Τα 6 μέτρα για ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνει
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν όμως ότι μέχρι τον Δεκέμβριο,οπότε θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού στη Βουλή, πολλά σενάρια θα προκύψουν (είτε καλύτερα είτε χειρότερα) και άλλα μπορεί να ανατραπούν, είτε από τις Βρυξέλλες είτε από την ίδια τη ζωή .
Για να αντιμετωπίσουν τον Κορωνοϊό, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα ρίξουν χρήμα που θα δανειστεί η Κομισιόν. Το πρόγραμμα SURE και τα μέτρα του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να φέρουν λεφτά στη χώρα μας στο α΄εξάμηνο του 2021, σαν μάννα εξ ουρανού για να διασώσει δουλειές και επιχειρήσεις, «φουσκώνοντας» και το ΑΕΠ της χώρας.
Τι απομένει όμως για την πραγματική οικονομία;
Παροχές αναστέλλονται και φοροελαφρύνσεις αναβάλλονται ή επανασχεδιάζονται, για να πηγαίνει χρήμα το 2021 «μόνο εκεί όπου υπάρχει ανάγκη» και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την Οικονομία.
Το προσχέδιο θα ενσωματώνει έτσι τα εξής στοχευμένα μέτρα:
- μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, που θα «φουσκώσει» τις τσέπες των εργαζομένων κατά περίπου 300 ευρώ και τα ταμεία των επιχειρήσεων κατά 500 εκατ. ευρώ
- εφαρμογή της ψηφισμένης μείωσης φόρου κατά 1.300 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- μείωση ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, θεάματα για άλλους 4 μήνες τουλάχιστον, έως το τέλος Απριλίου με κόστος 150 εκατ. ευρώ.
- παράταση αποπληρωμής σε δόσεις μέχρι και το 2023, για τα κορωνοχρέη που δημιουργήθηκαν στην καραντίνα του 2020.
- υπερ-εκπτώσεις φόρου για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.
Στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν όμως σε έξτρα έσοδα από την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, που αναμένεται να αυξήσουν άμεσα την φορολογική (αυτό-) συμμόρφωση των ελ. επαγγελματιών, περιορίζοντας τις απώλειες από την φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ (Vat gap) το 2021 και κατ΄επέκτασιν τον φόρο εισοδήματος το 2022.