Καθυστερήσεις στη διαδικασία στην Αττική με χιλιάδες αιτήσεις εκτός - Αντιδράσεις μηχανικών για το ζήτημα του βασικού κριτηρίου προτεραιότητας
Πενήντα λεπτά χρειάστηκαν για να κλείσει η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την Αττική και να δεσμευτεί το σύνολο του ποσού που είχε δεσμευτεί για την Περιφέρεια και φτάνει τα 144,8 εκατομμύρια ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα πέντε λεπτά από την έναρξη της λειτουργίας υποβλήθηκαν στο σύστημα περί τις 10.000 αιτήσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβαλλοντος, «το Πληροφοριακό Σύστημα λειτούργησε κανονικά και κατόρθωσε να ανταποκριθεί στο ισχυρότατο ενδιαφέρον των πολιτών». Ωστόσο οι μηχανικοί χρειάστηκε για άλλη μια φορά να δώσουν μάχη με το χρόνο και μάλιστα έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις καθυστερήσεις του συστήματος Building Cert του υπουργείου για την υποβολή των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), που συνοδεύουν την αίτηση.
Η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.50 το πρωί και συνολικά υποβλήθηκαν 17.673 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 8.702, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (144,8 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 16.600 ευρώ.
Εμπόδιο στη διαδικασία ήταν οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στο σύστημα του Building Cert, τις οποίες το υπουργείο αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων σπεύδουν τελευταία στιγμή να εκδώσουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή να τροποποιήσουν ήδη υφιστάμενο, με αποτέλεσμα το Building Cert να δέχεται μεγάλο φόρτο. Τα προβλήματα αυτά αναμένεται να αφήσουν εκτός προγράμματος χιλιάδες αιτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ημέρα λειτουργίας στην Ηπειρο η πλατφόρμα έμεινε ανοιχτή για 23 λεπτά. Συνολικά υποβλήθηκαν 5.378 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.761, δεσμεύοντας 61,8 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.344 ευρώ.
Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η πλατφόρμα έκλεισε στις 11.43. Υποβλήθηκαν 1.057 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 430, δεσμεύοντας τα 9,1 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 21.216 ευρώ.
Το πρόγραμμα, πάντως, ήδη στις δύο ημέρες που λειτούργησε έχει καταφέρει να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από τον τεχνικό κόσμο, ο οποίος άλλωστε δεν είχε εισακουστεί από την ηγεσία του υπουργείου και στο βασικό του αίτημα να δοθεί επαρκής παράταση στην έναρξη του προγράμματος εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού.
Για την ανάγκη να μεταμορφωθεί ο μηχανικός σε ...«Κεντέρη του πληκτρολογίου» κάνει λόγο σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αιβαλής, ενώ άλλοι μηχανικοί σε αντίστοιχες αναρτήσεις μιλούν για «ενεργειακό πρόγραμμα που δίνει λεφτά με βάση την ενεργειακή αναβάθμιση και το εκκαθαριστικό του πολίτη, αλλά τα δίνει μόνο αν έχει γρήγορο Internet, γρήγορο κλικαδόρο και μπόλικη τύχη» φέρνοντας συχνά τους μηχανικούς σε αντιπαράθεση με τους πολίτες.
Οι περισσότεροι μηχανικοί συμφωνούν σε κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά και ενεργειακά και όχι σε κριτήρια ταχύτητας: «Ο σχεδιασμός είναι λάθος» σημειώνει ο κ. Αιβαλής και προσθέτει; «Σε τέτοιας δημοφιλίας προγράμματα η χρονική προτεραιότητα είναι λάθος! Η λύση είναι αντικειμενικά κριτήρια και περιορισμένος χρόνος υποβολών». Ο ίδιος προτείνει την παραμονή των υποβολών ανοιχτή για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, την κατάταξη των υπολοίπων αιτήσεων ως επιλαχουσών και την ένταξη όσων υπάρχει δυνατότητα. «Σταματήστε να βάζετε αντιμέτωπους τους μηχανικούς με τους πολίτες καλύπτοντας την διαχρονική πολιτική σας στενοκεφαλιά» υπογραμμίζει.
Πάντως, τα λάθη δεν έλειψαν και την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ένταξης στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για τις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων καθώς εντοπίστηκαν περιπτώσεις που τα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα δεν ήταν πλήρη και ορθά συμπληρωμένα.
Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος με ανακοίνωσή του συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόταση παρεμβάσεων, όπου και θα πρέπει να καταχωρηθούν αυτούσιες οι παρεμβάσεις όπως αναγράφονται στο Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων (Παράρτημα ΙΙΙ) και σε συμφωνία με το σενάριο εξοικονόμησης ενέργειας στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.
Όπως αναφέρεται ρητά στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», οι αιτούντες φέρουν την ευθύνη της εμπρόθεσμης, πλήρους, ορθής και αληθούς συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης καθώς και της ανάρτησης των ορθών δικαιολογητικών. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται καθώς και των δικαιολογητικών που αναρτώνται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες για το Πρόγραμμα κυρώσεις.
«Συνεπώς η μη ορθή καταχώρηση των στοιχείων της πρότασης παρεμβάσεων σε υποβληθείσες αιτήσεις θα οδηγεί σε ακύρωση/απένταξή τους ή και στην επιβολή κυρώσεων» κατέληγε η ανακοίνωση του υπουργείου.
Σχολιάζοντας την απήχηση του προγράμματος στην Αττική, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου επεσήμανε ότι «στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το νέο αυτό Πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, που αξιοποιεί πόρους άνω των 800 εκ. Ευρώ, το οποίο, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία σε μια δύσκολη περίοδο, δημιουργώντας άμεσα κύκλο εργασιών 1,5 δις. ευρώ. Θα μας βοηθήσει επίσης να κερδίσουμε το μεγάλο εθνικό στοίχημα της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος (από τις 783.752 κατοικίες της Αττικής πάνω από τις 600.000 είναι ηλικίας 20 ετών και πάνω), που θα συμβάλλει όχι μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας και εξόδων, αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μας μέσα στα σπίτια μας που τον τελευταίο χρόνο φιλοξενούν όλες μας τις δραστηριότητες».
Η κυρία Σδούκου επεσήμανε ότι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» είναι μόνο το πρώτο από τα αντίστοιχα προγράμματα που θα τρέξουν το 2021 και τα επόμενα χρόνια, με εξίσου υψηλό –αν όχι και μεγαλύτερο- προϋπολογισμό και ως εκ τούτου «όσοι δεν κατόρθωσαν να ενταχθούν τώρα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ώστε να ενταχθούν στην επόμενη δράση».
Το πρόγραμμα -που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης- συνεχίζεται στις 16 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.
Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος από εδώ και πέρα ανά Περιφέρεια έχει ως εξής:
-
Αττικής 14.12.2020
-
Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου 16.12.2020
-
Δυτικής Ελλάδας 18.12.2020
-
Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου 21.12.2020
-
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 11.01.2021
-
Δυτικής Μακεδονίας 13.01.2021
-
Κεντρικής Μακεδονίας 15.01.2021
-
Πολυκατοικίες 18.01.2021
Πηγή: Εthnos.gr