Οικονομία

ΑΑΔΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ελεγχθούν φέτος

ΑΑΔΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ελεγχθούν φέτος

«Πυρ ομαδόν» το 2021 κατά της φοροδιαφυγής για να συγκρατηθεί η πτώση των εσόδων

Στο στόχαστρο για ελέγχους βάζει η ΑΑΔΕ εφέτος 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων, με στόχο να ανακόψει την πτώση των φορολογικών εσόδων που προϋπολογίζονταν σε 51 δισ. ευρώ για το 2020 αλλά, λόγω κορωνοϊού, δεν ξεπέρασαν τα 36 δισ. ευρώ. Προτεραιότητα επίσης θα δοθεί και σε υποθέσεις μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενιαίου τέλους ακινήτων και ειδικού φόρου ακινήτων.

Επί της ουσίας, όπως αποκαλύπτει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για τη νέα χρονιά, το 2020 η πανδημία τίναξε στον αέρα τις εισπράξεις φόρων. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2020, εμφανίζουν υστέρηση σε σχέση με τον ετήσιο αρχικό στόχο:
· 34% οι φορολογικοί έλεγχοι,

· 45,5% τα έσοδα που βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχων,
· 70% στις εισπράξεις φόρων κατόπιν ελέγχων.

Μόνον οι εισπράξεις από ΦΠΑ στο δεκάμηνο ήταν υψηλότερες σε σχέση με τον ετήσιο αναθεωρημένο στόχο, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη χρήση του «πλαστικού χρήματος». Ο αναθεωρημένος στόχος μετά την πανδημία για το 2020 τέθηκε στα 12,579 δισ. ευρώ αλλά στο δεκάμηνο είχαν ήδη εισπραχθεί 12,664 δισ. ευρώ, παρά την πτώση της κατανάλωσης λόγω της οικονομικής καραντίνας. Ο αρχικός ετήσιος στόχος βέβαια ήταν πολύ υψηλότερος, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός προέβλεπε ετήσιες εισπράξεις ΦΠΑ το 2020 άνω των 18 δισ ευρώ.

Και συνολικά για το 2020 ο αρχικός ετήσιος στόχος ήταν 53,122 δισ. αλλά μέχρι τον Οκτώβριο είχαν εισπραχθεί μόλις 36,054 δισ. ευρώ.

Για το 2021 οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προγραμματίζουν περισσότερους από 25.000 φορολογικούς ελέγχους και το 70% θα αφορά φορολογικά έτη της τελευταίας πενταετίας.
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει και 2.500 ελέγχους για υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, κατά προτεραιότητα θα ελέγχθούν:

· συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων που έχουν συνταχθεί με αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ

· υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο

· υποθέσεις φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας, για τις οποίες στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια

· υποθέσεις ενιαίου τέλους ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου

· υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup