Θα ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες μέρες
Νέα πρόσκληση μέσω του ΕΣΠΑ, που θα απευθύνεται μόνο στις εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο, νεοφυείς επιχειρήσεις, θα ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες μέρες οι δύο υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης.
Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στο newmoney.gr ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος ο υφυπουργός στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων ElevateGreece σημείωσε ότι αποτελεί ένα εγχείρημα της πολιτείας με στόχο την ενίσχυση, την οργάνωση και εξωστρέφεια του εγχώριου οικοσυστήματος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
«Μετά το πρώτο δίμηνο λειτουργίας, αποκτήσαμε δεδομένα και εμπειρία και προχωρήσαμε σε αποφασιστικές κινήσεις που θα διευκολύνουν τις υποψήφιες νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και το έργο των αξιολογητών.
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε με τον συναρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη μια νέα πρόσκληση μέσω του ΕΣΠΑ που θα απευθύνεται στις εγγεγραμμένες και μόνο νεοφυείς επιχειρήσεις. Καλούμε τους υποψήφιους να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή των αιτήσεων, πάντα όμως με τη δέουσα προσοχή» όπως είπε ο κ. Δήμας.
Εντός του 2021 θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος της Πολιτείας Καινοτομίας
Σε ό,τι αφορά στην ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας στην Αττική, ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και μόλις δημοσιεύτηκε το πρώτο τεύχος δημοπράτησης του διαγωνισμού, για τη δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα.
Όπως είπε: «Πριν από 14 μήνες το έργο δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη και, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκληρώσαμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίησή του.
Σκοπός του εγχειρήματος είναι η αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου -επί πολλές δεκαετίες- ακινήτου, έκτασης 17.893 τ.μ, επί της οδού Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ. Στη θέση αυτή θα αναπτυχθεί ένας φυσικός χώρος καινοτομίας που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία, φιλοξενώντας τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκαλώντας συνέργειες μεταξύ τους.
Ευελπιστούμε να καταστεί η φυσική έδρα της καινοτομίας στην Ελλάδα αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τη δημιουργία νέων ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Η επένδυση υπολογίζεται να ανέλθει περίπου στα 75 εκατ. ευρώ και εντός του 2021 θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος. Υπάρχει ενδιαφέρον από ελληνικές και ξένες εταιρείες που εξειδικεύονται στον χώρο της καινοτομίας και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Η Πολιτεία Καινοτομίας αναμένεται να λειτουργήσει ως μια «κυψέλη», μέσα στην οποία θα συνυπάρχουν μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχουμε πραγματοποιήσει, αναμένεται να φιλοξενήσει έως και 2.000 εργαζόμενους».
Επίσης, για τη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου στη Θεσσαλονίκη, (το ΤhessINTEC) είπε ότι επιδίωξη είναι, σε μία ανεκμετάλλευτη έκταση 760 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη, να δημιουργηθεί ένα τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς, προσελκύοντας μεγάλες επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή, τεχνοβλαστούς από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο οικοσύστημα καινοτομίας.
«Τα έργα κατασκευής αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2021 και με βάση τον σχεδιασμό ευελπιστούμε πως το Πάρκο θα λειτουργεί από το 2023» σημείωσε ο υφυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού
Για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού σημείωσε πως «όσο το δυνατόν περισσότεροι εμβολιαστούμε τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε σταδιακά στις καθημερινές μας ζωές. Αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή και αν θα μπορούσα να της έδινα έναν τίτλο, νομίζω ότι ο εμβολιασμός σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας».