Οικονομία

Ηλεκτρονικό δίκτυ από την ΑΑΔΕ στα εισοδήματα από Airbnb

Ηλεκτρονικό δίκτυ από την ΑΑΔΕ στα εισοδήματα από Airbnb

Ηλεκτρονικό κλοιό στα εισοδήματα των φορολογουμένων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αποκαλύπτει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες από τις οποίες ζητείται να αποστείλουν στοιχεία για τα έσοδα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2019.

Τα στοιχεία αυτά θα προσυμπληρωθούν στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων, μπλοκάροντας έτσι όσους θέλουν να κρύψουν από την Εφορία τα εισοδήματα από ακίνητα.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συζήτηση με τις πλατφόρμες ώστε να λάβουμε πληροφορίες οπωσδήποτε για το 2019 και ει δυνατόν και πιο πίσω. Στην περίπτωση που κάποια πλατφόρμα δεν δώσει τα στοιχεία που ζητάμε τότε η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμα και μπλοκάρισμα της σελίδας της. Πρακτικά, κανείς πλέον δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα της συγκεκριμένης πλατφόρμας για να εκμισθώσει ακίνητα στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Πιτσιλής και προσέθεσε:

«Στόχος μας είναι να επιτύχουμε την προσυμπλήρωση των εσόδων από βραχρυχρόνιες μισθώσεις. Σήμερα οι φορολογούμενοι δηλώνουν οι ίδιοι τα εισοδήματα από τις συναλλαγές αυτές. Θέλουμε να λαμβάνουμε εγκαίρως από τις πλατφόρμες τα στοιχεία για τα εισοδήματα αυτά, ώστε να προσυμπληρώνουμε τη φορολογική δήλωση των ιδιοκτητών ακινήτων».

Σύμφωνα με το σχέδιο του Γιώργου Πιτσιλή, η ΑΑΔΕ αλλάζει το μείγμα των φορολογικών ελέγχων, δημιουργεί προφίλ συμπεριφοράς για κάθε φορολογούμενο, ενεργοποιεί νέα ελεγκτικά εργαλεία, δρομολογεί πάνω από 90.000 φοροελέγχους και προχωρά στη διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet.

«Για πρώτη χρονιά θα εφαρμόσουμε συστηματικά δύο νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου, αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις. Ζητούμενο είναι να εντοπίζουμε την πραγματική εικόνα της επιχείρησης, με ένα πιο σύγχρονο και πιο αντικειμενικό και δίκαιο εργαλείο, σε σχέση με το παλαιό σύστημα. Για παράδειγμα, από τις αγορές πρώτων υλών είναι εφικτό με τα δεδομένα της κοινής πείρας να υπολογιστεί ο κύκλος εργασιών μιας επιχείρησης, λ.χ. ένα μπουκάλι αλκοολούχου ποτού δίνει συγκεκριμένο αριθμό σερβιρισμάτων, μια συγκεκριμένη ποσότητα συσκευασιών κατ’ οίκον παράδοσης τροφίμων αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό πωλήσεων, κ.ο.κ. Έμφαση δίνεται στις επιχειρήσεις που από τους προληπτικούς ελέγχους εντοπίζονται ως κατ’ επανάληψη παραβάτες», τόνισε σχετικά.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup