Οικονομία

ΔΕΘ: Η πρώτη μεταπολεμική ακύρωσή της βάζει «βόμβα» στην οικονομία της Θεσσαλονίκης

ΔΕΘ: Η πρώτη μεταπολεμική ακύρωσή της βάζει «βόμβα» στην οικονομία της Θεσσαλονίκης

Από τον Μάρτιο έχει να λειτουργήσει ο Εθνικός Εκθεσιακός Φορέας. Βαρύ χτύπημα και για την πολη η ακύρωση της 85ης ΔΕΘ τονίζουν στο ethnos.gr o Διευθύνων Σύμβουλός της Κυριάκος Ποζρικίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ανδρέας Μανδρίνος.

Κραχ στην αγορά της Θεσσαλονίκης αναμένεται να φέρει η ακύρωση της 85η ΔΕΘ μετά την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, με πρόχειρους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για τρύπα 50 εκατ. ευρώ στα ταμεία της πόλης. Παραδοσιακά ο μήνας Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας της Θεσσαλονίκης, με τα βλέμματα όλη της χώρας στραμμένα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Τόσο πολιτικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού και την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού αφηγήματος από το βήμα της ΔΕΘ, όσο και οικονομικά καθώς χιλιάδες εκθέτες και επισκέπτες έδιναν το παρών κάθε χρόνο σε αυτήν.

Ενδεικτικό είναι ότι τι πύλες της περσινής 84ης ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες, ενώ συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 εκθέτες. Η ΔΕΘ ήταν σημείο αναφοράς και για τα συνδικάτα, τις οργανώσεις και τα σωματεία εργαζομένων τα οποία κάθε χρόνο διοργάνωναν-παρουσία χιλιάδων αστυνομικών- συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας έξω από τις εγκαταστάσεις της Έκθεσης όπου κάθε φορά ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε το πολιτιοκοοινονομικό μείγμα που θα ακολουθήσει μέσα στη χρονιά.

Ένταση στη ΔΕΘ

Ποζρικίδης: Σχεδιάζουμε τις επόμενες κλαδικές εκθέσεις

«Η ακύρωσή της έχει ποσοτική και ποιοτική επίπτωση. Ποσοτικά γιατί η εταιρεία έχει να λειτουργήσει από το Μάρτιο. Η ΔΕΘ ήταν ένα πολύ μεγάλο γεγονός το οποίο απέδιδε σημαντικό κομμάτι του τζίρου στη εταιρεία. Έχουν χαθεί περίπου 5 εκατ ευρώ και αυτό θα προστεθεί σε όλες στις εκδηλώσεις και εκθέσεις που δεν έγιναν από τον περασμένο Μάρτιο» δήλωσε στο ethnos.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους πολλαπλασιαστές της παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων και η πόλη βγαίνει χαμένη καθώς αναμένεται να απολέσει από την ακύρωσή της 50 εκατ. σε υπηρεσίες μεταφοράς, σίτισης, διαμονής, κατασκευαστικές κ.α. «Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε και με την εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων και το φρενάρισμα εξάπλωσης του κορονοϊού να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τις επόμενες κλαδικές που έχουμε προγραμματίσει μέχρι τέλος του χρόνου».

Μανδρίνος: Αν δεν αλλάξει εντυπωσιακά η κατάσταση νομοτελειακά κάποια ξενοδοχεία θα κλείσουν

Μεταξύ των μεγάλων χαμένων είναι και τα ξενοδοχεία της πόλης-αρκετά από τα οποία δεν άνοιξαν ακόμη, ενώ και όσα λειτουργούν βλέπουν τις πληρότητές τους να κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κάθε Σεπτέμβριο τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης βούλιαζαν από κόσμο ενώ πολλές φορές χρειαζόταν να βάλεις ακόμη και… μέσο για να βρεις δωμάτιο τις μέρες της Έκθεσης. Στο χορό μπήκαν τα τελευταία χρόνια και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης καλύπτοντας μέρος της αυξημένης ζήτησης που υπήρχε.

«Η φετινή ΔΕΘ ήταν καθοριστική για τη λειτουργία των ξενοδοχείων το επόμενο διάστημα. Αν και σήμερα λειτουργεί το 80% των ξενοδοχείων της πόλης οι κρατήσεις είναι πολύ λίγες μετά και το περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τα κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή. Ο κόσμος σταμάτησε να κάνει κρατήσεις για Θεσσαλονίκη. Είναι ελάχιστες αυτές που πραγματοποιούνται και γίνονται λόγω ανωτέρας βίας και μόνο για κάποιους επαγγελματικούς λόγους. Και όσο και να μην είχαν κίνηση, το δεκαήμερο της ΔΕΘ θα ήταν για τα ξενοδοχεία μια ανάσα» είπε στο ethnos.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος και πρόσθεσε: «Όλα δείχνουν ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε αλλαγή πολιτικής ορισμένων ξενοδοχείων. Και αν δεν αλλάξει εντυπωσιακά η κατάσταση είναι νομοτελειακό ότι κάποια θα κλείσουν, περιμένοντας πότε θα αντιστραφεί η κατάσταση. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε μακροπρόθεσμα».

deth_4.jpg

Επαγγελματίες: Ζητούν μέτρα ισοφάρισης της ζημιάς από την ακύρωση της ΔΕΘ

Μεγάλοι χαμένοι είναι και οι επαγγελματίες της πόλης οι οποίοι μετά την ματαίωση της ΔΕΘ ζητούν από την κυβέρνηση να ισοφαρίσει το τελευταίο χτύπημα. Μεταξύ άλλων προτείνουν ειδικό πακέτο στήριξης-χρηματοδοτημένο από ευρωπαϊκούς- με κίνητρα και ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις αλλά και επίσπευση της κατασκευής έργων υποδομής και συμπλήρωσης του σχεδιασμού τους με νέα. «Η ματαίωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην Οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα να συνέλθει η περιοχή μας. Από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι επιστήμονες το κρίνουν επιβεβλημένο θα πρέπει να το αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα, όπως άλλωστε και όλα τα περιοριστικά μέτρα», τόνισε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης.

Τζήκας: Σε κάθε περίπτωση η δημόσια υγεία προηγείται της οικονομίας

Τη θλίψη, αλλά και την κατανόηση της HELEXPO-ΔΕΘ ΑΕ για «τη δύσκολη και στενάχωρη απόφαση» ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ, εξέφρασε και ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας ότι η ζημία για την ίδια την εταιρεία, αλλά και ευρύτερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης θα είναι μεγάλη, αλλά «σε κάθε περίπτωση η δημόσια υγεία προηγείται της οικονομίας».

Η διοίκηση της ΔΕΘ, που συνέχισε κανονικά τις προετοιμασίες για τη διοργάνωση μέχρι και αυτή την εβδομάδα, επικεντρώνεται τώρα στην επόμενη μέρα: «Η ΔΕΘ υπέστη πολύ μεγάλη ζημία σε όλη την περίοδο της πανδημίας. Τώρα, μετά και την ακύρωση της ΔΕΘ, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τις κλαδικές εκθέσεις του φθινοπώρου, πώς θα τις προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα», πρόσθεσε.

kosmos_2.jpg

Πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία μπήκε στην αφετηρία το 1926. Από την πρώτη διοργάνωσή της υπήρξε μόνο μια δεκαετία παύσης, από το 1941 ως το 1950, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του γεγονότος -μεταξύ άλλων- ότι πριν αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί είχαν ανατινάξει τα κτίρια της ΔΕΘ, που τα χρησιμοποιούσαν ως αποθήκες στη διάρκεια της Κατοχής.

Η ΔΕΘ είχε πραγματοποιηθεί κανονικά το 1928, όταν στην Ελλάδα είχε ενσκήψει η επιδημία του δάγκειου πυρετού. Η ΔΕΘ του 2020 θα ήταν η πρώτη Διεθνής Έκθεση που θα πραγματοποιείτο στην Ευρώπη, με βάση τα νέα υγειονομικά δεδομένα, που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού.

ΔΕΘ

Πηγή: Ethnos - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ)

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup