Οικονομία

Προβληματισμός για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Μειωμένο ενδιαφέρον εργοδοτών - Ποιες αλλαγές προωθούνται

Προβληματισμός για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Μειωμένο ενδιαφέρον εργοδοτών - Ποιες αλλαγές προωθούνται

Συμπληρώθηκαν 10 ημέρες εφαρμογής και το πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μόλις 3000 εργοδοτών.

Εντείνεται ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" που ενεργοποίησε η κυβέρνηση προκειμένου να αποτελέσει "ασπίδα" κατά της ανεργίας. Συμπληρώθηκαν 10 ημέρες εφαρμογής και το πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μόλις 3000 εργοδοτών.

Ο προβληματισμός συνίσταται στο ότι αν και υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης –το περίφημο πρόγραμμα SURE- η υλοποίηση στην Ελλάδα έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην συγκεντρώνεται αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των εργοδοτών με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις αποδοχές των εργαζομένων –οι οποίοι μέσω του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν μισή δουλειά για το 80% των αποδοχών- αλλά και για τον δείκτη της ανεργίας.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει πόρους ύψους περίπου 1 δις. ευρώ για το πρόγραμμα στην παρούσα μορφή του ενώ ο κίνδυνος αυτοί να παραμείνουν αδιάθετοι είναι ορατός. Μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν νέες βελτιωτικές κινήσεις με έμφαση κυρίως στο να γίνει πιο "δελεαστικό" το πρόγραμμα ιδίως για τους εργοδότες.

Χωρίς να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία στην Ελλάδα και με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά, το υπουργείο Εργασίας επιδίωξε να προωθήσει ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά πριμοδοτεί την μερική απασχόληση αντί της ανεργίας. Δηλαδή, αντί οι δημόσιοι πόροι να δίνονται για τη χρηματοδότηση επιδομάτων ανεργίας, να δίνονται για την επιδότηση του εργαζόμενου προκειμένου αυτός να μην απολύεται αλλά να συνεχίσει να δουλεύει.

Το μεγάλο σφάλμα που έγινε από το υπουργείο Εργασίας αρχικά ήταν ότι το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χωρίς να προβλέπεται καμία ουσιαστική ενίσχυση για τον εργοδότη ο οποίος όμως στην προκειμένη περίπτωση έχει και τον τελικό λόγο.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Η αρχική μορφή του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ προέβλεπε ότι ο εργαζόμενος θα δούλευε για τέσσερις αντί για 8 ώρες και ο εργοδότης θα πλήρωνε το μισό μισθό αλλά τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο πλήρες 8ωρο. Επίσης, θα δεσμευόταν ότι δεν θα κάνει καμία απολύτως απόλυση εν μέσω οικονομικής "καταιγίδας". Μπροστά στον κίνδυνο να μην υπάρξει καμία συμμετοχή, η κυβέρνηση βελτίωσε το πρόγραμμα και ανακοίνωσε την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών σε ποσοστό 60%.

Ωστόσο, και αυτή η επιδότηση είναι περιορισμένη σε διάρκεια (σ.σ αφορά το διάστημα μέχρι τέλος Ιουλίου) και μικρή καθώς ο εργοδότης στην πράξη καλείται να πληρώσει το 55-60% των αποδοχών που αναλογούν στο 8ωρο για να απολαμβάνει τις υπηρεσίες του υπαλλήλου του μειωμένες κατά 50%.

Το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν άμεσα νέες βελτιωτικές κινήσεις είναι ορθάνοικτο ύστερα και από τις δηλώσεις που έχουν γίνει τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Οικονομικών στο πνεύμα του ότι "η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να λάβει νέα μέτρα εφόσον κριθεί απαραίτητο".

Οι βελτιώσεις που συζητούνται ήδη, έχουν να κάνουν με το να γίνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα για τον εργοδότη και όσον αφορά στο οικονομικό κόστος αλλά και όσον αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (π.χ το 4ωρο δεν φαίνεται να διευκολύνει επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου). Οι ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα δεδομένου ότι από την επόμενη εβδομάδα μπαίνουμε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Πηγή: ΤheToc.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup