Πρόστιμο 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο για όσους εργοδότες, πρώτα τους αναστέλλουν τις συμβάσεις και εν συνεχεία τους υποχρεώνουν να δουλεύουν.
Αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψος 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο θα βρεθούν, όσοι εργοδότες θέτουν εργαζόμενους σε αναστολή και εν συνεχεία τους υποχρεώνουν να εργάζονται. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στην ΕΡΤ. Το πρόστιμο αυτό θα θεσμοθετηθεί, όπως είπε ο υπουργός και θα έχει οριζόντια λογική για την περίοδο κατά την οποία ισχύουν τα έκτακτα μέτρα κατά του κορονοιού Covid-19.
Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε πως η άδεια ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα θα παραταθεί έως και τις 24 Απριλίου, καθώς το μέτρο λήγει την ερχόμενη παρασκευή 10 Απριλίου.
Η αναστολή της σύμβασης εργασίας πρέπει να αφορά υποχρεωτικά συνεχόμενο χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών ανά μισθωτό και μπορεί να εφαρμοστεί με έναρξη εντός της περιόδου 21 Μαρτίου έως 20 Απριλίου.
Κατά την διάρκεια της αναστολής ο εργαζόμενος δεν παρέχει εργασία και ο εργοδότης δεν καταβάλλει μισθό. Οι εργοδότες μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων που είχαν την 21ηΜαρτίου. Προσοχή, η αναστολή ανά μισθωτό πρέπει να ισχύει για συνεχόμενο και ανέκκλητο χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών. Δηλαδή αν ο εργοδότης θέσει τον μισθωτό του στον “πάγο” δεν μπορεί μετά από ένα χρονικό διάστημα – για παράδειγμα 15 ημέρων – να “ξεπαγώσει” τη σύμβαση και να την παγώσει εκ νέου στη συνέχεια.
Όσοι αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους και όχι του συνόλου, μπορούν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν μπαίνουν σε αναστολή να κάνουν χρήση των μέτρων εκ περιτροπής εργασίας (εργασία 2 εβδομάδες το μήνα και μισθός 50%) ή και μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου (άρθρα 9 και 10 της ΠΝΠ 20ης Μαρτίου).
Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου απαγορεύονται οι απολύσεις για το σύνολο του προσωπικού. Η «ομπρέλα» προστασίας παραμένει ανοικτή για 45 ημέρες μετά τη λήξη του χρόνου αναστολής των συμβάσεων (δηλαδή για συνολικό χρονικό διάστημα 3 μηνών) και αφορά τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, ενώ δεν αποκλείεται να αφορά τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας που ίσχυαν την 21ηΜαρτίου
Πηγή: NewsIt.gr