Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους τραπεζίτες - Πολύ κοντά η συμφωνία με τους θεσμούς για την επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων στους ευάλωτους δανειολήπτες
Tην ενίσχυση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα στην οικονομία, ανέδειξε ως πρώτη προτεραιότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τη συμμετοχή των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και διευθύνοντων συμβούλων των τραπεζών.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε «να απορροφήσουμε τους κραδασμούς όσο το δυνατόν καλύτερα και να θέσουμε τις βάσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση» με τους εκπρόσωπους των τραπεζών από την πλευρά τους να δηλώνουν ότι το 2020 υπάρχει δυνατότητα να διοχετευτούν στην οικονομία χρηματοδοτήσεις περίπου 16 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε τις διαθέσεις του, παρουσιάζοντας ο ίδιος στους τραπεζίτες τα στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις κάθε τράπεζας μέσω του ΤΕΠΙΧ, δείχνοντας έτσι ότι ο ίδιος προσωπικά θα παρακολουθεί συνεχώς τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.
Μεγάλο μέρος της τηλεδιάσκεψης που διήρκησε περίπου μια ώρα επικεντρώθηκε στα δικαιολογητικά που χρειάζονται οι τράπεζες για να δώσουν δανειοδοτήσεις για κεφάλαια κίνησης.
Το θέμα έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και μάλιστα παρουσίασε λίστα όπου καταγράφονταν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Οι τραπεζίτες απάντησαν ότι είναι πολύ λιγότερα τα δικαιολογητικά και συμφωνήθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος να αναλάβει θεσμική πρωτοβουλία να «ελαφρύνει» ο αριθμός των δικαιολογητικών ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το ζήτημα των εγγυήσεων για το υπόλοιπο 20% του δανείου που δεν καλύπτει με εγγυήσεις το Δημόσιο χωρίς όμως να ληφθεί κάποια σχετική απόφαση.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του, ότι για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων για τους ευάλωτους δανειολήπτες έχουν συγκλίνει στις απόψεις με τους θεσμούς και υπάρχει συναντίληψη για ένα πλαίσιο για ένα πλαίσιο που θα αφορά δάνεια που ήταν εξυπηρετούμενα και «κοκκίνισαν» με την πανδημία του COVID-19 αλλά και για παλαιότερα NPLs τα οποία παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν: ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματέας Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.
Από τον τραπεζικό κλάδο συμμετείχαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ALPHA BANK Βασ. Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου και η Γενική Γραμματέας ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη.
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓτΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ