Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 13:09

Υπουργείο Μετανάστευσης: Χρηματοδότηση €2,040 εκ. σε τρεις δήμους για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και αφορά σε έργα στους δήμους Γρεβενών, Ελευσίνας και Μυτιλήνης - Ποια είναι τα έργα που προβλέπονται

Νέες χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που συμβάλλουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού, με βάση τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το νόμο 4662/20 και την υπ΄ αριθμ. 3999/2020 ΚΥΑ.

Κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι δήμοι Γρεβενών, Ελευσίνας και Μυτιλήνης χρηματοδοτούνται με συνολικό ποσό 2.040.000 €, για δημοτικά έργα που σχετίζονται με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, μετά από προτάσεις που κατέθεσαν, κατά την κρίση τους και βάσει των τοπικών αναγκών.
Ειδικότερα:

Στο δήμο Γρεβενών εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για κατασκευή παιδικών χαρών στις κοινότητες Σαμαρίνας, Φιλιππαίων, Πολυνερίου και Αλατόπετρας, στο δήμο Ελευσίνας για την κατεδάφιση περίφραξης βοηθητικού γηπέδου ποδοσφαίρου με σκοπό τη βελτίωσή του και στο δήμο Μυτιλήνης για την επισκευή υφιστάμενων γηπέδων στις περιοχές Μόριας, Συνοικισμού Μυτιλήνης, Αφάλωνα και Παναγιούδας και την ανακατασκευή παιδικών χαρών και κοινόχρηστων χώρων στις περιοχές Μόριας, Επάνω Σκάλας, Παμφίλων, Αφάλωνα, Πύργων Θέρμης.
metanasteutiko_xrimatodotisi


Σημειώνεται ότι από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις 20 δήμων από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου συνολικού ύψους 6,969 εκ. ευρώ, ενώ η Αρμόδια Επιτροπή του Ταμείου Αλληλεγγύης και η Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων συνεχίζει την παραλαβή και αξιολόγηση των υπολοίπων προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τους Δήμους ώστε σύντομα να προχωρήσουν και οι χρηματοδοτήσεις νέων έργων.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 10:41

Σχετικά Άρθρα

  • Χρηματοδότηση έως 17.000 για νέες επιχειρήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
    Χρηματοδότηση έως 17.000 για νέες επιχειρήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Θέμα ημερών είναι πλέον να ανακοινωθούν οι πληροφορίες για το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, που στόχο έχει την στήριξη της επιχειρηματικότητας των ανέργων, με χρηματοδότηση που φτάνει τις 17.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου, το πρόγραμμα θα πριμοδοτήσει περίπου 5.800 ωφελούμενους 30 ως 59 ετών, με 17.000 ευρώ για να ιδρύσουν την επιχείρηση τους.

    Η καταβολή του ποσού της επιχορήγησης θα γίνει σε τρεις δόσεις και στόχο έχει να δώσει χρηματοδοτικά «εργαλεία» στους ανέργους που θέλουν να ιδρύσουν την δική τους επιχείρηση.

    Σημειώνεται οτι για την συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται και σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

    Έρχεται νέο πρόγραμμα και για υφιστάμενες ΜμΕ

    Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

    Το πρόγραμμα θα επιχορηγεί μέχρι και το 50% των επενδυτικών σχεδίων, δηλαδή έως 200.000 ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, με γνώμονα την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και της αλλαγής παραγωγικού μοντέλου, οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

    Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν εγκριθεί πάνω από 48.500 νέα δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

    Το 40% του δανείου είναι άτοκο και το 60% έχει επιδοτούμενο επιτόκιο. Παράλληλα, ξανανοίγει το δανειοδοτικό ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ με 100 εκατ. ευρώ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ακόμα μία νέα, υψηλή χρηματοδότηση: 1.000.000 ευρώ στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης για αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές
    Ακόμα μία νέα, υψηλή χρηματοδότηση: 1.000.000 ευρώ στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης για αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές

    Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης λαμβάνει και επίσημα ακόμα μία νέα, υψηλή χρηματοδότηση, ύψους 1.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης βρίσκεται ανάμεσα στους 35 Δήμους όλης της Ελλάδας που εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υποβάλουν πρόταση στο «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ Α) ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΟΤΑ» - ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 2.4 «Πρόληψη & διαχείριση κινδύνων» ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ-ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΟΤΑ2.24».

    Στην απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης χρηματοδοτείται με 1.000.0000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές από καιρικά φαινόμενα.

    Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του για την χρηματοδότηση, τόνισε: «Τα αποτελέσματα του προγραμματισμού, της δουλειάς και των χρηματοδοτήσεων αποτυπώνονται σε έργα. Η Δημοτική Αρχή με συγκεκριμένο σχέδιο και ορίζοντα διεκδίκησης πετυχαίνει σταδιακά όλους τους στόχους της. Εξασφάλισε ακόμα μια χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ, , ώστε να προχωρήσει ο Δήμος σε έργα αποκατάστασης ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να συνεχίσει ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης να σχεδιάζει ένα καλύτερο μέλλον για τους δημότες του».

    Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης ευχαριστεί τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο για την υπογραφή της απόφασης, ενώ εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο, καθώς και οι δυο τους στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια έγκρισης της χρηματοδότησης, με συνεχή υποστήριξη των αιτημάτων του Δήμου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Χρηματοδότηση 9,58 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την σχολική στέγη σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία
    Χρηματοδότηση 9,58 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την σχολική στέγη σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

    Τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουν τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις τους τα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας, την προσβασιμότητά για μαθητές με αναπηρία, αλλά και την υλικοτεχνική τους υποδομή, δίνει η Περιφέρεια, αφού με απόφαση του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, εκδόθηκε πρόσκληση με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής και κτιριακών εγκαταστάσεων Α & Β βάθμιας Εκπαίδευσης».

    Με χρηματοδότηση ύψους 9,58 εκ ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027 επιδιώκεται η κάλυψη των αναγκών για βελτίωση των κτιριακών υποδομών καθώς και του εξοπλισμού λειτουργίας (είδη σχολικής αίθουσας όπως θρανία, καρέκλες κλπ). Προηγήθηκε διαβούλευση με τους συναρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και τέθηκαν προτεραιότητες.

    Δίνεται έμφαση στην ολοκλήρωση και αναβάθμιση σχολικών μονάδων και σύγχρονων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών προσχολικής εκπαίδευσης, όπως νηπιαγωγεία, καθώς η χαρτογράφηση αποτύπωσε την ανάγκη ανέγερσης νέων διδακτηρίων και προσθήκη νέων αιθουσών για την κάλυψη των αναγκών της προσχολικής εκπαίδευσης. Στην κατεύθυνση αυτή θα δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή Νηπιαγωγείων σε Δήμους με έντονο πρόβλημα κτιριακών υποδομών και ειδικότερα σε όσους λειτουργούν Νηπιαγωγεία τα οποία στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια και σε προκατασκευασμένες αίθουσες είτε εξ' ολοκλήρου είτε τμηματικά αλλά και σε συστεγαζόμενα.

    Παράλληλα χρηματοδοτούνται έργα και δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης μέσω σύγχρονων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, καθώς προβλέπεται:

    • Ανέγερση νέων κτιρίων ή επεμβάσεις για την αναβάθμιση σχολικών μονάδων με αδυναμία στέγασης λόγω ακαταλληλότητας των κτιριακών υποδομών τους.
    • Ανέγερση κτιρίων για σχολικές μονάδες της σχολικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης οι οποίες στεγάζονται σε προκατασκευασμένες αίθουσες.
    • Ανέγερση κτιρίων για σχολικές μονάδες της σχολικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης οι οποίες στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια/αίθουσες.
    • Αναβάθμιση, επεμβάσεις σε σχολικές μονάδες με έντονα προβλήματα ακαταλληλότητας λόγω παλαιότητας.
    • Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών και εξοπλισμού λειτουργίας (είδη σχολικής αίθουσας όπως θρανία, καρέκλες κλπ) Α & Β βάθμιας Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένου και εξοπλισμού για ΑμεΑ).

    Ακόμη, για τη βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη προσβάσιμων υποδομών για μαθητές/τριες με αναπηρία σε υφιστάμενες υποδομές. Ειδικότερα προβλέπεται κατασκευή ραμπών, WC ΑΜΕΑ και άλλων υποδομών πρόσβασης σε όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

    Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, καλούνται οι δυνητικοί δικαιούχοι που είναι κυρίως οι Δήμοι που διαχειρίζονται στη σχολική στέγη αλλά και η εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.», να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως 28 Φεβρουαρίου 2025, προκειμένου να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και να χρηματοδοτηθούν.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 23χρονος συμμετείχε στον βιασμό της 13χρονης στη Μυτιλήνη και τον κατέγραψε σε βίντεο που ανέβασε στο Ίντερνετ!
    23χρονος συμμετείχε στον βιασμό της 13χρονης στη Μυτιλήνη και τον κατέγραψε σε βίντεο που ανέβασε στο Ίντερνετ!

    Η συμπληρωματική κατάθεση του θύματος - Στο κάδρο των ερευνών και ένας 64χρονος

    Την ώρα που οι Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λέσβου βάζουν στο «μικροσκόπιο» τα κινητά τηλέφωνα των δύο κατηγορουμένων για τον βιασμό της 13χρονης στην Μυτιλήνη η συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε η ανήλικη φαίνεται πως ανοίγει τον κύκλο των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το κορίτσι αφενός επιβεβαίωσε τη σεξουαλική της κακοποίηση από τον 22χρονο και τον 21χρονο και αφετέρου έκανε λόγο για την παρουσία ενός 23χρονου ο οποίος όχι μόνο τη βίασε αλλά ήταν και αυτός που τράβηξε το επίμαχο βίντεο.

    «Το κίνητρό της για τη συμπληρωματική κατάθεση ήταν το τρίτο πρόσωπο που τραβούσε το βίντεο γιατί για αυτόν δεν έχει αμφιβολία.

    Αυτός, όπως υποστηρίζει το κορίτσι, φέρεται να τράβηξε το βίντεο αλλά να είχε και συμμετοχή σε πράξη συνουσίας», λέει στο protothema.gr ο δικηγόρος της οικογένειας της ανήλικης, κ. Δημοσθένης Χατζηγιάννης.

    Ο συγκεκριμένος φέρεται να βίασε το κορίτσι βιντεοσκοπώντας με το κινητό του τηλεφώνο τη χυδαία δράση του και κατόπιν να διαμοίρασε το υλικό σε κλειστές ομάδες στο Διαδίκτυο.

    Παράλληλα, η 13χρονη βάζει στο «κάδρο» των ερευνών και έναν 64χρονο άνδρα για τον οποίον ανέφερε πως της έκανε ανήθικες προτάσεις χωρίς, ωστόσο, να προκύπτουν-μέχρι στιγμής-ερωτικές πράξεις μαζί του.

    Για το τέταρτο άτομο ή ανήλικη περιέγραψε στους Αστυνομικούς πως της έκανε αρρωστημένες προτάσεις προκειμένου να συνευρεθεί μαζί του εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι πήγαινε στο μαγαζί του για να δει μια φίλη της η οποία εργαζόταν εκεί.

    Σε κάθε περίπτωση, οι Αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση εκτιμούν πως τα κινητά των εμπλεκομένων θα "μιλήσουν" για το ρόλο που είχε ο καθένας τους και θα δείξουν ποιος μοίρασε το βίντεο του βιασμού.

    Την ίδια ώρα, άτομα από το στενό, οικογενειακό περιβάλλον της 13χρονης ζητούν να πέσει άπλετο «φως» στην υπόθεση και να μεταφερθεί το παιδί σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, μακριά από το χωριό της.

    «Θέλουμε να υπάρξει μια έρευνα σε βάθος από τους Αστυνομικούς και τις δικαστικές Αρχές ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη σε αυτούς που πρέπει.

    Πρέπει, παράλληλα, να υπάρξει και μια προστασία για το κορίτσι και να πάει σε μια ειδική Δομή», επισημαίνει ο δικηγόρος της οικογένειας.

    Πηγή: protothema.gr

  • Εκδόθηκε η προδημοσίευση χρηματοδότησης συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης καινοτομίας, του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027
    Εκδόθηκε η προδημοσίευση χρηματοδότησης συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης καινοτομίας, του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027

    Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, με τον Υφυπουργό ΥπΑΑΤ Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, εκδόθηκε σήμερα η προδημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας, του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027», προϋπολογισμού 70.926.471 €.

    Η Παρέμβαση Π3-77-3.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Π.Δ.Ε.),με ποσοστό 100%.

    Η δράση Π3-77-3.1 του ΣΣ ΚΑΠ εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα.

    Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι τα μέλη Επιχειρησιακών Ομάδων. Τα μέλη δύναται να είναι φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με συμφωνητικό συνεργασίας.

    Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν πιλοτικά έργα τα οποία συμβάλλουν στην επίτευξη του οριζόντιου στόχου της ΚΑΠ για εκσυγχρονισμό του τομέα με την προώθηση και την ανταλλαγή γνώσεων, καινοτομίας και ψηφιοποίησης στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές και την ενθάρρυνση της υιοθέτησής τους καθώς και στη διασύνδεση της έρευνας με την πράξη μέσω της χρηματοδότησης υλοποίησης πιλοτικών εφαρμογών για το σκοπό αυτό.

    • Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 000,00 €.
    • Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 000,00 €.

    Ειδικότερα, μέσω της παρέμβασης χρηματοδοτούνται Επιχειρησιακές Ομάδες με στόχους την:

    • ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή (γεωργικές εκμεταλλεύσεις), στο δασικό τομέα και στον τομέα των τροφίμων (μεταποίηση),
    • αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
    • αξιοποίηση τεχνολογικών γνώσεων, νέων ή παραδοσιακών πρακτικών, ερευνητικών αποτελεσμάτων και οργανωτικών καινοτομιών και την ενσωμάτωσή τους στην πράξη μέσω πιλοτικών εφαρμογών.

    Η προδημοσίευση της πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας», αναρτάται στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ www.agrotikianaptixi.gr και www.minagric.gr και στις σχετικές ιστοσελίδες των Περιφερειών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
    Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
    Υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης ύψους 150.000 ευρώ, προς το Υπουργείο Εσωτερικών, υπέβαλλε ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης στο πλαίσιο της πρόσκλησης για το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου, με τίτλο «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας ΙΙ».
    Το Τεχνικό Δελτίο της Πράξης προβλέπει, μεταξύ άλλων ανόρυξεις νέων γεωτρήσεων σε συνδυασμό με εργασίες αναβάθμισης υφιστάμενων, κατασκευή δεξαμενών ύδρευσης, καθώς και βελτίωση αντλιοστασίων, στις Κοινότητες Νεοχωρίου, Νεάπολης, Μέλισσας, Ανδραβιδας, στον οικισμό Μπρινια, και Συρμπανιου, του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.
    (Δελτίο Τύπου)
  • Παπαθανάσης: Υπογραφή Συμφωνίας Χρηματοδότησης για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
    Παπαθανάσης: Υπογραφή Συμφωνίας Χρηματοδότησης για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

    Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, η Συμφωνία Χρηματοδότησης για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

    Το Ταμείο, με συνολικό προϋπολογισμό δανείων 187 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται με πόρους του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του ΕΣΠΑ 2021-2027, με δυνατότητα χρηματοδότησης και από άλλους ευρωπαϊκούς, εθνικούς και πόρους άλλης προέλευσης.

    Στόχος του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι η δημιουργία, σε πρώτη φάση, δύο Χρηματοδοτικών Μέσων -ως «Ειδικά Ταμεία»- για την στήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση, η ενθάρρυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, και η εν γένει ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών στο πλαίσιο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου για την ομαλή και δίκαιη μετάβαση στη «μεταλιγνιτική» εποχή.

    Τα δύο Χρηματοδοτικά Μέσα που θα δημιουργηθούν μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ είναι:

    • Το ΤΑΜΕΙΟ ΔΑΝΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, το οποίο θα παρέχει δάνεια για Επενδυτικές Δαπάνες και Κεφάλαια Κίνησης, με 3ετή επιδότηση επιτοκίου ύψους 3% για την υλοποίηση επενδύσεων στις περιοχές ΔΑΜ.
    • Το ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, το οποίο θα παρέχει δάνεια για Επενδυτικές Δαπάνες, με 2ετή επιδότηση επιτοκίου ύψους 3% για την υλοποίηση επενδύσεων στις περιοχές ΔΑΜ.

    Οι παροχές των Χρηματοδοτικών Μέσων του Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ θα μπορούν να συνδυαστούν με άλλα προγράμματα επιχορήγησης, που υλοποιούνται σε ξεχωριστές πράξεις του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τηρώντας πάντα τους κανόνες των Κρατικών Ενισχύσεων που εφαρμόζονται κατά περίπτωση.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε: «Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα μας, με στόχο τη διπλή σύγκλιση, τόσο με την υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και κυρίως μεταξύ των Περιφερειών της χώρας. Απώτερος σκοπός και της συγκεκριμένης παρέμβασης, που δρομολογείται παράλληλα με την υλοποίηση του ευρύτερου Προγράμματος ΔΑΜ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, είναι η στήριξη των επενδυτικών σχεδίων και η ανάπτυξη της οικονομίας των περιοχών που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση, η διατήρηση των υφιστάμενων και η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, κυρίως για νέες και νέους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Πως βλέπουν οι παραγωγοί τις εξαγγελίες για χρηματοδότηση των θερμοκηπίων - Προοπτικές και έντονοι προβληματισμοί
    Ηλεία: Πως βλέπουν οι παραγωγοί τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για χρηματοδότηση των θερμοκηπίων - Προοπτικές και έντονοι προβληματισμοί

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η εξαγγελία της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των 600 εκατομ. ευρώ αναφορικά με την κατασκευή θερμοκηπίων έφερε στην επιφάνεια διαφορετικές απόψεις στον αγροτικό κόσμο.

    Από τη μία, οι καλλιεργητές βλέπουν την ευκαιρία να ενισχυθεί η παραγωγή και να παραμείνουν οι νέοι στην ύπαιθρο, ενώ από την άλλη εκφράζονται προβληματισμοί για την υλοποίηση του προγράμματος και τη δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

    Ο Χρήστος Παλαιολόγος, Πρόεδρος των Καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας, αναφέρθηκε θετικά στην εξαγγελία, τονίζοντας πως είναι μια σημαντική κίνηση για να δοθεί κίνητρο στους νέους αγρότες να παραμείνουν στην επαρχία. «Η ύπαιθρος έχει γεράσει», επισημαίνει ο κ. Παλαιολόγος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μπουν οι νέες γενιές στην καλλιέργεια για να διατηρηθεί η γη. Θεωρεί πως η στροφή στα θερμοκήπια είναι πλέον απαραίτητη, αφού προστατεύουν την παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες, δίνοντας τη δυνατότητα για τριπλή καλλιέργεια το χρόνο.

    Palaiologos

    «Είναι θετικό αυτό το μέτρο για να μπορέσει να δώσει ένα κίνητρο στους νέους να παραμείνουν στην επαρχεία διότι πλέον η ύπαιθρος έχει γεράσει.

    Μεγαλώσαμε όλοι. Πρέπει να μπουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας για να κρατήσουν τη γη. Η γη που θα πάει μετά σε άλλους; Γι αυτό το λόγο είναι καλό να δίνονται κίνητρα.

    Υποχρεωτικά πλέον οδηγούμαστε στα θερμοκήπια γιατί έχουν λιγότερες ασθένειες μέσα στο θερμοκήπιο, τα προϊόντα προστατεύονται από την κακοκαιρία. Οπότε είναι καλό να λάβει κάποιος νέος αγρότης μια χρηματοδότηση και αν είναι και άτοκη ακόμα καλύτερο για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να εξελιχθεί και να μην φέρνουμε εισαγόμενα. Να κοιτάξουμε την ελληνική γη.

    Θα μπορέσει έτσι ο παραγωγός να καλλιεργεί και τρεις φορές το χρόνο ενώ τώρα με την κακοκαιρία καλλιεργεί μια φορά και αυτή με το ζόρι. Οπότε θα περιορίσουμε και τις απώλειες και θα έχουμε και καλύτερη παραγωγή και καλύτερη ποιότητα. Στην Ηλεία που είναι εύφορη η γη πρέπει να δοθούν αυτά τα κίνητρα».

    Από την άλλη πλευρά, ο αγρότης Γιώργος Αχαμνός εμφανίζεται έντονα δύσπιστος. Αν και αναγνωρίζει τα οφέλη των θερμοκηπίων, ιδιαίτερα για την καλλιέργεια εκτός εποχής, σημειώνει ότι οι παραγωγοί έχουν ακούσει πολλές υποσχέσεις στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα.

    Axamnos

    «Για να φτιάξεις θερμοκήπια, μια απλή κατασκευή χωρίς θέρμανση κοστίζει 6.500 με 7.000 ευρώ το στρέμμα», αναφέρει, υπολογίζοντας ότι για 20 στρέμματα απαιτούνται τουλάχιστον 120.000 ευρώ. Η επιδότηση μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά επισημαίνει, ενώ πολλοί αγρότες αναγκάζονται να επενδύουν οι ίδιοι, χωρίς να έχουν λάβει καμία υποστήριξη.

    Ο κ. Αχαμνός μιλάει από προσωπική εμπειρία, καθώς όπως έκανε γνωστό είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης για συσκευαστήριο ύψους 250.000 ευρώ, αλλά το κόστος έφτασε τις 700.000 ευρώ χωρίς να έχει λάβει ακόμα την πλήρη επιδότηση. «Τα θερμοκήπια θα βοηθήσουν πολύ, ειδικά για προϊόντα εκτός εποχής, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται»,

    «…περιμένουμε να το δούμε. Έχουμε ακούσει πολλά μέχρι τώρα.

    Πότε θα βγει η επιδότηση; Όλοι οι παραγωγοί φράουλας φτιάχνουν τα θερμοκήπια από μόνοι τους. Δεν υπάρχει επιδότηση. Όλες οι κυβερνήσεις λένε ότι θα δώσουν. Δεν είναι τόσο εύκολο , εγώ έχω πάρει πρόγραμμα 250.000€ στο συσκευαστήριο και έχω φτάσει 700.000 και παραπάνω και ακόμα δεν έχω πάρει τίποτα.

    Τα θερμοκήπια θα βοηθήσουν πολύ για προϊόντα εκτός εποχής. Για να έχουμε και τον χειμώνα προϊόντα. Σίγουρα θα βοηθούσε πάρα πολύ. Δεν θα είχαμε πρόβλημα ούτε με το χαλάζι ούτε με τον αέρα. Και να ζητάμε μετά χρήματα από τον ΕΛΓΑ» καταλήγει ο κ. Αχαμνός.

    Ωστόσο, οι παραγωγοί τονίζουν ότι η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση των επιδοτήσεων, καθώς και από τη στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των έργων τους. Οι αγρότες όπως επισημαίνουν, περιμένουν να δουν τα λόγια να γίνονται πράξη, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρουν τα θερμοκήπια και να εξασφαλίσουν την παραγωγή τους από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.

    Thermokipia 2

    Thermokipia 3

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch