Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 11:04

ΑΔΜΗΕ: Εντός χρονοδιαγράμματος υλοποιείται η διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου

Γράφτηκε από

Εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος προχωρά η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στις 8 Ιουλίου, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στο εργοστάσιο της «Ελληνικά Καλώδια», όπου ενημερώθηκε από τη διοίκηση ανάδοχης εταιρείας ότι η παραγωγή του υποβρύχιου καλωδίου μήκους 135 χλμ. εξελίσσεται κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου θα ξεκινήσει παράλληλα από τις δύο ανάδοχες εταιρείες, Fulgor-Ελληνικά Καλώδια και Prysmian, στα μέσα Σεπτεμβρίου στα Χανιά.

ADMIE FULGOR 1

Μόλις ηλεκτριστεί τον Δεκέμβριο του 2020, η πρώτη διασύνδεση της Κρήτης θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού. Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής το 2023, η Κρήτη θα ηλεκτρίζεται αποκλειστικά από το ΕΣΜΗΕ και οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας θα σβήσουν οριστικά.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

ADMIE FULGOR 2

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την πορεία κατασκευής του πρώτου καλωδίου που θα τροφοδοτήσει την Κρήτη με καθαρό, φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα από την ηπειρωτική χώρα. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου ενσωματώνει μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά παγκοσμίως και παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας κατορθώσαμε να το κρατήσουμε στις ράγες χάρη στην ετοιμότητα του Διαχειριστή και των αναδόχων μας».

ADMIE FULGOR 3

Ο Γενικός Διευθυντής της «Ελληνικά Καλώδια» κ. Αλέξιος Αλεξίου, επισήμανε: «Είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε τον μακροχρόνιο σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις μας στην ασφαλή τροφοδοσία με καθαρή και οικονομική ενέργεια του μεγαλύτερου νησιού της χώρας. Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά έργα που έχουμε αναλάβει, αλλά όλοι μας στην Ελληνικά Καλώδια εργαζόμαστε εντατικά, για την έγκαιρη και ασφαλή ολοκλήρωσή του».

ADMIE FULGOR 4

Οι καινοτομίες του έργου

Η πρώτη θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα παρουσιάζει σειρά τεχνολογικών καινοτομιών. Καταρχάς, αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως. Ακόμη μια καινοτομία συνιστά το γεγονός ότι η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Υψηλής Τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο. Επιπλέον, προκειμένου να γίνει δυνατή η υλοποίηση του έργου, έχουν ενσωματωθεί σημαντικές καινοτομίες για τη βελτίωση του σχεδιασμού καλωδίων (καλώδια ελαφρύτερα και ισχυρότερα) και πόντισης καλωδίων (μεγαλύτερα σκάφη και βελτιωμένες τεχνικές).

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 10:39

Σχετικά Άρθρα

  • Ολοκληρώνεται η διασύνδεση της Πελοποννήσου στο Σύστημα Υπερυψηλής Τάσης
    Ολοκληρώνεται η διασύνδεση της Πελοποννήσου στο Σύστημα Υπερυψηλής Τάσης

    Υπεγράφη η σύμβαση με την κοινοπραξία MYTILINEOS - ATΕΡΜΩΝ για τη νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV που θα συνδέσει το νέο ΚΥΤ Κορίνθου με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου στην Αττική

    Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στα γραφεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) η εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης του έργου της κατασκευής της νέας Εναέριας Γραμμής Μεταφοράς 400 kV που θα συνδέσει το νέο ΚΥΤ Κορίνθου με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου στην Αττική. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 77,02 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών MYTILINEOS- ATEΡΜΩΝ.

    Η περάτωση του project αυτού -που τοποθετείται χρονικά το πρώτο εξάμηνο του 2026- θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του λεγόμενου «Ανατολικού Διαδρόμου» (Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική) για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου στο Σύστημα Υπερυψηλής Τάσης.

    Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, ο Κώστας Χωρινός, Executive Director M Power Projects της MYTILINEOS που είναι ο leader της κοινοπραξίας και ο Ιωάννης Σαμαράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΕΡΜΩΝ.

    Η νέα Γραμμή Μεταφοράς ΚΥΤ Κορίνθου- ΚΥΤ Κουμουνδούρου, μήκους περίπου 86 χλμ., συνιστά ιδιαίτερα κρίσιμο έργο καθώς με τη λειτουργία του θα αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Πελοποννήσου και Αττικής, που μέχρι σήμερα συνδέονται αποκλειστικά με Γραμμές 150 kV. Θα βελτιώσει σημαντικά την ευστάθεια των τάσεων στο ηλεκτρικό σύστημα της Νότιας Ελλάδας και θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού, εξασφαλίζοντας την Πελοπόννησο σε οποιονδήποτε συνδυασμό παραγωγής φορτίου. Τέλος, θα βελτιώσει την ασφάλεια λειτουργίας σε συνθήκες αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ στο Σύστημα Μεταφοράς.

    Το έργο της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV ΚΥΤ Κουμουνδούρου - ΚΥΤ Κορίνθου χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια και επιχορήγηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνδυάζεται δε με το έργο της αναβάθμισης του ΚΥΤ Κουμουνδούρου (με ανάδοχο τη MYTILINEOS) που θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση του Ανατολικού Διαδρόμου και επίσης συγχρηματοδοτείται από το Tαμείο Ανάκαμψης.

    admie pelop tasi 2

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης δήλωσε: «Με τη νέα γραμμή υπερυψηλής τάσης Κορίνθου-Αττικής που εισέρχεται σε φάση κατασκευής, ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει τον “Ανατολικό Διάδρομο”, μία κρίσιμη ηλεκτρική υποδομή που επιλύει οριστικά το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Πελοποννήσου. Σε συνδυασμό με τον “Δυτικό Διάδρομο” που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, η Πελοπόννησος θα είναι πλέον διπλά διασυνδεδεμένη στα 400 kV, με σημαντικά οφέλη για τις δυνατότητες παραγωγής πράσινης ενέργειας. Το έργο θα ισχυροποιήσει συνολικά το χερσαίο Σύστημα Μεταφοράς με νέες, υπερσύγχρονες υποδομές όπως το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο που τα επόμενα χρόνια θα γίνει η αφετηρία για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την ηπειρωτική Ελλάδα».

    Εκπροσωπώντας τη MYTILINEOS, ο Κώστας Χωρινός, Executive Director Μ Power Projects, τόνισε: «Η MYTILINEOS , ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις για αποτελεσματική μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, επενδύει στρατηγικά στην ανάπτυξη δικτύων και αναλαμβάνει σημαντικά έργα για τον ΑΔΜΗΕ, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τη νέα διασυνδετική εναέρια Γραμμή Μεταφοράς Ελλάδας-Βουλγαρίας (KYT Νέας Σάντας-Maritsa East). Είμαστε υπερήφανοι που συνδράμουμε στην εθνική προσπάθεια του Διαχειριστή να αναπτύξει τις εγχώριες ΑΠΕ μέσω της αναβάθμισης των δικτύων και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

    Σημειώνεται ότι το πρώτο κομμάτι του Ανατολικού Διαδρόμου, δηλαδή η Γραμμή Μεταφοράς 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Μεγαλόπολης και ΚΥΤ Κορίνθου ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2023. Από την άνοιξη του 2023, εξάλλου, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ο «Δυτικός Διάδρομος» (Μεγαλόπολη-Πάτρα-Αχελώος) που αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο βήμα για την ενεργειακή θωράκιση της Πελοποννήσου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ενεργειακή θωράκιση και στο Ιόνιο με τη νέα διασύνδεση Κυλλήνης-Ζακύνθου
    Ενεργειακή θωράκιση και στο Ιόνιο με τη νέα διασύνδεση Κυλλήνης-Ζακύνθου

    Σε λειτουργία έθεσε ο ΑΔΜΗΕ την αναβαθμισμένη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης 150 kV Κυλλήνης - Ζακύνθου

    Σε λειτουργία έθεσε, την Παρασκευή ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) την αναβαθμισμένη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης 150 kV Κυλλήνης - Ζακύνθου, με την οποία θωρακίζεται, πλήρως, η ασφαλής τροφοδοσία των Ιόνιων Νησιών.
    Με την επιτυχή ηλέκτριση του νέου καλωδιακού συστήματος που εγκατέστησε ο Διαχειριστής, η παρωχημένης τεχνολογίας διασύνδεση που λειτουργούσε, ανελλιπώς, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 αποσύρθηκε, οριστικά, από το Σύστημα Μεταφοράς.

    Ο ΑΔΜΗΕ υλοποίησε το έργο μέσα σε μόλις ένα χρόνο από τη διενέργεια του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία Fulgor, επιτρέποντας την άμεση αντικατάσταση του προηγούμενου καλωδίου που λόγω της παλαιότητάς του ήταν επιρρεπές σε τεχνικές βλάβες και δυσλειτουργίες.

    Κατά το 2022, που η παλιά διασύνδεση εμφάνισε, επανειλημμένα, προβλήματα, ο Διαχειριστής προχώρησε στην εγκατάσταση Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) ως εφεδρείες για την εξασφάλιση της ασφαλούς και αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης των καταναλωτών της Ζακύνθου και των υπόλοιπων διασυνδεδεμένων νησιών της περιοχής (Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη).

    Χάρη στην τεχνογνωσία και τον εξαιρετικό συντονισμό των αρμόδιων στελεχών και συνεργείων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, η ηλέκτριση της νέας γραμμής πραγματοποιήθηκε με ταχείες διαδικασίες και χωρίς όχληση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, παρά τις συνθήκες καύσωνα.

    Από τεχνικής άποψης, η νέα ηλεκτρική διασύνδεση αποτελείται από τριπολικό καλώδιο, μόνωσης τύπου XLPE, με μεταφορική ικανότητα 200 MVA. Διαθέτει ενσωμάτωση οπτικών ινών και έχει συνολικό μήκος περίπου 23 χλμ.

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Με τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Κυλλήνης -Ζακύνθου, ο ΑΔΜΗΕ αναβαθμίζει την ενεργειακή ασφάλεια και στο Ιόνιο. Το καλώδιο που ηλεκτρίσαμε, σήμερα, λύνει, οριστικά, τα προβλήματα της παλιάς διασύνδεσης και διασφαλίζει την κάλυψη των φορτίων του νησιού στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου. Μέχρι το 2025 θα εκσυγχρονίσουμε κρίσιμες ηλεκτρικές υποδομές και στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά, ενδυναμώνοντας, σημαντικά, το Σύστημα Μεταφοράς και στο δυτικό τμήμα της χώρας. Συγχαρητήρια στους ανθρώπους του ΑΔΜΗΕ και στην ανάδοχο εταιρεία για την άριστη συνεργασία, με αποτέλεσμα τη γρήγορη και άρτια ολοκλήρωση του έργου».

  • ΑΔΜΗΕ: Σε πλήρη λειτουργία ο δυτικός διάδρομος Πελοποννήσου
    ΑΔΜΗΕ: Σε πλήρη λειτουργία ο δυτικός διάδρομος Πελοποννήσου

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δοκιμαστική λειτουργία της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV που θα αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Πελοποννήσου και θα αποσυμφορήσει τα κορεσμένα δίκτυα της περιοχής.

    Το έργο του Δυτικού Διαδρόμου, με το οποίο η Πελοπόννησος διασυνδέεται για πρώτη φορά στο Σύστημα Υπερυψηλής Τάσης, έθεσε σε πλήρη λειτουργία ο ΑΔΜΗΕ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου.

    Ο Διαχειριστής παρέδωσε τη νέα Γραμμή Μεταφοράς στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, παρά τα σημαντικά εμπόδια που προέκυψαν κατά την διάρκεια της κατασκευής της.

    Mε γνώμονα τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας των κατοίκων της Πελοποννήσου, ο ΑΔΜΗΕ κατέβαλε από την πρώτη στιγμή κάθε δυνατή προσπάθεια για την απεμπλοκή του σημαντικού αυτού έργου, ωριμάζοντας και προχωρώντας στο συντομότερο δυνατό χρόνο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εναλλακτικής όδευσης της νέας Γραμμής στα Καλάβρυτα.

    Για να το πετύχει αυτό, χρειάστηκε να διεκπεραιώσει εκ νέου πλήθος σύνθετων και χρονοβόρων διαδικασιών (αδειοδοτήσεις, απαλλοτριώσεις, μελέτες, κατασκευή της νέας όδευσης). Επιπλέον, στη δυσμενή οικονομική συγκυρία που ακολούθησε, κυρίως λόγω της πανδημίας, ο Διαχειριστής επωμίστηκε το αυξημένο κόστος που προκάλεσε η αναγκαστική καθυστέρηση του έργου, χωρίς επιπτώσεις στην υλοποίηση του δεκαετούς επενδυτικού του προγράμματος.

    Η νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολης-Πάτρας-Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, είναι μία ιδιαίτερα σημαντική υποδομή για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Πελοποννήσου, με την οποία θα αποσυμφορηθούν τα κορεσμένα δίκτυα της περιοχής και θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός διάδρομος τροφοδότησης από και προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω των Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης Αχελώου και Διστόμου.

    Ο Δυτικός Διάδρομος θα δώσει στις τοπικές θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (φυσικού αερίου ή λιγνίτη) τη δυνατότητα να λειτουργούν έως και στη μέγιστη ισχύ τους, συμβάλλοντας έτσι στην ευστάθεια του Συστήματος και στην αποδοτικότερη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης.

    Ένα ακόμη σημαντικό όφελος του έργου, είναι ότι η νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV θα ισχυροποιήσει περαιτέρω και την υφιστάμενη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με τη Λακωνία.

    Το έργο του Δυτικού Διαδρόμου αποτελείται από εναέριες και υπόγειες Γραμμές Μεταφοράς ενώ περιλαμβάνει και το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο Υπερυψηλής Τάσης 400 kV που εγκαταστάθηκε μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου. Μέχρι σήμερα, η σύνδεση της Πελοποννήσου με το υπόλοιπο Σύστημα γινόταν αποκλειστικά με γραμμές 150 kV, μειωμένης, συνεπώς, ικανότητας μεταφοράς.

    Η επέκταση και αναβάθμιση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο θα ολοκληρωθεί με τον Ανατολικό Διάδρομο που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Μεγαλόπολης με την Κόρινθο και την Αττική, με ορίζοντα το 2025.

    Τα δύο έργα θα αυξήσουν δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο, αναβαθμίζοντας συνολικά τη λειτουργία και την ασφάλεια του Νότιου Συστήματος, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καθαρή Δευτέρα: Προσοχή στο πέταγμα του χαρταετού - Οι οδηγίες ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ
    Καθαρή Δευτέρα: Προσοχή στο πέταγμα του χαρταετού - Οι οδηγίες ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ

    Οι διαχειριστές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προειδοποιούν για σοβαρό κίνδυνο ηλεκτροπληξίας

    Ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δείξουν οι πολίτες κατά το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρή Δευτέρα.

    Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) όπως και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) συμβουλεύουν τους πολίτες να μην πετούν χαρταετό κοντά σε πυλώνες και γραμμές Υψηλής Τάσης ή κοντά σε Υποσταθμούς, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή.

    Αν ο χαρταετός μπλεχτεί σε καλώδια, τότε:

    1. Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα.

    2. Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε πυλώνες Υψηλής Τάσης, ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

    Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ μέσω των τηλεφωνικών γραμμών 800 400 4000 και 11500, μέσω της εφαρμογής κινητού MyDEDDIEApp ή μέσω της online δήλωσης βλάβης στην ιστοσελίδα www.deddie.gr. Εναλλακτικά επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής

    Πηγή: Protothema.gr

  • Νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις κάνουν οικονομία στο ρεύμα - Μείωση σχεδόν 13% τον Αύγουστο
    Νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις κάνουν οικονομία στο ρεύμα - Μείωση σχεδόν 13% τον Αύγουστο

    Η μεγαλύτερη μείωση σε ποσοστό 18,6% οφείλεται στη ζήτηση από το δίκτυο χαμηλής τάσης

    Τα νοικοκυριά, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις πρωταγωνιστούν στην εξοικονόμηση ρεύματος στην Ελλάδα, τον Αύγουστο, καθώς έκαναν μια σημαντική προσπάθεια να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

    Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που ανακοινώθηκαν χθες, η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίστηκε τον Αύγουστο κατά 12,92%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Πιο αναλυτικά, ήταν 5002 γιγαβατώρες (GWh) έναντι 5329 GWh την ίδια περίοδο το 2021.

    Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η μεγαλύτερη μείωση σε ποσοστό 18,6% οφείλεται στη ζήτηση από το δίκτυο χαμηλής τάσης, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που διαμορφώθηκε στις 3156 GWh.

    Μικρότερη, σε ποσοστό μόλις 3% ήταν η μείωση από τις μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης (501 GWh).

    Σημειώνεται πως μετά την σημαντική πτώση της κατανάλωσης στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, πτωτικά κινείται κατά 0,54% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και στο 8μηνο καθώς διαμορφώθηκε στις 35.337 GWh από 35.531 GWh πέρυσι.

    Ωστόσο, παρά τη μείωση της ζήτησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε, ειδικά τον Αύγουστο, καθώς σημειώθηκε τετραπλασιασμός των εξαγωγών ρεύματος, στις 636 γιγαβατώρες ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 62,84 % στις 275 γιγαβατώρες.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς η μείωση της ζήτησης αναμένεται να συνεχιστεί και για τον επόμενο μήνα, καθώς δρομολογείται το νέο μοντέλο κρατικών επιδοτήσεων στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο παρέχει οικονομικά κίνητρα κλιμακωτής ενίσχυση και bonus.

    Παράλληλα, με φόντο τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή, που θα αξιολογήσει την πρόταση της Κομισιόν για την εξοικονόμηση της ενέργειας στην Ευρώπη, σύντομα θα έρθει και σε κρατικό επίπεδο ο στόχος για γενική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 10%.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ο ΑΔΜΗΕ ξεκινά την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυλλήνης-Ζακύνθου
    Ο ΑΔΜΗΕ ξεκινά την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυλλήνης-Ζακύνθου

    Αποσφραγίστηκε χθες ο φάκελος των προσφορών - Με ταχύ ρυθμό προωθούνται οι υπόλοιπες διαγωνιστικές διαδικασίες για την ενεργειακή θωράκιση του συνόλου των Ιόνιων Νησιών

    Ο ΑΔΜΗΕ επιταχύνει τις διαδικασίες για την πλήρη αναβάθμιση της καλωδιακής σύνδεσης Κυλλήνης–Ζακύνθου, καθώς χθες αποσφραγίστηκε ο φάκελος των προσφορών του διαγωνισμού, με υποψήφιο ανάδοχο την εταιρεία Fulgor S.A., μέλος του Ομίλου Hellenic Cables. Μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς ο απαιτούμενος έλεγχος της υποβληθείσας προσφοράς, το έργο θα μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευαστική του φάση.

    Η συγκεκριμένη γραμμή λειτουργεί ανελλιπώς από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και λόγω παλαιότητας, η αντικατάστασή της δρομολογήθηκε κατά προτεραιότητα από τον Διαχειριστή, προκειμένου η νέα, αναβαθμισμένη καλωδιακή σύνδεση να είναι έτοιμη να καλύψει τα αυξημένα φορτία του νησιού ήδη από την επόμενη θερινή περίοδο.

    Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά με ταχύ ρυθμό και τους διαγωνισμούς για τα υπόλοιπα έργα αναβάθμισης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στα Ιόνια Νησιά, με στόχο τη θωράκιση του Συστήματος Μεταφοράς και στη δυτική Ελλάδα.

    Με τα έργα αυτά, η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει διαδοχικά τους επόμενους μήνες, ο Διαχειριστής μεριμνά για την αντικατάσταση των παλαιωμένων υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων που εγκαταστάθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες και τον συνολικό εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων διασυνδέσεων στα Ιόνια Νησιά. Πιο συγκεκριμένα:

    Άκτιο – Πρέβεζα: Η κατασκευή της διασύνδεσης προωθείται με επείγουσες διαδικασίες το αμέσως επόμενο διάστημα. Το έργο έχει εκτιμώμενη διάρκεια υλοποίησης 8 μηνών και προτεραιοποιείται λόγω της κρισιμότητάς του καθώς μέρος της υφιστάμενης καλωδίωσης προσεγγίζει το τέλος του ωφέλιμου κύκλου ζωής της.

    Κεφαλονιά – Λευκάδα: Η προκήρυξη του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί προσεχώς. Το έργο έχει εκτιμώμενη διάρκεια υλοποίησης 10 μηνών και αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό του, εντός του 2024.

    Ζάκυνθος - Κεφαλονιά: Ο ΑΔΜΗΕ είναι έτοιμος να προχωρήσει με τις προκηρύξεις των διαγωνισμών εντός της προσεχούς περιόδου, ενώ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ στοχεύει στην επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών ώστε το έργο να παραδοθεί ακόμη νωρίτερα από την προγραμματισμένη ολοκλήρωσή του, που τοποθετείται εντός του 2025.

    Νέα διασύνδεση Κέρκυρας: Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και το έργο βρίσκεται σε φάση περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η δημοπράτηση της νέας διασύνδεσης προγραμματίζεται αμέσως μετά τη λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.

    Τα έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά του Ιονίου έχουν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 100 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωσή τους προγραμματίζεται σταδιακά από το πρώτο εξάμηνο του 2023 έως το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • ΠΔΕ: Συνάντηση στον ΑΔΜΗΕ για το έργο των Ενεργειακών Κοινοτήτων
    ΠΔΕ: Συνάντηση στον ΑΔΜΗΕ για το έργο των Ενεργειακών Κοινοτήτων

    Η αδειοδότηση και η σύνδεση του ενεργειακού έργου των φωτοβολταϊκών κοινοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο δίκτυο ήταν το αντικείμενο συνάντησης εργασίας μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και προέδρου των Ενεργειακών Κοινοτήτων, Λάμπρου Δημητρογιάννη και του προέδρου του ΑΔΜΗΕ, Μανούσου Μανουσάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΑΔΜΗΕ στην Αθήνα, σήμερα Παρασκευή 6 Μάϊου 2022 στην οποία παρευρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης καθώς και τεχνικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας για το έργο.

    Ο Περιφερειάρχης αφού περιέγραψε την κεντρική ιδέα και τα οφέλη που θα επιφέρει το έργο για τις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα για τον πρωτογενή τομέα προέταξε τη διαδικασία προτεραιοποίησης του έργου σε σχέση με άλλων φορέων βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας που προβλέπει ότι ενεργειακά έργα που συμμετέχουν ΟΤΑ Α και Β βαθμού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα/ κοινωφελείς οργανισμοί, έχουν ιεραρχική προτεραιότητα στην υλοποίηση τους. Επίσης ο κ. Φαρμάκης ανέλυσε τη σημασία του έργου στην παρούσα ενεργειακή κρίση και τόνισε ότι αποτελεί παράδειγμα για όλη τη χώρα.

    Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης, περιέγραψε όλες τις διαδικασίες που προηγήθηκαν και ανέλυσε τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί. Υπέβαλε επίσης εναλλακτικές προτάσεις για επίλυση τεχνικών θεμάτων που τυχόν προκύψουν.

    pde admie 2

    Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ενεργειακό έργο της ΠΔΕ αποτελεί την επιτομή του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων και είναι μείζονος σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες.

    Κατά την διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η στενότερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών και τον βέλτιστο συντονισμό ώστε να μην υπάρχουν χρονοκαθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων.

    Τέλος, τέθηκε το ζήτημα του κορεσμού του δικτύου λόγω της πληθώρας αιτημάτων για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως και η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο ΑΔΜΗΕ αναβαθμίζει την καλωδιακή σύνδεση Κυλλήνης-Ζακύνθου
    Ο ΑΔΜΗΕ αναβαθμίζει την καλωδιακή σύνδεση Κυλλήνης-Ζακύνθου

    Ξεκίνησε χθες ο διαγωνισμός για το έργο

    Στην ενεργειακή θωράκιση και των Ιόνιων νησιών προχωρά άμεσα ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ξεκίνησε ήδη τη διαγωνιστική διαδικασία για ένα ακόμη σημαντικό επενδυτικό έργο, που αφορά στην αντικατάσταση της Γραμμής Μεταφοράς Κυλλήνης-Ζακύνθου με νέα καλωδιακά συστήματα υπερσύγχρονης τεχνολογίας.

    Χθες προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός, που περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 kV, με στόχο την πλήρη αναβάθμιση της πεπαλαιωμένης καλωδιακής σύνδεσης Κυλλήνης–Ζακύνθου, η οποία τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

    Το συνολικό μήκος του υποβρύχιου τμήματος της νέας διασύνδεσης ανέρχεται σε 21 χλμ. και τα υπόγεια τμήματα (σε Κυλλήνη και Ζάκυνθο)΄σε 1,65 χλμ.

    Στο πλαίσιο του έργου, ο ΑΔΜΗΕ θα εγκαταστήσει τριπολικό καλώδιο, μόνωσης τύπου XLPE, με μεταφορική ικανότητα 200 MVA και ενσωμάτωση οπτικών ινών.

    Το έργο αντικατάστασης της καλωδιακής σύνδεσης Κυλλήνης–Ζακύνθου:

    · Έχει προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ και η διάρκεια κατασκευής του υπολογίζεται σε 10 μήνες.

    · Εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για τον πλήρη εκσυγχρονισμό των υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά του Ιονίου, συνολικού ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ και με πενταετή ορίζοντα ολοκλήρωσης.

    · Είναι ένα από τα νέα έργα του επικαιροποιημένου ΔΠΑ 2023-2032, με τα οποία ο ΑΔΜΗΕ μεριμνά για την τεχνολογική αναβάθμιση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ηλεκτρικού συστήματος.

    Πηγή: Τempo24.news

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο