Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 10:47

Διευκρινίσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Επτά διευκρινιστικά σημεία «κλειδιά» του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, αποκαλύπτει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που θα συνοδεύεται από πλήρη ειδική αναλογιστική μελέτη, η οποία θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2070.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι ο συντάξιμος μισθός όλων των ασφαλισμένων υπολογίζεται με τις αποδοχές 14 μηνών και όχι των 12 μηνών, ενώ επισημαίνει ότι οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης προσθέτει ότι και οι υπηρετούντες στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας (βατραχάνθρωποι, καταδρομείς, πυροτεχνουργοί, κ.ά.), καθώς και οι πιλότοι, δεν θα θιγούν από το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίθετα, όπως αποσαφηνίζει, προστατεύονται.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

«Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα κατατεθεί στη Βουλή από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου, με ορίζοντα ψήφισης, μέχρι την 21η Φεβρουαρίου.

Κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, εγείρονται ερωτηματικά, τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διευκρίνιση:

1. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο νομοσχέδιο στην ιστορία της χώρας που θα συνοδεύεται από πλήρη ειδική αναλογιστική μελέτη για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2070.

2. Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 11 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις. Αντίθετα, θα έχει αυξήσεις. Ειδικά, όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι της χώρας που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης, θα δουν με το νέο νόμο υψηλότερες παροχές.

3. Στα θέματα της παράλληλης ασφάλισης, έχουμε διευκρινίσει ότι οποιοσδήποτε μισθωτός - που παράλληλα έχει παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα - με μεικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

4. Ο συντάξιμος μισθός όλων των ασφαλισμένων υπολογίζεται με τις αποδοχές 14 μηνών και όχι των 12 μηνών, όπως ψευδώς και ανυπόστατα ισχυρίστηκαν κάποιοι, προκαλώντας σύγχυση.

5. Λύνουμε το πρόβλημα του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων, εξαλείφοντας την ταλαιπωρία που υφίσταντο.

6. Οι υπηρετούντες στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας (βατραχάνθρωποι, καταδρομείς, πυροτεχνουργοί, κ.ά.), αλλά και οι πιλότοι μας, δεν θα θιγούν από το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίθετα, προστατεύονται.

7. Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 11:34

Σχετικά Άρθρα

  • Κατώτατος μισθός: Πώς αλλάζει τα δεδομένα ο νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του
    Κατώτατος μισθός: Πώς αλλάζει τα δεδομένα ο νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του

    Ο κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα - Ποια η αντίδραση των κοινωνικών εταίρων στον νέο μαθηματικό τύπο

    Αντίστροφη μέτρηση για τη νομοθέτηση του νέου μοντέλου καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος από το 2028 θα καθορίζεται μέσω ενός μαθηματικού τύπου που θα λαμβάνει υπόψη τον δείκτη παραγωγικότητας όπως και τα επίπεδα του πληθωρισμού.

    Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, όλο το προηγούμενο διάστημα από όταν έλαβε το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που είχε συσταθεί για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού προχώρησε σε ένα κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Το Υπουργείο Εργασίας «τρέχει» και για το ψηφιακό εργαλείο, το οποίο θα συνδράμει στον καθορισμό του κατώτατου μισθού

    Η πλειονότητα αυτών μάλιστα πλην της ΓΣΕΕ, βάσει πληροφοριών δεν έχουν σοβαρές ενστάσεις επί του νέου τρόπου υπολογισμού αλλά μόνο βελτιωτικές προτάσεις, τις οποίες μάλιστα αναμένεται να τις καταθέσουν τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Εργασίας.

    Κατώτατος μισθός και κοινωνικοί εταίροι

    Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, οι κοινωνικοί εταίροι είναι θετικοί ως προς τον νέο τρόπο υπολογισμού καθώς εμπεριέχει προβλεψιμότητα.

    Άρα οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν σωστούς προγραμματισμούς ως προς την οικονομική τους διαχείριση.

    Τα επόμενα βήματα για τη θεσμοθέτηση του νέου τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθού έχουν ως εξής:

    1. Αναμένονται οι βελτιωτικές προτάσεις από τους κοινωνικούς εταίρους
    2. Παρουσίαση νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο
    3. Δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου
    4. Τοποθέτηση των άλλων κομμάτων επί του νομοσχεδίου
    5. Προς ψήφιση στα μέσα Δεκεμβρίου
    Οι δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ

    Η ΕΛΣΤΑΤ πάντως έχει ήδη σηκώσει τα «μανίκια» για τη δημιουργία των δεικτών που θα λαμβάνει υπόψη ο μαθηματικός τύπος του κατώτατου μισθού και θα πρέπει να είναι έτοιμοι τουλάχιστον το 2027.

    Στο προτεινόμενο σύστημα, ο καθορισμός και η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα γίνεται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και β) του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

    Μόνο ανοδική πορεία για τον κατώτατο μισθό

    Το βασικότερο σημείο πάντως για τον κατώτατο μισθό είναι πως από το 2028 δεν θα μπορεί να μειωθεί. Σε περίπτωση που ο τιμάριθμος, μαθηματικός τύπος που θα προκύπτει θα είναι αρνητικός λόγω άσχημων οικονομικών εξελίξεων, ο κατώτατος μισθός δεν θα μειώνεται απλά θα μένει σταθερός. Δηλαδή ο κατώτατος μισθός θα ακολουθεί μόνο ανοδική πορεία.

    Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 950 ευρώ το 2027 που σημαίνει πως η βάση που θα υπάρχει το 2028,θα είναι τα 950 ευρώ.

    Έτσι εάν τότε ο μαθηματικός τύπος θα έχει θετικό αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός θα συνεχίσει να ακολουθεί την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών ειδάλλως θα παραμείνει σταθερός.

    Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας «τρέχει» και για το ψηφιακό εργαλείο, το οποίο θα συνδράμει στον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

    Πρόκειται για project ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Η σύμβαση για το έργο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αφορά στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ψηφιακού μηχανισμού συγκέντρωσης και ανάλυσης στοιχείων καθώς και τη διασφάλιση των κατάλληλων υπολογιστικών εφαρμογών, ώστε να εξάγεται εμπεριστατωμένα ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

    Με τον τρόπο αυτό ο κατώτατος μισθός θα είναι πλέον ανεξάρτητος και από τον κάθε πολιτικό κύκλο της εκάστοτε κυβέρνησης, καθώς θα βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς εργασίας και της οικονομίας.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Κεραμέως: Στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός μέχρι το 2027 - Αύξηση 46% από το 2019
    Κεραμέως: Στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός μέχρι το 2027 - Αύξηση 46% από το 2019

    Αύξηση της τάξεως του 46% αναμένεται να έχει σημειωθεί στον κατώτατο μισθό μέχρι το 2027 από το 2019 που ανήλθε στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία, καθώς όπως σημειώνει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, έως το τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός θα φτάνει στα 950 ευρώ.

    «Έχει να κάνει και με το θέμα της ακρίβειας. Ακούμε, ευλόγως, πάρα πολλές ανησυχίες, ακούμε σκέψεις σχετικά με το πού πάνε οι τιμές. Γίνονται προσπάθειες σχετικά με το ζήτημα αυτό, σημαντικές προσπάθειες» ανέφερε η υπουργός αναφορικά για το κατά πόσο οι αυξήσεις στους μισθούς γίνονται αισθητές στην καθημερινότητα των πολιτών και πρόσθεσε πως «ο μαθηματικός τύπος θα λαμβάνει υπ' όψιν το πόσο ανεβαίνουν οι τιμές. Όσο ανεβαίνουν οι τιμές, θα ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός. Επίσης, θα λαμβάνει υπ' όψιν γενικότερα την οικονομία της χώρας μας».

    Παράλληλα, στη συνέντευξή της στο MEGA η κα Κεραμέως υπογράμμισε πως «τα τελευταία χρόνια, είχαμε μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει μια μεγαλύτερη ευελιξία και μια μεγαλύτερη δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Την τελευταία πενταετία, έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας», τόνισε.

    Από 2,2% έως 2,5% οι αυξήσεις στις συντάξεις

    Ως προς τις επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις, που θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2025, δήλωσε ότι σωρευτικά την τελευταία τριετία έχει σημειωθεί μια αύξηση που θα ξεπεράσει το 13%. Μάλιστα, επεσήμανε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα υπάρξει αύξηση από 2,2% έως 2,5% οριζοντίως στους συνταξιούχους, διευκρινίζοντας ότι το ακριβές ύψος της αύξησης εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία θα γνωστοποιηθούν εντός Νοεμβρίου «τα οποία επί του παρόντος δείχνουν να είναι ενθαρρυντικά».

    Τι αλλάζει στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

    Αναφερόμενη για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η κα Κεραμέως δήλωσε ότι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, η οποία αφορά συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από 1.400 ευρώ και είναι υπόχρεοι καταβολής της εισφοράς.

    Η στρέβλωση, όπως τη χαρακτήρισε η υπουργός, η οποία βαίνει προς διόρθωση, εντοπίζεται στο γεγονός ότι, εξαιτίας της οριζόντιας αύξησης, που δίνεται στις συντάξεις, ορισμένοι συνταξιούχοι αλλάζουν κλίμακα, που συνεπάγεται μεγαλύτερο συντελεστή Εισφοράς Αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα, αντί να βλέπουν αύξηση στη σύνταξή τους, να παρατηρείται μείωση.

    Προανήγγειλε δε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή, πριν από τα Χριστούγεννα, με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου, οι οποίες προκαταβάλλονται τον Δεκέμβριο.

    Ανέφερε επίσης ότι, το ίδιο διάστημα, θα καταβληθεί και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και αφορά στους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και λαμβάνουν άθροισμα συντάξεων έως 1.600 ευρώ.

    Αναφορικά με την ανεργία, η υπουργός τόνισε ότι, για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό και, συγκεκριμένα, στο 9% και προανήγγειλε στοχευμένες δράσεις, οι οποίες θα εστιάσουν στους νέους, τις γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και τους συνταξιούχους, όπου εντοπίζεται σημαντικός αριθμός πολύτιμου αναξιοποίητου ανθρώπινου δυναμικού.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κεραμέως: Μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα €950
    Κεραμέως: Μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα €950

    Η υπουργός αναφέρθηκε και στον μηχανισμό αυτόματης αύξησης των βασικών αποδοχών που θα ισχύσει από το 2028 με βάση τον πληθωρισμό

    «Μέχρι το 2027 θα έχουμε το 950, δηλαδή το 950 είναι ο κατώτατος μισθός που θα οριστεί μέχρι το 2027 και τώρα αυτό που συζητάμε στο πλαίσιο ευρωπαϊκής οδηγίας είναι πώς θα αυξάνεται μετά το 2027 ο κατώτατος μισθός. Εκεί λοιπόν έρχεται μια επιστημονική επιτροπή η οποία προτείνει τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου, όπως κάνουν και άλλες οκτώ χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προσδιορίζεται με τον τρόπο αυτό ο κατώτατος μισθός» τόνισε η υπουργός Εργασίας αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον υπολογισμό του κατώτατου μισθού.
    Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως - μιλώντας στην ΕΡΤ - οι αλλαγές θα ισχύσουν για τις βασικές αποδοχές του 2028, ενώ την ίδια ώρα αναφέρθηκε και στην πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
    Με κατώτατο μισθό, όπως είναι η κυβερνητική δέσμευση για το 2027 στα 950 ευρώ, oι βασικές αποδοχές, όπως σημείωσε η υπουργός Εργασίας, θα έχουν συνολικά αυξηθεί κατά 46% συγκριτικά με το 2019.

    Η υπουργός αναφέρθηκε και στον μηχανισμό αυτόματης αύξησης των βασικών αποδοχών που θα ισχύσει από το 2028 με βάση τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για την ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκτυο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
    Ερωτηθείσα για το αν οι επιχειρήσεις αντέχουν την αύξηση του μισθολογικού κόστους, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και υπενθύμισε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν ήδη μειωθεί κατά 5.5% από το 2019.

    Αναφερόμενη τέλος, στην πάγια θέση των κοινωνικών εταίρων για ελεύθερη, μεταξύ τους διαπραγμάτευση, σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η κ.Κεραμέως εκτίμησε ότι υπάρχουν δυσκολίες στο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι εργοδότες και εργαζόμενοι, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σημαντικά συμπεράσματα σε ημερίδα στον Πύργο: Ζοφερό το μέλλον για τους μισθούς και τα συνταξιοδοτικά όρια - Προβληματισμός για τις νέες γενιές
    Σημαντικά συμπεράσματα σε ημερίδα στον Πύργο: Ζοφερό το μέλλον για τους μισθούς και τα συνταξιοδοτικά όρια - Προβληματισμός για τις νέες γενιές

    Ημερίδα για τα νέα δεδομένα στο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου - Ζαχάρως - Αρχαίας Ολυμπίας

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα ανταπόκριση εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου-Ζαχάρως-Αρχαίας Ολυμπίας με θέμα «Αγορά εργασίας και ασφαλιστικό-Το παρόν και το μέλλον των συντάξεων» στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων στο χώρο.

    Ο Σύλλογος αλλά και οι παρευρισκόμενοι, άκουσαν προσεκτικά τις ομιλίες των συμμετεχόντων, έθεσαν ερωτήσεις και έλαβαν καίριες απαντήσεις σε φλέγοντα εργασιακά ζητήματα. Την ημερίδα «άνοιξε» με σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου-Ζαχάρως-Αρχ. Ολυμπίας Χρήστος Γαρύφαλλος, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές και το κοινό, προετοίμασε το έδαφος για τις ομιλίες που θα ακολουθήσουν και ευχαρίστησε τον Δήμο Πύργου για την στήριξή του στην διοργάνωση.

    Βασικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Ηλείας Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος ανέλυσε εκτενώς τα σημερινά δεδομένα για να δώσει το λόγο στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών & της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρη Βερβεσό, ο οποίος παρουσίασε τα νομικά «όπλα» των εργαζομένων προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και ο Νομικός Αριστοτέλης Κολοβός, με εξειδίκευση στα ασφαλιστικά θέματα ενημέρωσε το κοινό για το συγκεκριμένο θέμα.

    Χρ. Γαρύφαλλος: Θα έχουμε μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων

    Η ημερίδα, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Γαρύφαλλος, διοργανώθηκε μετά από επιθυμία πολλών εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με την εύλογη ανησυχία για το εργασιακό τους μέλλον σε μια εποχή που τα δεδομένα διαρκώς αλλάζουν. «Όπως διαμορφώνεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, καλό είναι να ενημερωθούμε για κάποια πράγματα γιατί όπως μαθαίνουμε τα όρια συνταξιοδοτήσεως θα αυξηθούν και γι’ αυτό φέτος θα υπάρξει το μεγαλύτερο κύμα φυγής/συντάξεων που θα φτάσει τις 200.000» δήλωσε ο κ. Γαρύφαλλος, υπογραμμίζοντας ότι λόγω των διαρκών αλλαγών, των συνταξιοδοτήσεων αλλά και της μη κάλυψης των θέσεων από την κεντρική εξουσία, οι δήμοι υπολειτουργούν σε επικίνδυνο βαθμό. «Από το 2010 και μετά έχουμε μια μείωση προσωπικού στον Δήμο Πύργου κατά 40% με αποτέλεσμα να υπολειτουργούμε. Στο Δήμο Πύργου από 420 θέσεις είμαστε μόλις 220 εργαζόμενοι. Υπάρχει ένα κενό 200 θέσεων και όπως μαθαίνουμε την επόμενη πενταετία θα φύγουν τουλάχιστον άλλοι 20 συνάδελφοι. Και δυστυχώς αυτές οι θέσεις δεν καλύπτονται οι θέσεις. Ζητάμε δέκα υπαλλήλους, και μας εγκρίνουν μόνο μία θέση. Αυτό ισχύει και για τους τρεις δήμους του συλλόγου αλλά ταυτόχρονα είναι πανελλαδικό φαινόμενο».

    Αλ. Μητρόπουλος: « Η χώρα μας ζει πληθυσμιακή κατάρρευση»

    «Οι νέες γενιές θα πρέπει να προβληματιστούν έντονα» τόνισε ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, αναλύοντας τα σημερινά δεδομένα, τον «απόηχο» των μνημονίων αλλά και τους ήδη ψηφισμένους νόμους που προσανατολίζονται στην αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

    «Μπαίνουμε σε μία δύσκολη φάση και δημιουργείται το λεγόμενο κοινωνικό ζήτημα. Η ακρίβεια και κυρίως ο πληθωρισμός των τροφίμων δημιουργεί δυσκολία στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Η λεηλασία των συντάξεων τα μνημονιακά χρόνια οι χαμηλοί μισθοί και το πάγωμα των τριετιών έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία του κόσμου για το μέλλον των μισθών και των συντάξεων. Θεωρώ ότι το μέλλον δυσκολεύει καθώς οι κοινωνίες και οι οικονομίες στην Ευρώπη, έχουν μπει στη λεγόμενη «δημοσιονομική εγκράτεια» και θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί των χωρών που περάσει από τις μνημονιακές πολιτικές…. Θεωρώ ότι εκείνοι οι νέες γενιές θα πρέπει να προβληματιστούν έντονα. Κανένα από τα υφιστάμενα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ που έχει συγκεκριμένες θέσεις δεν έχει εναλλακτική πρόταση εξωμνημονιακή. Είμαστε δεσμευμένοι κυρίως από τις διατάξεις του 2ου και 3ου μνημονίου, και για να καλύψουμε ανάγκες, εάν δεν αλλάξει η ισχύουσα σύμβαση για το χρέος, οι λαοί θα ζουν μία συρρίκνωση των εισοδημάτων τους» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

    Ο γνωστός Εργατολόγος, τόνισε ότι κρίσιμη χρονιά είναι το 2027, επειδή –όπως τόνισε- υπάρχει ψηφισμένος νόμος για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, υπό τον όρο να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού. «Τα χρόνια των μνημονίων, έπεσε το προσδόκιμο και γι αυτό η κυβέρνηση δεν αύξησε τα όρια που προέβλεπε ο νόμος από το 2024. Μετετέθη για το ‘27 και το ζητούμενο τώρα είναι να δούμε πώς θα το εφαρμόσει η κυβέρνηση. Εύχομαι να μην το εφαρμόσει, γιατί η χώρα μας ζει μία πληθυσμιακή κατάρρευση. Το 2022-23 έχουμε τις λιγότερες γεννήσεις στην μεταπολεμική Ελλάδα και το 2023 είχαμε υπερδιπλάσιους θανάτους των γεννήσεων. Άρα το δημογραφικό μαζί με το Εθνικό είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία και ως έθνος» κατέληξε.

    Δημ. Βερβεσός «Ο πιο αδύναμος χρειάζεται τη δικαιοσύνη»

    Ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε στη συμβολή της δικαιοσύνης σε εργασιακά θέματα καθώς πληθώρα αποφάσεων έχουν προστατέψει τα δικαίωμα των εργαζομένων. «Αν δεν υπήρχαν οι δικαστικές αποφάσεις ούτε όλοι οι συμβασιούχοι θα δούλευαν-για όσο διάστημα δούλεψαν-στους Δήμους, ούτε τα συνταξιοδοτικά ζητήματα θα είχαν λυθεί μόνο με την πάλη του κινήματος. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ύπαρξη της δικαστικής επιστήμης και των αποφάσεων είναι εκείνη που έχει αναπληρώσει το υφιστάμενο πολιτικό κενό, απέναντι στην υφιστάμενη πολιτική που ζει ο τόπος τα τελευταία χρόνια, αλλά και απέναντι στην απουσία διεκδικήσεων και μαχητικότητας του εργατικού κινήματος. Και εκείνος που χρειάζεται την δικαιοσύνη είναι ο πιο αδύναμος» τόνισε σε δηλώσεις του.

    Αναφορικά για το πώς διαμορφώνεται το εργασιακό μέλλον, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είπε: «Θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στον πάτο της εργασιακής απαρίθμησης και της πλήρους συνταξιοδοτικής υποβάθμισης. Οι τελευταίοι νόμοι στο εργασιακό και μια σειρά από διατάξεις νόμων και δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, έχουν φέρει τους συνταξιούχους σήμερα και τους εργαζόμενους στο σημείο ώστε την 20η μέρα του μήνα να έχει τελειώσει ο μισθός ή η σύνταξη και να ψάχνουν πόρους για να επιβιώσουν τον υπόλοιπο μήνα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να πάει παρακάτω, στο πλαίσιο μια ολοένα πληθωριστικότερης καθημερινότητας που η ακρίβεια εξανεμίζει γρήγορα τον μισθό και τις συντάξεις. Ζούμε την εποχή της επιβίωσης».

    imerida ergasiako 2

    imerida ergasiako 3

    imerida ergasiako 4

    imerida ergasiako 5

    imerida ergasiako 6

    imerida ergasiako 7

    imerida ergasiako 9

  • Οι 7 αλλαγές που φέρνει το μίνι ασφαλιστικό το Φθινόπωρο: Όσα αλλάζουν
    Οι 7 αλλαγές που φέρνει το μίνι ασφαλιστικό το Φθινόπωρο: Όσα αλλάζουν

    Οι χαμηλές συντάξεις των 500 ευρώ ως 600 ευρώ θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 15 ευρώ ενώ οι μεσαίες συντάξεις των 1.000 ευρώ ως 1.400 ευρώ θα αυξηθούν 25 έως 35 ευρώ.

    Mε κεντρικό άξονα την ελάφρυνση της επιβάρυνσης της εισφοράς αλληλεγγύης και τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας θα προωθηθεί το φθινόπωρο το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις αυξήσεις συντάξεων και βασικών επιδομάτων, όπως το επίδομα παιδιού καθώς και στο επίδομα προσωπικής διαφοράς που θα χορηγηθεί τα Χριστούγεννα.

    Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές στο ασφαλιστικό που αναμένονται το Φθινόπωρο είναι οι εξής:

    1. Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων : Προς ..διόρθωση οδεύει ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα μέτρα της μνημονικής περιόδου, η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) που αφορά περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ. Η βελτιωμένη εκδοχή της ΕΑΣ θα ενταχθεί στο μίνι ασφαλιστικό και θα εφαρμοστεί από το 2025 .

    Στόχος του υπουργείου εργασίας που επεξεργάζεται εδώ και μήνες σενάρια για τη μείωση της επιβάρυνσης είναι να ωφεληθούν οι συνταξιούχοι χωρίς να χαθούν πολύτιμοι για τον προϋπολογισμό πόροι καθώς τα ετήσια έσοδα από την ΕΑΣ που τροφοδοτούν τον ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 730 εκ. ευρώ.

    Υπενθυμίζουμε ότι μηνιαίες παρακρατήσεις για την εισφορά αλληλεγγύης για τις κύριες συντάξεις, διαμορφώνονται κλιμακωτά από 3% έως 14% ενώ παρακράτηση εφαρμόζεται και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Το « ψαλίδι» μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό μετά την αύξηση και την παρακράτηση να είναι μικρότερο από το αρχικό. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.699 ,λαμβάνοντας την αύξηση 3% για το 2024 ,έλαβε σύνταξη 1.751 ευρώ και υπέστη την κράτηση ΕΑΣ της δεύτερης κλίμακας με 6 %.Πρακτικά η αύξηση του μηδενίστηκε λόγω ΕΑΣ.

    Αυτή είναι η πρώτη στρέβλωση που θα «θεραπευτεί» με στόχο το καθαρό ποσό μετά την όποια αύξηση να μην «πέφτει» κάτω από το προηγούμενο, διόρθωση που έχει χαμηλή επιβάρυνση ύψους 10-20 εκ. ευρώ. Ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι στις περιπτώσεις αρνητικής διαφοράς – όταν δηλαδή η εισφορά αλληλεγγύης «τρώει» ένα κομμάτι της αύξησης ή προκαλεί μείωση της σύνταξης – ο ΕΦΚΑ θα την καλύπτει και ο συνταξιούχος θα απολαμβάνει ολόκληρη την αύξηση.

    Από εκεί και πέρα , εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για την ελάφρυνση της επιβάρυνσης όπως:

    1. Μείωση των συντελεστών κατά 50%
    2. Κατάργηση της εισφοράς για τις επικουρικές συντάξεις (με όφελος από 10€ έως 71€ το μήνα)
    3. Αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ, ώστε αυτή να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και με τους φορολογικούς συντελεστές στην φορολογία εισοδήματος .

    2.Συντάξεις χηρείας. Το θέμα που εκκρεμεί εδώ και 4 χρόνια έχει ήδη τεθεί επί τάπητος καθώς οι συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν περικοπεί σε αντίθεση με το δημόσιο τομέα και τον ΟΓΑ στους οποίους το «ψαλίδι» εφαρμόζεται από το 2020.

    Τα σενάρια που εξετάζονται είναι διαφορετικά ώστε οι χήρες/οι να ..πέσουν στα μαλακά .

    Η περικοπή εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα μετά το 2016 στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της, η χήρα, ή ο χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες , η πρώτη παρέμβαση θα έχει σχέση με τις αναδρομικές μειώσεις ώστε οι χήρες/οι να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα και να διευκολυνθούν με την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων σε πολλές δόσεις.

    Επίσης στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής σενάρια :

    -Επαναφορά της διάταξης που προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο δικαιούχος σύνταξης χηρείας παίρνει και δική του σύνταξη, να έχει το δικαίωμα να επιλέξει η περικοπή να γίνει στη μικρότερη σύνταξη.

    - Να μην εφαρμοστεί η μείωση σε όσους εξακολουθούν να απασχολούνται από το 2024 και μετά ώστε να επικρατήσει ισονομία με τους υπόλοιπους συνταξιούχους που εργάζονται και δεν υφίστανται πλέον περικοπή της σύνταξης.

    -Η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17€) κι όχι το σύνολο της. μετά την 3ετία.

    -Η συγχώνευση των δύο εθνικών συντάξεων σε μία. Σήμερα οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας που έχουν ταυτόχρονα και δική τους σύνταξη παίρνουν δύο ανταποδοτικές και δύο εθνικές συντάξεις. Αυτό που θα εξεταστεί με το νέο καθεστώς είναι να μην καταργηθεί η δεύτερη εθνική σύνταξη αλλά να μετατραπεί σε ποσό προσωπικής διαφοράς ώστε να ισχύσει ο νόμος που προβλέπει τη χορήγηση μιας εθνικής σύνταξης, ανεξαρτήτως αριθμού συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

    Επίσης στο πλαίσιο της προωθούμενης διάταξης αναμένεται να θεραπευτούν δύο αδικίες.

    Α) Σήμερα οι συνταξιούχοι χηρείας με παιδιά δε θεωρούνται μονογονεική οικογένεια με αποτέλεσμα να μην έχουν φορολογικές απαλλαγές και να μη λαμβάνουν επιδόματα η παροχές με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια όπως οι λοιπές μονογονεικές οικογένειες. Αυτή η αδικία αναμένεται να διορθωθεί.

    Β) Αδικη μεταχείριση θεωρείται και η περίπτωση συνταξιούχων του ΟΓΑ με σύνταξη χηρείας από άλλο Ταμείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνταξιούχοι έχουν διπλή περικοπή, καθώς χάνουν άμεσα το προνοιακό κομμάτι της σύνταξης του ΟΓΑ και το 50% της σύνταξης χηρείας μετά την πρώτη τριετία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να καταλήγουν με μικρότερη σύνταξη από αυτή που θα είχαν αν αποποιούνταν εξαρχής τη σύνταξη χηρείας.

    Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο καθώς τίθεται θέμα κοινωνικής ευαισθησίας και στο ..βάθος πολιτικό κόστος.

    3.Εργαζόμενοι συνταξιούχοι με αναπηρία: Εν αναμονή της διάταξης που θα καταργεί τα εμπόδια για τη συνέχιση της απασχόλησή τους βρίσκονται εδώ και μήνες οι συνταξιούχοι αναπηρίας.

    Υπενθυμίζουμε ότι η ισχύουσα διάταξη απαιτεί τη διακοπή της εργασίας του εργαζόμενου με αναπηρία προκειμένου πρώτα να συνταξιοδοτηθεί και στη συνέχεια να αναλάβει εργασία χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή του και χωρίς να έχει την υποχρέωση της καταβολής του πόρου 10% επί του εισοδήματός τους από την εργασία υπέρ ΕΦΚΑ.

    Η προωθούμενη διάταξη θα επιλύσει το πρόβλημα και έτσι η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας θα προχωρεί χωρίς διακοπή της εργασίας και οι συνταξιούχοι αναπηρίας θα προστατεύονται από αυτήν την ταλαιπωρία.

    4. Εξαγορά πλασματικών ετών για την επικουρική

    Το μέτρο της fast track έκδοσης των επικουρικών με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης , δε φαίνεται να αποδίδει όσο προσδοκούσε ο ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς επικουρικές να φθάνουν σήμερα τις 43.000 . Για να πάρουν μια ανάσα οι υποψήφιοι συνταξιούχοι επικουρικών , το υπουργείο εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης προκαταβολής επικουρικής σύνταξης κατόπιν αίτησης των ίδιων των συνταξιούχων καθώς και την εεξαγορά πλασματικών ετών για την συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών, ώστε να απονέμεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα η επικουρική. Σημειώνουμε ότι η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει σήμερα στον πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που καλύπτει τους περισσότερους ασφαλισμένους.

    5. Αυξήσεις στις συντάξεις: Aύξηση που θα κυμαίνεται γύρω στο 2.5% , ίσως και λίγο παραπάνω , αναμένεται ότι θα λάβουν για το 2025 περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα με τις συντάξεις του Ιανουαρίου. Οι αυξήσεις θα ακολουθήσουν όπως κάθε χρόνο το μαθηματικό τύπο πληθωρισμός +ΑΕΠ δια 2.

    Για τα επόμενα χρόνια το πρόγραμμα σταθερότητας προβλέπει ανάπτυξη 2.4 % ( το 2024) και 2,6% (2025) ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει από 2.6% το 2024 σε 2,3% το 2025.

    Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις η αύξηση των συντάξεων για το 2025, θα κινηθεί γύρω από το 2.5% , δηλαδή κατά μέσο όρο 25 ευρώ το μήνα.

    Οι χαμηλές συντάξεις των 500 ευρώ ως 600 ευρώ θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 15 ευρώ ενώ οι μεσαίες συντάξεις των 1.000 ευρώ ως 1.400 ευρώ θα αυξηθούν 25 έως 35 ευρώ.

    Το ποσοστό της αύξησης θα ανακοινωθεί προς το τέλος του φθινοπώρου όταν θα υπάρχει η τελική εκτίμηση για τα δυο βασικά οικονομικά μεγέθη.

    6.Επίδομα προσωπικής διαφοράς. Οι συνταξιούχοι που δε λάβουν αύξηση επειδή διατηρούν ακόμα προσωπική διαφορά , θα ενισχυθούν με το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ.

    Απαραίτητη προϋπόθεση η μηνιαία σύνταξή τους να μην υπερβαίνει τα 1600 ευρώ. Το πλήθος των δικαιούχων του επιδόματος θα είναι σαφώς μικρότερο από πέρυσι που ήταν 742. 772 άτομα καθώς κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι μειώνουν η μηδενίζουν την προσωπική τους διαφορά και ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές αυξήσεις στο χέρι.

    Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι το επίδομα ανερχόταν σε 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ , σε 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και σε 100 ευρώ για συντάξεις από 1101 έως 1600 ευρώ. Συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν πήραν επίδομα.

    7.Εφάπαξ ενίσχυση των ευάλωτων. Το κονδύλι για το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα προέλθει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων που κυμαίνεται μεταξύ 250 εκ και 300 εκ ευρώ. Κατ΄εκτίμηση το κονδύλι για το επίδομα προσωπικής διαφοράς ανέρχεται σε 100 εκ. ευρώ.

    Επομένως απομένουν άλλα 150- 200 εκ τα οποία είτε θα διατεθούν για να δοθεί υψηλότερο επίδομα προσωπικής διαφοράς είτε θα κατευθυνθούν σε ευάλωτες ομάδες πολιτών ,με τη μορφή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ( επιταγή ακρίβειας) δηλαδή σε χαμηλοσυνταξιούχους , άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά , ανασφάλιστους υπερήλικες και άλλες κατηγορίες πολιτών και καθώς και σε εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

    Πέρυσι η οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ είχε δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα από κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο) οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά ή αν είχαν ήταν μικρότερη των 10 ευρώ.

    Τα άτομα με αναπηρία έλαβαν πέρυσι το υψηλότερο επίδομα που ήταν 200 ευρώ.

    Προσαυξημένο κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης δόθηκε τα Χριστούγεννα στους δικαιούχους το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ενώ οι ανασφάλιστοι υπερήλικες έλαβαν οικονομική ενίσχυση ύφους εκατό πενήντα (150) ευρώ .

    Στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού καταβλήθηκε πρόσθετη έκτακτη δόση , η οποία αντιστοιχεί στο μηνιαίως χορηγούμενο ποσό του επιδόματος προσαυξημένο κατά το ήμισυ.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Συντάξεις: Αυξήσεις 220 ευρώ σε 550.000 συνταξιούχους - Οι δικαιούχοι
    Συντάξεις: Αυξήσεις 220 ευρώ σε 550.000 συνταξιούχους - Οι δικαιούχοι

    Έως 220 ευρώ τον μήνα από τη μείωση εισφοράς αλληλεγγύης στις κύριες και την κατάργησή της στις χαμηλές επικουρικές

    Διπλή αύξηση στις μέσες και μεγάλες συντάξεις θα φέρουν από το 2025 οι αλλαγές που «κλείδωσαν» και αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, με την Ελάφρυνση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στις κύριες συντάξεις και την πλήρη κατάργησή της στις επικουρικές, όπως αναφέρει η Απογευματινή.

    Συνολικά, η διπλή αύξηση μπορεί να δώσει αυξήσεις 40 έως 220 ευρώ τον μήνα για τους 550.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

    Νέο ασφαλιστικό

    Οι αλλαγές θα κατατεθούν στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μέσα στο φθινόπωρο και περιλαμβάνουν:

    • Ελάφρυνση των κρατήσεων
    • Μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω.
    • Για την ΕΑΣ που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 2.600 ευρώ δεν φαίνεται να προβλέπεται κάποια αλλαγή.

    Τα σενάρια

    Στις επικουρικές συντάξεις εξετάζεται η πλήρης κατάργηση της εισφοράς για ποσά συντάξεων έως 350 ευρώ και αναλογικότερη αντιμετώπιση στις μεγαλύτερες με κράτηση στο υπερβαίνον του πλαφόν ποσό. Δηλαδή, όπως αναφέρει η Απογευματινή, αν η επικουρική είναι 450 ευρώ η κράτηση θα επιβάλλεται στα 150 ευρώ.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Πρωτομαγιά 2024: Πότε μεταφέρεται η αργία - Η επίσημη ανακοίνωση
    Πρωτομαγιά 2024: Πότε μεταφέρεται η αργία - Η επίσημη ανακοίνωση

    Ανακοινώθηκε η μεταφορά για την αργία της Πρωτομαγιάς 2024.

    Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, τη νέα ημερομηνία που μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, πριν από λίγο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σήμερα η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται την Τρίτη του Πάσχα.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν η Πρωτομαγιά συμπίπτει με τη Μεγάλη Εβδομάδα, τότε είναι αναγκαία η μεταφορά της.

    Πώς αμείβεται η αργία της Πρωτομαγιάς 2024

    Πιο αναλυτικά, παγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ. επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.

    Ειδικότερα:

    • Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
    • Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.
    Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα 2024

    Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και το Πάσχα 2024 είναι την Κυριακή στις 5 Μαΐου 2024.

    Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία για το Πάσχα 2024 θα είναι κλειστά από Σάββατο 27 Απριλίου έως και Κυριακή 12 Μαΐου.

    Συνεπώς, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν μαθήματα μέχρι την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, και θα επιστρέψουν στα θρανία τη Δευτέρα, 13 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, θα έχουν κενό για να ξεκουραστούν για 16 μέρες.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Οπαδική βία: Το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων για τα γήπεδα - Τα εισιτήρια, οι κάμερες και οι ποινές
    Οπαδική βία: Το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων για τα γήπεδα - Τα εισιτήρια, οι κάμερες και οι ποινές

    Τα τρία νέα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους στα γήπεδα ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Αυτά αφορούν την επανέναρξη παρουσίας θεατών και διάθεσης εισιτηρίων σε αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων.

    «Ο αθλητισμός ενώνει και δεν διχάζει. Δεν έχει χρώμα, ιδεολογικό πρόσημο, στη βάση αυτών των αρχών πήγαμε ένα καινούριο νομοθετικό πλαίσιο στη Βουλή και το ευχάριστο και το θετικό ήταν πως όλες οι πλευρές ήταν απέναντι σε αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε πράξη. Να αντιμετωπίσουμε την αθλητική βία», τόνισε αρχικά ο κ. Βρούτσης.

    Το χρονοδιάγραμμα των τριών μέτρων

    «13 Φεβρουαρίου ανοίγοντας τα γήπεδα, θα υπάρχει ένα νέο περιβάλλον, στο οποίο υπάρχει μια νέα διαρκής επιτροπή αντιμετώπισης βίας η οποία θα επιβάλλει δρακόντειες κυρώσεις με κατεξοχήν το κλείσιμο γηπέδων για τους φιλάθλους. Αν πέσει κροτίδα, πυρσός, επικίνδυνο αντικείμενο στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο από την επόμενη Κυριακή, όταν παίζει εντός έδρας η συγκεκριμένη ομάδα. Στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα και δεν το επηρεάζουμε. Δεν παρεμβαίνουμε ούτε στη βαθμολογία, ούτε στην εξέλιξη το υπρωταθλήματος. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, του ποδοσφαίρου και τους κανονισμούς της UEFA και της FIFA», ανακοίνωσε ο υπουργός και σημείωσε:

    «Εάν δεν τηρηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα η επόμενη αγωνιστική ή οι επόμενες αγωνιστικές θα γίνουν χωρίς φιλάθλους διασφαλίζοντας και προασπίζοντας την ασφάλεια του πολίτη, του φιλάθλου και των αθλητών».

    Στη συνέχεια, επισήμανε πως: «Στις 6 Μαρτίου ξεκινάει μια δεύτερη διαδικασία που αν δεν τηρηθεί, από τις 7 Μαρτίου κανένα γήπεδο που δεν θα έχει τηρήσει τη διαδικασία εγκατάστασης των καμερών δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους. Κλιμάκια και από τα τρία υπουργεία επισκέφτηκαν όλα τα γήπεδα και έγινε κοινή συζήτηση για το πώς θα εγκατασταθούν οι κάμερες».

    «Φιλοδοξούμε και θέλουμε η εφαρμογή του νόμου να βάλει το ποδόσφαιρο σε μια νέα εποχή. Η Ελλάδα αξίζει έναν καλύτερο αθλητισμό. Είμαστε όλοι απέναντι στη βία», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

    «Από τις 9 Απριλίου έρχεται και η τρίτη μεγάλη θεσμική αλλαγή που λέγεται ταυτοπροσωπία. Δηλαδή θα μπαίνει στο γήπεδο μόνο όποιος έχει ταυτοποιηθεί με όνομα, επίθετο, διεύθυνση και τηλέφωνο», ανέφερε ακόμα ο υπουργός.

    Πώς θα γίνει η ταυτοπροσωπία μέσω wallet

    Για την ταυτοπροσωπία, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε όλη τη διαδικασία: «Ο έλεγχος της ταυτοπροσωπίας δεν μπορεί να γίνει με τον κλασικό τρόπο, με το να είναι η αστυνομία στις θύρες των γηπέδων κάθε Κυριακή γιατί αυτό θέλει εκατοντάδες αστυνομικούς. Δεν είναι δουλειά της αστυνομία. Η λύση έρχεται με την τεχνολογία και έχει να κάνει με το κλείδωμα του εισιτηρίου στο κινητό μας τηλέφωνο. Η διαδικασία που επιλέξαμε είναι απλή. Η αγορά των εισιτηρίων συνεχίζεται να γίνεται με τον κλασικό τρόπο. Από κει και πέρα με τον αριθμό ερχόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το gov wallet, μια εφαρμογή η οποία έχει ήδη αγκαλιαστεί από τους Έλληνες και στην οποία θα μπορέσουμε να εισάγουμε εκεί το εισιτήριο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κατεβάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε το wallet είναι να έχουμε εγγραφεί στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας. Η διαδικασία είναι απλή και ήδη σήμερα 4 εκατ. Έλληνες έχουν εγγραφεί.

    Υπάρχουν δύο τρόποι εισαγωγής για τους Έλληνες πολίτες και τους μη Έλληνες. Η πρώτη είναι να συνδεθούμε με κωδικούς taxis. Αφού αγοράσουμε το εισιτήριό μας το περνάμε στο wallet με απλές κινήσεις.

    Για τα παιδιά η διαδικασία είναι παρόμοια και υπάρχει ειδική κατηγορία καθώς το wallet δείχνει τα τέκνα.

    Σε περίπτωση αλλοδαπών που δεν είναι στο μητρώο γίνεται χρήση του διαβατηρίου στο wallet».

    Black list και εισιτήρια διαρκείας

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πως θα υπάρχει και black list των ανθρώπων που δεν δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα. Όταν αυτός ο άνθρωπος πάει να εισάγει το εισιτήριο, το σύστημα θα τον πετάει έξω.

    Για το τι θα γίνει τα εισιτήρια διαρκείας, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως αυτό «είναι κάτι που συζητάμε με την Super League. Τεχνικά μπορούμε να βάλουμε τα διαρκείας και να τα μεταβιβάζουμε σε τρίτο πρόσωπο, εάν αυτό συμφωνηθεί. Είναι ένα κομμάτι που πρέπει να κλείσουμε τις μέρες αυτές».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς