Οικονομία

Η Κυλλήνη ανάμεσα σε μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ της χώρας

Η Κυλλήνη ανάμεσα σε μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ της χώρας

Στο πρώτο κύμα των νέων επενδυτικών πρότζεκτ εν μέσω κορωνοϊού συμπεριλαμβάνονται δύο εργοστασιακές μονάδες σε Αττική και Βοιωτία καθώς και έξι μεγάλα τουριστικά έργα σε Κυλλήνη, Ίο, Μύκονο και Αιτωλοακαρνανία – Δείτε αναλυτικά ποια είναι – Μέσα στο καλοκαίρι το «κυρίως μενού» με επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους άνω των 3 δισ ευρώ που αφορούν μεγάλα πρότζεκτς ΑΠΕ

Νέα επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 4 δισ ευρώ αναμένεται να ενεργοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα εντασσόμενα στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Ένα καθεστώς που λειτουργώντας κεντρικά καταφέρνει να κάνει bypass στη γραφειοκρατία και τους τοπικούς άρχοντες, προσφέρει ασφάλεια δικαίου στον επενδυτή και επιταχύνει τις διαδικασίες φτάνοντας να εκδώσει τις πρώτες άδειες μόλις μέσα σε 16 ημέρες, όπως φάνηκε στις τελευταίες περιπτώσεις αδειοδότησης πάρκων ΑΠΕ.

Από τα δεκάδες επενδυτικά σχέδια ύψους περίπου 4 δισ ευρώ που θα ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα οκτώ αναμένεται να κλειδώσουν άμεσα ακολουθώντας την τυπική διαδικασία εγκρίσεων από το Enterprise Greece και τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός τους φθάνει τα 750 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν μέσα στο καλοκαίρι, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο κύμα των νέων επενδυτικών πρότζεκτ συμπεριλαμβάνονται δύο εργοστασιακές μονάδες σε Αττική και Βοιωτία, καθώς και έξι μεγάλα τουριστικά έργα: ένα στην Κυλλήνη, ένα στην Αιτωλοακαρνανία, τρία στην Ίο και ένα στη Μύκονο. Τα νέα επενδυτικά πρότζεκτ που είναι ώριμα και αναμένεται να τρέξουν είναι:
*Νέα μονάδα παραγωγής και Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης από την ELPEN Φαρμακευτική, συνολικού προϋπολογισμού 50,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία επένδυση που θα βοηθήσει την εταιρεία να βρεθεί πιο κοντά στο όραμα του ιδρυτή και προέδρου της Δημήτρη Πενταφράγκα να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κέντρο εφαρμοσμένης βιοϊατρικής στη ΝΑ Ευρώπη και να κατστεί υπολογίσιμος διεθνής παίκτης στον χώρο του φαρμάκου. Η νέα εργοστασιακή μονάδα στην Κερατέα αναμένεται να παράγει κυρίως στέρεα ιδιοσκευάσματα και σκευάσματα για αναπνευστικές παθήσεις. Τα περισσότερα θα είναι προς εξαγωγή. Το νέο Κέντρο Εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2021 δημιουργώντας πάνω από 150 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για ειστήμονες υψηλής εξειδίκευσης.

*Νέο εργοστάσιο από γνωστή εγχώρια χαρτοβιομηχανία. Πρόκειται για επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ. Το νέο εργοστάσιο, που θα είναι το τέταρτο της εταιρίας, θα δημιουργηθεί στη Βοιωτία αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγική δυνατότητα της με σύγχρονο εξοπλισμό και ενισχύοντας την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά.

*Τουριστική μονάδα στην Κυλλήνη. Πρόκειται για το πρότζεκτ «Arcadia Cultural Resort and Spa», το οποίο θα καλύψει έκταση 1.000 στρεμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ! Το πολυτελές θέρετρο πέντε αστέρων περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικές κατοικίες, spa, μαρίνα, παραθαλάσσιο θέατρο και θεματικές αθλητικές / ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Την επένδυση δρομολογεί ο διεθνούς φήμης τενόρος Γιάννης Οικονόμου με την υποστήριξη αμερικανικού fund. Με αυτή την επένδυση η περιοχή της Κυλλήνης πλέον θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το τουριστικό προφίλ της, με δεδομένο ότι εκεί σήμερα λειτουργεί η Grecotel τα «Olympia Riviera» και «Mandola Rossa» και επίσης βρίσκεται το συγκρότημα «Robinson Club». Μάλιστα το «Arcadia Cultural Resort and Spa» βρίσκεται πολύ κοντά στην έκταση του τελευταίου.

*Τρεις σύνθετες τουριστικές μονάδες στην Ίο συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις του γνωστού επιχειρηματία Άγγελου Μιχαλόπουλου. Ο πρώην χρηματιστής της Wall Street, που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σχεδόν το 30% της γης στο νησί, ετοιμάζει τρεις ξεχωριστές μονάδες σε διάφορα σημεία. Σε αυτές θα δημιουργηθούν ξενοδοχεία πέντε αστέρων καθώς και τουριστικές κατοικίες προς πώληση και μακροχρόνια μίσθωση. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία δομών με δράσεις ενίσχυσης του περιηγητικού και πολιτιστικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται η αξιοποίηση αγροτικής μονάδας, η ανάδειξη του παλιού ορυχείου του νησιού και η δημιουργία μονοπατιών. Επίσης αναμένεται να δημιουργηθεί συνεδριακό κέντρο αλλά και κέντρο ευεξίας και spa. Αξίζει να αναφερθεί, όμως, ότι παλαιότερα σχέδια του κ. Μιχαλόπουλου για νέες τουριστικές μονάδες στο νησί είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και προσφυγές από μερίδα των κατοίκων.
*Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στον Καλαφάτη Μυκόνου, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει δύο ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 450 κλινών, καθώς και 35 τουριστικές κατοικίες. Πρόκετιαι για μία μονάδα η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προορίζεται να μπει κάτω από τη διαχείριση γνωστής διεθνούς αλυσίδας ξενοδοχείων. Σημειωτέον ότι εδώ και μια τριετία ο όμιλος Accor έχει ανακοινώσει την πρόθεση του να εισέλθει στην αγορά της Μυκόνου, χωρίς όμως να συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι τώρα.

*Τουριστική μονάδα στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας. Πρόκειται για επένδυση εταιρείας ολλανδικών συμφερόντων, συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ, στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Η επένδυση θα γίνει σε έκταση 160 στρεμμάτων στην περιοχή Βαρκό Πογωνιάς της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου, κοντά στη δημοφιλή παραλία Βαθυαβάλι. Η τουριστική επένδυση αφορά συνδυασμό ενός πεντάστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 135 κλινών και 30 τουριστικών κατοικιών μαζί με χώρους ευεξίας κοκ. Η συγκεκριμένη επένδυση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, με δεδομένο ότι αφορά περιχοή που δεν περιλαμβάνεται στους συνήθεις τουριστικούς προορισμούς στη χώρα και ως εκ τούτου μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Σε αυτό κρίσιμο ρόλο παίζει η αναβάθμιση του αεροδρομίου του Ακτίου, που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στη Fraport και μέσω του οποίου υπάρχουν πλέον απευθείας συνδέσεις με ευρωπαϊκές χώρες.

Επενδύσεις ΑΠΕ άνω των 3 δισ ευρώ

Το κυρίως μενού όμως των νέων μεγάλων επενδύσεων αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτές αναμένεται να δρομολογηθούν έως το Σεπτέμβριο. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις για υπαγωγή στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων σχέδια συνολικού ύψους άνω των 3 δισ ευρώ, τα οποία αναμένεται να αξιολογηθούν. Σε αυτά συμπεριλαμβάονται και τα μεγάλα πρότζεκτ αρκετών GW που δρομολογούν ισχυροί εγχώριοι αλλά και διεθνείς όμιλοι. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι ο προγραμματισμός των επενδύσεων στο κομμάτι των ΑΠΕ φθάνει τα 9 δισ ευρώ σε βάθος τριετίας. Πρόκειται για ένα «green deal» για την οικονομία για το οποίο το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετηθεί δημοσίως δύο ισχυροί άνδρες του χώρου, ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης και ο επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ήδη από πέρυσι το φθινόπωρο είχε διαφανεί μεγάλη κινητικότητα στον χώρο, όταν εγκρίθηκαν οι πρώτες αιτήσεις υπαγωγής στο επικαιροποιημένο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Μεταξύ αυτών ήταν η επένδυση της Total Eren για την ανάπτυξη 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 177 MW , στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας, συνολικού ύψους 172 εκατ. ευρώ, καθώς και η αντίστοιχη της Consortium Solar Power Systems S.A., συνολικού κόστους 214 εκατ. ευρώ, που αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών, με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW, σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν εγκριθεί άδειες εγκατάστασης για 17 πάρκα ΑΠΕ, που εντάσσονται στις στρατηγικές επενδύσεις, συνολικής αξίας 80 εκατ. ευρώ και συνολικής ισχύος 117 MW. Αφορούν κυρίως το μεγάλο πρότζεκτ της Spes Solaris – Soral Concept του ομίλου Παναγάκου.

Ταχείες διαδικασίες

Οι συγκεκριμένες άδειες εκδόθηκαν μόλις σε 16 ημέρες από την κατάθεση των φακέλων από τους επενδυτές, χάρη στην κεντροποιημένη και ταχεία διαδδικασία που ακολουθείται πλέον στις στρατηγικές επενδύσεις, στο πλαίσιο της κεντρικής πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης να καταστεί η Ελλάδα μία από τις πλέον φιλικές χώρες στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Οι ταχύτατες διαδικασίες που κάνουν bypass κατ’ ουσίαν σε κάθε τοπικό άρχοντα – αιρετό και μη – και προσφέρουν διαφάνεια είναι ένας από τους λόγους που τους τελευταίους μήνες παρατηρείται στροφή των επίδοξων επενδυτών να ζητήσουν την υπαγωγή των σχεδίων τους στις στρατηγικές επενδύσεις.

Κρίσιμο στοιχείο επίσης θεωρείται το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διαδικασία, αν και γενικά είναι απαιτητική και αυστηρή, προσφέρει ασφάλεια δικαίου στον επενδυτή. Κοινώς, η επένδυση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί νομικά σε κανένα στάδιο, όπως έχουν δείξει έως σήμερα τα πρότζεκτ που εγκρίθηκαν. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των Αράβων της AGC με το «The Mykonos Project» το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα απ’ το ΣτΕ.
Οι κατά τόπους πολεοδομίες, δήμαρχοι, περιφερειάρχες κοκ πλέον δεν έχουν κάποιον κρίσιμο ρόλο και οι διαδικασίες είναι ταχείες, φθάνοντας γρήγορα στο αποτέλεσμα που επιδιώκουν οι επιχειρηματίες. Παράλληλα δίνονται και σημαντικά κίνητρα όπως πρόσθετε φοροαπαλλαγές αλλά και μεγαλύτεροι συντελεστές δόμησης σε σχέση με αυτούς που έχουν καθοριστεί στις περιοχές.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις