Έκτακτη σύνοδος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την εκ βάθρων αναθεώρηση του σχεδίου για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη σύσταση Ταμείου Ανάκαμψης, σε ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν στις 17 Απριλίου και στις 15 Μαΐου.
Ο νέος 7ετής προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των πολιτών με στόχο την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ, ειδικά όσον αφορά την ψηφιακή και της «πράσινη» μετάβαση, σύμφωνα με το ΕΚ.
Ολλανδία: Μόνο ως δάνειο η βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης
Στη σκληρή γραμμή πάντως φαίνεται να επιμένει η Ολλανδία με τον Μαρκ Ρούτε να απορρίπτει για άλλη μια φορά την αμοιβαιοποίηση του χρέους. «Μόνο ως δάνειο» πρέπει να δίδεται η οποιαδήποτε βοήθεια, επανέλαβε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην γερμανογαλλική πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού «ταμείου ανασυγκρότησης» για τις χώρες που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.
«Απορρίπτουμε την αμοιβαιοποίηση χρεών», τόνισε ο Μαρκ Ρούτε κατά την διάρκεια ψηφιακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ και ζήτησε εκ νέου μεταρρυθμίσεις σε κάποιες νοτιοευρωπαϊκές χώρες ώστε να μπορούν, όπως είπε, να ξεπεράσουν μια επόμενη κρίση «χωρίς βοήθεια».
«Χρειαζόμαστε ένα ταμείο έκτακτης βοήθειας προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην ανάκαμψη. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να προβλέπει δάνεια, χωρίς αμοιβαιοποίηση των χρεών», επέμεινε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, η οποία ανήκει στους «τέσσερις οικονόμους» της ΕΕ, μαζί με την Αυστρία, την Δανία και την Σουηδία.
Επόμενα βήματα
Καθώς μπορεί να χρειαστούν μήνες για την επίτευξη συμφωνίας για το νέο ΠΔΠ, το Κοινοβούλιο παροτρύνει την Επιτροπή να υποβάλει σχέδιο - «δίχτυ ασφαλείας» για την ομαλή εκκίνηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων της ΕΕ το 2021.