Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 19:18

Στο ΣτΕ προσέφυγαν πάλι οι συνταξιούχοι ιδιωτικού τομέα για τα αναδρομικά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στην αίτηση ακύρωσης γίνεται αναφορά σε όλες τις περικοπές κατά τα μνημονιακά έτη που δεν καλύπτονται από την υπουργική απόφαση

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί η αίτηση του Ενιαίου Δικτυού Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και 3 ακόμα Σωματείων συνταξιούχων (ΗΣΑΠ, κ.λπ.), με την οποία ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η απόφαση του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτουν από επιστροφές μειώσεων των συντάξεων τους.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ.
Στην αίτηση ακύρωσης γίνεται αναφορά σε όλες τις περικοπές των συντάξεων κατά τα μνημονιακά έτη, που δεν καλύπτονται από την επίμαχη υπουργική απόφαση.

Υπογραμμίζουν ακόμη οι συνταξιούχοι ότι το υπουργείο Εργασίας σε διάταξη νόμου (ν. 4714/2020 άρθρο114, παρ. 3), αναφέρει ότι με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Επισημαίνουν ακόμη οι συνταξιούχοι στην αίτηση ακύρωσης τους ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

Ακόμη, οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη:

-στο άρθρο 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη,
- στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και
-στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

Παράλληλα, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 5), της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ. 1) και της διάκρισης των λειτουργιών αλλά είναι αντίθετη και στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος.

Τέλος, σύμφωνα με τα Σωματεία παραβιάζει το δεδικασμένο των υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 19:18

Σχετικά Άρθρα

  • Δηλώσεις αναδρομικών: «Τέλος χρόνου» για μισθωτούς και συνταξιούχους
    Δηλώσεις αναδρομικών: «Τέλος χρόνου» για μισθωτούς και συνταξιούχους

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους φορολογούμενους που εισέπραξαν μέσα στο 2023 αναδρομικά ποσά από μισθούς και συντάξεις καθώς έχουν προθεσμία να τα δηλώσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί με νέο εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2025.

    Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

  • e-ΕΦΚΑ: Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους - Τι ισχύει για τις εκκρεμείς συντάξεις
    e-ΕΦΚΑ: Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους - Τι ισχύει για τις εκκρεμείς συντάξεις

    Μέσα στο Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους καθώς το επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους σύμφωνα με το νόμο 4670, δήλωσε ο διοικητής του e-FKA, Αλέξανδρος Βαρβέρης.

    «Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τους επανυπολογισμούς των αναδρομικών. Σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε τώρα κάνουμε επανυπολογισμούς με το νόμο 4670, δηλαδή συντάξεις για συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν κάποιο διπλό δικαίωμα, είτε σύνταξη χηρείας και μία σύνταξη γήρατος ή από δύο διαφορετικά δικαιώματα», δήλωσε ο κ. Βαρβέρης μιλώντας στην ΕΡΤNEWS.

    Παράλληλα ο διοικητής του e - EFKA, είπε ότι δεν αποκλείεται να είναι συντομότερα η καταβολή των αναδρομικών: «Μπορεί να είναι πολύ πιο σύντομα, αλλά το αργότερο μέσα σε διάστημα ενός μήνα, μέσα στον Νοέμβριο, οι δικαιούχοι θα πάρουν τα λεφτά τους όλα.

    Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές, διευκρίνισε ότι, «σήμερα στις κύριες συντάξεις οι εκκρεμότητες μας είναι 19.500 περίπου, όταν το 2021 ήταν περίπου στις 250.000 αυτές οι εκκρεμότητες.

    Τόνισε ακόμη ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτεςτα τελευταία 3 – 4 χρόνια ήταν πάνω από μισό δισεκ. ευρώ, δηλαδή το κράτος όφειλε στους πολίτες σε συντάξεις πολύ πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Σήμερα ο αριθμός αυτός είναι αρνητικός» είπε χαρακτηριστικά για να διευκρινίσει:

    «Αυτές οι 19.500 είναι ιδιαίτερα προβληματικές περιπτώσεις, είτε γιατί έχουν μεγάλες οφειλές, είτε γιατί υπάρχει κάποια δικαστική διαμάχη, είτε γιατί είναι ιδιαιτέρως δύσκολες περιπτώσεις.

    Αυτές οι 19.500 έχουν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή οι οφειλές που έχουν προς τον ΕΦΚΑ είναι περισσότερες από αυτά που οφείλει ο ΕΦΚΑ σε αυτές».

    Ιστορικό χαμηλό στις επικουρικές

    Σε ότι αφορά στις επικουρικές συντάξεις ο διοικητής του οργανισμού είπε ότι «Και στις επικουρικές συντάξεις επίσης είμαστε σε ιστορικό χαμηλό. Αυτή τη στιγμή οι επικουρικές, οι οποίες μπορούν να εκδοθούν και είναι ληξιπρόθεσμες, είναι 32.500 συντάξεις. Άρα λοιπόν, έχει γίνει μια θεαματική πρόοδος.

    Όταν μιλάμε για ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες του φορέα, πάντα πρέπει να ξέρουμε ότι μιλάμε για εκκρεμότητες οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες.

    Σήμερα ο μέσος χρόνος για την έκδοση μιας συνταξιοδοτικής απόφασης για την κύρια σύνταξη είναι λίγο λιγότερο από 60 ημέρες.

    Άρα οι επικουρικές προφανώς για να εκδοθούν χρειάζεται να έχει εκδοθεί η κύρια απόφαση».

    Αιτιολογώντας τις καθυστερήσεις είπε ότι «Το πρόβλημα είναι σχετικά απλό να το κατανοήσει κανείς γιατί έχουμε μια μεγαλύτερη καθυστέρηση στις επικουρικές. Ο ΕΦΚΑ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι η συνένωση πολλών Ταμείων.

    Στον κύριο φορέα δεν είχαμε πάρα πολλά Ταμεία στη χώρα μας, είχαμε το ΙΚΑ, είχαμε τον ΟΑΕΕ, υπήρχαν και κάποια άλλα Ταμεία, αλλά ήταν μετρημένα.

    Όμως ο κάθε επαγγελματικός κλάδος είχε και ένα Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Από αυτά, άλλο ήταν μηχανογραφημένο, άλλο χειρόγραφο, άλλο με καρτέλες, η κατάστασή τους ήταν πολύ κακή.

    Όλα αυτά έχουν έρθει κάποια στιγμή στον ΕΦΚΑ, κι είναι περίπου 100 Ταμεία. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, η ιστορία του καθενός είναι εντελώς διαφορετική.

    Έπρεπε λοιπόν να διαχειριστούμε ένα χάος σε όλη αυτή τη διαδικασία, μέχρι να ενοποιηθούν τα συστήματα κλπ. και τα περισσότερα από αυτά τα αρχεία είναι χειρόγραφα.

    Έρχονται οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι, να πω ότι έχουν καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια για να φτάσουμε στο σημείο που έχουμε φτάσει, έρχονται λοιπόν οι εργαζόμενοι και πρέπει να ανακαλύψουν τον τροχό μέσα από το αρχείο. Αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις, όπως αντιλαμβάνεστε.

    Φανταστείτε δε, όταν έχουμε διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή έχουμε διαφορετικά επικουρικά Ταμεία, εκεί το πρόβλημα μεγαλώνει συνεχώς.

    Αν δει κανείς τα στοιχεία, θα δει 30% μείωση και των επικουρικών, αλλά θεαματική βελτίωση θα έχουμε όταν ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα που έχουμε σε εξέλιξη στον οργανισμό, που είναι η ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου, στο οποίο είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, και βέβαια η δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του φορέα που θα ενοποιήσει επί της ουσίας όλες αυτές τις διαδικασίες σε μία ενιαία διαδικασία.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αντίστροφη μέτρηση για τα αναδρομικά – Τελειώνει η αγωνία για 370.000 συνταξιούχους
    Αντίστροφη μέτρηση για τα αναδρομικά – Τελειώνει η αγωνία για 370.000 συνταξιούχους

    Περίπου 370.000 συνταξιούχοι περιμένουν την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

    Mία «ανάσα» μακριά από το τέλος της αγωνίας βρίσκονται περίπου 370.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για τα αναδρομικά του ενδεκάμηνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, αφού αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα (δεν αποκλείεται ακόμα και εντός Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο») η έκδοση της απόφασης από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που θα λύσει τη διαφωνία του Αρείου Πάγου (να μη δοθούν) και του ΣτΕ (να δοθούν και μάλιστα με πολλαπλές αποφάσεις).

    Αυτοί οι συνταξιούχοι διεκδικούν την αναδρομική καταβολή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, με το κόστος να φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ. Όμως, αν δικαιωθούν και για τις περικοπές στα δώρα των κύριων συντάξεων, ο λογαριασμός ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον 700 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο η πληρωμή και των υπόλοιπων συνταξιούχων, οι οποίοι, πιστεύοντας ότι το κράτος θα εφαρμόσει για όλους τις δικαστικές αποφάσεις, επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τη δικαστική οδό.

    Στην περίπτωση που η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015, το 2019 και το 2021, με τις οποίες έχει κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των Δώρων που επεβλήθη στο ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και οι συνταξιούχοι θα δικαιούνται επιστροφή αναδρομικών έως και 4.000 ευρώ έκαστος.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Συντάξεις: Έρχονται αναδρομικά 48 μηνών μέσα στον Οκτώβριο - Οι δικαιούχοι
    Συντάξεις: Έρχονται αναδρομικά 48 μηνών μέσα στον Οκτώβριο - Οι δικαιούχοι

    Αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για 13η και 14η σύνταξη

    Πληρωμές αναδρομικών έρχονται μέσα στον Οκτώβριο. Πρόκειται για αναδρομικά έως και 48 μηνών από τον ΕΦΚΑ, που αφορούν κατά κύριο λόγο τους διπλοσυνταξιούχους (δηλαδή αυτούς που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος και σύνταξη θανάτου), τους πολίτες που είχαν παράλληλη ασφάλιση όταν εργάζονταν και τους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και που κατέβαλλαν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

    Ειδικότερα, οι πληρωμές των αναδρομικών αφορούν 30.000 συνταξιούχους. Να σημειωθεί πως από τον περσινό Νοέμβριο έχουν διαμορφωθεί οι νέες συντάξεις των πολιτών που έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω και στους οποίους έγινε επανυπολογισμός με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (ν.46670/2020). Ωστόσο οι ασφαλισμένοι αυτοί έλαβαν μόνον την αύξηση στη σύνταξη τους χωρίς τα αναδρομικά που φτάνουν τους 48 μήνες, καθώς οι βελτιώσεις του νόμου στα ποσοστά αναπλήρωσης ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019.

    Αναμένεται η απόφαση για 13η και 14η σύνταξη

    Στο μεταξύ το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τις διεκδικήσεις περίπου 370.000 συνταξιούχων αναφορικά με τις περικοπές σε δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων του 11 μήνου (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016).

    Ουσιαστικά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κρίνει το κατά πόσο οι 370.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη θα λάβουν άμεσα 13η και 14η σύνταξη (τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα – επίδομα καλοκαιριού) αλλά και τις περικοπές των επικουρικών τους συντάξεων. Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως θα κοστίσει συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν όμως η κυβέρνηση επεκτείνει την εφαρμογή της στο σύνολο των συνταξιούχων (2.500.000), τότε το κόστος απόδοσης των αναδρομικών θα ανέβει στα 2,5 δισ. ευρώ.

    Πηγή: Newsbomb.gr

  • Από 400 έως 4.000 ευρώ τα αναδρομικά συνταξιούχων - Τον Οκτώβριο η απόφαση
    Από 400 έως 4.000 ευρώ τα αναδρομικά συνταξιούχων - Τον Οκτώβριο η απόφαση

    Εν αναμονή της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι μέσα στον Οκτώβριο, με θέμα την περικοπή επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων που καταγράφηκε την περίοδο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016

    Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά σε περίπου 360.000 συνταξιούχους οι οποίοι ενδέχεται να λάβουν αναδρομικά ακόμα και 4.000 ευρώ έκαστος, με συνολικό κόστος που ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα τα ποσά που διεκδικούν κυμαίνονται ως εξής:

    • Συνταξιούχοι π. ΔΕΚΟ και Τραπεζών: 1.100 - 4.000 ευρώ
    • Πολιτικοί συνταξιούχοι: 700 - 2.800 ευρώ
    • Συνταξιούχοι ΙΚΑ: 400 - 2.400 ευρώ
    • Συνταξιούχοι ΝΑΤ: 500 - 2.000 ευρώ
    • Υπόλοιπα επικουρικά ταμεία δικηγόρων, αρτοποιών κα.: 650 - 2.400 ευρώ

    Πηγή: Cnn.gr

  • Συνταξιούχοι: Τον Οκτώβριο η απόφαση για τα αναδρομικά - Από 400 έως 4.000 ευρώ
    Συνταξιούχοι: Τον Οκτώβριο η απόφαση για τα αναδρομικά - Από 400 έως 4.000 ευρώ

    Εν αναμονή της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι μέσα στον Οκτώβριο, με θέμα την περικοπή επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων που καταγράφηκε την περίοδο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016.

    Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά σε περίπου 360.000 συνταξιούχους οι οποίοι ενδέχεται να λάβουν αναδρομικπά ακόμα και 4.000 ευρώ έκαστος, με συνολικό κόστος που ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα τα ποσά που διεκδικούν κυμαίνονται ως εξής:

    • Συνταξιούχοι π. ΔΕΚΟ και Τραπεζών: 1.100 - 4.000 ευρώ
    • Πολιτικοί συνταξιούχοι: 700 - 2.800 ευρώ
    • Συνταξιούχοι ΙΚΑ: 400 - 2.400 ευρώ
    • Συνταξιούχοι ΝΑΤ: 500 - 2.000 ευρώ
    • Υπόλοιπα επικουρικά ταμεία δικηγόρων, αρτοποιών κα.: 650 - 2.400 ευρώ

    Πηγή: Cnn.gr

  • Συνταξιούχοι: Τον Οκτώβριο η απόφαση για τα αναδρομικά - Από 400 έως 4.000 ευρώ
    Συνταξιούχοι: Τον Οκτώβριο η απόφαση για τα αναδρομικά - Από 400 έως 4.000 ευρώ

    Εν αναμονή της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι μέσα στον Οκτώβριο, με θέμα την περικοπή επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων που καταγράφηκε την περίοδο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016.

    Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά σε περίπου 360.000 συνταξιούχους οι οποίοι ενδέχεται να λάβουν αναδρομικπά ακόμα και 4.000 ευρώ έκαστος, με συνολικό κόστος που ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα τα ποσά που διεκδικούν κυμαίνονται ως εξής:

    • Συνταξιούχοι π. ΔΕΚΟ και Τραπεζών: 1.100 - 4.000 ευρώ
    • Πολιτικοί συνταξιούχοι: 700 - 2.800 ευρώ
    • Συνταξιούχοι ΙΚΑ: 400 - 2.400 ευρώ
    • Συνταξιούχοι ΝΑΤ: 500 - 2.000 ευρώ
    • Υπόλοιπα επικουρικά ταμεία δικηγόρων, αρτοποιών κα.: 650 - 2.400 ευρώ

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά έως 2.600 ευρώ στις συντάξεις τους από το 2025
    Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά έως 2.600 ευρώ στις συντάξεις τους από το 2025

    Αυξημένες θα είναι οι συντάξεις για περισσότερους από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους, με την αύξηση να εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,5%, με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

    Πρόκειται για αυξήσεις που θα αρχίσουν να φαίνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ήδη από αυτό τον Δεκέμβριο, όταν και θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου.

    Μάλιστα, στην περίπτωση που η αύξηση θα ανέλθει στο 2,5%, τότε η εθνική σύνταξη από 426,17 ευρώ θα φτάσει τα 436,8 ευρώ.

    Ειδικότερα, οι αυξήσεις εκτιμάται θα διαμορφωθούν ως εξής:

    • Δημόσιο: Η μέση σύνταξη γήρατος για έναν συνταξιούχο με 35 έτη θα διαμορφωθεί στα 1.316 ευρώ με μηνιαία αύξηση 32 ευρώ.
    • Πρώην ΙΚΑ: Η μέση σύνταξη με 30 έτη ασφάλισης θα διαμορφωθεί στα 1.219 ευρώ με μηνιαία αύξηση 30 ευρώ.
    • Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών: Η μέση σύνταξη γήρατος2024-09-27 04:00:08 με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα 2.612 ευρώ με μηνιαία αύξηση 64 ευρώ.
    • ΟΑΕΕ: Η μέση σύνταξη γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα 1.101 ευρώ με μέση αύξηση 27 ευρώ.
    • ΕΤΑΑ: Η μέση σύνταξη γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα 1.259 ευρώ με μηνιαία αύξηση 31 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως το ανώτατο όριο:

    • για τις κύριες συντάξεις θα ανέλθει σε 5.241,89 ευρώ, από 5.114,04 ευρώ
    • για τις επικουρικές συντάξεις θα ανέλθει σε 1.572,56 ευρώ, από 1.534,21 ευρώ.
    • για την βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ από 399,54 ευρώ ανέρχεται σε 409,5 ευρώ.

    Συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά

    Έκτακτη ενίσχυση έως 200 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ, με το ακριβές ποσό να εξαρτάται από το άθροισμα των κύριων συντάξεων που λαμβάνουν.

    Το εφάπαξ επίδομα υπολογίζεται σε:

    • 100 ευρώ για συντάξεις από 1.100 ως 1.600 ευρώ,
    • 150 ευρώ για συντάξεις από 700 ως 1.100 ευρώ και
    • 200 ευρώ για συντάξεις ως 700 ευρώ.

    Κατά κανόνα προσωπική διαφορά έχουν οι παλαιοί συνταξιούχοι πριν το Μάιο του 2016, ωστόσο με μια μέση αύξηση περί τα 2,5%, οι συνταξιούχοι θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μηδενίζεται από το 2025, εφόσον το υπόλοιπό της είναι γύρω στα 30 με 50 ευρώ.

    Αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης

    Διευκρινίσεις για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης έδωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Νίκη Κεραμέως, κάνοντας λόγο για διόρθωση του ζητήματος.

    «Υπάρχει ένα ζήτημα, όταν δίνουμε αυξήσεις στις συντάξεις, αν περνάει κάνεις κλιμάκιο, να μπαίνει η εισφορά αλληλεγγύης. Από τα 1.400 ευρώ και πάνω μπαίνει η εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό δεν είναι σωστό και πρέπει να διορθωθεί».

    Μάλιστα τόνισε πως το ζήτημα αυτό θα διορθωθεί πριν δοθούν οι αυξήσεις και θα αφορούν τόσο τις κύριες, όσο και τις επικουρικές συντάξεις.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) επιβάλλεται σε συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για κύρια σύνταξη και 300 ευρώ για επικουρική.

    Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά έως 2.600 ευρώ

    Περίπου 35.000 απόστρατοι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν αναδρομικά 27 μηνών που θα φτάσουν τα 2.600 ευρώ, μέχρι το τέλος του χρόνου

    Πρόκειται για αναδρομικά που προκύπτουν από τις διαφορές κρατήσεων στις κύριες συντάξεις, εξαιτίας της κατάργησης των περικοπών του νόμου 4093 από τα μερίσματά τους και θα είναι ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης με τα ποσά που θα λάβουν να κυμαίνονται από 1.200 έως 2.600 ευρώ.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch