Παράλληλα, ενεργοποιείται το καθεστώς Non-Dom για την προσέλκυση ξένων εκατομμυριούχων, που θα μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους και θα επενδύσουν στην Ελλάδα
Λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη φορολόγηση των αναδρομικών τα οποία έλαβαν περισσότεροι από 72.000 συνταξιούχοι για τα έτη 2010-2013 δίνει το υπουργείο Οικονομικών με νομοθετική διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Η διάταξη θα διαγράφει πρόστιμα και προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν άδικα για τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν κυρίως το 2013, ενώ θα επιτρέπει στους συνταξιούχους να υποβάλουν τροποιητικές δηλώσεις και να επιμερίσουν τα επίμαχα ποσά ανά έτος, ώστε να μειωθεί η συνολική φορολογική επιβάρυνσή τους. Επίσης, θα παραταθεί η προθεσμία εξόφλησης του φόρου.
Πιο αναλυτικά, η νομοθετική αντιμετώπιση του προβλήματος από το υπουργείο Οικονομικών θα κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ακόλουθους τρεις άξονες:
1. Διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων που επιβλήθηκαν άδικα σε περίπου 2.000 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν υποβάλει χειρόγραφα φορολογικές δηλώσεις για τα αναδρομικά. Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά αυτά είναι ποσά που προέκυψαν από συντάξεις οι οποίες καταβλήθηκαν με καθυστέρηση.
2. Παροχή της δυνατότητας υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για περίπου 70.000 συνταξιούχους, ώστε να μπορέσουν να επιμερίσουν τα χρήματα που έλαβαν στα έτη που αντιστοιχούν και να γίνει νέα εκκαθάριση των δηλώσεών τους με βάση τα αφορολόγητα όρια και τις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, οι οποίες ίσχυαν τότε. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που έλαβε με καθυστέρηση το 2013 συντάξεις τριών ετών θα μπορέσει να επιμερίσει τα χρήματα στα αντίστοιχα έτη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το συνολικό φορολογικό βάρος θα μειωθεί και οι φόροι που θα καταβάλει για τα αναδρομικά θα είναι ίδιοι με εκείνους που θα είχε πληρώσει εάν οι επίμαχες συντάξεις είχαν καταβληθεί στην ώρα τους. Επιπλέον, ο φόρος που θα προκύψει μετά την επανεκκαθάριση θα μπορέσει να εξοφληθεί σε έως 48 δόσεις μέσω της νέας πάγιας ρύθμισης.
3. Παράταση της προθεσμίας εξόφλησης του φόρου έως τις 31 Μαΐου 2020. Κανονικά η προθεσμία έληγε την ερχόμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.
Ενεργοποιείται το Non-Dom
Παράλληλα, σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου για την ενεργοποίηση του Non-Dom (θεσμός «διαμένοντος μη κατοίκου» ή Non-Domiciled Resident).
Πρόκειται για το καθεστώς μεταφοράς φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα και πραγματοποίησης επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 500.000 ευρώ στη χώρα μας, με δέλεαρ την εφάπαξ καταβολή φόρου 100.000 ευρώ ετησίως για το παγκόσμιο εισόδημα του επενδυτή και επιπλέον 20.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε συγγενικό πρόσωπο που θα φέρει μαζί του. Το καθεστώς αυτό διασφαλίζει απαλλαγή από φόρο κληρονομιών ή δωρεών περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραμείνουν στην «ομπρέλα» του Non-Dom για διάστημα έως 15 φορολογικών ετών, χωρίς δυνατότητα παράτασης.
Όπως έχει αναφέρει το newmoney.gr, οι διατάξεις για το Non-Dom που ψηφίστηκαν πριν από δύο μήνες (με τον Νόμο 4646 στις 12-12-2019) έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον εύπορων ομογενών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά και ξένων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ξένοι επενδυτές ή εκπρόσωποί τους πυκνώνουν τις επικοινωνίες και δίνουν το «παρών», στέλνοντας το μήνυμα πως «είμαστε εδώ, θέλουμε να έρθουμε αλλά δεν μπορούμε και πείτε μας αν πρέπει να περιμένουμε ή να στραφούμε αλλού». Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών πάτησε γκάζι για να ολοκληρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία είναι απαραίτητη για να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος θεσμός και αρχικά προβλεπόταν να εκδοθεί μέσα στον Μάρτιο.
Πηγή: Protothema.gr