Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 13:17

Eurogroup: Το παρασκήνιο που οδήγησε στο αδιέξοδο μετά από 16 ώρες τηλεδιάσκεψης

Γράφτηκε από

Αγεφύρωτο το χάσμα Ιταλίας-Ολλανδίας - Η «έκρηξη» του Γάλλου υπ. Οικονομικών τα ξημερώματα - Ο ρόλος της Ισπανίας στην ακύρωση της τελευταίας συμβιβαστικής πρότασης

Οι όροι που θα συνόδευαν την εκταμίευση κεφαλαίων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τα κράτη – μέλη που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς και η αναφορά σε μια είδους αμοιβαιοποίηση χρέους με τη μορφή «κορωνο – ομολόγων» για την ανάκαμψη των οικονομιών μετά την πανδημία, αποτέλεσαν δυσεπίλυτα θέματα στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που αναβλήθηκε για το πρωί της Πέμπτης.

Παρόλο που πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup οι Sherpas (σ.σ οι εκπρόσωποι που προετοιμάζουν τις τεχνικές συζητήσεις) είχαν καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία για μια γαλλο – γερμανική πρόταση, η Ρώμη και η Χάγη δεν κατάφεραν να αποφύγουν το αδιέξοδο αδυνατώντας να καταλήξουν σε κοινές προτάσεις προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων) που αναμένεται να συνεδριάσει αργότερα μέσα στον μήνα.

Από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης το χάσμα ανάμεσα στην Ιταλία και την Ολλανδία φάνηκε αγεφύρωτο. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι ζήτησε εξ αρχής να υπάρξει ρητή αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν και στις προτάσεις προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τις διαδικασίες ανάκαμψης της οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας με την αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους. Πρόταση η οποία συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα, η χώρα του οποίου απορρίπτει κατηγορηματικά την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τονίζει ότι τα υπάρχοντα εργαλεία αρκούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ωστόσο το βασικότερο ζήτημα στο οποίο διαφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών αφορούσε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και κυρίως για τους όρους που θα συνοδεύουν την προσφυγή ενός κράτους μέλους σε αυτόν τον οργανισμό. Παρόλο που το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ουσιαστικά παγώσει και οι προϋποθέσεις δανεισμού από τον ΕSM είναι ελάχιστες, η Ρώμη ζήτησε να μην υπάρχει κανένας απολύτως όρος στην εκταμίευση κεφαλαίων, θεωρώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η προσφυγή της στον ESM θα ισοδυναμούσε με «Μνημόνιο». Κάτι που θεωρείται πολιτικά τοξικό στην Ιταλία.

Η Ολλανδία αρνήθηκε και πάλι να δώσει τη συγκατάθεσή της, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χούκστρα να επιμένει ότι ο δανεισμός από τον ESM μπορεί να γίνει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο η Χάγη υποχώρησε ελάχιστα, δεχόμενη τον άνευ όρων δανεισμό από τον ESM μόνο για υγειονομικούς λόγους.

Στο πλευρό της Ολλανδίας τάχθηκαν η Αυστρία και η Φινλανδία, χωρίς ωστόσο να κρατήσουν τόσο σκληρή στάση όσο οι Κάτω Χώρες. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκαν δεκάδες προσχέδια τελικών συμπερασμάτων τα οποία απορρίφθηκαν από τη μία ή την άλλη πλευρά. Περίπου στις 5 τα ξημερώματα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ μίλησε σε πολύ έντονο ύφος, κάνοντας λόγο για «ντροπή της Ευρώπης που δεν μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία, όταν καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες θανάτων». Λίγο αργότερα η Γαλλία και η Γερμανία προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια συμβιβαστική λύση βάσει της οποίας οι υποχρεώσεις που θα απορρέουν από τη χρήση των κεφαλαίων του ESM θα αποφασίζονταν, όχι από το Eurogroup, αλλά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Πρόταση την οποία απέρριψε η Ισπανία.

Όταν ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο συνειδητοποίησε ότι τα αδιέξοδα για τον ESM και για τις λεπτομέρειες για το σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία ήταν αδύνατον να ξεπεραστούν από τους υπουργούς Οικονομικών, συγκάλεσε νέα τηλεδιάσκεψη για την Πέμπτη, σε μια ύστατη προσπάθεια των 19 υπουργών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια κοινή δέσμη μέτρων τα οποία σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να αποφασίσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/POOL European Union

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 12:27

Σχετικά Άρθρα

  • Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας
    Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας

    Η απόφαση του Eurogroup «δικαιώνει μία αποτελεσματική πολιτική, η οποία στηρίζει τον πολίτη, ενώ παράλληλα υπηρετεί την απασχόληση και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ως «μια εξέλιξη που επιβραβεύει τους μεγάλους κόπους και τις ελπίδες κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα» χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup o Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Σήμερα είναι μια μέρα πιο αισιόδοξη, καθώς το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν, με απόλυτη ομοφωνία, να εκταμιευθούν στη χώρα 725 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Και ταυτόχρονα να καταργηθεί σε μόνιμη βάση η αύξηση που προβλεπόταν στο επιτόκιο των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

    Το πρώτο θέμα εκκρεμούσε από τις αρχές του 2019. Και σήμερα βρίσκει το πιο θετικό του τέλος. Ενώ το δεύτερο διευκολύνει την Ελλάδα να βηματίσει πιο δυναμικά στο αύριο».

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας. Που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου. Αλλά δικαιώνει επίσης, μία αποτελεσματική πολιτική. Η οποία στηρίζει τον πολίτη, ενώ παράλληλα υπηρετεί την απασχόληση και την ανάπτυξη. Πάνω από όλα, όμως, πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβραβεύει τους μεγάλους κόπους και τις ελπίδες κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Όλες και όλοι εσείς είστε οι πρωταγωνιστές της Ελλάδας που αλλάζει. Σας ευχαριστώ. Μένοντας πάντα στον ίδιο δρόμο της προσπάθειας. Με σιγουριά, συνέχεια και συνέπεια».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κομισιόν: Προτείνει αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
    Κομισιόν: Προτείνει αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

    Μείωση κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, κατά περίπου 6 δισ. θα εγκρίνει σήμερα το Eurogroup

    Η Κομισιόν προτείνει στα κράτη-μέλη την εισαγωγή ενός κριτηρίου για τις δημόσιες δαπάνες που θα θέσουν το δημόσιο χρέος σε τροχιά μείωσης

    Τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, κατά περίπου 6 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

    Με βάση τη θετική αξιολόγηση της 1ης έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στο Eurogroup να ανάψει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ύψους 644 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τα κέρδη των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που παρακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMPs, ANFAs).

    Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει τον μόνιμο μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου σε δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που χορηγήθηκαν το 2012 και θα αποπληρωθούν το 2049, ύψους 5,2 δισ. ευρώ, καθώς και την απαλλαγή από το περιθώριο αύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια που χορηγήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022 από τoν EFSF, ύψους 123 εκατ. ευρώ.

    Εξάλλου, σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ανανεώσουν τη θητεία του προέδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, για δυόμιση επιπλέον χρόνια. Ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών ήταν ο μόνος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Eurogroup και η δεύτερη θητεία του ξεκινά τον Ιανουάριο του 2023.

    Επιπλέον το Eurogroup θα συζητήσει την πρόταση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.

    Η Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη την εισαγωγή ενός κριτηρίου για τις δημόσιες δαπάνες που θα θέσουν το δημόσιο χρέος σε τροχιά μείωσης. Ο ρυθμός μείωσης του χρέους θα διαφέρει από χώρα σε χώρα, καθώς θα διατίθεται περισσότερος χρόνος με αντάλλαγμα συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Παράλληλα, όμως προβλέπεται η επιβολή οικονομικών κυρώσεων, αν τα κράτη μέλη δεν λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματός τους. Αν εγκριθούν από τα κράτη-μέλη οι προτάσεις της Επιτροπής, θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση το πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Το Eurogroup θα συζητήσει τα σχέδια εθνικών προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης για το 2023 και θα απευθύνει συστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παραμείνει ενεργή ως το τέλος του 2023.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Cnn.gr

  • Συμμετοχή Σταϊκούρα στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin
    Συμμετοχή Σταϊκούρα στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρίσκεται αύριο, Δευτέρα και μεθαύριο, Τρίτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

    Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας θα έχει διμερή συνάντηση με την Υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας, κα. Rositza Velkova-Jeleva.

    Ειδικότερα, αύριο ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία θα συζητηθούν οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και οι προοπτικές για τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, μετά από παρουσιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    Επιπλέον, στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί η γενική εικόνα που προκύπτει από τα προσχέδια των Προϋπολογισμών που υπέβαλαν τα κράτη-μέλη, ζήτημα επί του οποίου οι Υπουργοί αναμένεται να επανέλθουν τον Δεκέμβριο. Θα εξεταστεί, επίσης, το μέλλον του συντονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

    Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει ακόμα την ανταλλαγή εμπειριών και προκλήσεων από τα κράτη-μέλη αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο για την άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Τέλος, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα αποτελέσματα πρόσφατων διεθνών συνόδων και θα ενημερωθούν από τον νέο Υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας κ. Giancarlo Giorgetti σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης της χώρας.

    Το Eurogroup θα συνεδριάσει, επιπλέον, αύριο σε σύνθεση τραπεζικής ένωσης, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Andrea Enria και την Πρόεδρο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης κα. Elke König αναφορικά με τις εξελίξεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον τραπεζικό τομέα στο τρέχον οικονομικό, γεωπολιτικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

    Μεθαύριο, Τρίτη, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της εφαρμογής του κανονισμού Βασιλεία ΙΙΙ, ενός συνόλου μεταρρυθμιστικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη βελτίωση της εποπτείας του και της διαχείρισης κινδύνων.

    Επιπροσθέτως, προβλέπεται να συζητηθούν οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και ενδέχεται να δοθούν πολιτικές κατευθύνσεις όσον αφορά την επιχειρησιακή εφαρμογή της τακτικής χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ουκρανία.

    Επίσης, η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει συζήτηση για τη φορολόγηση των βαρέων φορτηγών οχημάτων, απολογισμό της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς και ενημέρωση από την Προεδρία για την πορεία των υπό εξέταση νομοθετικών προτάσεων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

    Τέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση του ΕΔΣ για το 2022, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει τους Υπουργούς Οικονομικών σχετικά με τις συνέπειες, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, του νέου νόμου των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού.

    Στο περιθώριο του Ecofin, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, συνάντηση μακροοικονομικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, με κεντρικό θέμα τις τιμές της ενέργειας. Ενώ, μεθαύριο, Τρίτη, θα διενεργηθεί υπουργικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA) σχετικά με τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό στο πλαίσιο της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης.

    Πηγή: cnn.gr

  • Κομισιόν - Eurogroup χαιρετίζουν την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία
    Κομισιόν - Eurogroup χαιρετίζουν την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία
    Η Ελλάδα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», αναφέρει η πρόεδρος της ΕΕ AP Photo/Jean-Francois Badias

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου χαιρετίζουν την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία. Όπως αναφέρει η κυρία φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Twitter:

    «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Χάρη στην αποφασιστικότητα και τη δύναμη της Ελλάδας και των Ελλήνων, η χώρα κλείνει πλέον αυτό το κεφάλαιο και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντα στο πλευρό σας».

    🇬🇷 Today marks the last day of the enhanced economic surveillance of Greece.

    Thanks to the determination and resilience of Greece and its people, the country can close this chapter, and look to the future with confidence.

    The EU will always stand by your side. pic.twitter.com/hDnFd9dqB5

    — Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 20, 2022

    Αντίστοιχα, και ο πρόεδρος του Eurogroup έγραψε, επισυνάπτοντας την ανάρτηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα: «Σήμερα, για 1η φορά από το 2010, η Ελλάδα αποκαθιστά συνθήκες οικονομικής ομαλότητας βγαίνοντας από την ενισχυμένη επιτήρηση.Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την ελληνική κυβέρνηση και τους πολίτες. Ιδιαίτερο φόρο τιμής στους Κ. Μητσοτάκη και Χ. Σταικούρα για τον βασικό τους ρόλο σε αυτή την επιτυχία».

    Today, for the 1st time since 2010, Greece is restoring conditions of economic normality by exiting enhanced surveillance. This is a major achievement for the Greek government & citizens. Special tribute to @kmitsotakis @cstaikouras for their key role in this success. #Eurogroup https://t.co/uIAEAPwP8Z

    — Paschal Donohoe (@Paschald) August 20, 2022

    Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ έγραψε: «Μια σημαντική ημέρα η σημερινή για την Ελλάδα με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Μια επιτυχία που οφείλεται στη δέσμευση του ελληνικού λαού και των αρχών σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Ελλάδα προχωρά».

    An important day for #Greece — exiting the enhanced surveillance framework today.

    A success due to the commitment of the Greek people and authorities combined with European solidarity.

    Greece is moving forward. @kmitsotakis

    — Charles Michel (@CharlesMichel) August 20, 2022

    Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA

  • Μητσοτάκης: Σημαντική εθνική επιτυχία η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας
    Μητσοτάκης: Σημαντική εθνική επιτυχία η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέβη το απόγευμα της Πέμπτης σε δήλωση αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

    Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για μια «σημαντική εθνική επιτυχία», επισημαίνοντας πως πλέον «κλείνει ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια».

    «Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος. Ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Που δεν αδικείται, αλλά ηγείται», υπογραμμίζει - μεταξύ άλλων - ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η πλήρης δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Η Ελλάδα και οι Έλληνες υποδέχονται, σήμερα, μία σημαντική εθνική επιτυχία: με τη σφραγίδα του Eurogroup, η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της. Έτσι, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, επιτυγχάνεται και ο τρίτος στόχος που εξαρχής είχε θέσει η κυβέρνηση: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους. Και όλα αυτά ενώ, εδώ και τρία χρόνια, μένει σταθερό το τιμόνι του τόπου, παρά τις συνεχείς εξωγενείς κρίσεις και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις. Την εξέλιξη αυτή συνοδεύουν τα νεότερα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται, τώρα, περισσότερο τους ευρωπαϊκούς, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς. Μία απάντηση στον λαϊκισμό. Που αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική ευρωστία, η Πολιτεία ανακτά και τη λαϊκή αποδοχή, την οποία τόσο πολύ είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες όλων των προηγούμενων ετών. Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος. Ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Που δεν αδικείται, αλλά ηγείται. Με το βλέμμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σκέψη στην ανακούφιση της κοινωνίας. Μετατρέποντας τα καθημερινά βήματα προς τα εμπρός, σε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Για την Ελλάδα που αξίζουμε».

    Η απόφαση του Eurogroup και η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα

    Είχε προηγηθεί το «πράσινο φως» για έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία, από το Eurogroup, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να κάνει λόγο για μια ιστορική ημέρα.

    Αναλυτικά η δήλωσή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα έχει ως εξής:

    «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Επιτυγχάνεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος. Δρομολογείται η έξοδος της Ελλάδος από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, αυτό το καλοκαίρι. Κλείνει, έτσι, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

    «Ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2010. Η Ελλάδα επιστρέφει. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη. Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας της σημερινής Κυβέρνησης».

    «Παρά τις μεγάλες, πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις, τις σημαντικές αβεβαιότητες και τις νέες προκλήσεις, παγκοσμίως, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται! Κοιτάμε μπροστά με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση».

    ΕSM: Ισχυρή ανάκαμψη 8,3% της ελληνικής οικονομίας το 2021

    Νωρίτερα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στην έκθεσή του για το 2021, η οποία εγκρίθηκε κατά τη σημερινή ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου των Διοικητών του, ανέφερε ότι η Ελλάδα πέτυχε αρκετά σημαντικά ορόσημα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

    Ειδικότερα, σημειώνει την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου, την περαιτέρω πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως στο έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού, την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου στρατηγικού σχεδίου για την ενίσχυση της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων και τη βελτίωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Ωστόσο, προσθέτει, υπήρξαν καθυστερήσεις και εμπόδια στην προώθηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων, όπως του σχεδίου για τον μηδενισμό το 2021 των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που δεν αφορούν στις συντάξεις.

    Η Ελλάδα έκανε περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της και ως συνέπεια έλαβε την πέμπτη και την έκτη εξαμηνιαία δόση για την ελάφρυνση του χρέους της, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

    H έκθεση τονίζει ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά το 2021, σημειώνοντας ρυθμό ανάκαμψης 8,3% και καλύπτοντας ουσιαστικά τις απώλειες που υπήρξαν το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημίας.

    Σημειώνει, επίσης, ότι η κυβέρνηση παρείχε εκτενή στήριξη στα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά πακέτα στην Ευρωζώνη και ότι χάρη στην ταχεία ανάπτυξη το χρέος μειώθηκε στο 193,3% του ΑΕΠ από 206,3%.

    Για τις τράπεζες αναφέρει ότι μείωσαν πάνω από 50% το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στο 12,8% στο τέλος του 2021. Ωστόσο, σημειώνει, ότι το υψηλό ιδιωτικό χρέος παραμένει και τονίζει την ανάγκη για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εφαρμογής

    Η έκθεση σημειώνει ότι βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα έχει μία άνετη θέση ρευστότητας, σταθερή πρόσβαση στις αγορές, χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που αντανακλούν τη χαμηλή μέση περίοδο ωρίμανσης του χρέους της και σημαντική χρηματοδοτική στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (NGEU).

    Μακροπρόθεσμα, όμως, σημειώνει ότι «η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη λόγω μακροοικονομικών ανισορροπιών, ιδιαίτερα του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους της καθώς και του διαρκούς επενδυτικού κενού, της χαμηλής παραγωγικότητας και των υψηλών NPLs (μη εξυπηρετούμενων δανείων)».

    Για να διορθώσει τις αδυναμίες αυτές, «η Ελλάδα έχει αρχίσει ένα φιλόδοξο ταξίδι για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της», με τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες να περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση μακροχρόνιων αδυναμιών στις υποδομές, στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες καθώς και στη δημόσια διοίκηση, περιλαμβανομένου του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, προσθέτει η έκθεση.

    Ο ESM σημειώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει σκιές στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, το μέγεθος και ο αντίκτυπος των οποίων μένει να φανεί, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να επηρεαστεί «δεδομένης της εξάρτησής της από τον τουρισμό και τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Eurogroup: Τίτλοι τέλους στην ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας από 20 Αυγούστου
    Eurogroup: Τίτλοι τέλους στην ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας από 20 Αυγούστου

    Τέλος στην ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας βάζει το Eurogroup, αλλά συνεχίζεται η παρακολούθηση από τους θεσμούς.

    Το Eurogoroup ανακοίνωσε τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία. Την είδηση είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

    «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα», τόνισε ο Τζεντιλόνι. «Eίναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε.

    Η έξοδος από την εποπτεία δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού αυτή θα συνεχιστεί έως το 2059, ήτοι έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων. Όμως, η οικονομία θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, όμοιο με αυτό που ακολουθείται σήμερα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία, ενώ θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε έως σήμερα.

    Η έγκριση από το Eurogroup για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία θα ενεργοποιήσει και την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ωστόσο, θα οριστικοποιηθεί και ο «οδικός χάρτης» των προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε 2 φάσεις, μία έως τον Αύγουστο και μία έως το τέλος του Οκτωβρίου.

    Στην πρώτη φάση, βασικό θεωρείται η δέσμευση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και θα υπάρξει καταγραφή της προόδου στο σκέλος των νοσοκομειακών δαπανών και στα κονδύλια που δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και σχετίζονται με το αυξημένο κόστος της ενέργειας. Η δεύτερη φάση, η οποία συνδέεται επίσης με μια δόση ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ (εκκρεμεί από το α’ εξάμηνο του 2019 λόγω των εκλογών, και αναμένεται να αποδεσμευτεί από το Eurogroup του Δεκεμβρίου), θα αποτελεί και την πρώτη σε καθεστώς «μετά προγραμματικής εποπτείας», ήτοι στο καθεστώς που ισχύει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και σχετίζεται με όλα τα κράτη- μέλη που ήταν σε μνημόνια.

    Για την αξιολόγηση του φθινοπώρου έχει καταρτιστεί κατάλογος με 22 σημεία, τα οποία αφορούν σε ό,τι έχει απομείνει από τις παλαιότερες δεσμεύσεις. Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023, η πρόοδος στο clawback, το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ο φορέας ακινήτων, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, οκτώ κινήσεις στο «μέτωπο» των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

    Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας. Η χώρα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά αξιολογήσεων από τους πιστοληπτικούς οίκους και χρειάζεται την επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης για να συμμετέχει στα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Στόχος είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά σε μια περίοδο ανόδου του κόστους δανεισμού.

    Οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη

    Εξάλλου, το Eurogroup κλήθηκε να εξετάσει τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη. «Η οικονομία μας πλέει σε ταραγμένα νερά», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι, προσθέτοντας ότι αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί η οικονομική ύφεση, αλλά οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να επικεντρώσουν στις μεταρρυθμίσεις, στις επενδύσεις και σε μια «συνετή πολιτική», ειδικά για τις χώρες με υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους.

    Ερωτηθείς αν ανησυχεί για τις αποδόσεις αρκετών κρατικών ομολόγων, ο Πάολο Τζεντιλόνι απάντησε ότι «είναι υπό παρακολούθηση». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αποτρέψει τον κατακερματισμό της αγοράς των ομολόγων, είναι καθησυχαστική για τις αγορές. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν σήμερα για της αποφάσεις της ΕΚΤ, από την πρόεδρο της, Κριστίν Λαγκάρντ.

    Επίσης, ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε σχετικά με τις συνθήκες στην αγορά ομολόγων, ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση. «Χρειαζόμαστε, επίσης, ισχυρή επίδειξη ενότητας, φιλοδοξίας από τις κυβερνήσεις και από τον συντονισμό της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Αυτό θα το συζητήσουμε σήμερα», πρόσθεσε.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Eurogroup: Δίνει «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία
    Eurogroup: Δίνει «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

    Αναμένεται το «πράσινο φως» για την επιστροφή της Ελλάδας στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα» - Η έγκριση θα ενεργοποιήσει και την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ

    Κομβική χαρακτηρίζεται η ερχόμενη Πέμπτη 16 Ιουνίου, καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία το Eurogroup θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και την επιστροφή της στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα». Η πολιτική έγκριση της διαδικασίας εξόδου από το καθεστώς αυτό, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 21 Αυγούστου, σηματοδοτεί και το οριστικό τέλος της μνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα.
    Η έξοδος από την εποπτεία δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού αυτή θα συνεχιστεί έως το 2059, ήτοι έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων. Όμως, η οικονομία θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, όμοιο με αυτό που ακολουθείται σήμερα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία, ενώ θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε έως σήμερα.
    Η έγκριση από το Eurogroup για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία θα ενεργοποιήσει και την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ωστόσο, θα οριστικοποιηθεί και ο «οδικός χάρτης» των προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε 2 φάσεις, μία έως τον Αύγουστο και μία έως το τέλος του Οκτωβρίου.
    Στην πρώτη φάση, βασικό θεωρείται η δέσμευση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και θα υπάρξει καταγραφή της προόδου στο σκέλος των νοσοκομειακών δαπανών και στα κονδύλια που δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και σχετίζονται με το αυξημένο κόστος της ενέργειας.
    Η δεύτερη φάση, η οποία συνδέεται επίσης με μια δόση ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ (εκκρεμεί από το α’ εξάμηνο του 2019 λόγω των εκλογών, και αναμένεται να αποδεσμευτεί από το Eurogroup του Δεκεμβρίου), θα αποτελεί και την πρώτη σε καθεστώς «μετά προγραμματικής εποπτείας», ήτοι στο καθεστώς που ισχύει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και σχετίζεται με όλα τα κράτη- μέλη που ήταν σε μνημόνια.
    Για την αξιολόγηση του φθινοπώρου έχει καταρτιστεί κατάλογος με 22 σημεία, τα οποία αφορούν σε ό,τι έχει απομείνει από τις παλαιότερες δεσμεύσεις. Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023, η πρόοδος στο clawback, το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ο φορέας ακινήτων, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, οκτώ κινήσεις στο «μέτωπο» των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας.
    Η χώρα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά αξιολογήσεων από τους πιστοληπτικούς οίκους και χρειάζεται την επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης για να συμμετέχει στα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Στόχος είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά σε μια περίοδο ανόδου του κόστους δανεισμού.
    «Από τη στιγμή που δεν είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από κρίσεις, οι οποίες υπάρχουν και έχουν επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού αυτών. Άρα η Ελλάδα πέρα και πάνω από τους όποιους δημοσιονομικούς κανόνες, οφείλει να είναι πάρα πολύ προσεκτική στα δημόσια οικονομικά της, γιατί όσο αυξάνεται το κόστος δανεισμού τόσο αυτό μετακυλίεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
    Ήτοι, ο υπουργός δίνει το «σήμα» μιας συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους, όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, όπως περιγράφεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αυτό, άλλωστε, σημειώνεται και στην έκθεση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο: τα κράτη- μέλη με υψηλό χρέος, όπως είναι η Ελλάδα, θα πρέπει να ακολουθήσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των εθνικών τρεχουσών δαπανών κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και λαμβάνοντας υπ’ όψη τη συνεχιζόμενη, προσωρινή και στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που είναι πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.
    Για την περίοδο μετά το 2023, οι χώρες με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την επίτευξη της σταδιακής μείωσης του χρέους και της δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα, μέσω της σταδιακής μείωσης των ελλειμμάτων, των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.
    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • ΕΕ: Η οικονομική κατάσταση που προκύπτει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στο επίκεντρο του Eurogroup 
    ΕΕ: Η οικονομική κατάσταση που προκύπτει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στο επίκεντρο του Eurogroup 

    Η οικονομική κατάσταση που προκύπτει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι βασικές μακροοικονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν το δημοσιονομικό σχεδιασμό για το 2023 είναι το βασικό θέμα συζήτησης του Eurogroup που ξεκινάει σήμερα στις 4μ.μ.(ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τη μακροοικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια συνεχή άνοδο του πληθωρισμού, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και από τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κίνδυνος του «στασιμοπληθωρισμού» δεν υπάρχει, κυρίως επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αν και με βραδύτερο ρυθμό. Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό οι υπουργοί Οικονομικών να αναπροσαρμόσουν και να σχεδιάσουν τη δημοσιονομική πολιτική για το 2023, κυρίως μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

    Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναβολής της απενεργοποίησης της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το 2023, εν αναμονή των προτάσεών της, ενδεχομένως τον Μάιο.

    Εξάλλου, το Eurogroup θα εξετάσει τη 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας. Όπως τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος, στην έκθεση διαπιστώνεται πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και συγκεκριμένα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, της διοικητικής αναδιοργάνωσης του Ενιαίου Ταμείου Συντάξεων, της αδειοδότησης επενδύσεων στους συμφωνηθέντες τομείς, καθώς και πρόοδος στον τομέα της ψηφιοποίησης. Ο ίδιος αξιωματούχος, σημείωσε ότι ως τα τέλη Ιουνίου, θα πρέπει να προσδιοριστεί τι είδους εποπτεία θα υπάρχει για την Ελλάδα, μετά από τέσσερα χρόνια στενής δημοσιονομικής παρακολούθησης.

    Ένα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει τους υπουργούς οικονομικών είναι η διαδικασία που θα οδηγήσει στο διορισμό του διαδόχου του Κλάους Ρέγκλινγκ, ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). H δεύτερη θητεία του Κλάους Ρέγκλινγκ λήγει τον Οκτώβριο και η διαδικασία διαδοχής θα ξεκινήσει τον Μάιο.

    Στη συνέχεια το Eurogroup θα συνεδριάσει με την περιεκτική μορφή του (27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ) για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Μερικά από τα εκκρεμή ζητήματα είναι η θέσπιση ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και η αντιμετώπιση της έκθεσης των τραπεζών σε κρατικούς κινδύνους

    Το θέμα της τραπεζικής ένωσης θα συζητηθεί και από τους ευρωπαίους ηγέτες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ