Οικονομία

«Κόκκινα» δάνεια: «Λύσεις για όλους και για όλα» από τους διαχειριστές απαιτήσεων

«Κόκκινα» δάνεια: «Λύσεις για όλους και για όλα» από τους διαχειριστές απαιτήσεων

Ευχάριστες εκπλήξεις από τους servicers -Δείτε πραγματικές περιπτώσεις με ρυθμίσεις που προσφέρουν σε όσους τις επιζητούν

«Servicers» ή «Διαχειριστές απαιτήσεων»: είναι η νέα άγνωστη λέξη που μπαίνει στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών, που ως τώρα ήξεραν μόνον για τράπεζες, funds και δικαστήρια. Από τους 23 συνολικά «διαχειριστές» που έχουν πάρει άδειες διαχείρισης για πακέτα δανείων που αλλάζουν χέρια, οι 6-7 μόνον είναι ενεργοί και ως τώρα τους γνωρίζουν μόνον οι τράπεζες και κάποιοι εξειδικευμένοι δικηγόροι που αναζητούν ρυθμίσεις για λογαριασμό των πελατών τους. Και από την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών που τους συνάντησε στο γραφείο του, δίνοντας την εντολή «να ανοίξουν πόρτες και παράθυρα» για να τους βρίσκουν και να κάνουν ρυθμίσεις οι δανειολήπτες που το έχουν ανάγκη.

Ο υπουργός Οικονομικών με τις επιστολές, email και συναντήσεις του στέλνει προς όλους τους εμπλεκομένους (τράπεζες, funds, servicers, δανειολήπτες) το μήνυμα «βρείτε τα και κάντε ρυθμίσεις». Και όχι μόνον απέδωσε ευθυνη σε τράπεζες και funds ότι φταίνε που δεν κάνουν ρυθμίσεις, αλλά τους απέστειλε και ειδική φόρμα συμπλήρωσης στοιχείων, βάσει της οποίας ζητά να λαμβάνει κάθε εβδομάδα ενημέρωση για την πορεία των ρυθμίσεων που προσφέρουν στους δανειολήπτες.

Τι ρυθμίσεις όμως βρίσκουν οι δανειολήπτες και πώς;

Ιδού τρεις πραγματικές λύσεις τις οποίες παρουσιάζει το protothema.gr και ξεχωρίζουν ανά περίπτωση δανείου και δανειολήπτη, από τις πρώτες που προσέφεραν οι «Servicers» - διαχειριστές απαιτήσεων από πιστώσεις και δάνεια για λογαριασμό τραπεζών ή funds που τα έχουν στα χέρια τους:

1. Πελάτης τραπέζης με στεγαστικό δάνειο: αγρότης δανειολήπτης με τα αρχικά ΑΦ, είχε ένα στεγαστικό δάνειο 15 ετών για την αγορά της πρώτης κατοικίας του στη Νάξο. Το δάνειό του ήταν 100.000 ευρώ και με δόση στα 598 ευρώ. Ωστόσο σταμάτησε να το πληρώνει και καταγγέλθηκε. Μιλώντας με τον Διαχειριστή, δέχθηκε ρύθμιση με «κούρεμα» 25.000 ευρώ στην οφειλή και διάρκεια αποπληρωμής 25 έτη. Έτσι το δάνειο αναπροσαρμόστηκε στα 75.000 ευρώ στα 25 έτη (αντί 100.000 στα 15 έτη) και με «μισή» δόση. στα 282 ευρώ. Έκτοτε ο συγκεκριμένος δανειολήπτης εξοφλεί τις δόσεις του κανονικά και το κόκκινο δάνειο «πρασίνισε».

2. Δάνειο μικρομεσαίας επιχείρησης: ο δανειολήπτης με τα αρχικά ΗΚ διατηρεί μικρομεσαία επιχείρηση στη Νίκαια Αττικής. Είχε επιχειρηματικό δάνειο αξίας 135.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, με προσημείωση την κύρια κατοικία του και δόση στα 818 Ευρώ. Ρύθμισε με κούρεμα 35.000 ευρώ και επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου του κατά 5 επιπλέον έτη. Έτσι το δάνειο μειώθηκε στα 100.000 ευρώ και η δόση στα 423 ευρώ για 25 έτη (αντί 135.000 για 20 έτη). Έκτοτε το δανειολήπτης εξοφλεί τις δόσεις του δανείου του κανονικά

3. Πελάτης με στεγαστικό δάνειο: στο Νέο Ηράκλειο, ιδιωτικός υπάλληλος με τα αρχικά ΔΑ, είχε αγοράσει την πρώτη κατοικία του με ένα στεγαστικό δάνειο 25 ετών. Το αρχικό δάνειο ήταν 185.000 ευρώ με δόση 656 ευρώ, αλλά σταμάτησε να πληρώνει και το χρέος βρισκόταν σε 13μηνη καθυστέρηση. Μέσω του «servicer» ρύθμισε με «κούρεμα» 40.000 ευρώ. Η διάρκεια αποπληρωμής ορίστηκε πάλι στα 25 έτη αλλά το δάνειο αναπροσαρμόστηκε στα 145.000 ευρώ και με την δόση του στα 514 ευρώ. Έκτοτε ο δανειολήπτης εξοφλεί τις δόσεις του δανείου του κανονικά.

Σύντομα θα πρέπει οι Διαχειριστές Απαιτήσεων να οργανώσουν σημεία επικοινωνίας και επαφής με τους πολίτες που θέλουν να ρυθμίσουν, όπως τους ζήτησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αντί να τους στέλνουν απλώς επιστολές στα σπίτια. «Δεν είναι σκιάχτρα οι servicers» λένε στο υπουργείο Οικονομικών, «δεν θέλουμε να βάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του, είναι η έσχατη λύση» λένε οι ίδιοι.

Συνεπώς, σε κάποιες περιπτώσεις τουλάχιστον, οι servicers μπορούν να κάνουν και καλύτερες ρυθμίσεις από όσες προσέφεραν οι τράπεζες. Και αυτό όχι μόνον γιατί τους πιέζει ο νόμος για τον «ΗΡΑΚΛΗ» των κόκκινων δανείων, αλλά κυρίως γιατί οι τράπεζες πούλησαν μαζικά τα δάνειά τους σε τιμές κατά περίπου 70% χαμηλότερες. Όπως εξηγούν πάντως εκπρόσωποι των νέων εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων, «τα funds αγόρσαν στο 30% αλλά αυτό ισχύει μεσοσταθμικά και όχι για όλα τα δάνεια». Έτσι «για άλλα δάνεια μπορεί να υπάρχει περιθώριο μείωσης πχ 80% αν αγοράστηκαν στο 10-20% ενώ σε άλλα να μην ξεπερνά το 10%-20% αν αγοράστηκαν πχ στο 80% της αξίας τους» (από το οποίο πρέπει να αφαιρεθούν έξοδα, κόστη και αμοιβές). Και στο περιθώριο αυτό που εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα, μπορούν να δοθούν εξατομικευμένες λύσεις για κάθε περίπτωση.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup