Οικονομία

Ζάκυνθος: Από τον Ιούνιο ανοίγει τουριστικά το νησί - «Βαρυχειμωνιά» στις κρατήσεις

Ζάκυνθος: Από τον Ιούνιο ανοίγει τουριστικά το νησί - «Βαρυχειμωνιά» στις κρατήσεις

Παρά τα θετικά μηνύματα για το εμβόλιο

Μπορεί η έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε όλη την Ελλάδα να έφερε αισιοδοξία και στον τουριστικό κόσμο ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου του 2021, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού οι κρατήσεις παραμένουν “παγωμένες” και ορισμένοι tour operator μεταφέρουν τα προγράμματα τους από τον Ιούνιο και μετά καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν θα έχει περιοριστεί η πανδημία του covid-19.
Tις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους για τον τουρισμό και τι είναι γνωστό μέχρι τώρα για το φετινό καλοκαίρι εξεφρασαν στην εφημερίδα μας τουριστικοί φορείς.

“Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο ρυθμός κρατήσεων είναι μικρός. Βλέπουμε να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το καλό είναι ότι κινούνται οι κρατήσεις, αλλά σε μικρά ποσοστά. Το άλλο είναι ότι οι tour operator αναβάλουν πληρωμές συμβολαίων guarantee/commitment για το δεύτερο τρίμηνο. Επίσης βλέπουμε ότι αρκετοί tour operator δεν θα λειτουργήσουν τον Μάϊο και ο μήνας αυτός θα χαθεί” τόνισε η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακύνθου Γιώργος Μάργαρης πρόσθεσε και αυτός ότι ο Μαΐος θα είναι ένας χαμένος μήνας, με τον τουρισμό να ξεκινάει με -30% σε σύγκριση με το 2019 και πως είχε κυλήσει για το νησί μας αφού “βλέπουμε ότι ο Μάϊος θα είναι ένας χαμένος μήνας. Ξεκινάμε με τουλάχιστον -30% από το 2019. Από το 2020 δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Ελπίζουμε να είναι διπλάσια η κίνηση, απ’ ότι πέρσι για να πούμε ότι μειώνεται η ζημιά κατά κάποιον τρόπο”.

Ο κ. Μάργαρης σημείωσε ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρίες θα μεταφέρουν τις πτήσεις τους, ενώ είπε και για τη στασιμότητα που επικρατεί για την ώρα αφου “Γενικότερα κάποιες αεροπορικές εταιρίες θα μεταφέρουν τις πτήσεις τους πιο μετά. Θα πάνε τέλος Μαΐου ή αρχές Ιονίου. Δεν υπάρχει κινητικότητα. Βλέπουν πως θα εξελιχθεί η πανδημία και υπάρχει μια πλήρης στασιμότητα προς το παρόν. Αυτό υπάρχει γιατί όσοι είχαν δώσει προκαταβολές που δεν επιστράφηκαν, τις χρησιμοποιούν μέχρι το τέλος της σεζόν το 2021. Οι κρατήσεις επίσης είναι παγωμένες. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα, ειδικά μετά την κατάσταση που επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία και είναι σε έξαρση η πανδημία είναι λογικό να μην υπάρχουν κρατήσεις και να κλείσει διακοπές. Πιστεύουμε από τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι όποιες κρατήσεις και αν έχει πέσει σε ύφεση η πανδημία στη Μεγάλη Βρετανία”.

“Δεν ξέρουμε πως θα πάει ο εμβολιασμός”
Αμετακίνητη είναι η εικόνα για το καλοκαίρι του 2021, αφού παραμένουν “παγωμένες” οι κρατήσεις, ενώ όσες έχουν γίνει είναι ουσιαστικά από την περσινή χρονιά για επισκέπτες που δεν ήρθαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης σημείωσε ότι κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού Πληθυσμού, αφού θα παίξει σημαντικό ρόλο για τις κρατήσεις που θα γίνουν.

“Ακόμα δεν έχει αλλάξει κάτι. Οι κρατήσεις είναι παγωμένες και υπάρχουν καθυστερήσεις με τον εμβολιασμό. Δεν έχουμε δει κάποια ουσιαστική βελτίωση. Είτε είναι παγωμένες, είτε είναι λίγες και είναι με ερωτηματικό, γιατί μπορεί να ακυρώσει ο πελάτης αν το θέλει. Όλοι δεν ξέρουν τι θα συμβεί και τι διακρατικές συμφωνίες υπάρχουν. Θα είναι δύσκολη σεζόν και μέχρι τα τέλη Μαρτίου δεν θα έχουμε ουσιαστικές ενδείξεις”.

Η κ. Τετράδη επισήμανε ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα από τους εμβολιασμούς που γίνονται και περιμένουν να δουν πότε θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια για όσους θέλουν, να ταξιδέψουν.

“Δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Δεν ξέρουμε πως θα είναι το τρίτο κύμα που θα έρθει. Δεν ξέρουμε τι θα ισχύσει με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή αρνητικά τεστ κορωνοϊού. Επίσης έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια ύφεση και πλην της Ελλάδας και στις χώρες των πελατών μας”.

Η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι θα θέλουν να ταξιδέψουν εφόσον πάνε όλα καλά, αφού το ταξίδι είναι κάτι που τους έχει λείψει λόγω της πανδημίας και θα θέλουν περισσότερο να πάνε σε κάποιον προορισμό για διακοπές. Επίσης επισήμανε τι συμβαίνει και με τις αεροπορικές εταιρίες.

“Οι άνθρωποι βγαίνοντας έξω μετά από αρκετό καιρό αν όλα πάνε καλά, θα θέλουν να ταξιδέψει. Θα είναι το ταξίδι πρωταρχική τους ανάγκη και δεν θα αποτελεί απλά πολυτέλεια. Ένα σημαντικό θέμα είναι επίσης τι θα γίνει με τις αεροπορικές εταιρίες. Βλέπουμε ότι πολλές αεροπορικές εταιρίες αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα και αυτές που θα παραμείνουν θα έχουν ακριβότερους ναύλους. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι οι εταιρίες και του εξωτερικού και της Ελλάδας, προσπαθούν να κάνουν απευθείας πτήσεις σε Περιφερειακά Αεροδρόμια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό”.

“Aσφαλής προορισμός η Ελλάδα και η Ζάκυνθος”

Για έναν ασφαλή προορισμό μίλησε η κ. Τετράδη σε ότι αφορά την Ελλάδα αλλά και τη Ζάκυνθο αφού τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρήθηκαν στο 100%. Μάλιστα η Αντιπρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. τόνισε ότι εκτός όλων των άλλων, στον τουρισμό της Ζακύνθου θα πρέπει να συνυπολογιστεί και τι θα γίνει με το Brexit και αν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα έρθουν κανονικά τουρίστες.

“Η Ελλάδα έχει διακριθεί ως ένας ασφαλής προορισμός με πολύ σωστή διαχείριση των υγειονομικών πρωτοκόλλων πέρσι και ξέρουμε ότι η εικόνα της ασφάλειας είναι μια σημαντική παρακαταθήκη και αυτό φέρνει τη χώρα μας ψηλά. Παράλληλα έχουμε και το Brexit που είναι υποδεέστερο το πρόβλημα με την πανδημία, αλλά δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η τιμή της λίρας με το ευρώ, γιατί για τη Ζάκυνθο είναι βασική αγορά οι Βρετανοί επισκέπτες. Με όλα αυτά τα δεδομένα πιστεύουμε ότι θα κινηθούμε στο 40-50% του 2019 και σε επίπεδο εσόδων και σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων”.

Ο κ. Φιλιπποπολίτης από τη δική του μεριά σημείωσε ότι επισήμως μόνο μια αεροπορική εταιρία από τη Φινλανδία έχει μεταφέρει τις πτήσεις της από τον Μαΐο στον Ιούνιο αναφορικά με τη Ζάκυνθο, ενώ τόνισε ότι θα είναι σίγουρα χρονιά των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.
“Θα είναι χρονιά κρατήσεων τελευταίας στιγμής και έτσι κι αλλιώς μέχρι τέλη Μαρτίου θα δούμε και πόσες πτήσεις θα μείνουν. Θα πετάξουν όλοι ή θα υπάρξουν εμπλοκές. Θα χαθεί μεγαλύτερο διάστημα αν δεν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί. Στην Αγγλία τρέχουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί από την Ευρώπη. Εμείς ακολουθούμε την Ευρώπη και υπάρχουν κεντρικές συμφωνίες και δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι”.

Πηγή: imerazante.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup