Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 12:46

Οι όροι της συμφωνίας για το Πάτρα - Πύργος

Γράφτηκε από
Ad Slot

Τη συμβολή της Ολυμπίας Οδού με 80 εκατ. ευρώ στην κατασκευή του άξονα Πάτρας - Πύργου, με παράλληλη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης κατά 2-3 έτη και τη μείωση του εσωτερικού βαθμού απόδοσης ολόκληρου του παραχωρημένου έργου (IRR), περιλαμβάνει η συμφωνία του υπουργείου Υποδομών με την κοινοπραξία.

Παράλληλα, το υπουργείο εξασφάλισε ότι το έργο θα ενταχθεί ως γέφυρα στο τρέχον ΕΣΠΑ, προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωσή του είτε ανατεθεί απευθείας στην Ολυμπία Οδό είτε, αν αυτό δεν επιτραπεί από την Ε.Ε., να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Ξεκινώντας από την εκτίμηση ότι ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας - Πύργου δεν πρόκειται ποτέ να κατασκευαστεί μέσω 8 διαγωνισμών (και την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλειφθεί η δρομολογημένη «σαλαμοποίηση» του έργου), ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ήρθε σε (κατ’ αρχήν) συμφωνία με την Ολυμπία Οδό για την ανάθεση του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

– Η συμμετοχή του Δημοσίου και της Ε.Ε. στο έργο μειώνεται ελαφρώς, στα 224 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), από 255 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που ήταν ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του έργου.

– Οι μέτοχοι της Ολυμπίας Οδού θα συνεισφέρουν με 80 εκατ. ευρώ στην κατασκευή του τμήματος και δεσμεύονται να μη θέσουν επιπρόσθετες οικονομικές διεκδικήσεις.

– Το Δημόσιο θα δεχθεί επέκταση της σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού έως 3 ετών (έως το 2040-2041), δυνατότητα που παρέχεται από την αρχική σύμβαση.

– Το τμήμα Πάτρας - Πύργου θα ενταχθεί επί ίσοις όροις στην παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνας - Κορίνθου - Πάτρας (και όχι με χωριστό «πορτοφόλι», όπως έγινε στην περίπτωση του νότιου τμήματος του Ε65). Για τη δημιουργία εσόδων για τη λειτουργία του, θα κατασκευαστούν οι δύο σταθμοί διοδίων και οι δύο σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) που προβλέπονταν στην αρχική σύμβαση παραχώρησης (και οι οποίοι δεν θα κατασκευάζονταν αν το έργο προχωρούσε ως δημόσιο έργο).

– Με δεδομένο ότι η Ολυμπία Οδός θα έχει μεγαλύτερα έσοδα από την προσθήκη ενός τμήματος 75 χλμ. στην παραχώρηση, ο εσωτερικός βαθμός απόδοσης (IRR) της παραχώρησης θα μειωθεί από 11,79 σε 10,50.

Η ύπαρξη συμφωνίας ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και την Ολυμπία Οδό είχε ζητηθεί από τις κοινοτικές αρχές, καθώς ήταν απαραίτητο η συζήτηση για την ανάθεση του έργου να γίνεται σε συγκεκριμένη βάση. Και φυσικά, είναι υπό την κρίση των αρμόδιων διευθύνσεων της Ε.Ε. (ουσιαστικά τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, καθώς το κύριο ζήτημα είναι η ακύρωση του αποτελέσματος διαγωνισμού και η απευθείας ανάθεση σε μια κοινοπραξία). Στο πλαίσιο αυτό και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει πως θα δεχθούν οποιεσδήποτε αλλαγές ζητήσουν οι κοινοτικές υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, η συμφωνία είναι ενδεικτική, καθώς πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Ε.Ε. και στη συνέχεια θα κυρωθεί με την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο ζήτησε και πέτυχε το έργο να μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ως γέφυρα, είτε ανατεθεί απευθείας στην Ολυμπία Οδό είτε επαναδημοπρατηθεί εκ νέου, ενιαίο. Με δεδομένη τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα, το υπουργείο έχει και επισήμως επιλέξει ως plan Β την επαναδημοπράτηση του έργου. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. είχε ζητήσει το έργο, ως χωρισμένο σε 8 τμήματα, να ενταχθεί μόνο στο τρέχον ΕΣΠΑ, με την Ελλάδα να δεσμεύεται ότι θα καλύψει το υπόλοιπο κόστος αν αυτό δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Πότε θα υπάρχει μια απάντηση, αν το έργο μπορεί να προχωρήσει όπως το υπουργείο Υποδομών επιθυμεί; Η εκτίμηση του κ. Καραμανλή είναι πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα έχει δοθεί η πολυπόθητη έγκριση των κοινοτικών υπηρεσιών. Η οποία όμως (εφόσον δοθεί) δεν είναι ο μόνος σκόπελος που πρέπει το υπουργείο Υποδομών να ξεπεράσει. Οπως ανέφερε προ ημερών ο υπουργός, το Δημόσιο θα αποζημιώσει τις τρεις κοινοπραξίες που έχουν ήδη υπογράψει τις 5 από τις 8 συμβάσεις. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν εις εκ των τριών θα προσφύγει δικαστικά απέναντι στην απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού – και με δεδομένη την κοινοτική εμπλοκή, αυτή η προσφυγή μπορεί να φθάσει ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οπως είναι προφανές, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκληθεί νέα, πολυετής καθυστέρηση στο έργο, η οποία μάλιστα μπορεί δυνητικά να οδηγήσει στην επαναδημοπράτησή του. Μέχρι στιγμής, η GD Inftrastrutture έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσφύγει δικαστικά και το υπουργείο Υποδομών «χτίζει» την περίοδο αυτή το «οπλοστάσιό» του, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση έστω και την τελευταία στιγμή.

Η κατασκευή

Το τμήμα Πάτρας - Πύργου έχει μήκος περίπου 75 χιλιομέτρων και θα κατασκευαστεί με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση (συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης). Η αρχική σύμβαση περιλάμβανε την κατασκευή δύο σταθμών διοδίων, στις θέσεις Κάτω Αχαγιά και Χανάκια, και δύο σταθμούς εξυπηρέτησης (ΣΕΑ), στον Πύργο και στα Καραίικα.

Οσον αφορά το ύψος των διοδίων, με βάση τη σημερινή τιμή χρέωσης (0,064 ευρώ/χλμ.) οι δύο σταθμοί θα χρεώνουν στα Ι.Χ. συνολικά περί τα 4,80 ευρώ.

Το χρονικό μιας χαμένης πενταετίας

Η κατασκευή των 75 χλμ. της διαδρομής Πάτρας - Πύργου (σε νέα χάραξη) περιλαμβανόταν αρχικά στη σύμβαση παραχώρησης στην Ολυμπία Οδό αλλά «αποσπάστηκε» με τον ν. 4219/13 με τον οποίο επανεκκινήθηκαν τα έργα σε τέσσερις αυτοκινητοδρόμους. Εκτοτε το έργο άρχισε να «φουσκώνει». Η τότε ηγεσία του υπουργείου Υποδομών (Μιχ. Χρυσοχοΐδης) όρισε τον προϋπολογισμό του έργου στα 443 εκατ. ευρώ, 103 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί (σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν επιπλέον 32 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές εργασίες).

Ο διαγωνισμός ακυρώνεται τον Μάρτιο του 2015 και ακολούθως η νέα ηγεσία του υπουργείου (Χρ. Σπίρτζης) ανακοινώνει τη «σαλαμοποίησή» του σε οκτώ τμήματα και την περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, που ξεπερνάει το μισό δισ. ευρώ. Το έργο τελικώς εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ τον Οκτώβριο του 2017, ωστόσο η προκήρυξη και ολοκλήρωση των οκτώ διαγωνισμών προχωρεί με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Τελικώς το μισό έργο «καταλήγει» στην κοινοπραξία «Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών», συμφερόντων Καλογρίτσα. Ολοι οι ανάδοχοι προσφέρουν εκπτώσεις μεγαλύτερες του 50%, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του έργου να αναθεωρηθεί στα 255 εκατ. ευρώ. Ο τελευταίος μειοδότης αναδεικνύεται τον Μάρτιο του 2018, ωστόσο αρχίζει πλέον να γίνεται εμφανές ότι η «Τοξότης» βρίσκεται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση και δεν μπορεί να αναλάβει τα έργα στα οποία μειοδότησε. Τελικώς τον Απρίλιο του 2019 υπογράφονται οι πρώτες δύο συμβάσεις του έργου και ακολουθούν ακόμη τρεις πριν από τις εθνικές εκλογές.

Με την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Υποδομών, ο νέος υπουργός Κώστας Καραμανλής ζητεί την επανεξέταση του έργου, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί χωρισμένο σε 8 τμήματα. Το φθινόπωρο ξεκινούν οι πρώτες διερευνητικές επαφές με την Ε.Ε. με στόχο την ακύρωση διαγωνισμών και συμβάσεων και την ανάθεση του έργου στην Ολυμπία Οδό. Τελικώς, πριν από μία εβδομάδα το υπουργείο προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Ολυμπία Οδό και την κατάθεσή της στις κοινοτικές υπηρεσίες. Εκκρεμεί η ακύρωση του διαγωνισμού για τις τρεις συμβάσεις που δεν έχουν υπογραφεί και η εκκίνηση της διαδικασίας ακύρωσης των πέντε συμβάσεων που έχουν ανατεθεί.

Πηγή: Kαθημερινή

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 02:19

Σχετικά Άρθρα

  • Τροποποίηση χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15/11/2024
    Τροποποίηση χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15/11/2024

    Μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτ/νίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς, υπογράφηκε από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων με έδρα τη Πάτρα, Υποστράτηγο Π.Σ. Δημήτριο Γεωργανά, Απόφαση για την επέκταση της χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15-11-2024, στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2024 Πυροσβεστικής διάταξης, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τις Π.Ε. Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τις Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης και Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων και τις νήσους Κύθηρα, Σπέτσες, Πόρο, Ύδρα της Περιφέρειας Αττικής.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δυτ. Ελλάδα: Στα 154 τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων για το 2023
    Δυτ. Ελλάδα: Στα 154 τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων για το 2023

    Αύξηση σε φυματίωση και σαλμονέλα

    Στα 154 επιβεβαιωμένα κρούσματα διαφόρων λοιμωδών νοσημάτων, για το έτος 2023, καταγράφονται στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατατάσσοντάς την στην έκτη θέση των Περιφερειών με τα περισσότερα περιστατικά.

    Από αυτά, τα 27 αφορούν στη σαλμονέλωση, τα 32 στη φυματίωση, 16 ήταν τα κρούσματα της γρίπης και επίσης 16 κρούσματα λοίμωξης από Καμπυλοβακτηρίδιο.

    Από τη γεωγραφική κατανομή των τεσσάρων λοιμωδών νοσημάτων, παρατηρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλωσης καταγράφηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής (39,3%), στην Κεντρική Μακεδονία (12,0%) και στην Πελοπόννησο (9,0%), με τη Δυτική Ελλάδα να κατέχει το 2,9%. Τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων φυματίωσης εμφανίστηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής (39,5%) και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (9,3%) και η Πελοπόννησος (8,3%) με πολύ χαμηλότερα ποσοστά και η Δυτική Ελλάδα με 6,5%.

    Η γρίπη παρουσίασε μεγάλη συγκέντρωση στην Αττική (48,7%) και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία (19,8%) και η Θεσσαλία (14,4%) με μόλις 1,4% στη Δυτική Ελλάδα, ενώ για τη λοίμωξη από το καμπυλοβακτηρίδιο, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισαν η Αττική (55,4%) και ακολουθούν η Κρήτη (14,0%) και η Θεσσαλία (10,7%) με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να σημειώνει 2,5%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2023, τα κρούσματα των λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν στο σύνολο της χώρας σε 4.143 έναντι 3.563 κρουσμάτων που δηλώθηκαν κατά το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 16,3%. Το έτος 2023 τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης παρουσίασαν μείωση κατά 23,6% (1.184 από 1.550), ενώ τα κρούσματα ιλαράς παρέμειναν μηδενικά, όπως και τα έτη 2022 και 2021.

    Συγκριτικά με το 2022, η σαλμονέλωση αυξήθηκε κατά 46,3% και η φυματίωση κατά 54,4%. Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, η σαλμονέλωση κορυφώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες και τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο Ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε τον Απρίλιο παρουσίασε κάμψη το καλοκαίρι και άρχισε να ανεβαίνει τους μήνες του φθινοπώρου με κορύφωση τον Δεκέμβριο. Τα κρούσματα της γρίπης ήταν αυξημένα το Ιανουάριο, σταδιακά μειώθηκαν τους επόμενους μήνες και αυξήθηκαν το φθινόπωρο, με κορύφωση τον μήνα Δεκέμβριο. Τα κρούσματα της λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο αυξήθηκαν σταδιακά το καλοκαίρι, με κορύφωση τον Οκτώβριο.

    Επιπλέον, η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου παρουσίασε μείωση κατά 76,5% το 2023 σε σχέση με το 2022, με την μεγαλύτερη μείωση να εμφανίζεται τον Αύγουστο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/brgfx

  • Δυτ. Ελλάδα: 26χρονος επιδειξίας μπήκε σε λεωφορείο με μαθητές τους παρενοχλούσε και μετά γδύθηκε!
    Δυτ. Ελλάδα: 26χρονος επιδειξίας μπήκε σε λεωφορείο με μαθητές τους παρενοχλούσε και μετά γδύθηκε!

    Απίστευτο περιστατικό σε αστικό λεωφορείο που μετάφερε μαθητές, με 26χρονο που κατέβασε το παντελόνι του!

    Ολα συνέβησαν χθες το πρωί στις 7.30 το πρωί όταν μαθητές μπήκαν στο αστικό λεωφορείο για να τους μεταφέρει στο Γυμνάσιου Λεπενούς Αιτωλοακαρνανίας και μαζί τους επιβιβάστηκε ένας 26χρονος.

    Ο νεαρός άρχισε να παρενοχλεί 14χρονη μαθήτρια, ενώ κάποια στιγμή κατέβασε το παντελόνι τους μένοντας γυμνός. Σοκαρισμένοι η 14χρονη και οι συμμαθητές της κατέβηκαν και μπήκαν γρήγορα στο προαύλιο του σχολείου, όπου τους ακολούθησε και ο νεαρός επιδειξίας, συνεχίζοντας να τους παρενοχλεί.

    Η διευθύντρια του γυμνασίου ενημερώθηκε και ειδοποίησε την Αστυνομία που έφθασε αμέσως και τον συνέλαβε.

    Παράλληλα αναζητείται και ο οδηγός του λεωφορείου σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για την έκθεση ανηλίκων.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Πατρών - Πύργου: Διασταύρωση - καρμανιόλα στη Ροβιάτα - Νεκρός σε τροχαίο ο Διονύσης Ντόμας
    Πατρών - Πύργου: Διασταύρωση - καρμανιόλα στη Ροβιάτα - Νεκρός σε τροχαίο ο Διονύσης Ντόμας

    Στο πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινότητα της Ροβιάτας του δήμου Ήλιδας το μεσημέρι της Δευτέρας μετά το θάνατο του 57χρονου Διονύση Ντόμα σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στην διασταύρωση του χωριού με την Ε.Ο. Πατρών - Πύργου.

    Ο 57χρονος σύμφωνα με πληροφορίες οδηγώντας το μηχανάκι του επιχείρησε να διασχίσει την εθνική οδό στη διασταύρωση - κάθετα - προς το δρόμο που οδηγεί στην παραλία της Ροβιάτας.

    Τότε συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με αυτοκίνητο που οδηγούσε ημεδαπός και είχε πορεία προς την Πάτρα.

    Το μηχανάκι από την σύγκρουση διαλύθηκε κυριολεκτικά, ενώ ο 57χρονος εκτινάχθηκε αρκετά μέτρα μακρύτερα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα. Αιμόφυρτος μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, καθώς η κατάστασή του ήταν κρίσιμη. Εκεί οι γιατροί προσπάθησαν να τον σταθεροποιήσουν και στη συνέχεια διακομίστηκε στη νοσηλευτική μονάδα Πύργου, όπου και διασωληνώθηκε. Όμως δεν άντεξε και λόγω των βαρύτατων τραυμάτων του, κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

    Η κάτοικοι στη Ροβάτα κάνουν λόγο για ένα επικίνδυνο σημείο της εθνικής οδού, όπου στο ρεύμα κατεύθυνσης προς Πάτρα οι οδηγοί μετά από στροφή βρίσκονται πάνω στη διασταύρωση. Μια διασταύρωση - ισορροπία τρόμου για όσους επιχειρούν να διασχίσουν την εθνική από και προς το χωριό.

    Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

    Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ήλιδας σχηματίσθηκε δικογραφία για θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη χθες το μεσημέρι, στην Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου.

    Ειδικότερα, ένας ημεδαπός άνδρας, οδηγώντας αυτοκίνητο, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με δίκυκλο όχημα που οδηγούσε 57χρονος άνδρας, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του οδηγού του δικύκλου.

    Ο 57χρονος τραυματίας μεταφέρθηκε με σταθμό του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, όπου λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του.

    Διενεργείται προανάκριση για την διακρίβωση των αιτιών και συνθηκών πρόκλησης του τροχαίου δυστυχήματος.

    Troxaio Roviata 2

    Troxaio Roviata 3

    Troxaio Roviata 4

    Troxaio Roviata 5

    Troxaio Roviata 6

    Troxaio Roviata 7

  • Πατρών - Πύργου: Κατέληξε ο 57χρονος μετά το σοβαρό τροχαίο στην Ροβιάτα
    Πατρών - Πύργου: Ένας 67χρονος σοβαρά σε τροχαίο στη Ροβιάτα

    'Ενας άνδρας περίπου 57 ετών τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο που συνέβη λίγο μετά τη μια το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου στο ύψος της διασταύρωσης Ροβιάτας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 57χρονος φέρεται να επιχείρησσε να διασχίσει την εθνική οδό από Ροβιάτα προς παραλία με το μηχανάκι του, όταν συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που είχε κατεύιθυνση προς Πάτρα.

    Ο δικυκλιστής από τη σύγκρουση τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ το μηχανάκι του διαλύθηκε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. Γαστούνης.

    Νεότερη ενημέρωση

    Ο 57χρονος Διονύσης Ντόμας κάτοικος Ροβιάτας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου και υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά του.

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

    Troxaio Roviata 2

    Troxaio Roviata 3

    Troxaio Roviata 4

    Troxaio Roviata 5

    Troxaio Roviata 6

    Troxaio Roviata 7

  • Κακοκαιρία Cassandra: Συναγερμός για έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
    Κακοκαιρία Cassandra: Συναγερμός για έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

    Δείτε πως θα κινηθεί η κακοκαιρία Cassandra ανά περιοχή. Αναλυτική πρόγνωση

    Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που προβλέπονται μέχρι το απόγευμα στα δυτικά και από τις προμεσημβρινές ώρες στα βορειοανατολικά. Η κακοκαιρία Cassandra θα φέρει έντονα φαινόμενα μέχρι τις βραδινές ώρες.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και από τις προμεσημβρινές ώρες στα ανατολικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες.

    Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι τις απογευματινές ώρες στα δυτικά και μέχρι το βράδυ στα βορειοανατολικά.

    Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς 3 με 4 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια ως προς τις μέγιστες τιμές της, όπου θα φτάσει τους 26 με 27 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

    Αναλυτική πρόγνωση

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

    Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και βελτίωση από το βράδυ. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το απόγευμα στα ανατολικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στην ανατολική Μακεδονία και μέχρι το βράδυ στη Θράκη.

    Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά νότιοι 4 με 5 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στα νοτιότερα τμήματα της Ηπείρου και μέχρι το απόγευμα στη δυτική Στερεά (ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία), τη δυτική Πελοπόννησο (ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά τμήματα) και στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου.

    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς 3 με 4 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από το βράδυ βελτίωση.

    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ δυτικοί με την ίδια ένταση.

    Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά.

    Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 και στην Κρήτη έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από το βράδυ βελτίωση.

    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στις Σποράδες νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ δυτικοί με την ίδια ένταση.

    Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ

    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι-απόγευμα θα αυξηθούν και πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.

    Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.

    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: In.gr
  • Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία Cassandra τις επόμενες ώρες - Στη δίνη των φαινομένων η χώρα
    Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία Cassandra τις επόμενες ώρες - Στη δίνη των φαινομένων η χώρα

    Η κακοκαιρία Cassandra πλήττει τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές, ενώ η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

    Πιο αναλυτικά, με τη διέλευση ενός ψυχρού μετώπου ο καιρός παρουσίασε επιδείνωση στη χώρα μας, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες από νωρίς το απόγευμα σήμερα.

    Η επιδείνωση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Από τα έντονα φαινόμενα επηρεάζονται η δυτική Ελλάδα και τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

    Οι περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία

    Από νωρίς το απόγευμα σήμερα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία επεκτείνονται στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται αργά τη νύχτα στα βορειοδυτικά (περιοχή Κέρκυρας - Ηπείρου).

    Το Σάββατο τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

    Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα νοτιότερα νησιά του Ιονίου.

    Από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.

    Ο καιρός το Σάββατο

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι το απόγευμα στα δυτικά και από τις προμεσημβρινές ώρες στα βορειοανατολικά. Στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα ανατολικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες.

    Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι τις απογευματινές ώρες στα δυτικά και μέχρι το βράδυ στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια ως προς τις μέγιστες τιμές της, όπου θα φτάσει τους 26 με 27 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

    Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και βελτίωση από το βράδυ. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα ανατολικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά νότιοι 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι το απόγευμα στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα νοτιότερα νησιά του Ιονίου.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από το βράδυ βελτίωση.
    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ δυτικοί με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά.
    Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 και στην Κρήτη έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από το βράδυ βελτίωση.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στις Σποράδες νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ δυτικοί με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ

    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι-απόγευμα θα αυξηθούν και πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.
    Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Νικολακόπουλος: Η σημασία της προσθήκης 13 χλμ. στο σημερινό έργο της Ολυμπίας Οδού
    Νικολακόπουλος: Η σημασία της προσθήκης 13 χλμ. στο σημερινό έργο της Ολυμπίας Οδού

    Να φτάσει μέχρι τον κόμβο Αλφειού ζήτησε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος από την ηγεσία του υπ. Υποδομών

    Πρόκειται για μια προοπτική που θα φέρει το έργο πιο κοντά στην Αρχ. Ολυμπία και θα διευκολύνει τις συνθήκες για την περαιτέρω εξέλιξη του

    Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη πάρει την πρωτοβουλία για κοινή συνάντηση Ηλείων και Μεσσήνιων Βουλευτών με Σταικούρα και Ταχιάο και για τον δρόμο Πύργου- Καλού Νερού - Τσακώνας

    Η πορεία του έργου για τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου βρίσκεται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά με τα στοιχεία προόδου των εργασιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται ίσως για το πιο αισιόδοξο μήνυμα όσον αφορά τον στόχο της υλοποίησής του και μάλιστα νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

    Η επισήμανση αυτή έγινε για μια ακόμη φορά σε συνάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταικούρα και του Ηλείου Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη των εργασιών εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις θετικές κάθε φορά εξελίξεις.

    Ωστόσο ο κ. Νικολακόπουλος, έχει ήδη ζητήσει τόσο από τον Υπουργό κ. Σταικούρα όσο και από τον Υφυπουργό κ. Νίκο Ταχιάο με τον οποίο επίσης έχει συναντηθεί και συνεργαστεί για το ίδιο θέμα, την αναγκαιότητα προσθήκης στο υπό εκτέλεση έργο της Ολυμπίας Οδού, τμήματος 13 χιλιομέτρων μετά τον Πύργο, που ουσιαστικά θα φθάνει μέχρι τον κόμβο του Αλφειού.

    Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξήγησε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της προτεινόμενης από τον ίδιο προσθήκης, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά την συνέχιση των εργασιών όταν αποφασισθούν από το Υπουργείο για την ολοκλήρωση της μεγάλης οδού μέχρι την Τσακώνα, ενώ θα φέρει τον δρόμο πολύ πιο κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.

    Τόνισε μάλιστα ότι κατά την εκτίμησή του, και σε συνεννόηση με τον παραχωρησιούχο είναι εφικτό και θα μπορούσε να προχωρήσει, στο πλαίσιο της σημερινής κατασκευής του έργου, για αυτό και ζήτησε από την ηγεσία του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών να το εξετάσει σοβαρά και στην βάση μιας διορατικής αντίληψης για πιο εύκολες συνθήκες στην μετέπειτα πορεία του δρόμου και της ικανοποίησης του καθολικού αιτήματος των πολιτών για την συνέχισή του σε Καλό Νερό και Τσακώνα.

    nikolako olump odos 2

    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

    Σε σχέση με το τελευταίο, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος έχει ήδη πάρει την πρωτοβουλία ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν από κοινού οι Βουλευτές Ηλείας και Μεσσηνίας προκειμένου να ενημερωθούν και να εκθέσουν τις απόψεις τους συζητώντας με τον κ. Σταικούρα όλες τις δυνατότητες για να μπορέσει να δρομολογηθεί θετικά και το υπόλοιπο τμήμα της Ολυμπίας Οδού με ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης στο άμεσο μέλλον.

    Σημειώνεται εδώ ότι πέραν των ανωτέρω δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ζήτημα των συνδέσεων των πόλεων και των αστικών κέντρων με τον αυτοκινητόδρομο για το οποίο απαιτούνται οι ανάλογες παρεμβάσεις για την αποφυγή ταλαιπωρίας των κατοίκων

    Με δήλωσή του ο κ. Νικολακόπουλος μίλησε για την προσπάθεια που καταβάλει εδώ και αρκετό καιρό για να επιτευχθεί το καλύτερο και να υπάρξουν παρεμβάσεις εκεί όπου εμφανίζονται δυσκολίες αλλά και εκεί όπου διαπιστώνεται ότι χρειάζονται βελτιώσεις στην κατεύθυνση της γρήγορης, ορθολογικής και αποτελεσματικής έκβασης των εργασιών.

    «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα και οφείλουμε να είμαστε πάντα με προσοχή σε εγρήγορση αντιλαμβανόμενοι τον παλμό αλλά και τις σωστές επισημάνσεις των τοπικών κοινωνιών, ώστε να βοηθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας, δίνοντας τις αναγκαίες κατευθύνσεις προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο