Η μείωση θα ισχύσει από την 1/1/2021 για όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, είτε εργάζονται με πλήρη είτε με μερική απασχόληση - Ποιοι ωφελούνται από το πακέτο μέτρων - Αναλυτικά οι εξαγγελίες Μητσοτάκη
Αυτό που δεν αποσαφηνίστηκε είναι αν θα εξακολουθήσει να ισχύει και τις επόμενες χρονιές με βάση το αρχικό σχέδιο τις κυβέρνησης για συνολική μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν εννοηθεί ότι όλα θα εξαρτηθούν από το βάθος της κρίσης η οποία έχει ήδη συρρικνώσει δραματικά τα έσοδα του ΕΦΚΑ.
Αυτό σημαίνει ότι στον κατώτατο μεικτό μισθό των 650 ευρώ οι εισφορές του μισθωτού από 99,65 ευρώ το μήνα διαμορφώνονται σε 91.78 (όφελος 8 ευρώ το μήνα και 112 το χρόνο ). Την ίδια ώρα το κέρδος για τον εργοδότη είναι 12 ευρώ το μήνα και 168 ευρώ το χρόνο
Για μισθό 1.000 ευρώ το όφελος είναι 12 ευρώ το μην και 168 το χρόνο
Για μισθό 1.500 ευρώ το όφελος είναι 18 ευρώ το μήνα και 252 το χρόνο
Ενώ για μισθό 2000 ευρώ το όφελος είναι 23 ευρώ το μήνα και 322 το χρόνο από τα 229,95 ευρώ θα υποχωρήσουν σε 214,95 (όφελος 14,35 ευρώ το μήνα).
Δείτε πίνακα με το όφελος ανάλογα με το εισόδημα ΕΔΩ
Οι ωφελημένοι από το πακέτο μέτρων ύψους 6,8 δις ευρω που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ είναι τα μεσαία εισοδήματα, οι επιχειρήσεις, οι άνεργοι, οι εποχικά εργαζόμενοι, αλλά και οι οφειλέτες με κόκκινα δάνεια και όσοι ζουν σε ακριτικές περιοχές.
Αναλυτικά:
- Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ενώ η εισφορά θα καταβληθεί κανονικά απο εισοδηματίες (π.χ. από ενοίκια ή μερίσματα), δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Το μέτρο θα ισχύσει καταρχήν για το 2021 και η μονιμοποίηση του θα εξαρτηθεί απο την εξέλιξή τη υγειονομικής κρίσης και τα δημοσιονομικά περιθώρια της οικονομίας. Ένας φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα έχει όφελος 66 ευρώ το χρόνο ένας άλλος με εισόδημα 20.000 ευρώ τον χρόνο θα έχει όφελος 176 ευρώ τον χρόνο. Για ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ το όφελος ανεβαίνει σε 676 ευρω και για ετησιο εισόδημα 40.000 ευρώ φτάνει τα 1326 ευρω Στους μισθωτούς τοη μείωση θα φανεί στις αποδοχές των εισοδημάτων του 2021 ενώ στους επαγγελματίες και τους αγρότες το όφελος θα φανεί με το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2022 που θα δηλωθούν τα εισοδήματα του επόμενου έτους.
- Επιδοτείται η δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του. Το όφελος για πρόσληψη ενός ανέργου με μισθό 700 ευρώ θα είναι 2.821 ευρώ ετησίως και για τις δύο πλευρές. Ή, αντιστοίχως, περίπου 4.000 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ. Μοναδικός όρος ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως.
- Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμα Συνεργασία. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία, χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού. Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.
- Ξεκινά ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δισ. Μπορούν να μετάσχουν και όσοι πήραν ήδη Επιστρεπτέα Ι & ΙΙ εφόσον δεν έχουν εξαντλήσει το ατομικό όριο χρηματοδότησης που τους αναλογεί. Στους δικαιούχους προστίθενται πλέον και επιχειρήσεις χωρίς κανένα εργαζόμενο και χωρίς ταμειακή μηχανή. Δεν καλύπτει αυτό όμως όλους τους αυταοασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες Κατ' εξαίρεση εντάσσονται στο μέτρο τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις με σημαντική πτώση στον τζίρο τους για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Τον Νοέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή και 4ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 600 εκατ. ευρώ.
- Θεσπίζεται μέτρο υπεραποσβέσεων για 3 έτη (2021-2023) σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου Οι επενδύσεις αυτές (για φορολογικούς σκοπούς) υπερ-αποσβένονται με 100% + 100% = 200%. Δηλαδη μια επιχείρηση που προχωρά σε ψηφιακό εκσυγχρονισμό της δαπανώντας το ποσό των 50.000 ευρώ θα εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά της το ποσό των 100.000 ευρω. Με φορολογικό συντελεστή 24% θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος ύψους 24.000 ευρώ. Έτσι, περίπου το 48% της επένδυσης επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Τον Οκτώβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις (δημοσίου και ιδιωτικου τομέα) που αφορούν το 11μηνο 2015-2016. Το πόσο αναμένεται να καταβληθεί εφάπαξ και αφού έχει παρακρατηθεί ο σχετικός φόρος. Μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατ ευρω σε περίπου 180.000 συνταξιούχους που έφυγαν από την εργασία τους μετά από 31 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης και ωφελούνται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν από τον Νόμο Βρούτση.
- Καταργείται σε μόνιμη βάση ο ΕΝΦΙΑ σε 26 ακριτικά νησιά. Το μέτρο ξεκινάει από το 2020 (δηλαδή το νέο χαράτσι που έρχεται μέσα στις επόμενες ημέρες) και εκτιμάται οτι θα αφορά σε ακριτικούς δήμος όπως των Λειψών, Γαύδου, Χάλκης, Αγαθονησίου, Τήλου, Αγ. Ευστρατίου, Ανάφης, Σικίνου, Ψαρρών, Μεγίστης, Φολεγάνδρου, Οινουσών, Κιμώλου, Καστελοριζου κ.α,
- Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες. Ειδικότερα επεκτείνεται για 6 μήνες:
• Η μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις μεταφορές προσώπων από το 24% στο 13% που ισχύει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020. Η μείωση το ΦΠΑ στο 13% από 24% καλύπτει, εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
• Η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα υπόλοιπα ροφήματα της εστίασης από το 24% στο 13% που ισχύει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020.
• Η εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ 13% στο 90% του κόστους του τουριστικού πακέτου έναντι 80% που ίσχυε πριν.
• Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα εισιτήρια στους κινηματογράφους μέτρο που ισχύει έως το τέλος Οκτωβρίου.
- Αναβάλλεται μέχρι τον Απρίλιο η καταβολή οφειλών από τους πληγέντες. Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έληγαν στο τέλος Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου παρατείνονται μέχρι τον επόμενο Απρίλιο.
- Δίμηνη παράταση για τα επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Εξαιρούνται αυτοί που ήδη έχουν λάβει την δίμηνη παράταση του πρώτου 5μηνου του έτους, στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων. Δηλαδή όσοι άνεργοι έχουν ήδη πάρει δίμηνη παράταση λόγω του ότι το επίδομα ανεργίας έληξε το πρώτο πεντάμηνο του έτους δεν δικαιούται να πάρουν άλλη δίμηνη παράταση. Για παράδειγμα αν κάποιος που έληξε το επίδομα ανεργίας τον Απρίλιο και πήρε παράταση Μάιο και Ιούνιο δεν θα πάρει άλλη δίμηνη παράταση. Επισης μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.
- Αναστέλλονται μέχρι το τέλος το 2020 οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών. Από τον Ιανουάριο του 2021, οι οφειλέτες με χρέη προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, ΔΕΚΟ και ιδιώτες θα μπορούν να αιτηθούν υπαγωγή στον νέο πτωχευτικό νόμο, είτε με εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών είτε με πτώχευση και διαγραφή όλων των οφειλών. Στη δεύτερη περίπτωση, θα μπορούν να διαμένουν στο σπίτι τους καταβάλλοντας μίσθωμα σύμφωνα με τους όρους της αγοράς για 12 χρόνια όπου είτε θα επαναγοράζουν το ακίνητο είτε θα πρέπει να το εγκαταλείψουν.