Aύξηση τουλάχιστον 50% των κρουσμάτων εργοδοτικών αυθαιρεσιών σε σχέση με το δώρο Χριστουγέννων
Με παραφωνίες και παρατράγουδα ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα (21/12) η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε πάνω από δυο εκατομμύρια μισθωτούς, καθώς δεν έλειψαν οι περιπτώσεις εργοδοτών που κατέβαλλαν μεν το Δώρο, αλλά στη συνέχεια το ζήτησαν πίσω από τους εργαζόμενούς τους στο… χέρι σε μετρητά, ενώ εκατοντάδες φαίνεται πως είναι αυτοί που δεν το κατέβαλλαν καθόλου.
Σύμφωνα με τον Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, η ροή των φετινών καταγγελιών στη Συνομοσπονδία δείχνει αύξηση τουλάχιστον 50% των κρουσμάτων εργοδοτικών αυθαιρεσιών, καθώς φαίνεται πως υπήρξε φέτος… κίνημα «Δεν πληρώνω» από πληθώρα εργοδοτών.
Οι καταγγελίες στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων – ανέργων της ΓΣΕΕ πέφτουν «βροχή» για μη καταβολή του Δώρου ή για «κατάσχεσή» του από τον εργοδότη μετά την καταβολή. Κάποιοι επιτήδειοι, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν ακόμη και το τμήμα του Δώρου που κατέβαλλε το κράτος για την περίοδο της αναστολής σύμβασης εργασίας.
Οι καταγγελίες αφορούν σε επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα και όλων των κλάδων. Μέσα τρεις μόλις ώρες σήμερα το πρωί είχαν φτάσει στη ΓΣΕΕ 270-280 καταγγελίες εργαζομένων για μη καταβολή του Δώρου από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, φούρνους, ανθοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων και ζαχαροπλαστεία, μέχρι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως εταιρείες καθαρισμού και σεκιούριτι, αλλά και πολυκαταστήματα. Άλλες 150 καταγγελίες αφορούν σε περιπτώσεις εργοδοτών που κατέβαλλαν το Δώρο, αλλά στη συνέχεια το ζήτησαν πίσω από τους εργαζόμενούς τους στο… χέρι.
Εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως οι εργοδότες βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες προκειμένου μην καταβάλλουν το Δώρο Χριστουγέννων. Για παράδειγμα, σε μεγάλη εταιρεία, επιχειρηματίας που έχει θέσει σε αναστολή όλο το προσωπικό, τους είπε ότι δεν μπορεί να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων επειδή ο λογιστής βρίσκεται και αυτός σε αναστολή. Όπως όμως καταγγέλλεται, στην ίδια εταιρεία οι υπάλληλοι είναι σε αναστολή μόνο στα χαρτιά, καθώς η επιχείρηση τους ζητά να εργαστούν κανονικά υπό την απειλή ότι θα αναστείλει την λειτουργία της.
«Πρέπει να σημειωθεί πως οι καταγγελίες που φτάνουν σε εμάς προέρχονται από εργαζόμενους που έχουν φτάσει στο… μη παρέκει. Αφορούν εργοδότες που έχουν παντελώς αυθαίρετη στάση απέναντι στους εργαζόμενους και απλώς λένε : Δεν πληρώνω», διευκρινίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος.
Οι καταγγελίες στη Συνομοσπονδία πέφτουν βροχή και με ρυθμό μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά. Εκτιμάται μάλιστα πως θα ενταθούν τις επόμενες μέρες, καθώς θα παρέρχονται τα 24ωρα «ανοχής» των εργαζομένων, καθώς δεν λείπουν οι εργοδότες που ζητούν λίγα 24ωρα ανοχή από τους εργαζομένους ώστε να τους καταβάλλουν εκπρόθεσμα το Δώρο. Δεν λείπουν, δηλαδή, οι περιπτώσεις εργοδοτών που κατέβαλαν ένα μέρος του δώρου και το υπόλοιπο υποσχέθηκαν να το αποπληρώσουν έως το τέλος του έτους, ζητώντας την κατανόηση του προσωπικού.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ: «Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες. Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων
Πηγή: Ethnos.gr