Παν. Αντωνακόπουλος: «Διεκδικούμε το 1% επί των εσόδων για τον Δήμο και την διατήρηση της περιβαλλοντικού-πολιτιστικού-τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής»
Συνάντηση με τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Energean Oil Κωνσταντίνο Νικολάου πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα, που αφορούσαν το χρονικό πλάνο εξόρυξης των υδρογονανθράκων στο Κατάκολο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας, στο κτίριο ATRINA της Λ. Μεσογείων, όπου παρευρέθηκε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου Δημάρχου, Γιώργος Καραστέργιος και επιστημονικοί συνεργάτες της εταιρείας.
- Σε συνέντευξη Τόπου που έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (25/11) ο κ. Αντωνακόπουλος ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνάντησης που κινήθηκε στον άξονα της προστασίας του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας της περιοχής, του τουριστικού χαρακτήρα του Κατακόλου και της διεκδίκησης του ποσοστού 1% επί των κερδών, για τον Δήμο Πύργου.
Ο κ. Αντωνακόπουλος εξέφρασε τη θετική του άποψη για επενδύσεις στην περιοχή θέτοντας ουσιαστικές προϋποθέσεις που συνεπάγουν τη διατήρηση της κληρονομιάς του τόπου και την δίκαιη εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο.
Συγκεκριμένα ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε: «Εμείς, προφητικά, πριν δύο βδομάδες είχαμε πει πως είμαστε θετικοί επί της αρχής για τις επενδύσεις αλλά να μην αλλοτριωθεί η κληρονομιά (περιβαλλοντική και πολιτιστική) του τόπου. Σ’ αυτό το μήκος κύματος μίλησε και ο πρωθυπουργός στην Πάτρα. Και σαφώς δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Δεν γίνεται να καταστρέψουμε το περιβάλλον για να κερδίσουμε σε ενέργεια. Ούτε να αλλοιώσουμε τον τουριστικό χαρακτήρα του Κατακόλου.
Αυτό που θέσαμε στην συνάντησή μας με τον κ. Νικολάου ήταν οι δύο «κόκκινες γραμμές» που θέτει κι η ελληνική κοινωνία και παράλληλα θέσαμε δύο ακόμη ζητήματα:
-Από αυτόν τον θησαυρό που βρίσκεται στην Ηλεία και κυρίως στο οικόπεδο του Πύργου, δεν πρέπει να κερδίσουν όλοι οι άλλοι εκτός από τον δικό μας τόπο. Διότι οι όποιες μικρές συνέπειες υπάρξουν, στην δική μας περιοχή θα είναι. Άρα ο ανταποδοτικός πόρος του 5% επί των κερδών στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Εμείς ζητάμε 1% επί των εσόδων για τον Δήμο Πύργου.
-Πρέπει να διασφαλιστεί η σεισμικότητα της περιοχής, παρόλο που υπάρχουν διαβεβαιώσεις επιστημόνων ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα.
-Επίσης η μεταφορά της παραγόμενης πρώτης ύλης, να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην ρυπαίνει καθώς και να μην δημιουργεί προβλήματα στα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων».
Ο χρονικός ορίζοντας
Ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε λόγο επίσης και για τον χρονικό ορίζοντα των εξορύξεων σημειώνοντας πως: «Ο χρονικός χάρτης έχει να κάνει με μεγαλύτερα ζητήματα που δεν εξαρτώνται από εμάς. Διαπιστώσαμε ότι και η εταιρεία έχει μια ανησυχία για το χρονικό πλάνο. Μας είπαν ότι ουσιαστικά είναι έτοιμοι, όχι να κάνουν την πειραματική άντληση αλλά να μπουν στην παραγωγή. Έχει μελετηθεί πλήρως η επένδυση, έχει πάρει περιβαλλοντικές εγκρίσεις και σχεδόν είναι όλα έτοιμα να ξεκινήσουν».
Βασική η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Ορμώμενος από το παράδειγμα της Καβάλας, ο δήμαρχος Πύργου έθεσε και το θέμα της παρουσίας της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Πύργο.
«Το παράδειγμα της Καβάλας μας δείχνει ότι το Πανεπιστημιακό τμήμα που παρέχει εκπαίδευση στα ζητήματα των υδρογονανθράκων ενεργειακής πηγής είναι πολύ ωφέλιμο. Θα μπορούσε και η δική μας περιοχή να εμπλουτιστεί με τις γνώσεις άντλησης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα πτυχία αυτά είναι χρήσιμα και ανταποδοτικά» κατέληξε.
Με τον κ. Καραστέργιο να συμπληρώνει πως: «Ο Δήμαρχος Πύργου, μαχητικός, διεκδικεί και παλεύει για το καλό του τόπου μας».
(Δελτίο Τύπου)