Οικονομία

Συγκροτείται... «ΕΥΠ» για τον ανταγωνισμό και την καταπολέμηση του παρεμπορίου

Συγκροτείται... «ΕΥΠ» για τον ανταγωνισμό και την καταπολέμηση του παρεμπορίου

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Πρόστιμα που θα φτάνουν τις 100.000 ευρώ κατάσχεση οχημάτων, αλλά και συγκρότηση μιας νέας αυτόνομης Task Force με αυξημένες αρμοδιότητες, όπως η άρση τηλεφωνικού, φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, και με τη στενή συνεργασία της ΕΥΠ, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για την καλύτερη εποπτεία της αγοράς το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, διατάξεις για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία», το οποίο είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ στις 23 Φεβρουαρίου (σσ «Και μία... ΕΥΠ κατά του παρεμπορίου») κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες: την αυστηροποίηση των ελέγχων μέσω της χρήσης κάθε διαθέσιμης πληροφορίας, αλλά και των ίδιων των προστίμων.

Αναφορικά με τον πρώτο, προβλέπεται η δημιουργία της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) που θα αντικαταστήσει το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ). Πρόκειται για την πρώτη υπηρεσία στη χώρα με αντικείμενο αποκλειστικά την παραοικονομία και τον ευρύτερο έλεγχο της ορθής λειτουργίας της αγοράς.

Διευρυμένες αρμοδιότητες

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να προχωρά στη διενέργεια πάσης φύσεως ελέγχων σε κάθε στάδιο διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και υπηρεσιών τόσο κατά την παραγωγή, εισαγωγή, διακίνηση, αποθήκευση, όσο και κατά τη διάθεση των προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών, Επίσης στις αρμοδιότητές της είναι η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου και του παράνομου ηλεκτρονικού εμπορίου, της παράνομης απομίμησης προϊόντων και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Το δυναμικό

Στη νέα δομή, που θα αποτελεί αυτοτελή Υπηρεσία, θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Ανάπτυξης και θα εδρεύει στο κτίριο της ΓΓ Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος, εκτός των ελεγκτών του υπουργείου Ανάπτυξης καλούνται να συμμετάσχουν και στελέχη των υπόλοιπων Αρχών (ΕΛ.ΑΣ., ΣΔΟΕ, Τελωνεία, Λιμενικό, Δημοτική Αστυνομία, περιφερειακές αρχές κοκ).

Διοικητής της νέας δομής, που θα διορίζεται με απόφαση του υπ. Ανάπτυξης, μπορεί να διορίζεται ιδιώτης ή μόνιμος ή ιδιωτικού δίκαιου αορίστου χρόνου υπάλληλος του στενού δημόσιου τομέα, είτε με απόσπαση είτε με μετακίνηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με επιχειρησιακή εμπειρία στην οργάνωση, τον συντονισμό και την εκτέλεση ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων ελέγχου. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι στέλεχος των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό) είτε απόστρατος, είτε εν ενεργεία αξιωματικός με επιχειρησιακό background. Η θητεία του θα είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα τρία έτη.

Η επιχειρησιακή δύναμη της νέας δομής θα είναι μεγάλη. Αφενός, σε πρώτη φάση, θα στελεχωθεί από περίπου 60 άτομα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα λειτουργεί αυτόνομα και θα μπορεί να δεσμεύει με εντολές ελέγσχου κάθε ελεγκτική υπηρεσία που υπάρχει στη χώρα. Ουσιαστικά θα έχει την αρμοδιότητα να κινητοποιεί και να σχεδιάζει δράσεις επιτάσσοντας κάθε διαθέσιμη Αρχή, από αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως τα τελωνεία. Σε περίπτωση δε άρνησης κάποιας υπηρεσίας, θα έχει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων.

Όλα τα στελέχη της Task Force θα είναι κατ ουσίαν ανακριτικοί υπάλληλοι που θα μπορούν να ελέγχουν κάθε αγαθό και κάθε υπηρεσία που καταλήγει στον καταναλωτή.

Πρόσβαση σε κάθε πληροφορία

Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι το γεγονός ότι εντός της δομής θα δημιουργηθεί και μια υπηρεσία που θα θυμίζει την ΕΥΠ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια Υπηρεσία Διαχείρισης Πληροφοριών και Ανάλυσης Δεδομένων, που μέσω ενός νέο λογισμικού συστήματος θα δέχεται διαβαθμισμένες καταγγελίες ή πληροφορίες.

Μάλιστα για την ουσιαστική αντιμετώπιση των παραβάσεων του ανταγωνισμού και των αθέμιτων πρακτικών στην αγορά το νομοσχέδιο εισάγει και διατάξεις για την άρση του τηλεφωνικού,φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, αλλά και συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) για τις περιπτώσεις που θα πρέπει να ελέγχουν.

Συνολικά η ΔΙΜΕΑ μπορεί να συνεργάζεται και να ανταλλάσσει πληροφορίες ιδίως με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αντίστοιχες υπηρεσιών άλλων κρατών, καθώς και με όλες τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνείς ενώσεις και οργανισμούς και να συγκροτεί ομάδες εργασίας ή επιτροπές.

Τα μικτά κλιμάκια, κατόπιν σχετικής εντολής ελέγχου, δύνανται να βεβαιώνουν και φορολογικής φύσεως παραβάσεις και σχετίζονται με υπηρεσίες που προσφέρονται απευθείας στον καταναλωτή.

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων επιβάλλονται πρόστιμα που ξεκινούν από 1.500 ευρώ για αριθμό τεμαχίων έως 500 και φθάνουν τις 100.000 ευρώ για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένωνπροϊόντων συνολικού αριθμού τεμαχίων από 5001 και άνω. Για την περίπτωση διακίνησης απομιμητικών / παραποιημένων προϊόντων άνω των 3.000 τεμαχίων πλην των ανωτέρω κυρώσεων, επιβάλλεται η κατάσχεση των μέσων διακίνησης των απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων.

Το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε διαβούλευση ως τις 15 του μήνα.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΑΣ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜ.ΤΑΞΕΩΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup