Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 11:46

Taxisnet: Άνοιξε η εφαρμογή - Διαβάστε ποιες αλλαγές έχουν γίνει

Γράφτηκε από

Σε λειτουργία βρίσκεται από την Μεγάλη Τετάρτη η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων - Επιστροφή φόρου 2020: Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η επιστροφή

Άνοιξε την Μεγάλη Τετάρτη η εφαρμογή του TAXISnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα του 2019.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν τον χρόνο, αφού μένουν στο σπίτι να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Άγνωστο παραμένει το εάν η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα παραταθεί πέραν της καταληκτικής προθεσμίας της 30ης Ιουνίου, κάτι που έχουν αφήσει να εννοηθεί τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Το άνοιγμα του TAXISnet για την υποδοχή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, είναι κάτι που ανέμεναν πολλοί φορολογούμενοι που προσβλέπουν στα ποσά των επιστροφών.

Ωστόσο, έχει επέλθει μια αλλαγή διαδικασίας ως προς την επιστροφή φόρου στο φετινό Ε1.

Συγκεκριμένα, έχει καταργηθεί ο πίνακας 10, στον οποίο καλούνταν να δηλώσουν τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να τους πιστωθεί τυχόν επιστροφή φόρου.

Πλέον θα εμφανίζεται μήνυμα που θα ενημερώνει για την υποχρέωση γνωστοποίησης του ΙΒΑΝ, με υποβολή ηλεκτρονικής Αίτησης/Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου στη διαδικτυακή πύλη www.aade.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η υποβολή της δήλωσης από την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ για τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019 προκύπτουν τα εξής:

Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, των υπόχρεων της παραγράφου 1 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, έως την ημερομηνία που ορίζουν οι οικείες διατάξεις.

Οι ίδιες ημερομηνίες ισχύουν και για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε χειρόγραφη μορφή στις Δ.Ο.Υ. Ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, υποβάλλονται και οι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, καθώς και οι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής.

Τα παραπάνω ισχύουν για δηλώσεις που υποβάλλονται είτε από τους ίδιους τους φορολογούμενους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης είτε από εξουσιοδοτημένο φοροτεχνικό λογιστή λογιστικό γραφείο με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Η εξουσιοδότηση προς τον φοροτεχνικό λογιστή λογιστικό γραφείο αφορά στη διαχείριση των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 και πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της διαχείρισης εξουσιοδοτήσεων των ηλεκτρονικών εφαρμογών «TAXISnet».

Στην περίπτωση αυτή, βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής της εξουσιοδότησης του φορολογούμενου (και της συζύγου του/ΜΣΣ, εάν υποβάλλεται κοινή δήλωση) προς τον λογιστή, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ (άρθ. 11 παρ. 1 του ν. 2690/1999, όπως ισχύει).

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε χειρόγραφη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Οι δηλώσεις των κατοίκων εξωτερικού υποβάλλονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου έως την ημερομηνία που ορίζουν οι οικείες διατάξεις και για τους κατοίκους ημεδαπής. Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2019, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2020 (ΠΟΛ.1201/2017 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Β΄ 4441).

Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εμπρόθεσμα έως 31.12.2020. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/ εγγυτέρων συγγενών, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση για μια ή και για τις δύο περιπτώσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισοδήματα από ακίνητα, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα, όπως ορίζουν οι διατάξεις της ίδιας παραγράφου.

Σε περίπτωση υποβολής εντύπου Ε3 για ανήλικο τέκνο, του οποίου τα εισοδήματα φορολογούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 11 του ΚΦΕ, η δήλωση του γονέα με το Ε3 του ανήλικου τέκνου υποβάλλεται σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Σε περίπτωση πτώχευσης υποβάλλονται δύο δηλώσεις, μια δήλωση από τον σύνδικο πτώχευσης για τα εισοδήματα από την πτωχευτική περιουσία, σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και μια δήλωση από τον πτωχό για τα τυχόν εισοδήματα από τη μη πτωχευτική περιουσία, ηλεκτρονικά.

Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στη Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τις Δ.Ο.Υ. εντός της προβλεπόμενης από το άρθρο 20 παρ. 1 του ΚΦΔ, προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης.

Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 20 του ΚΦΔ, η επιφύλαξη δεν συνεπάγεται την αναστολή της είσπραξης του φόρου.

taxisnet_photo



Την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά φέτος για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση του 2020:

-Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

-Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

-Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.

-Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων

-Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.

-Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

-Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 10:51

Σχετικά Άρθρα

  • Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα υποβάλλονται - Τα κίνητρα για ταχεία καταβολή φόρου
    Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα υποβάλλονται - Τα κίνητρα για ταχεία καταβολή φόρου

    Σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας σε συνέντευξη Τύπου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Όπως ανακοινώθηκε, το χρονικό αυτό πλαίσιο δεν θα αλλάζει κάθε χρονιά, ώστε να γνωρίζουν εξαρχής όλοι οι υπόχρεοι πότε ξεκινάει η υποβολή και πότε τελειώνει.

    Δίνονται επίσης σημαντικά κίνητρα για τις καταβολές φόρου και συγκεκριμένα:

    • 4% αν η δήλωση υποβληθεί στον πρώτο 1,5 μήνα της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ έως 31 Ιουλίου ο φόρος που αναλογεί,
    • 3% αν η διαδικασία υποβληθεί στον δεύτερο 1,5 μήνα της προθεσμίας,
    • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

    Μονιμοποιείται, επίσης, η καταβολή του φόρου σε οκτώ ισόποσες δόσεις.

    Ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία συνιστά το γεγονός πως το κράτος δεν θα ζητάει μόνο από τους φορολογούμενους να είναι εντάξει με τις προθεσμίες, αλλά και από την ΑΑΔΕ και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.

    «Δεν έχει ξαναγίνει έως τώρα στην Ελλάδα, είναι μια αλλαγή συμπεριφοράς εκ μέρους του δημοσίου. Έχει ένα χρώμα εκσυχρονισμού και δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο υπουργός.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Πότε θα γίνεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Τα κίνητρα για ταχεία καταβολή φόρου
    Πότε θα γίνεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Τα κίνητρα για ταχεία καταβολή φόρου

    Σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας σε συνέντευξη Τύπου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Όπως ανακοινώθηκε, το χρονικό αυτό πλαίσιο δεν θα αλλάζει κάθε χρονιά, ώστε να γνωρίζουν εξαρχής όλοι οι υπόχρεοι πότε ξεκινάει η υποβολή και πότε τελειώνει.

    Δίνονται επίσης σημαντικά κίνητρα για τις καταβολές φόρου και συγκεκριμένα:

    • 4% αν η δήλωση υποβληθεί στον πρώτο 1,5 μήνα της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ έως 31 Ιουλίου ο φόρος που αναλογεί,
    • 3% αν η διαδικασία υποβληθεί στον δεύτερο 1,5 μήνα της προθεσμίας,
    • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

    Μονιμοποιείται, επίσης, η καταβολή του φόρου σε οκτώ ισόποσες δόσεις.

    Ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία συνιστά το γεγονός πως το κράτος δεν θα ζητάει μόνο από τους φορολογούμενους να είναι εντάξει με τις προθεσμίες, αλλά και από την ΑΑΔΕ και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.

    «Δεν έχει ξαναγίνει έως τώρα στην Ελλάδα, είναι μια αλλαγή συμπεριφοράς εκ μέρους του δημοσίου. Έχει ένα χρώμα εκσυχρονισμού και δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο υπουργός.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Φορολογικές δηλώσεις: Πότε αρχίζει η υποβολή τους - Έκπτωση στην εφάπαξ πληρωμή φόρων
    Φορολογικές δηλώσεις: Πότε αρχίζει η υποβολή τους - Έκπτωση στην εφάπαξ πληρωμή φόρων

    Τις τέσσερις αλλαγές που προωθεί στη φορολογία το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παρουσίασε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις, αυτές θα υποβάλλοντα σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου.

    Παράλληλα ανακοινώθηκε, πως το χρονικό αυτό πλαίσιο δεν θα αλλάζει κάθε χρονιά, ώστε να γνωρίζουν εξαρχής όλοι οι υπόχρεοι πότε ξεκινάει η υποβολή και πότε τελειώνει.

    Δίνονται επίσης σημαντικά κίνητρα για τις καταβολές φόρου και συγκεκριμένα:

    • 4% αν η δήλωση υποβληθεί στον πρώτο 1,5 μήνα της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ έως 31 Ιουλίου ο φόρος που αναλογεί,
    • 3% αν η διαδικασία υποβληθεί στον δεύτερο 1,5 μήνα της προθεσμίας,
    • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

    Μονιμοποιείται, επίσης, η καταβολή του φόρου σε οκτώ ισόποσες δόσεις.

    Πηγή: Εthnos.gr
  • Με αλλαγές οι φορολογικές δηλώσεις του 2025 - Μπόνους 4% για όσους καταθέσουν πρώτοι
    Με αλλαγές οι φορολογικές δηλώσεις του 2025 - Μπόνους 4% για όσους καταθέσουν πρώτοι

    Πρόστιμα σε διοικητές φορέων που καθυστερούν στοιχεία - Καρότο και μαστίγιο για «εξπρές» υποβολές δηλώσεων φόρου εισοδήματος - Οι παγίδες για τους συνεπείς

    Νέα ήθη στις υποβολές φορολογικών δηλώσεων από το 2025. Με κίνητρα αλλά και ποινές, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σκοπεύει να συμπιέσει σε μόλις 4 μήνες τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων, αποκλείοντας στο εξής τις απανωτές παρατάσεις που είχαν καταστεί θεσμός στη χώρα μας.
    Θα επιβραβεύει με μεγαλύτερη έκπτωση φόρου όσους υποβάλουν πιο γρήγορα τη δήλωση Ε1, θα περιορίσει την ελάφρυνση στους φορολογούμενους «της τελευταίας στιγμής», αλλά και θα τιμωρεί τους διοικητές ή διευθυντές φορέων μισθοδοσίας (του δημοσίου κατά κύκλιο λόγο) αν καθυστερούν την προσυμπλήρωση των εισοδημάτων των φορολογουμένων, δημιουργώντας πρόβλημα στους πολίτες, στους λογιστές τους και σε όλη τη διαδικασία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή, από το 2025 θα προβλέπεται:

    1. μόνιμη περίοδος υποβολής φορολογικών δηλώσεων, από Μάρτιο έως Ιούνιο. Το χρονοδιάγραμμα θα καθορίζεται πλέον «δια νόμου» και η διαδικασία δεν θα ξεκινά ή θα τελειώνει με ad hoc αποφάσεις και διορίες που αλλάζουν κάθε χρόνο.

    2. «μπόνους» συνέπειας με έκπτωση φόρου 4% (η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ) σε όσους σπεύσουν να υποβάλουν πρώτοι δήλωση Ε1, από τον Μάρτιο κιόλας, αμέσως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Η έκπτωση θα παραμείνει στο 3% (όσο ισχύει σήμερα) για όσους επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση στα μέσα της περιόδου. Η έκπτωση θα μειώνεται στο 2% για όσους υποβάλουν δήλωση προς τη λήξη της διορίας, τον Ιούνιο.

    3. Πρόστιμα θα επιβάλλονται πλέον σε όσους αμελήσουν υποβάλουν εγκαίρως τη δήλωση, που θα είναι κλειδωμένη και θα απαιτείται να περάσει νέος νόμος από τη Βουλή, αν τυχόν χρειαστεί να αλλάξει.

    4. Για πρώτη φορά, θα καθορίζονται και θα επιβάλλονται συγκεκριμένες ποινές σε φορείς μισθοδοσίας (εργοδότες, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, ΟΠΕΚΑ κλπ) που το είχαν κάνει σύστημα -ελλείψει τιμωρίας- να μην αποστέλλουν ως είχαν υποχρέωση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου τα στοιχεία εισοδημάτων των φορολογουμένων δικαιούχων, όπως προβλέπεται να γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να προσυμπληρωθούν και να υποβληθούν εγκαίρως οι φορολογικές δηλώσεις των πολιτών. Σε περίπτωση ασυνέπειας και καθυστερήσεων αποστολής των στοιχείων εισοδημάτων (που έφταναν να παραδίδονται μέχρι και τον Μάιο ή Ιούνιο αντί τον Φεβρουάριο) οι υπεύθυνοι των φορέων θα πληρώνουν πρόστιμο της τάξεως των 2.500 ευρώ από την τσέπη τους.

    Παγίδες και κίνδυνοι

    Παρόλα αυτά, μένει να φανεί αν το πρόστιμο αυτό μπορεί να σταθεί αρκετό για να μην ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα που οδηγούν σε παρατάσεις ή αν, αντιθέτως, προκαλέσει νέα και μεγαλύτερα προβλήματα στους πολίτες, την αγορά και στο ίδιο το κράτος.

    Για παράδειγμα, εκφράζεται ανησυχία μήπως, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα, οι υπεύθυνοι μισθοδοσίας επιλέξουν να αποστέλλουν εγκαίρως αλλά «όπως-όπως» τα στοιχεία εισοδήματος των δικαιούχων (συνταξιούχων, μισθωτών κλπ). Σε τέτοια περίπτωση, η εμπρόθεσμη αποστολή θα περιείχε λάθη που θα δημιουργούσε προβλήματα στους πολίτες και στους λογιστές, στην περίπτωση που εκ των υστέρων -και χωρίς κυρώσεις- οι υπεύθυνοι αποστείλουν νέα διορθωμένα στοιχεία, ακόμα και αφού οι υπόχρεοι έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις τους.

    Σε τέτοια περίπτωση, οι πολίτες θα κινδύνευαν και πάλι να υποστούν κυρώσεις και πρόστιμα, αν δεν κάνουν (ξανά και ξανά ενδεχομένως) τροποποιητικές δηλώσεις για να διορθώνουν τα στοιχεία που οι φορείς απέστειλαν εμπρόθεσμα μεν, αλλά λανθασμένα δε.

    Πηγή: newmoney - Protothema.gr
  • Τα «ραβασάκια» που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ για όσους δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση
    Τα «ραβασάκια» που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ για όσους δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση

    Από τις οδηγίες που έχει δώσει η φορολογική διοίκηση θα ελεγχθούν τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης κ.α.

    Ραβασάκια με φόρους κατ' εκτίμηση ετοιμάζεται να αποστείλει η ΑΑΔΕ σε όσους φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός «τρέχει» διασταυρώσεις που αφορούν κυρίως όσους δεν υπέβαλλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος το 2019 για τα εισοδήματα του 2018, καθώς η χρήση παραγράφεται στο τέλος του έτους.

    Όπως προκύπτει από τις οδηγίες που έχει δώσει η φορολογική διοίκηση θα ελεγχθούν τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης κ.α.

    Συμφωμα με το υφιστάμενο πλαίσιο για όσους δεν υπέβαλαν,φορολογική δηλωση εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση προκύπτει:

    1.φορολογητέα ύλη για τον κατ΄ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης,

    • ποσό φόρου προς καταβολή και
    • ότι το ποσό προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ. Με την ίδια πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.
    1. Η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εκδίδεται για εισόδημα που προκύπτει με βάση τα στοιχεία που λαμβάνονται μεταξύ άλλων από:
    • τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα για το φορολογικό έτος 2018 και
    • από διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή προέρχονται από ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ, καθώς επίσης και στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας και εν γένει από κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους που λαμβάνει η Φορολογική Διοίκηση.
    1. Στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι φορολογούμενοι θα αναφέρεται ότι η Φορολογική Διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου. Επίσης, αναγράφονται τα στοιχεία εκείνα που έλαβε υπόψη της μέχρι την ως άνω ημερομηνία για τον κατ΄ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης.
    2. Επί του ποσού του φόρου που προσδιορίζεται με την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου δεν υπολογίζονται πρόστιμα, υπολογίζεται όμως ο τόκος που αναλογεί.
    3. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται ηλεκτρονικά για το φόρο που καλείται να πληρώσει και συγκεκριμένα λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο taxisnet τη σχετική ειδοποίηση.
    4. Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει χειρόγραφα στην εφορία για το φορολογικό έτος 2018 δήλωση φόρου εισοδήματος συνυποβάλλοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση αυτή, η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου παύει να ισχύει αυτοδικαίως, εκδίδεται άμεσα νέο εκκαθαριστικό με βάση την υποβληθείσα δήλωση και τα σχετικά δικαιολογητικά.
    5. Ο φορολογούμενος υποχρεούται σε καταβολή του οφειλόμενου με βάση την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης αυτής, εκτός αν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος
    6. Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Φορολογικές δηλώσεις: Ζορίζονται στην πληρωμή φόρου τα νοικοκυριά – Το 25% καθυστερεί
    Φορολογικές δηλώσεις: Ζορίζονται στην πληρωμή φόρου τα νοικοκυριά – Το 25% καθυστερεί

    Εμπρόθεσμα καταβάλλει το φόρο εισοδήματος το 90% των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα το 25% των οποίων καθυστερεί την πληρωμή του φόρου.

    Σύμφωνα με τον «χάρτη» φορολογικής συμμόρφωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με αναφορά στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου, από τα 1,968 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθούν τη συγκεκριμένη περίοδο από τις επιχειρήσεις, πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,788 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 90,83%.

    Στον αντίποδα, η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε στο 5μηνο σε 75,40% καθώς από το συνολικό ποσό του 1,070 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 806 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, περίπου το 25% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμεινε απλήρωτος με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Επιμέρους τον Μάιο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης ήταν μόλις 57,14%, ωστόσο αυτό που προκαλεί αγωνία στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο είναι η συνέπεια που θα επιδείξουν οι φορολογούμενοι και κυρίως οι επαγγελματίες με την εξόφληση του φετινού φόρου λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης από το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης.

    Το ποσό που έχει βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έφθασε στα 4,5781 δισ. ευρώ. Η ημερομηνία πληρωμής για την πρώτη δόση έληξε στις 2 Αυγούστου και ακολουθεί η δεύτερη μέχρι το τέλος τρέχοντος μηνός.

    Χαμηλότερα από το ΦΠΑ κινήθηκε η εισπραξιμότητα στον ΕΝΦΙΑ

    Βελτιωμένη σε σχέση με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι η εισπραξιμότητα στο ΦΠΑ. Από τα 7,378 δισ. ευρώ το Δημόσιο εισέπραξε τα 5,973 δισ. ευρώ (ποσοστό συμμόρφωσης 80,96%).

    Το Μάιο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ανέρχονταν σε 1,382 δισ. ευρώ αλλά το ποσό που εισέρρευσε τελικά στα δημόσια ταμεία ήταν 1,159 δισ. ευρώ, με το δείκτη εμπρόθεσμης πληρωμής να διαμορφώνεται στο 83,87%.

    Χαμηλότερα από το ΦΠΑ κινήθηκε η εισπραξιμότητα στον ΕΝΦΙΑ την επισκοπούμενη περίοδο, καθώς ανήλθε σε 77,46%. Ειδικότερα τον Μάϊο 6.167.304 κατέβαλλαν 164,97 εκατ. ευρώ την ώρα που η συνολική οφειλή ήταν ύψους 213,83 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 77,15% των υπόχρεων πλήρωσε το φόρο στην ώρα του.

    Συνεπές το 80%

    Κατά μέσον όρο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης στο 5μηνο για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε το 81,88%, δηλαδή 8 στους 10 φορολογούμενους ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στην εφορία. Τα υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας συνεχίζουν να τροφοδοτούν το πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου το οποίο τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 2,9 δισ. Ευρώ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Φορολογικές δηλώσεις και φόρος εισοδήματος - Η τριπλή διορία που εκπνέει σήμερα
    Φορολογικές δηλώσεις και φόρος εισοδήματος - Η τριπλή διορία που εκπνέει σήμερα

    Μέχρι το τέλος της ημέρας έχουν περιθώριο να οριστικοποιήσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις τα φυσικά πρόσωπα, καθώς εκπνέει η προθεσμία. Την ίδια ώρα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος, αν θέλουν να εκμεταλλευτούν την έκπτωση 3% που «παρέχει» του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Η πορεία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, δείχνει πως η εμπόθεσμη υπόβολή των δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα είναι ένα «στοίχημα» που μπορούν να κερδίσουν οι φοροτεχνικοί, καθώς έχει ήδη υποβληθεί η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων

    Παράλληλα, σήμερα εκπνέει και η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων.

    Οι όποιες διαγραφές, συμπληρώσεις ή διορθώσεις στους κωδικούς της δήλωσης μπορούν να γίνουν χωρίς πρόστιμο, εφόσον γίνουν εντός της ημέρας.

    Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα προχωρήσει με τον ίδιο ρυθμό και η υποβολή του φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα.

    Έκπτωση 3% στον φόρο εισοδήματος

    Η διάταξη ορίζει ότι «Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023 καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενών με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%)».

    Έτσι, μετά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι - φυσικά πρόσωπα με χρεωστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο:

    • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 2 Αυγούστου 2024 ή
    • Σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 2 Αυγούστου 2024 και τη δεύτερη έως τις 30 Αυγούστου 2024.

    Σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος εκπνέει στις 9 Αυγούστου 2024, την ίδια δηλαδή ημερομηνία που λήγει και η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

    Τι γίνεται με τα πρόστιμα

    Ατιμέτωποι με πρόστιμα, που φτάνουν έως και τα 500 ευρώ, θα βρεθούν όσοι φορολογούμενοι δεν εκεμταλλευτούν την μικρή παράταση και δεν υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση εγκαίρως.

    Αναλυτικά, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

    • 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό στις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών προσώπων.
    • Στην περίπτωση που η δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
    • 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές και 250 ευρώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις.
    • 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές και 500 ευρώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Φορολογικές δηλώσεις: Διορία μέχρι αύριο, Παρασκευή, για την φάπαξ εξόφληση με έκπτωση
    Φορολογικές δηλώσεις: Διορία μέχρι αύριο, Παρασκευή, για την φάπαξ εξόφληση με έκπτωση

    Μέχρι αύριο Παρασκευή 2 Αυγούστου έχουν την δυνατότητα οι πολίτες να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και να πληρώσουν την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 3%.

    Βάσει της τροπολογίας που κατέθεσε στην Βουλή αργά χθες το βράδυ (30/07) το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετατίθεται για τις 2 Αυγούστου, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα, η προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή του φόρου με έκπτωση 3% η οποία έληγε κανονικά σήμερα Τετάρτη όπως αρχικά είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

    Αναλυτικότερα η διάταξη ορίζει ότι «Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023 καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενών με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%)».

    Έτσι, μετά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι - φυσικά πρόσωπα με χρεωστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο:

    • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 2 Αυγούστου 2024 ή
    • Σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 2 Αυγούστου 2024 και τη δεύτερη έως τις 30 Αυγούστου 2024.

    Σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος εκπνέει στις 9 Αυγούστου 2024, την ίδια δηλαδή ημερομηνία που λήγει και η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ