Χωρίς την αναμενόμενη ανταπόκριση από τους πολίτες, οι έμποροι των λαϊκών αγορών στον Πύργο, έστησαν και πάλι τους πάγκους τους χθες, ύστερα από δυόμιση μήνες απραξίας. Η κίνηση όμως δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς ο κόσμος όπως ανέφεραν οι περισσότεροι επαγγελματίες, είτε δεν γνώριζε για την επανέναρξη της λαϊκής αγοράς είτε το γεγονός ότι τα αγροτικά προϊόντα πωλούνταν στην περιοχή της Δεξαμενής και τα βιομηχανικά στο πάρκο Ξυστρή, δεδομένου του χρονικού πλαισίου των 2 ωρών που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, τους δημιούργησε πρόβλημα.
Όπως αναφέρουν όμως οι έμποροι, είναι πολύ σημαντικό ότι δόθηκε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των λαϊκών αγορών αφού όλο αυτό το διάστημα είχαν υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης.
Ο γενικός γραμματέας του συλλόγου λαϊκών αγορών Κωνσταντίνος Γκαϊτατζής σε δηλώσεις του στο ilialive.gr εμφανίστηκε αισιόδοξος για την συνέχεια, καθώς απέδωσε την υποτονική κίνηση στο γεγονός ότι ο κόσμος μπορεί να μην γνώριζε ακόμα το «άνοιγμα» των λαϊκών αγορών.
«Είμαστε χαρούμενοι αν και ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε διότι δεν ήξερε πολύ πιθανό ότι έχουμε λαϊκή, τα μανάβικα είναι σε τελείως άλλο δρόμο στην άλλη πλευρά της πόλης και γι’ αυτό εδώ στα βιομηχανικά προϊόντα δεν έχουμε κόσμο και δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα καλά. Ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να πάμε καλύτερα. Ο κόσμος δεν ήξερε ότι έχουμε ξεκινήσει, έχουμε μοιραστεί κιόλας καθώς τα βιομηχανικά είναι αλλού και τα οπωροκηπευτικά είναι αλλού και δεν έχουμε την ανταπόκριση που περιμέναμε. Τις προηγούμενες μέρες όπως στη Ζαχάρω και στο Βαρθολομιό πήγαμε καλύτερα.
Αυτοί οι δυόμιση μήνες που είμαστε εκτός μας δημιούργησε τεράστια οικονομικά προβλήματα. Υπήρχαν άνθρωποι που στην κυριολεξία δεν είχανε να φάνε. Άλλοι ζούσαν με δανεικά κι άλλοι με την συμπόνια των γειτόνων. Υπήρχαν άνθρωποι που ζητιάνευαν το φαγητό τους. Ήταν πολλοί επίσης που δεν μπήκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή για διάφορους λόγους, αποτέλεσμα να μην έχουν καμία βοήθεια από το κράτος».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος λαϊκών αγορών νομού Ηλείας «Άγιος Χαράλαμπος» Στέφανος Τομαρόπουλος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούν σε καταναλωτές και εμπόρους, τα δυο διαφορετικά σημεία λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, ενώ έθιξε παράλληλα την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των επαγγελματιών με κάποιο βοήθημα ειδικού σκοπού.
«Μετά από σχεδόν τρεις μήνες που είμαστε απόντες, ξεκινήσαμε σήμερα με υποτονική όμως κίνηση, είμαστε ξεχωριστά εδώ μόνοι μας, τα βιομηχανικά είναι σε άλλη περιοχή της Δεξαμενής, αυτό είναι ένα πρόβλημα, είναι θετικό ότι ξεκινήσαμε αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Εμείς έχουμε ζητήσει την βοήθεια του κράτους. Αυτή τη στιγμή εμείς ξεκινάμε ξαφνικά χωρίς να έχουμε τις προϋποθέσεις. Στους πέντε μήνες που έχουμε κλείσει, δεν έχουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές, έχουμε ζητήσει να γίνει μία επιδότηση όπως και στα άλλα επαγγέλματα αλλά η βοήθεια του κράτους δεν υπάρχει. Στις επιστρεπτέες προκαταβολές ήταν πολύ άνθρωποι που δεν μπήκαν, γιατί αυτό είναι σχεδόν δάνειο.
Εμείς δεν θέλουμε δάνεια και άλλα χρέη. Έχουμε ζητήσει ένα βοήθημα ειδικού σκοπού και θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μία συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον κ. Γεωργιάδη αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών τον κ. Σκυλακάκη για να μπορέσει να υπάρξει ένα βοήθημα, γιατί πάρα πολλές οικογένειες στερήθηκαν βασικά είδη επιβίωσης. Σε ό,τι αφορά εμάς προσπαθούμε τώρα μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και με την τήρηση όλων των υγιειονομικών μέτρων, να επαναφέρουμε τον κόσμο και να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Υπάρχει όμως διάχυτη η καχυποψία ότι το Πάσχα θα μας ξανά κλείσουν και αυτό για το εμπόριο δεν είναι καθόλου καλό. Προβλέπουμε πολύ δύσκολες στιγμές, πολλοί συνάδελφοί μας το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές. Το κράτος αφού μας έκλεισε με κρατική εντολή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Ένα άλλο θέμα είναι το δίωρο που έχει τη δυνατότητα ο κόσμος να κάνει τις αγορές του, που σημαίνει ότι μέχρι να έρθει κάποιος στη λαϊκή να κάνει τα ψώνια του και να φύγει πιέζεται χρονικά. Ακόμα και αυτό μας δημιουργεί πρόβλημα. Οι αποστάσεις και τα μέτρα είναι σωστό να τηρηθούν αλλά το μετρό των 2 ωρών είναι πραγματικά πρόβλημα».
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ακολούθως ο Νικόλαος Μπατζαλής ο οποίος συμπλήρωσε ότι: «Δειλά δειλά ο κόσμος αλλά και με όλες τις προφυλάξεις βγήκε σήμερα στην πρώτη λαϊκή στον Πύργο μετά από 75 ημέρες και αυτά που βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος θέλει να αντιδράσει, να στείλει αισιόδοξα μηνύματα και προς τους επαγγελματίες αλλά και ως προς την ίδια τη ζωή. Αυτό νομίζω ότι είναι το μήνυμα. Τηρούνται όλα τα μέτρα με τις αποστάσεις αλλά και με διστακτικότητα από πλευράς των πολιτών.
Όπως καταλαβαίνετε τα αποθέματα τα οικονομικά της κάθε οικογένειας τελειώνουν και επειδή είχαμε κι αυτή την διαδικασία με τις επιστρεπτέες προκαταβολές καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των επαγγελματιών μέσα στις λαϊκές αγορές, δεν κατάφερε να πάρει αυτό το βοήθημα που είναι στο 50%, πέρασαν πάρα πολύ δύσκολα. Ούτε Χριστούγεννα ούτε Πρωτοχρονιά για πάρα πολλές οικογένειες».
Με τον φόβο ενός νέου απαγορευτικού δουλεύει ο εκπρόσωπος συλλόγου «Άγιος Αθανάσιος» με βιομηχανικά είδη, Αυγερινός Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος όπως υπογράμμισε, η ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος του είναι τεράστια και σε όλο αυτό η κρατική παρουσία και ενίσχυση ήταν απούσα.
«Πρώτη μέρα σήμερα στη λαϊκή του Πύργου μετά από δυόμιση μήνες καραντίνα, για δεύτερη φορά, φτάσαμε στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, το κράτος βοήθησε με λίγα μέτρα όπως την επιστρεπτέα που δεν την πήραν όμως πολλοί. Την πήραν ελάχιστοι, οι περισσότεροι όμως δεν πήραν ούτε 1 ευρώ. Δε δόθηκε ούτε αποζημίωση ειδικού σκοπό. Μόνο μπορώ να πω ότι είμαστε τυχεροί που μας δώσανε το πράσινο φως να βγούμε να δουλέψουμε. Πιστεύω όμως ότι θα ξανά κλείσουμε. Έστω όμως και αυτό το λίγο που ανοίγουμε για μας τους εμπόρους θα είναι μία ανάσα.
Τα έξοδα τρέχουν, έχουνε πάρει όλα τα έξοδα αναβολή, δεν μπορώ να καταλάβω όμως από τη στιγμή που το κράτος μας κλείνει με κρατική εντολή πως μπορεί να είναι όλα σε αναστολή. Και πως θα τα πληρώσουμε στη συνέχεια; Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει κι αυτά τα χρήματα να τα επιστρέψουμε. Εμείς δεν θέλουμε από το κράτος δανεικά. Θέλουμε βοήθεια. Να μας αφήσει να δουλέψουμε με όλα τα μέτρα προστασίας έτσι ώστε να βγάλουμε ένα μεροκάματο. Κάνουμε υπαίθριο εμπόριο δεν είμαστε σε κλειστό χώρο. Δεν γίνεται στα σουπερμάρκετ να μην κολλάς κορονοϊό και να κολλάς κορονοϊό στη λαϊκή που είμαστε μέσα στη φύση, στον αέρα.
Είμαστε πέντε μήνες με αραγμένα τα φορτηγά με κρατική εντολή, κλειδωμένα, και μας ζητάει να πληρώσουμε τώρα τέλη κυκλοφορίας. Αφού με εντολή του κράτους τόσο καιρό είμαστε αραγμένοι πως θα πληρώσουμε τώρα; Αυτό είναι ένα πρόβλημα ότι σχεδόν μισό χρόνο τα δικά μας επαγγελματικά αυτοκίνητα δεν κινήθηκαν. Δεν πήγαν για δουλειά. Το κράτος πρέπει να το ρυθμίσει αυτό».