Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 15:14

Ευρωζώνη: Στις 45,1 μονάδες υποχώρησε ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI για τον Νοέμβριο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε απότομα αυτό τον μήνα καθώς οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις στον τομέα υπηρεσιών να κλείσουν προσωρινά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς την πρώτη της διπλή ύφεση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα, ένα εύρημα που φαίνεται να στηρίζει ο σημερινός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI).

Ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI για την ευρωζώνη της IHS Markit, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, υποχώρησε στις 45,1 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 50,0 του Οκτωβρίου --το ακριβές όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πιο μέτρια μείωση στις 46,1 μονάδες.

«Η οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε και πάλι σε σοβαρή μείωση τον Νοέμβριο εν μέσω νέων προσπαθειών να ανακοπεί το διογκούμενο κύμα των κρουσμάτων της COVID-19», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. «Τα στοιχεία αυξάνουν την πιθανότητα η ευρωζώνη να δει το ΑΕΠ να συρρικνώνεται και πάλι το τέταρτο τρίμηνο».
Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 41,3 από τις 46,9 μονάδες, η ασθενέστερη επίδοση από το αποκορύφωμα του πρώτου κύματος της πανδημίας και αρκετά χαμηλότερα από τις 42,5 που ήταν η πρόβλεψη σε έρευνα του Reuters poll.

Με τη ζήτηση να στερεύει παρά τις μειώσεις τιμών και τα ανεκτέλεστα εργασιών να συρρικνώνονται, οι εταιρίες μείωσαν το προσωπικό τους για ένατο μήνα. Ο δείκτης απασχόλησης στον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 48,1 από τις 48,5 μονάδες.

Ωστόσο, η μεταποίηση είχε καλύτερες επιδόσεις καθώς πολλά εργοστάσια παρέμειναν ανοικτά και ο προκαταρκτικός δείκτης PMI για αυτόν τον τομέα διατηρήθηκε από το όριο των 50 μονάδων, στις 53,6 τον Νοέμβριο, αν και χαμηλότερα από τις 54,8 του Οκτωβρίου. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 53,1 μονάδες.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 55,5 από τις 58,4 μονάδες. Η ζήτηση μειώθηκε επίσης --ο δείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε πτώση στις 54,0 από τις 58,7 μονάδες-- γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η καθοδική τάση μπορεί να συνεχιστεί.

Ωστόσο με τις ελπίδες για ένα εμβόλιο και τις προσδοκίες για περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα, η αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά βελτιώθηκε. Ο σύνθετος δείκτης για τη μελλοντική παραγωγή κατέγραψε άλμα στις 60,1 από τις 56,5 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο πριν ακόμα η πανδημία σαρώσει την Ευρώπη.

«Εταιρίες στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών είναι πλέον πιο αισιόδοξες για την επόμενη χρονιά, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις αυξανόμενες ελπίδες ότι οι πρόσφατες ενθαρρυντικές ειδήσεις για τα εμβόλια θα επιτρέψουν να επανέλθει η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς τη νέα χρονιά», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 18:04

Σχετικά Άρθρα

  • Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο - Στο 2,2% στην Ευρωζώνη
    Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο - Στο 2,2% στην Ευρωζώνη

    Ενίσχυση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Αύγουστο από 3% τον Ιούλιο, δείχνουν τα στοιχεια της Eurostat, την ώρα που ο δείκτης του πληθωρισμού επιβράδυνε στην Ευρωζώνη στο 2,2%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,2% τον Αύγουστο του 2024, από 2,6% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρυθμός ήταν 5,2%.

    Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,4% τον Αύγουστο του 2024, από 2,8% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 5,9%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    1726666671137-690766307-1.jpg
    Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,8%), τη Λετονία (0,9%), την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία (και τα δύο 1,1%).

    Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,3%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,0%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έξι.

    Τον Αύγουστο του 2024, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,88 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,46 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,11 π.μ.) και την ενέργεια (-0,29 π.μ.).

    Πηγή: Cnn.gr

  • Eurostat: Ανοδος 0,2% στην οικονομία της ευρωζώνης στο 2ο τρίμηνο - Δεύτερη η Ελλάδα στην ΕΕ
    Eurostat: Ανοδος 0,2% στην οικονομία της ευρωζώνης στο 2ο τρίμηνο - Δεύτερη η Ελλάδα στην ΕΕ

    Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ με 1,1%, μετά την Πολωνία που κατέγραψε αύξηση κατά 1,5%. Την τρίτη υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ κατέγραψε η Ολλανδία με 1%. Οι υψηλότερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (-1,0%), τη Λετονία (-0,9%) και την Αυστρία (-0,4%).

    Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

    Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,8% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, μετά από +0,5% στη ζώνη του ευρώ και +0,7% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,1% (μετά από +2,9% το προηγούμενο τρίμηνο).

    Πηγή: Cnn.gr
  • Μητσοτάκης: Η χώρα μας θα έχει τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη
    Μητσοτάκης: Η χώρα μας θα έχει τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη

    «H Ελλάδα βρίσκεται στην 5η υψηλότερη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες τις Ευρωζώνης και στην 9η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ» αναφέρει στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Όπως προσθέτει «η χώρα μας αναμένεται να έχει τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη.

    «Είναι σημαντικό να αναπτυσσόμαστε ταχύτερα από την ευρωπαϊκή οικονομία και να γίνονται περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις από τις άλλες οικονομίες, διότι μόνον έτσι θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της δεκαετούς κρίσης. Έτσι μόνο θα καταφέρουμε να συγκλίνουν τα ελληνικά εισοδήματα με τα ευρωπαϊκά» εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης.

    Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στο Ψηφιακό Σχολείο, «τη νέα, δωρεάν, ολοκληρωμένη ψηφιακή πύλη μέσω της οποίας προσφέρονται ψηφιακές φροντιστηριακές παραδόσεις για τους μαθητές όλων των τάξεων, ψηφιακά μαθήματα σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών αλλά και ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των γονέων για τις επιδόσεις των παιδιών τους και τη σχολική δραστηριότητά τους».

    «Η επένδυση στο καλό δημόσιο σχολείο είναι ο βασικός τρόπος για να καταφέρουμε να μειώσουμε τις ανισότητες, κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και γεωγραφικές» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

    Ειδική αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός και στο θέμα της εύρεσης εργασίας και συγκεκριμένα την πλατφόρμα της ΔΥΠΑ JOBmatch.

    Όπως εξηγεί «στόχος της είναι η άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν δουλειά σε αυτές τις ειδικότητες».

    Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του πωθυπουργού

    Πηγή: cnn.gr

  • Eurostat: Ανοδικός ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Στο 3,4% τον Μάρτιο
    Eurostat: Ανοδικός ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Στο 3,4% τον Μάρτιο

    Επιτάχυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ελλάδα τον Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,4%, την ώρα που ο ρυθμός του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κινήθηκε χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν, στο 2,4% ετησίως.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας κινήθηκε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,4% ετησίως μετά το 3,2% ένα μήνα πριν, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο στη σύγκριση Μαρτίου - Φεβρουαρίου παρουσίασε ισχυρή αύξηση 1,8%.

    Αντίθετα, στην ευρωζώνη ο ΔΤΚ επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως από το 2,6% του Φεβρουαρίου, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρούταν αμετάβλητος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Eurostat: Στο 6,5% η ανεργία στην Eυρωζώνη - 10% στην Ελλάδα
    Eurostat: Στο 6,5% η ανεργία στην Eυρωζώνη - 10% στην Ελλάδα

    Τον Οκτώβριο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 6,5%, σταθερό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023 και μειωμένο από 6,6% τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 6% τον Οκτώβριο του 2023, σταθερό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023 και μειωμένο από 6,1 % τον Οκτώβριο του 2022.

    Η Eurostat εκτιμά ότι 13,2 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 11,1 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργα τον Οκτώβριο του 2023. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023, η ανεργία αυξήθηκε κατά 71 χιλιάδες στην ΕΕ και κατά 48 χιλιάδες στη ζώνη του ευρώ. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022, η ανεργία αυξήθηκε κατά 27 χιλιάδες στην ΕΕ και μειώθηκε κατά 28 χιλιάδες στη ζώνη του ευρώ.

    Για την Ελλάδα τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει η Eurostat είναι αυτά του Σεπτεμβρίου, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται στο 10%, από 10,6% τον Αύγουστο και από 12,1% τον Οκτώβρη του 2022. Το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες το Σεπτέμβριο ήταν 8%, ενώ για τις γυναίκες ήταν 12,4%.

    Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ, μετά την Ισπανία (12% τον Οκτώβρη).

    Σε ό,τι αφορά τους νέους (κάτω των 25 ετών), τον Οκτώβρη του 2023, 2,9 εκατομμύρια νέοι ήταν άνεργοι στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 2,4 εκατομμύρια ήταν στη ζώνη του ευρώ. Το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 14,8% στην ΕΕ, από 14,7% τον Σεπτέμβριο του 2023 και 14,9% στη ζώνη του ευρώ, από 14,6% τον προηγούμενο μήνα.

    Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ισπανία (28%), στην Ιταλία (24,7%) και στη Σουηδία (22,1%). Η Ελλάδα κατέγραψε ποσοστό ανεργίας για τους νέους 19,4% το Σεπτέμβριο.

    ΕΛΣΤΑΤ: Κάτω από 10% για πρώτη φορά από το 2009

    Η ανεργία έπεσε κάτω από 10% τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

    Συγκεκριμένα, στο 9,6% διαμορφώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2023, έναντι 11,8% τον Οκτώβριο του 2022 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 10,3% τον Σεπτέμβριο του 2023.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αυξήθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη - Τα τελευταία στοιχεία και η θέση της Ελλάδας
    Αυξήθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη - Τα τελευταία στοιχεία και η θέση της Ελλάδας

    Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 6,5% τον Σεπτέμβριο.

    Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε τα στοιχεία για την ανεργία του Σεπτεμβρίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ, το οποίο ήταν 6% τον Αύγουστο, δεν μεταβλήθηκε τον Σεπτέμβριο.

    Στην Ευρωζώνη, το ποσοστό ανεργίας, το οποίο ήταν 6,4% τον Αύγουστο, διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Σεπτέμβριο.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,7% στην Ευρωζώνη και 6,1% στην ΕΕ.

    Στα εναρμονισμένα στοιχεία της ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας ήταν 12% στην Ισπανία, 10% στην Ελλάδα, 7,8% στη Σουηδία, 7,4% στην Ιταλία και την Εσθονία, 7,3% στη Γαλλία και τη Φινλανδία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρωζώνη.

    Ενώ ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ ήταν 13,026 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο, τα 11,017 εκατομμύρια από αυτόν τον αριθμό ήταν στην Ευρωζώνη.

    Τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των νέων ανέργων κάτω των 25 ετών ήταν 2,741 εκατομμύρια στην ΕΕ και 2,232 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη. Το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 14,2% στην ΕΕ και 14% στην Ευρωζώνη.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Κομισιόν: Πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης η ανάπτυξη στην Ελλάδα - Στο 2,4% το 2023
    Κομισιόν: Πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης η ανάπτυξη στην Ελλάδα - Στο 2,4% το 2023

    Πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ προβλέπεται να παραμείνει η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022, 2023 και 2024, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 5,9% το 2022, 2,4% το 2023 και 1,9% το 2024.

    Για την ευρωζώνη, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2022, 1,1% το 2023 και 1,6% το 2024, έναντι ανάπτυξης στην ΕΕ της τάξεως του 3,5% το 2022, 1% το 2023 και 1,7% το 2024.

    Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω για το 2022 και το 2023, σε σύγκριση με αυτές του Φεβρουαρίου (5,5% και 1,2% ήταν αντιστοίχως η πρόβλεψη για το 2022) και αναθεωρημένες προς τα κάτω για το 2024 (2,2% ήταν η πρόβλεψη το Φεβρουάριο).

    Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή εκτιμά ότι στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,3% το 2022 και προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 4,2% το 2023 και στο 2,4% το 2024. Για την ευρωζώνη, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,4% το 2022 και προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 5,8% το 2023 και στο 2,8% το 2024. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,2% το 2022 και προβλέπεται να μειωθεί στο 6,7% το 2023 και στο 3,1% το 2024.

    Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο -0,6% του ΑΕΠ το 2024, υποδηλώνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%. Το 2022 το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο -2,3% του ΑΕΠ και προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο -1,3% του ΑΕΠ το 2023.

    Στην ευρωζώνη το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο -3,6% του ΑΕΠ το 2022 και προβλέπεται να μειωθεί στο -3,2% του ΑΕΠ το 2023 και στο -2,4% του ΑΕΠ το 2024.

    Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε απότομα το 2022 στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ. Ο δείκτης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 160,2% του ΑΕΠ το 2023 και στο 154,4% το 2024, βοηθούμενος από τα πρωτογενή πλεονάσματα και την οικονομική ανάπτυξη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Eurostat: Μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 4,5% τον Απρίλιο - Αυξήθηκε στην Ευρωζώνη
    Eurostat: Μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 4,5% τον Απρίλιο - Αυξήθηκε στην Ευρωζώνη

    Στο 4,5% μειώθηκε ο πληθωρισμόςστην Ελλάδα τον Μάρτιο σε ετήσια βάση από το 5,4% που βρισκόταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

    Ωστόσο, όπως αναφέρει το imerisia.gr, στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7% από 6,9%.

    Η μείωση των τιμών ενέργειας τους τελευταίους μήνες ήταν ο βασικός μοχλός μείωσης του πληθωρισμού στην Ελλάδα, ενώ οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφιους αν και ελαφρά επιβραδυνόμενους ρυθμούς.

    Ο δομικός πληθωρισμός, που περιλαμβάνει τις υπηρεσίες και τα μη βιομηχανικά προϊόντα, συνέχισε να αυξάνεται, δείχνοντας ότι η περαιτέρω αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη θα γίνεται δυσκολότερη.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς