Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 22:59

Η «παγίδα» των αποδείξεων: Ποιοι πρέπει να καλύψουν μεγαλύτερο ποσό μέχρι το τέλος της χρονιάς

Γράφτηκε από την

Το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης δεν θα εκπέσει φέτος από το εισόδημα που λαμβάνεται υπ' όψιν για τον υπολογισμό των ηλεκτρονικών δαπανών για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων

Αντιμέτωποι με έξτρα χρέωση φόρου εισοδήματος θα βρεθούν, το 2021, χιλιάδες φορολογούμενοι για τους οποίους προβλέπεται προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αν δεν λάβουν υπόψη τους ότι τα ποσά των δαπανών που πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής είναι τελικά πολύ πιο υψηλά από αυτά που έχουν προϋπολογίσει.

Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι αποκτούν φέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ακίνητα.

Το ετήσιο πραγματικό εισόδημα καθενός από τους φορολογουμένους αυτούς το οποίο θα ληφθεί υπόψη για να υπολογιστεί το ποσό των δαπανών που απαιτείται να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ώστε να μην πληρώσει έξτρα φόρο 22%, θα είναι τελικά μεγαλύτερο, καθώς δεν θα αφαιρεθεί από αυτό η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Κι αυτό θα συμβεί λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα των συγκεκριμένων φορολογουμένων.

Ως εκ τούτου, το απαιτούμενο ποσό των δαπανών που θα πρέπει οι φορολογούμενοι αυτοί να έχουν καλύψει, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με ηλεκτρονικές πληρωμές, θα είναι, τελικά, υψηλότερο (σε σύγκριση με αυτό που θα προέκυπτε εάν ίσχυε και εξέπιπτε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης).

Θα πρέπει, δηλαδή, να καλύψουν μεγαλύτερα ποσά δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές για να αποφύγουν τον κίνδυνο απρόβλεπτης επιβάρυνσης με επιπλέον ποσά πληρωτέου φόρου εισοδήματος.

Με τις διατάξεις του άρθρου 7 του φορολογικού νόμου 4646/2019 προβλέπεται ότι:

Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα προερχόμενο από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ενοίκια ακινήτων, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2020 έως την 31η-12-2020 δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους έως 30% του ετήσιου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του από τις πηγές αυτές.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε πίνακες ΕΔΩ

Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 20:16

Σχετικά Άρθρα

  • ΑΑΔΕ: «Σπάει ταμεία» η Appodixi με 165.000 καταγγελίες - Ερχεται το μπόνους στους φορολογούμενους
    ΑΑΔΕ: «Σπάει ταμεία» η Appodixi με 165.000 καταγγελίες - Ερχεται το μπόνους στους φορολογούμενους

    Χρησιμοποιώντας τη σχετική εφαρμογή, οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή. Κατόπιν αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ.

    Tις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις με τις οποίες θα επιβραβευτούν με χρηματική αμοιβή έως 3.000 ευρώ μέσω της εφαρμογής «Appodixi,» οι πολίτες που προχώρησαν σε καταγγελίες για μαϊμού αποδείξεις. Τα ποσά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι ξεκινούν από 100 ευρώ και φτάνουν τις 3.000 ευρώ για επώνυμες καταγγελίες οι οποίες ελέχθησαν και αποδείχτηκε ότι ήταν ορθές.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ οι καταγγελίες ανέρχονται σε 165.149 καταγγελίες εκ των οποίων 74.892 είναι επώνυμες και 90.257 είναι ανώνυμες. Όπως προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, η αμοιβή θα καταβάλλεται με ειδική διαδικασία και μόνο εφόσον αποδειχτεί η φοροδιαφυγή του επαγγελματία, που κατήγγειλε ο καταναλωτής.

    Πώς γίνονταν οι καταγγελίες

    Ειδικότερα, αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος επαγγελματία, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ, που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.), ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

    Χρησιμοποιώντας τη σχετική εφαρμογή, οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή. Κατόπιν αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ.

    Οι καταγγελίες - πληροφορίες που υποβάλλονται στην πλατφόρμα διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα ανάλογα με το αντικείμενo και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες δομές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση.

    Εφόσον προκύψει παράβαση τότε ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

    Ειδικότερα:

    • Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερη των 100 ευρώ, αλλά ούτε και υψηλότερη των 3.000 ευρώ.
    • Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.
    • Η χρηματική επιβράβευση του παρόντος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
    • Για λόγους προστασίας των στοιχείων του καταγγέλλοντος, η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν αναρτάται στο Διαδίκτυο στο Πρόγραμμα «Διαύγεια».
    • Για να διαπιστώσει τη φοροδιαφυγή ο καταναλωτής θα πρέπει να σκανάρει την απόδειξη μέσω της ειδική εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα, που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ και είναι διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).

    Πηγή: imerisia.gr

  • ΑΑΔΕ: Αντίστροφη μέτρηση για την υποχρεωτική χρήση του QR code στις αποδείξεις
    ΑΑΔΕ: Αντίστροφη μέτρηση για την υποχρεωτική χρήση του QR code στις αποδείξεις

    Από την 1η Νοεμβρίου 2023 και έπειτα, θα είναι υποχρεωτική η χρήση του QR code στις αποδείξεις, για όλους τους τύπους φορολογικών μηχανισμών (ΦΗΜ), είτε αυτοί είναι ταμειακές μηχανές, tablet, κινητά ή ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

    Η απόφαση της ΑΑΔΕ ορίζει ότι η χρήση του QR code είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογικούς μηχανισμούς που έχουν υποχρέωση διαβίβασης παραστατικών στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA ενώ όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

    Με το QR code ελέγχεται άμεσα η γνησιότητα της απόδειξης από τους εφοριακούς υπαλλήλους ενώ οι καταναλωτές μπορούν να τη σκανάρουν με την εφαρμογή «Αppodixi» στο κινητό τους και να διαπιστώσουν εάν είναι γνήσια, ή έχει εκδοθεί από ταμειακή μηχανή που δεν είναι δηλωμένη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΑΑΔΕ: Από πότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση QR code στις αποδείξεις
    ΑΑΔΕ: Από πότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση QR code στις αποδείξεις

    Υποχρεωτική θα είναι η χρήση του QR code στις αποδείξεις που θα εκδίδονται από την 1η Νοεμβρίου 2023 και έπειτα, για όλους τους τύπους φορολογικών μηχανισμών (ΦΗΜ), είτε αυτοί είναι ταμειακές μηχανές, tablet, κινητά ή ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

    Η απόφαση της ΑΑΔΕ ορίζει ότι η χρήση του QR code είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογικούς μηχανισμούς που έχουν υποχρέωση διαβίβασης παραστατικών στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA ενώ όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

    Με το QR code ελέγχεται άμεσα η γνησιότητα της απόδειξης από τους εφοριακούς υπαλλήλους ενώ οι καταναλωτές μπορούν να τη σκανάρουν με την εφαρμογή «Αppodixi» στο κινητό τους και να διαπιστώσουν εάν είναι γνήσια, ή έχει εκδοθεί από ταμειακή μηχανή που δεν είναι δηλωμένη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Έρχονται ανατροπές στα φορολογικά κίνητρα
    Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Έρχονται ανατροπές στα φορολογικά κίνητρα

    Αναμόρφωση κινήτρων για ηλεκτρονικές αποδείξεις

    Λίφτινγκ στα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έρχονται φθινόπωρο.

    Μια από τις βασικές προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου αναμένεται να είναι η επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις e-συναλλαγές και η επέκτασή τους στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

    Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

    Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2021 έχει δοθεί κίνητρο για δήλωση δαπανών από 19 κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, με αντάλλαγμα την μείωση του 20% των δαπανών έως και 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα. Ένα μέτρο που θα οδηγούσε σε μείωση φόρου έως και 2.200 ευρώ.

    Τα υφιστάμενα κίνητρα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής των 20 κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς όπως έδειξαν τα στοιχεία οι δαπάνες που πληρώθηκαν προς αυτούς με ηλεκτρονικά μέσα το 2022 ήταν ελάχιστες και κατώτερες των προσδοκιών.

    Ένας από τους λόγους για τους οποίους φαίνεται ότι δεν απέδωσε είναι το γεγονός ότι η μείωση του φόρου εισοδήματος που κερδίζει ο φορολογούμενος που ζητά και λαμβάνει απόδειξη από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών είναι πολύ μικρότερη από την έκπτωση που του κάνει ο επαγγελματίας στην τελική τιμή αν δεν πάρει απόδειξη.

    Για παράδειγμα, για παροχή υπηρεσιών ύψους 1.300 ευρώ εάν δεν κοπεί απόδειξη ο καταναλωτής θα πληρώσει 988 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει 312 ευρώ τα οποία θα χάσει το Δημόσιο μόνο από τον ΦΠΑ, καθώς οι απώλειες εσόδων είναι μεγαλύτερες εάν συνυπολογιστεί και ο φόρος που δεν εισπράττεται λόγω απόκρυψης εισοδήματος από τον επαγγελματία που δεν έκοψε απόδειξη.

    Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ίδιοι οι καταναλωτές αποφεύγουν να ζητήσουν απόδειξη στις συναλλαγές τους επειδή γνωρίζονται με τους επαγγελματίες και είναι σταθεροί πελάτες τους.

    Πηγή: in.gr

  • Φορολογικές δηλώσεις: Τι θα ισχύσει για το αφορολόγητο με e-αποδείξεις
    Φορολογικές δηλώσεις: Τι θα ισχύσει για το αφορολόγητο με e-αποδείξεις

    Το έντυπο Ε3 αλλά και το αφορολόγητο ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί με e-αποδείξεις, είναι κάποια από τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι, πριν υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

    Τι αλλάζει στο έντυπο Ε3

    Αναλυτικότερα, η βασική διαφορά που θα δουν φέτος οι ενδιαφερόμενοι είναι στο έντυπο Ε3, το οποίο φέτος θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία τα myData. Ωστόσο, οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί.

    Το σημείο που δεν θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης είναι στα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθούς και συντάξεις, όπου και εκεί, οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένα.

    • Δείτε εδώ με ένα κλικ τον αναλυτικό οδηγό που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρουσιάζοντας τους νέους κωδικούς που περιλαμβάνονται στο έντυπο Ε1.

    Τι ισχύει για το αφορολόγητο με e-αποδείξεις

    Όλοι οι φορολογούμενοι έχουν υποχρέωση να «χτίσουν» το αφορολόγητο τους με αποδείξεις από ηλεκτρονικές αγορές.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την περ. β΄ της παρ. 6 του άρθρου 15 και την παρ. 4 του άρθρου 40 του ν. 4172/2013, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ δαπανών.

    Εξαιρούνται μόνο οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

    Παράλληλα, εάν πρόκειται για τουριστικές περιοχές τότε, απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

    Σημειώνεται πως προβλέπεται μείωση κατά 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για εκείνους που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος τους ηλικίας του.

    Εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος με έκπτωση

    Έκπτωση φόρου 3% μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2023, τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

    Πρόκειται για ένα μέτρο που προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για τους φορολογούμενους και αφορά στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για το έτος χρήσης 2022, έως τις 31 Ιουλίου 2023.

    Εναλλακτικά, οι υπόχρεοι εξακολουθούν ακόμη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις.

    Όσον όφορά σε έχουν για πρώτη φορά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

    Τι ισχύει για επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass, Power Pass

    Αφορολόγητες είναι όλες οι οικονομικές ενισχύσεις που μοιράστηκαν εκτάκτως λόγω ακρίβειας, όπως για παράδειγμα η επιταγή ακρίβειας, το Power Pass, το Fuel Pass και το North Evia-Samos Pass.

    Παράλληλα, αφορολόγητα είναι και τα παρακάτω επιδόματα:

    • Η μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες λόγω συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου τα έτη 1964, 1967 και 1974, που από το 2020 ορίστηκε πως είναι αφορολόγητη.
    • Οι υποτροφίες και τα βραβεία ΑΕΙ που δεν αποτελούν εισόδημα.
    • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και απαλλάσσεται από την φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
    • Έξοδα κίνησης σε υπαλλήλους.
    • Οι παροχές ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία.
    • Οι παροχές ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Επίδομα Ομογενών Προσφύγων.
    • Έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.
    • Επίδομα γέννας.
    • Επίδομα στέγασης.

    Τι να προσέξουν οι νέοι φορολογούμενοι

    Όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2022 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποβάλλουν τη δική τους φορολογική δήλωση.

    Οι 18αρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία εφόσον:

    • Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.
    • Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο.
    • Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
    • Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά τους.
    • Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.
    • Είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

    Εξαίρεση από την τελευταία υποχρέωση υποβολής δήλωσης, έχουν μόνον όσοι 18αρηδες, το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων ή είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πόσα θα πάρουν τελικά όσοι «καρφώνουν» πλαστές αποδείξεις
    Πόσα θα πάρουν τελικά όσοι «καρφώνουν» πλαστές αποδείξεις

    Πώς θα προκύπτει η αμοιβή για όσους βγάζουν «λαβράκια» - Με καθυστέρηση η ρύθμιση στην Βουλή

    Κλιμακωτό, με ανώτατα και κατώτατα όρια θα είναι το ποσοστό που θα λαμβάνουν ως χρηματική αμοιβή όσοι καταγγέλλουν ή έχουν καταγγείλει πλάστες αποδείξεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω της εφαρμογής «Appodixi».

    Η σχετική νομοθετική διάταξη (μετά από τρεις μήνες αναμονή) είναι έτοιμη και προβλέπει άνω και κάτω όριο επιβράβευσης σε συνάρτηση με την αξία της απόδειξης και το εύρος της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται. Για παράδειγμα θα προβλέπεται ότι η αποκάλυψη φοροδιαφυγής θα οδηγεί σε επιβράβευση του φορολογούμενου που έστειλε την παραποιημένη απόδειξη με ένα ποσοστό της τάξεως του 10% ( της αξίας της απόδειξης ή του προστίμου που επιβάλλεται) το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50-100 ευρώ ή μεγαλύτερο από 1.500-2.000 ευρώ.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου που ενεργοποιήθηκε το μέτρο μέχρι σήμερα 155.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την εφαρμογή «Αppodixi» μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητα τους. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν αποδείξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανή αλλά δεν είχαν διαβιβαστεί ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ .

    Η εφαρμογή «Appodixi» έχει οδηγήσει τις ελεγκτικές αρχές στον εντοπισμό κρουσμάτων απόκρυψης τζίρου από επαγγελματίες και επιχειρήσεις και στην επιβολή προστίμων και λουκέτων για έκδοση αποδείξεων από «πειραγμένους» μηχανισμούς.

    Οι έλεγχοι έφεραν στο φως τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να κρύβουν τα πραγματικά τους έσοδά τους. Ειδικότερα εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που ενώ είχαν εκδώσει κανονικά αποδείξεις με την πραγματική αξία για κάθε συναλλαγή στη συνέχεια κατά τη διαβίβαση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ είχαν δηλώσει μικρότερη αξία συναλλαγής, δηλαδή άλλο ποσό έγραφε η απόδειξη και άλλο ποσό έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

    Η εφαρμογή «Appodixi» στο κινητό λειτουργεί ως εξής:

    1.Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης.

    2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

    – Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

    – Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

    – Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

    Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

    1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.

    2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).

    3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.

    4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

    Πηγή: newmoney.gr

  • Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Πρόστιμα για όσους δεν έπιασαν τον στόχο του 30%
    Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Πρόστιμα για όσους δεν έπιασαν τον στόχο του 30%

    Από τις δαπάνες που υπολογίζονται εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου

    Ηλεκτρονικές αγορές αξίας ίσες με το 30% του εισοδήματός τους θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι και να ελέγξουν αν έχουν συγκεντρώσει τις σχετικές ηλεκτρονικές αποδείξεις.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος αποκλειστικά και μόνο από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες από συγκεκριμένα επαγγέλματα.

    Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να πληρώσουν περισσότερο φόρο κινδυνεύουν όσοι δεν αγγίξουν τον στόχο του 30%. Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι που δεν καταφέρουν το 2022 να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, κινδυνεύουν με την επιβολή πέναλτι φόρου 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν, στις φορολογικές δηλώσεις που θα γίνουν για τα εισοδήματα του 2022.

    Για παράδειγμα, αν κάποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα 15.000 ευρώ οι ελάχιστες ηλεκτρονικές δαπάνες που θα πρέπει να εμφανίσει είναι 4.500 ευρώ. Αν συγκεντρώσει 3.500 τότε θα πληρώσει πρόστιμο 22% επί των 1.000 ευρώ της διαφοράς, κάτι που συνεπάγεται σε επιπλέον φόρο 220 ευρώ.

    Πώς γίνεται ο έλεγχος

    Οι φορολογούμενοι μπορούν να διαπιστώσουν μέσα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις συναλλαγές που έχουν κάνει και εάν καλύπτουν τον στόχο του 30%.

    Συγκεκριμένα, η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

    Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, σχολές χορού.

    Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

    Σημειώνεται πως στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

    Ποιες δαπάνες εξαιρούνται

    Από τις δαπάνες που υπολογίζονται εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.α.).

    Στο εισόδημα που λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του 30% δεν περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους εξακολουθούν να την πληρώνουν, δηλαδή, για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους δημοσίους λειτουργούς (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς κ.λπ.) και τους συνταξιούχους, εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

    Σημειώνεται πως το ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

    Ποιοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται

    Από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων απαλλάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:

    • Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.
    • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
    • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα
    • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.
    • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
    • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
    • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
    • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
    • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι μηνών).

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αppodixi: Αποζημίωση έως και 2.000 για όσους βρουν παράνομες αποδείξεις με την εφαρμογή της ΑΑΔΕ
    Αppodixi: Αποζημίωση έως και 2.000 για όσους βρουν παράνομες αποδείξεις με την εφαρμογή της ΑΑΔΕ

    Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη είναι «μαϊμού», τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταγγείλει επώνυμα ή ανώνυμα την επιχείρηση

    Τη νέα εφαρμογή σάρωσης αποδείξεων μέσα από το κινητό οποιουδήποτε πολίτη, ονόματι «Αppodixi» αναμένεται να θέσει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα, όπως χρηματική αποζημίωση για όσους εντοπίσουν μη γνήσια απόδειξη και το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ.

    Η εφαρμογή που παρουσιάστηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή και τον Υπ. Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα είναι διαθέσιμη σε λίγες ημέρες για συσκευές με λειτουργικό Android και iOS.

    Πιο αναλυτικά, ο καταναλωτής θα σαρώνει την απόδειξη που παραλαμβάνει και η εφαρμογή θα ταυτοποιεί τα στοιχεία της επιχείρησης και αν τα ποσά που αναγράφονται στην απόδειξη συμφωνούν με αυτά που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA, όπως και εάν η ταμειακή είναι δηλωμένη στην Αρχή.

    Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη είναι «μαϊμού», τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταγγείλει επώνυμα ή ανώνυμα την επιχείρηση.

    Αν προχωρήσει στην καταγγελία, τότε η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιεί έλεγχο στην επιχείρηση και μετά τη βεβαίωση του προστίμου από τις ελεγκτικές αρχές, ο πολίτης που έκανε την καταγγελία θα λαμβάνει ποσό που μπορεί να φθάνει έως και 10 φορές της αξίας της απόδειξης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ανώτατο όριο θα κυμαίνεται στα 1.500-2.000 ευρώ.

    Δείτε εδώ την παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής:

    Appodixi - Η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ

    Πώς θα λειτουργεί

    Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS) και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:

    • Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
    • Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
    • Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
    • Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
    • Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
    • Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.
    a.jpg
    Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη είναι «μαϊμού», τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταγγείλει επώνυμα ή ανώνυμα την επιχείρηση.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», στόχος της ΑΑΔΕ είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της και βελτίωση των παρεχόμενων από αυτή υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ η νέα εφαρμογή αναμένεται να συμβάλλει ουσιωδώς στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και νομιμότητα της συναλλαγής που πραγματοποίησαν.

    Ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής αυτής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ