρχονται από φόρο κληρονομιάς ή πρόστιμα.

Φαίνεται όμως ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες… υπομονής, καθώς η απόφαση που απαιτείται προκειμένου να λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα ακόμη δεν έχει εκδοθεί –αναμένεται από μέρα σε μέρα- ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν και οι απαιτούμενες προσαρμογές στα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Και ως τότε;

Στους οφειλέτες της εφορίας –οι οποίοι στο τέλος Νοεμβρίου ήταν και πάλι 4,239 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 1,821 εκατομμύρια με χρέη άνω των 500 ευρώ- προτείνεται να εντάσσουν τις οφειλές τους στην παλαιά (τουλάχιστον νομοθετικά) ρύθμιση των 12 δόσεων η οποία είναι και η μοναδική που βρίσκεται σε ισχύ. Και αυτό διότι για αρρύθμιστα χρέη, η εφορία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαστικών μέτρων. Αυτό δεν είναι θεωρητική απειλή: Τον Νοέμβριο, ο αριθμός των οφειλετών με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, έφτασε στα 1,244 εκατομμύρια άτομα από 1,235 εκατομμύρια τον Οκτώβριο και 1,227 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο. Μετά την ένταξη στη ρύθμιση των 12 δόσεων, όσοι ενδιαφέρονται για μεγαλύτερη διευκόλυνση θα έχουν το δικαίωμα –σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα αναφέρουν οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών- να μεταφέρουν τα χρέη τους στην νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων μόλις αυτή ενεργοποιηθεί.

Η νέα πάγια ρύθμιση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς επιτρέπει την τακτοποίηση των οφειλών από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κλπ σε έως και 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Υπάρχει βέβαια το ελάχιστο ποσό της δόσης το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 30 ευρώ. Το εισόδημα –ακόμη και ο αριθμός των παιδιών- παίζει ρόλο όταν η οφειλή προέρχεται από φόρους κληρονομιάς ή πρόστιμα. Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις ο τελικός αριθμός των δόσεων προκύπτει βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Αν και η ρύθμιση επιτρέπει την τακτοποίηση των οφειλών σε έως και 24 δόσεις, στην πραγματικότητα, οι πολίτες έχουν κίνητρο να μην ξεπεράσουν τις 12 δόσεις και αυτό γιατί:

1. Αν οι δόσεις είναι πάνω από 12, το επιτόκιο είναι πολύ μεγαλύτερο –κατά 1,25%- και φτάνει στο 6,5% ενώ αν οι δόσεις είναι λιγότερες από 12, το επιτόκιο πέφτει στο 5% περίπου

2. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων, τόσο πιο γρήγορα θα απευλεθερώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός από τη δέσμευση καθώς ο ρυθμός αποδέσμευσης, είναι συνδεδεμένος με την ταχύτητα αποπληρωμής του χρέους.

Οι τελικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν με την υπουργική απόφαση η οποία βρίσκεται προ των πυλών. Όπως αναφέρει και ο σχετικός νόμος: «Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ δύνανται να προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης εφαρμογής για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρούσας, να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής των φορολογικών υποχρεώσεων και μέσω διαδικτυακής εφαρμογής της ΑΑΔΕ, οι οποίες πρέπει να εκπληρώνονται για να μην απωλεσθεί η ρύθμιση, οι περιπτώσεις για τις οποίες η Φορολογική Διοίκηση θα απαιτεί υποχρεωτικά την πληρωμή της ρύθμισης μέσω πάγιας εντολής στους φορείς είσπραξης, επιπλέον όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να καθίσταται ενεργή η ρύθμιση, οι λεπτομέρειες και κάθε ειδικότερο θέμα εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου αυτού».

Πόσα χρωστάμε

Τα συνολικά χρέη στην εφορία, έφτασαν τον Νοέμβριο στα 105,427 δις. ευρώ από 104,862 δις. ευρώ τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η ΑΑΔΕ αύξηση το ποσό των χρεώσεων που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης από τα 19,216 δις. ευρώ στα 20,154 δις. ευρώ μέσα σε έναν μήνα. Έτσι, το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος εμφανίζεται μειωμένο από τα 85,646 δις. ευρώ τον Οκτώβριο, στα 85,272 δις. ευρώ.

Οι εισπράξεις από τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί έως 31/12/2018 έφτασαν στα 2,634 δις. ευρώ ενώ από τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέσα στο 2019 (μέχρι και τον Νοέμβριο ήταν περίπου 6,467 δις. ευρώ), έχουν συγκεντρωθεί 2,084 δις. ευρώ. Οι οφειλέτες είναι συνολικά 4,239 εκατομμύρια αλλά από αυτούς, μόνο οι 1,821 εκατομμύρια χρωστούν πάνω από 500 ευρώ. Εις βάρος 1,244 εκατομμυρίων έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα. Δηλαδή, το 68,32% των οφειλετών με χρέη άνω των 500 ευρώ έκαστος, έχει δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό.

Πηγή: TheToc.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup