Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 21:07

Taxisnet: Πότε βγαίνει εκτός λειτουργίας

Γράφτηκε από
Ad Slot

Εκτός λειτουργίας το Taxisnet και οι εφαρμογές της ΑΑΔΕ

Για εργασίες συντήρησης της πληροφοριακής υποδομής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης θα τεθεί εκτός λειτουργίας το Taxisnet από την Παρασκευή στις 16:00 έως και το Σάββατο στις 10:00.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), πρόκειται να πραγματοποιήσει προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης της πληροφοριακής υποδομής της, από την Παρασκευή 24/1/2020 στις 16:00 έως και το Σάββατο 25/1 στις 10:00.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που υποστηρίζονται από την εν λόγω πληροφοριακή υποδομή.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 19:03

Σχετικά Άρθρα

  • Οι δέκα κωδικοί «sos» στο νέο έντυπο Ε1 για τους ελεύθερους επαγγελματίες
    Οι δέκα κωδικοί «sos» στο νέο έντυπο Ε1 για τους ελεύθερους επαγγελματίες

    Μια σειρά από νέα δεδομένα, όπως προσυμπληρωμένα πεδία και ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, θα πρέπει να διαχειριστούν φέτος περίπου 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις, όταν προχωρήσουν στην υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.

    Συγκεκριμένα, με την είσοδο τους στην πλατφόρμα του Taxisnet - που άνοιξε την Πέμπτη 25/4 - οι υπόχρεοι θα δουν προσυμπληρωμένο το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από την επιχειρηματική δραστηριότητα και με βάση αυτό θα γίνει η σχετική εκκαθάριση.

    Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει προχωρήσει στην αλλαγή των κριτηρίων φορολόγησης θεσπίζοντας ως ελάχιστο εισόδημα το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, στα 10.920 ευρώ. Ποσό που μεταβάλλεται ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης.

    Σημειώνεται ωστόσο, πως σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η ηλεκτρονική εφαρμογή για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων από τους επαγγελματίες.

    Ποιοι θα δουν ελαφρύνσεις

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ελαφρύνσεις θα δουν εφέτος ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις, αφού θα κληθούν να καταβάλλουν χαμηλότερο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος.

    Να σημειωθεί ότι με την έκπτωση από 600 ευρώ το Τέλος θα υποχωρήσει στα 300 ευρώ, ενώ θα προστεθούν επιπλέον 300 ευρώ για τις περιπτώσεις που υπάρχει υποκατάστημα.

    Το μέτρο δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα και εκείνους που διατηρούν μπλοκάκι, αφού οι τελευταίοι φορολογούνται ως μισθωτοί.

    Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου, κλιμακωτά, έως και 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα.

    Οι 10 «sos» κωδικοί του Ε1

    • Κωδικοί 045-046: Για όσους επαγγελματίες εξαιρούνται από το τεκμαρτό εισόδημα. «Εμπίπτετε στις διατάξεις των περ. β ή δ της παρ. 6 του άρθρου 28Α ΚΦΕ και εξαιρείστε από την εφαρμογή του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εμπίπτετε στην παρ. 7 του άρθρου 28Α ΚΦΕ;». Αυτό το πεδίο αφορά καφενεία που βρίσκονται σε οικισμούς πατώ των 500 κατοίκων, ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές ή εποχικές επιχειρήσεις.
    • Κωδικοί 047-048: Για όσους φορολογούμενους επιθυμούν να λάβουν την προβλεπόμενη μείωση κατα 50% του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος. «Εμπίπτετε στην παρ. 2 ή/και στην παρ. 3 του άρθρου 28Γ ΚΦΕ και δικαιούστε μείωση του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα;»
    • Κωδικοί 405-406: Προσυμπληρώνεται από τη φορολογική Διοίκηση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Στον υποπίνακα εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της φορολογικής Διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.
    • Κωδικοί 443-444: Αμφισβήτηση του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος. Ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από την εφορία για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού. Η δήλωση θα πρέπει να είναι εμπρόθεσμη.
    • Κωδικοί 327-328: Για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%. Η προκαταβολή περιορίζεται στο μισό σε όσους αναγράφουν για πρώτη φορά εισοδήματα, ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης από επιχειρηματική δραστηριότητα, στους υποπίνακες Γ1 και Γ2 του έντυπου Ε1.

    Bonus: Κωδικοί 059-060

    Προβλέπεται μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω δωρεών προς το Δημόσιο και τους ιερούς ναούς και τις μονές. Η μείωση ανέρχεται κατά το 10% των δωρεών, εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

    Το μαχητό του τεκμηρίου

    Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2024, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ).

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού ή να πληρεί συγκεκριμένες προΫποθέσεις.

    Τρόποι αμφισβήτησης:

    1. Αίτημα για διενέργεια ελέγχου

    2. Αντικειμενική αδυναμία άσκησης (μερικής ή εν συνόλω) επαγγέλματος

    Να σημειωθεί ότι τα δύο αιτήματα που καθιστούν μαχητό το τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος, θα κατατίθενται, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μόνο ψηφιακά.

    Ανάλογα με το λόγο αμφισβήτησης, προβλέπονται ειδικότερα τα εξής:

    • Αίτημα για την διενέργεια ελέγχου

    Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία γίνεται σε δύο βήματα:

    1ο Βήμα: Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

    2ο Βήμα: Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

    Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

    Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.

    • Αίτηση αμφισβήτησης για αντικειμενικούς λόγους

    Στις περιπτώσεις αυτές, το αίτημα υποβάλλεται απευθείας στη νέα ψηφιακή εφαρμογή, που θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

    Ειδικότερα, το αίτημα μπορεί να υποβληθεί μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την έκδοση του εκκαθαριστικού (πράξη προσδιορισμού φόρου) και μέχρι την κοινοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση εντολής ελέγχου φορολογίας εισοδήματος ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σε ετοιμότητα για τις φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet - Τι αλλάζει φέτος
    Σε ετοιμότητα για τις φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet - Τι αλλάζει φέτος

    Λιγότερες από δέκα μέρες έχουν μείνει μέχρι το τέλος του μήνα και μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να ανοίξει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, για 8,5 εκατ. φορολογούμενους.

    Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πως η πλατφόρμα θα άνοιγε ήδη πριν τις 31 Μαρτίου, ωστόσο η πρόταση δυσπιστίας που μεσολάβησε και η διαδικασία που απαιτούνταν για τη νομοθέτηση του φορολογικού νομοσχεδίου καθυστέρησαν την έναρξη της διαδικασίας.

    Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά φέτος, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει παράταση της διαδικασίας, ανάλογη με το διάστημα της καθυστέρησης. Ειδικότερα, για κάθε μέρα καθυστέρησης πέραν της 31ης Μαρτίου, θα δοθεί παράταση αντίστοιχων ημερών, πέραν της 30ης Ιουνίου.

    Ποιοι θα δουν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

    Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες και συγκεκριμένα, για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

    Όπως προβλέπει η νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, η φορολογική δήλωση θα προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα οριστικοποιείται επίσης αυτόματα.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένη και είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε, τότε θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το taxisnet θα ανοίξει αρχικά για τα φυσικά πρόσωπα και στη συνέχεια με τα νομικά πρόσωπα.

    Παράλληλα, με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπεται η παροχή έκπτωσης 3% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου.

    Πέντε κωδικοί που μειώνουν τους φόρους

    1. Κωδικός 327-328: Για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
    2. Κωδικός 023-024: Για όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Προκειμένου να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
    3. Κωδικός 017-018: Οι νέοι επιτηδευματίες μπορούν να κερδίσουν μείωση 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.
    4. Μπλοκάκι: Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου, κλιμακωτά, έως και 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα.
    5. Κωδικός 059-060: Μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω δωρεών προς το Δημόσιο και τους ιερούς ναούς και τις μονές. Η μείωση ανέρχεται κατά το 10% των δωρεών, εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

    Πηγή: cnn.gr

  • Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ανοίγει το Taxisnet - Όλες οι αλλαγές που ισχύουν φέτος
    Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ανοίγει το Taxisnet - Όλες οι αλλαγές που ισχύουν φέτος

    Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για το άνοιγμα του taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις αλλά η έναρξη της υποβολής τους ίσως είναι ακόμα πιο κοντά από ότι περιμέναμε.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, σε ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο Κ.Φ.Δ. δεν αποκλείεται οι φορολογικές δηλώσεις να ξεκινήσουν ακόμα και τη Δευτέρα.

    «Ερχόμαστε να αυτοματοποιήσουμε για το 1/6 των φορολογουμένων την διαδικασία και άρα να δώσουμε τον χρόνο στους επαγγελματίες να ασχοληθούν με τις υπόλοιπες δηλώσεις και να μην έχουμε ζητήματα παρατάσεων και οτιδήποτε άλλο. Δεν δίνουμε παρατάσεις άσκοπες, δίνουμε παρατάσεις οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες, το κάνουμε προκαταβολικά, δεν περιμένουμε την 30η Ιουνίου για να δώσουμε την παράταση για να στριμώξουμε τον κόσμο, το κάνουμε από τώρα και γι' αυτό θα έχουμε και τη συνείδηση μας ήσυχη όταν δεν θα δώσουμε παράταση περαιτέρω από το χρόνο αυτόν τον οποίο δίνουμε. Τις επόμενες ημέρες, έπρεπε να περιμένουμε το νομοσχέδιο να πάρει Φ.Ε.Κ., στο βαθμό που θα πάρει ΦΕΚ αύριο ή μέσα στο Σαββατοκύριακο αυτό θα μας επιτρέψει ενδεχομένως τη Δευτέρα να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις φορολογικές δηλώσεις για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία την οποία πρέπει να την πάρουν όλοι σοβαρά», είπε ο κ. Θεοχάρης.

    Τι ισχύει φέτος

    Όπως έχει γίνει γνωστό, η πληρωμή του φόρουπου θα προκύψει θα γίνει σε 8 δόσεις (1η δόση έως 31 Ιουλίου 2024, 8η δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2025), ενώ η εφάπαξ εξόφληση θα έχει έκπτωση 3%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος η έκπτωση θα ισχύει ακόμη και αν δοθεί παράταση.

    Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μετατεθεί μεν η πληρωμή για το τέλος Αυγούστου, αλλά όσοι επιλέξουν τις δόσεις και όχι την εφάπαξ πληρωμή, θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις.

    Φορολογικές δηλώσεις 2024: Για ποιους θα είναι έτοιμες

    Περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα από φέτος δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους.

    Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προθεσμίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα ειδοποιηθεί με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους.

    Επίσης, στις δηλώσεις θα είναι συμπληρωμένα ποσά που αφορούν:

    • τόκους τραπεζικών καταθέσεων
    • φόροι από τόκους
    • στοιχεία για οχήματα & κατοικίες
    • δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
    • αποπληρωμή δανείων & καρτών
    • δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών
    • Χωριστές φορολογικές δηλώσεις
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ανοίγει το Taxisnet για υποβολή
    Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ανοίγει το Taxisnet για υποβολή

    Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2024, για 8,5 εκατ. φορολογούμενους, πιθανότατα μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ η ανάρτηση των εκδοθέντων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις αρχές του Απρίλη.

    Προσυμπληρωμένες δηλώσεις

    Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες και συγκεκριμένα, για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

    Με τη νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που θα περάσει από την Βουλή τις επόμενες ημέρες, η φορολογική δήλωση θα προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα οριστικοποιείται επίσης αυτόματα.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένη και είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε, τότε θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας.

    Διευκρινίζεται πως σήμερα εφαρμόζεται μόνο η προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης.

    Στην περίπτωση μάλιστα που το ποσό του επιπλέον φόρου καταβληθεί εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου τότε προβλέπεται έκπτωση 3% επί της συνολικής οφειλής.

    Ελαφρύνσεις θα δουν εφέτος ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις, αφού θα κληθούν να καταβάλλουν χαμηλότερο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος. Να σημειωθεί ότι με την έκπτωση από 600 ευρώ το Τέλος θα υποχωρήσει στα 300 ευρώ, ενώ θα προστεθούν άλλα 300 ευρώ για τις περιπτώσεις που υπάρχει υποκατάστημα.

    Το μέτρο δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα και εκείνους που διατηρούν μπλοκάκι, αφού οι τελευταίοι φορολογούνται ως μισθωτοί.

    Οι ημερομηνίες «κλειδί»

    Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων, προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιθανότατα έως τις 30 Ιουνίου 2024, ενώ ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις.

    • Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου
    • Η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

    Θα υπάρξει δυνατότητα τροποποίησης ή και πρόσθεσης επιπλέον στοιχείων, διευκρίνισε ενώ στόχος είναι μεσοπρόθεσμα στα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από φέτος, αλλά από το 2025 και μετά θα ενταθεί η προσπάθεια, όλες οι φορολογικές δηλώσεις να είναι προσυμπληρωμένες και ουσιαστικά ο πολίτης ή η επιχείρηση να κάνει κάποιες μόνο μικρές τροποποιήσεις ή προσθήκες.

    Γρηγορότερα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας

    Υιοθετείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα να χορηγεί ή μη το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Πρακτικά, με τη ρύθμιση αυτή κυρίως οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενημερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Έτσι, αντιμετωπίζονται περιπτώσεις π.χ. που ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς το Δήμο αλλά δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα επειδή η ΑΑΔΕ δεν έχει ενημερωθεί για την εξόφληση.

    Eκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

    Περί τα μέσα Απριλίου, ίσως και το πρώτο δεκαήμερο, θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τα όσα είπς ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

    Η πρώτη δόση μπορεί να πληρωθεί 30 Απριλίου και «για πρώτη φορά φέτος, ουσιαστικά δίνουμε τη δυνατότητα μιας επιπλέον δόσης, να επεκταθεί δηλαδή το δοσολόγιο κατά μία επιπλέον» σημείωσε ο κ. Τσαπαλός και πρόσθεσε πως η ΑΑΔΕ τρέχει αυτό το διάστημα τις εκκαθαρίσεις προκειμένου να αναρτηθούν όσο γίνεται γρηγορότερα τα εκκαθαριστικά.

    «Αν τα ακίνητά μας έχουν ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές, σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, τότε επωφελούνται περαιτέρω έκπτωσης 10%. Θυμίζω ότι ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά για όλους μας έχει μειωθεί ήδη κατά 35%. Επομένως, για τα ακίνητα εκείνα που είναι ασφαλισμένα κατά το προηγούμενο έτος, σωρευτικά, για τους τρεις λόγους που ανέφερα, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος έκπτωσης 10%» προσέθεσε.

    Όσοι θέλουν να επωφεληθούν της έκπτωσης 10% την επόμενη χρονιά, για τον ΕΝΦΙΑ που θα αφορά το 2024 και δεν έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους συνολικά και για τις τρεις αιτίες, μπορούν να κάνουν ένα συμπληρωματικό ασφαλιστήριο φέτος.

    Για τις ασφαλισμένες κατοικίες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, θα είναι μειωμένα έως και 10%, με το μέτρο να αφορά περίπου 305.000 ασφαλισμένες κατοικίες. Για τους φορολογούμενους η διαδικασία μείωσης ΕΝΦΙΑ έκλεισε και η σκυτάλη έχει περάσει τώρα στις ασφαλιστικές, οι οποίες θα επικυρώσουν τα στοιχεία αιτήσεων των ιδιοκτητών που θα λάβουν τα μειωμένα εκκαθαριστικά.

    Η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων που ήδη θα έχει εκδοθεί.

    Εν συνεχεία ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές στην περιουσιακή του εικόνα οι οποίες ενδεχομένως να μειώσουν τον συνολικό φόρο.

    Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

    Πέντε κωδικοί που μειώνουν τους φόρους

    1. Κωδικός 327-328: Για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
    2. Κωδικός 023-024: Για όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Προκειμένου να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
    3. Κωδικός 017-018: Οι νέοι επιτηδευματίες μπορούν να κερδίσουν μείωση 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.
    4. Μπλοκάκι: Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου, κλιμακωτά, έως και 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα.
    5. Κωδικός 059-060: Μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω δωρεών προς το Δημόσιο και τους ιερούς ναούς και τις μονές. Η μείωση ανέρχεται κατά το 10% των δωρεών, εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν στο Taxisnet - Η προθεσμία
    Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν στο Taxisnet - Η προθεσμία

    Ανοίγουν οι φορολογικές δηλώσεις 2024. Τι αλλάζει φέτος.

    Αναμένεται να ανοίξει μέσα στην εβδομάδα η πλατφόρμα για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις 2024, με το οικονομικό επιτελείο να επιδιώκει την έναρξη της διαδικασίας νωρίτερα από τα προηγούμενα έτη.

    Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα απολαμβάνουν έκπτωση 3%.

    Αν και η διάταξη ευνοεί τους επιμελώς πληρωτές και όσους επιθυμούν να ολοκληρώσουν την υποχρέωσή τους νωρίς, το ποσοστό έκπτωσης δεν αποτελεί σημαντικό κίνητρο, καθώς είναι μόλις 3 ευρώ για κάθε 100 ευρώ φόρου.

    Επίσης, με την ίδια τροπολογία, προβλέπεται ότι ο φόρος εισοδήματος θα καταβάλλεται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

    Για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που διατηρούν απλογραφικά βιβλία, η καταβολή γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου 2024 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

    Για πρώτη φορά φέτος, περίπου 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις, ειδικά όσοι έχουν εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις.

    Ακόμα και αν δεν ασχοληθούν με τη δήλωσή τους, η ΑΑΔΕ θα υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωση για λογαριασμό τους έως το τέλος Ιουνίου.

    Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία δεν ισχύει για τους φορολογούμενους που διαθέτουν εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως ενοίκια, οι οποίοι προγραμματίζεται να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία από το 2025.

    Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024

    Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν «ραντεβού» με τον ΕΝΦΙΑ 2024 τις επόμενες ημέρες, καθώς περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες «προετοιμάζονται» να αντιμετωπίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

    Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκκαθάρισης του νέου φόρου, με στόχο να δημοσιεύσει τις φορολογικές εκκαθαρίσεις στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στην ψηφιακή πύλη myAADE, την Κυριακή 31 Μαρτίου.

    Ωστόσο, σε περίπτωση καθυστέρησης της ψήφισης στη Βουλής της τροπολογίας που προβλέπει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς το 2021, τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΑΑΔΕ, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 11 μηνιαίες δόσεις του φόρου ΕΝΦΙΑ παραμένει η ίδια και πρέπει να εκπληρωθεί έως τις 30 Απριλίου 2024.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Επικίνδυνη απάτη με ψεύτικο μήνυμα και από το Netflix με SMS και email
    Επικίνδυνη απάτη με ψεύτικο μήνυμα και από το Netflix με SMS και email

    Όχι, δεν έχετε μήνυμα από το Netflix. Ποιο είναι το επικίνδυνο μήνυμα που μπορεί να λάβετε.

    Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, οι κακόβουλες ενέργειες προσπάθειας εξαπάτησης των πολιτών. Εκτός όμως από τη γνωστή, πλέον, απάτη των ΕΛΤΑ, αλλά και με τις παροχές της κυβέρνησης -όπως το Market Pass πριν από λίγο καιρό- φαίνεται ότι τα μέλη των εγκληματικών ομάδων «επεκτείνουν» τη δράση τους. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», κυκλοφορεί και ψεύτικο μήνυμα από το Netflix.

    Και δεν είναι μόνο το Netflix. Όπως παρατηρείται, οι απατεώνες στέλνουν ένα μήνυμα που υποτίθεται ότι προέρχεται από κάποια πλατφόρμα live streaming, ισχυριζόμενοι ότι έχει μπλοκάρει ο λογαριασμός του χρήστη επειδή δεν έχει πληρώσει.

    Το μήνυμα που μπορεί να λάβετε μέσω SMS ή email είναι το εξής:

    «Your Netflix membership has been suspended due to a problem with your last payment. Reactivate your membership».

    Στα ελληνικά το μήνυμα είναι το εξής:

    «Η συνδρομή σας έχει ανασταλεί εξαιτίας προβλήματος που έχει προκύψει στην τελευταία σας πληρωμή. Επανενεργοποιήστε τη συνδρομή σας».

    Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι, το μήνυμα περιέχει και ένα link, με το οποίο ζητούν από τον χρήστη να δώσει όλα του τα προσωπικά στοιχεία (τραπεζικό λογαριασμό, όνομα, κλπ).

    Υπογραμμίζεται πως σε περίπτωση που λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα, θα πρέπει να αποφύγετε να πατήσετε τον σύνδεσμο.

    Απάτη και σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

    «Σε συνέχεια της από 09/10/2023 σχετικής Ανακοίνωσης του ΕΟΠΥΥ ενημερώνουμε και εφιστούμε εκ νέου την προσοχή στους ασφαλισμένους μας σχετικά με τυχόν παραπλανητικά μηνύματα SMS που αποστέλλονται σε κινητό τηλέφωνο ασφαλισμένων με λογότυπο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

    Η επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ είναι η https://www.eopyy.gov.gr/

    H πλαστή ιστοσελίδα που αποστέλλεται μέσω sms στους πολίτες και παραπέμπει σε ενημέρωση στoιχείων και κυρίως οικονομικών, είναι η https://eopyy-govgr[.]com/web/index, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα

    Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επικοινωνίες με τον πάροχο που φιλοξενεί την πλαστή ιστοσελίδα (Hosting Provider) για απενεργοποίηση της πλαστής ιστοσελίδας.

    Ωστόσο εφιστούμε εκ νέου την προσοχή στους ασφαλισμένους μας, καθώς ο ΕΟΠΥΥ αποστέλλει SMS μηνύματα τα οποία είναι μόνον ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ, χωρίς περαιτέρω ενέργειες και αφορούν ενδεικτικά:

    • εκτελέσεις γνωματεύσεων, εγκρίσεις γνωματεύσεων, αποφάσεις επιστροφών ατομικών αιτημάτων,
    • υποβολές ατομικών αιτημάτων μέσω ΚΕΠ, επιβεβαίωση στοιχείων επικοινωνίας μέσω Φ.Α.Υ.

    Το κινητό τηλέφωνο στο οποίο αποστέλλονται SMS δηλώνεται από τον εκδότη ιατρό κατά τη συνταγογράφηση ή αντλείται αυτόματα από τα στοιχεία επικοινωνίας που έχει επιβεβαιώσει ο ασφαλισμένος
    μέσω του Φ.Α.Υ.

    ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο ΕΟΠΥΥ δεν προβαίνει σε καμία επικοινωνία (τηλεφωνική ή sms ή email) για γνωστοποίηση προσωπικών στοιχείων όπως Τραπεζικός Λογαριασμός IBAN κ.ο.κ»

    Η απάτη των ΕΛΤΑ

    Νέα είδους απάτη κυκλοφορεί για δήθεν παραγγελία από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, αυτή τη φορά στοχεύοντας σε όσους έχουν προϊόντα της Apple.

    Το icloud και το imessage είναι υπηρεσίες που παρέχονται αποκλειστικά σε χρήστες της Apple -είτε iPhone είτε Macbook- και όπως φαίνεται -εκτός από email και απλά SMS- οι επιτήδειοι έχουν ξεκινήσει να στέλνουν παραπλανητικά μηνύματα και μέσω icloud.

    Όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, έχει σταλεί ένα μήνυμα με emai «blattfzgtfre648278 @ icloud.com», όπου κάνει «μπαμ» ότι είναι κάτι περίεργο.

    Το μήνυμα έχει το εξής περιεχόμενο: «Το δέμα των Ελληνικών Ταχυδρομείων έφτασε στην αποθήκη αλλά δεν μπορεί να παραδοθεί λόγω ελλιπών πληροφοριών διεύθυνσης. Επιβεβαιώστε τη διεύθυνση στον σύνδεσμο εντός 12 ωρών.

    (Παρακαλούμε απαντήστε Y, μετά βγείτε από το SMS, ανοίξτε ξανά τον σύνδεσμο ενεργοποίησης SMS ή αντιγράψτε τον σύνδεσμο στο Safari και ανοίξτε τον)

    Καλή σου μέρα, η ομάδα των Ελληνικών Ταχυδρομείω».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος με αίτηση μέσω taxisnet - Οι προϋποθέσεις
    Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος με αίτηση μέσω taxisnet - Οι προϋποθέσεις

    Τι ισχύει για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου για το ρεύμα. Η αίτηση μέσω taxisnet και οι προϋποθέσεις.

    Δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι οι καταναλωτές που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά με κωδικούς taxisnet. Αναλυτικά για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος:

    Όπως ανακοινώθηκε, οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

    • Της φορολογικής δήλωσης 2022, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
    • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2022), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

    Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 31/08/2023, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2023, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2022 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2023), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2023).

    Επίσης, υπενθυμίζεται ότι:

    Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

    Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 31/08/2023 έως και 31/10/2023), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

    Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ): Πώς θα δείτε αν είστε δικαιούχοι

    Μπορείτε να δείτε αν είστε δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν έχετε τις προϋποθέσεις για να ενταχτείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, μέσα από τα ακόλουθα 6 βήματα:

    Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

    Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

    Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

    Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

    Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληρείτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

    Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληρείτε τα κριτήρια ή όχι.

    Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης - δείτε ΕΔΩ]. Εάν πληρείτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Το χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης Ταμειακών και POS με το Taxisnet
    Το χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης Ταμειακών και POS με το Taxisnet

    Το 2024 αναμένεται να είναι ένα έτος σταθμός σε ό,τι αφορά την φορολογική διοίκηση, αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα γίνει πράξη η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανημάτων POS με το σύστημα Taxisnet, κάτι που θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και βέβαια θα κάνει πιο εύκολο το έργο της φορολογικής διοίκησης.

    Όμως δεν είναι μόνο αυτό που θα μεταβάλει την φορολογική καθημερινότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Μία άλλη σημαντική αλλαγή είναι οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι κλειδωμένα στο εξής έσοδα και δαπάνες. Κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορεί να δηλώσει λιγότερα έσοδα, αλλά ούτε και περισσότερες δαπάνες από εκείνες που έχουν περάσει στα MyData. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία καθίστανται πλέον απόλυτα υποχρεωτικά και όποιος δεν περάσει μέσα από το σύστημα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του, αλλά και στην σχέση του με την φορολογική αρχή.

    Ο τρίτος άξονας είναι οι έλεγχοι που αναμένεται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και να είναι περισσότερο στοχευμένοι σε επαγγελματικές κατηγορίες με υψηλό φορολογικό ενδιαφέρον.

    Καμία άλλη παράταση για τις ταμειακές μηχανές

    Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνουν με απόλυτο τρόπο ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα παράταση και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, μέτρο το οποίο αποτελεί μια από τις προκλήσεις του 2024 για το οικονομικό επιτελείο, θα ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του έτους.

    Το ισχύον χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι διαδικασίες της διασύνδεσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 και από την 1η Μαρτίου 2024 ταμειακές μηχανές και POS θα πρέπει να είναι «σάρκα μια».

    Προκειμένου μάλιστα να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, έχει συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου «Διασύνδεση Ηλεκτρονικών Ταμειακών Μηχανών με συστήματα (POS) και με την Α.Α.Δ.Ε.».

    Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στην λιανική αγορά πρέπει πλέον να δέχονται πληρωμές με κάρτες ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.

    H υποχρεωτική χρήση των POS επεκτάθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί ,ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους.

    Αν και το μέτρο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, οι επαγγελματίες οι οποίοι ακόμα δεν διαθέτουν POS μπορούν να αποφύγουν τα πρόστιμα έως την 1η Μαρτίου 2024, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποδεδειγμένα παραγγείλει έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 το POS τους και περιμένουν την ρύθμιση και εγκατάσταση τους από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Εφόσον παρέλθει αυτή η προθεσμία, τότε τα προβλεπόμενα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ.

    Κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

    Οι δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλουν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, από την αρχή του χρόνου θα είναι «κλειδωμένες». Δηλαδή τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

    Οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ θα προσυμπληρώνονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν για να τροποποιούν τα δεδομένα καθώς τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων θα είναι κλειδωμένα. Η προσυμπλήρωση και το κλείδωμα των κωδικών των δηλώσεων ξεκινάει από τις δηλώσεις ΦΠΑ για να επεκταθεί το 2025 και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

    Στοχευμένοι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ

    Μέσα στο 2024, η ΑΑΔΕ αναμένεται να εντατικοποιήσει κάθε διαθέσιμο «όπλο» που έχει στην φαρέτρα της, στο μέτωπο των φορολογικών ελέγχων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα στοχεύσουν περισσότερο σε κατηγορίες φορολογούμενων στις οποίες παραδοσιακά υπάρχει μεγάλη φορολογική ύλη που αποκρύπτεται.

    Η περίμετρος των υπό έλεγχο φορολογουμένων περιορίζεται με την εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου, αφού αποδεσμεύονται ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να στρέψουν αποκλειστικά την προσοχή τους εκεί που οι πιθανότητες σύλληψης μεγάλης φορολογικής ύλης που αποκρύπτεται μεγιστοποιείται.

    Στο πλαίσιο θα διενεργηθούν σειρά φορολογικών ελέγχων, ερευνών και διασταυρώσεων, οι οποίο και έχουν προγραμματίσει για το 2024 η ΑΑΔΕ ενεργοποιώντας νέα ηλεκτρονικά όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

    Στον προγραμματισμό υπάρχει σχέδιο για τουλάχιστον 73.000 φορολογικούς ελέγχους, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν από τον ελεγκτικό μηχανισμό. Στο στόχαστρο μπαίνει κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο